Prosím o pomoc při řešení prekérní situace.Mám doma klisnu málopočetného plemene u nás.Velmi kvalitní co se týče exterieru, je ještě mladá letos 4 letá, takže se teprve s ní začne pracovat.No a já ji chtěla připustit, dřív než začne makat, aby prostě měla jedno hříbě.V republice jsou 3 plemeníci, jeden je její otec, druhý je s tím otcem příbuzný, prvního otec je druhého děda, tomu druhému se loni narodili dvě hříbata se špatnýma zadníma nohama, jeden nebyl na svodu ani hodnocen, druhý dostal velmi špatné hodnocení, a ten třetí je už v pokročilém věku se špatnýma zadníma nohama vlivem stáří a asi sportu, takže prý kobylu nepřipustí, ten je jako jediný nepříbuzný...Co teď?inseminační dávky nějak pro toto plemeno nejsou, nebo nemám informace o tom, že by se dělali...je to velká blbost pustit ji jejím otcem?hříbě si nejspíš nechám.Proč mě to napadlo, mám doma valacha který má otce i dědu stejného a je to vynikající koníček...ale radši bych samozřejmě něco nepříbuzného, ale než udělat křížence to fakt nee.Děkuji za podnětné reakce.
vattunka
napsal(a):
Prosím o pomoc při řešení prekérní situace.Mám doma klisnu málopočetného plemene u nás.Velmi kvalitní co se týče exterieru, je ještě mladá letos 4 letá, takže se teprve s ní začne pracovat.No a já ji chtěla připustit, dřív než začne makat, aby prostě měla jedno hříbě.V republice jsou 3 plemeníci, jeden je její otec, druhý je s tím otcem příbuzný, prvního otec je druhého děda, tomu druhému se loni narodili dvě hříbata se špatnýma zadníma nohama, jeden nebyl na svodu ani hodnocen, druhý dostal velmi špatné hodnocení, a ten třetí je už v pokročilém věku se špatnýma zadníma nohama vlivem stáří a asi sportu, takže prý kobylu nepřipustí, ten je jako jediný nepříbuzný...Co teď?inseminační dávky nějak pro toto plemeno nejsou, nebo nemám informace o tom, že by se dělali...je to velká blbost pustit ji jejím otcem?hříbě si nejspíš nechám.Proč mě to napadlo, mám doma valacha který má otce i dědu stejného a je to vynikající koníček...ale radši bych samozřejmě něco nepříbuzného, ale než udělat křížence to fakt nee.Děkuji za podnětné reakce.
Proč prznit velmi kvalitní kobylu, jak píšeš jejím otcem?co je to za nesmysl?Mám pocit, že by ani připouštěcí lístek nevystavili, při příbuzenské plemenitbě.Proč si raději nenašetřit a neobjednat kvalitní sperma z ciziny, pokud je kobyla tak kvalitní, jak píšeš?Tuto otázku jsem nepochopila teda, pokud uvažuješ logicky-což zpochybňuji-protože se taky nenecháš obskočit vlastním otcem, abys měla dítě ne?Vždycky je možnost volby a zaslání tvému veterináři a nebo inseminátorovi spermatu z ciziny.Přece nemusím kobylu připouštět za každou cenu u nás v čr.
vattunka
napsal(a):
Ahoj, pokud má tvoje plemeno nějaký svaz, poptej se tam - určitě poradí. Nebo lidi co tvé plemeno v ČR chovají. Osobně bych otce na jeho dceru nepřipustila.
Děkuju Aggitto za příspěvek, ostatní buď neumí číst, nebo si prostě musí rýpnout.Píšu, že sperma z ciziny bohužel zatím není podle mých informací, ne že na něj nemám.Krom toho jsem ve svazu a dokonce u toho zrodu, ale bohužel se tu potýkáme s těmito problémy, proto jsem se tak blbě ptala...úplně nutně samozřejmě připustit nechci, ale ráda bych jak jsem psala než začne sportovat, protože pokud bude dobrá, nerada bych se zase zklamala, kdy mi kobyla po sportovní kariéře už hříbě dát nestihla a právě si říkám, že sice ten druhý hřebec má tu příbuznost trošku dál, ale jak jsem psala už se po něm něco nepovedlo a toho se v tý příbuzenský bojím víc než s jejím otcem, který je Elitní, nejlepší z těch tří...jinak oni u těch hřebců právě zkoumají potomky pro tyto vady a pokud dá určité procento špatně není z něj plemeník.Takže u toho druhého to zas nemůže být až tak zlé, ale je hodně mladý, takže tam těch potomků ještě tolik nemá...chjo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A čo trebárs Rakúsko, tam sa nechovajú fjordy?
Nie som apriori proti príbuzenskej plemenitbe, ale pustiť na kobylu vlastného otca iba kvôli tomu tomu, že momentálne nie je žiadny lepší žrebec po ruke sa mi zdá také... Nasilu?
Zase trebárs keby sa podarilo výnimočné žriebä( z výbornej kobyly je vysoká šanca), ktoré by mohlo byť potenciálne plemenníkom, zbytočne sa už vopred pripravíte o časť potenciálnych kobýl, s ktorými by mohol plodiť žriebätá. Ak je to cenná krv, zvLášt by som si dala záležať na tom, aby som na kobylu pustila niečo, čo "doma" ešte nie nie.
edwina

XXX.XXX.40.41
Posílám odkaz na plemenné hřebce fjordského koně v sousedním Bavorsku: http://www.fjordpferde-in-bayern.de/index.php?id=14. Třeba takový Fjoeleson se mi líbí, http://www.fjordpferde-in-bayern.de/index.php?id=61, ale přiznám se, že se v plemeni orientuji jen okrajově a už vůbec nepoznám stupeň příbuznosti s Vaší klisnou.
Nevím, z které části ČR jste, ale fjordové se chovají i v Sasku, např. zde: http://www.fjordpferdehof-starbach.de/unsere-pferde/hengste/ nebo tady: http://www.fjordhof-neuss.de/seite9a.html. Myslím, že kde je vůle, je i cesta. Než připouštět vlastním otcem, nechala bych klisnu jalovou.
vattunka
napsal(a):
Děkuju Aggitto za příspěvek, ostatní buď neumí číst, nebo si prostě musí rýpnout.Píšu, že sperma z ciziny bohužel zatím není podle mých informací, ne že na něj nemám.Krom toho jsem ve svazu a dokonce u toho zrodu, ale bohužel se tu potýkáme s těmito problémy, proto jsem se tak blbě ptala...úplně nutně samozřejmě připustit nechci, ale ráda bych jak jsem psala než začne sportovat, protože pokud bude dobrá, nerada bych se zase zklamala, kdy mi kobyla po sportovní kariéře už hříbě dát nestihla a právě si říkám, že sice ten druhý hřebec má tu příbuznost trošku dál, ale jak jsem psala už se po něm něco nepovedlo a toho se v tý příbuzenský bojím víc než s jejím otcem, který je Elitní, nejlepší z těch tří...jinak oni u těch hřebců právě zkoumají potomky pro tyto vady a pokud dá určité procento špatně není z něj plemeník.Takže u toho druhého to zas nemůže být až tak zlé, ale je hodně mladý, takže tam těch potomků ještě tolik nemá...chjo.
Také jsme se s naším plemenem před 20 lety potýkali s problémem malého počtu licentovaných plemenných hřebců - a příbuzenskou plemenitbu jsem "páchala" jak otce na dceru, tak polobratr na polosestru, nebo děda na vnučku.
Aktuálně mnou letos licentovaný hřebec importovaný z GB, odkud plemeno pochází a je zde široce zastoupené (SHP), pochází z příbuzenské plemenitby polobratr s polosestrou (po stejném otci), přestože chovatelka nebyla v tísni a má hřebců ve svém chovu několik
.
Takže bych možná ve vašem případě do připuštění otce na dceru šla.
edwina

XXX.XXX.40.41
Příbuzenská plemenitba se používala také v chovu českých welsh part bredů. A důvod byl, jak uvádí Aggitta - malý počet poníků v tehdejším Československu. Dnes to však vidím jako jistou pohodlnost chovatele - připustím tím, co mi stojí doma, vždyť je to zadarmo, a nehledím na následky, však výsledné hříbě někomu prodám, nejlépe nějakému laikovi, co o koních nic neví. Jsme v EU, hranice do sousedních zemí jsou volné, proč se nepodívat po vhodném hřebci v Německu, Rakousku či jinde? Lze tam na připuštění klisnu odvézt, nemusí to nutně být zaslání inseminační dávky. Spíš jde o to, proč připouštím - chci zkvalitnit chov, anebo chci, aby klisna měla hříbě? Příbuzenská plemenitba je ospravedlnitelná, když zachraňuji původní geny - např. u šlechtění kladrubského vraníka, ale ne u koní, kterých je po Evropě dost, jen jaksi nestojí u souseda na dvoře.
Edwino díky moc!budu to muset všechno přelouskat, jen namátkou jsem prolítla původy a ten co se mi líbil má sakra zase toho Sverreho, kterýho má jako dědu ta moje kobyla a právě ho mají ti dva plemeníci v původu, navíc i u jiných spousta známých jmen(, tak to mám co dělat.Hlavně potřebuju vědět jestli to hříbě pak někam zapíšou, nevím jak Holanďani, aby s tím neměli problém, oni radši jen na svém písečku vše, ale pokud bude v nějaké světové plemenné knize pak zapsané, není to problém.Samozřejmostí je pro mě super charakter, takže ještě dohledat zkoušky, někteří to tam mají, ale předpokládám, že mají jiné tabulky než Holanďani...překvapuje mě, že tam mají dost šedáků
To co jsem psala, bylo krajní řešení a potřebovala jsem slyšet co a jak, takže díky.
edwina

XXX.XXX.40.41
Není zač. Ještě se mi líbí tento chov (v Sasku,40 km od Ústí nad Labem): http://www.lgks.eu/de/fjordpferde/deckhengste, a zejména tento krasavec: http://www.lgks.eu/de/fjordpferde/deckhengste/valoer-halsnaes. Mají na webu i hodně informací. Mám s německými chovateli samé dobré zkušenosti, ať už šlo o připuštění či nákup koní. Nekoukají na nás skrz prsty a dá se s nimi komunikovat i v AJ.