Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2016 20:59
MarkétaŠ

XXX.XXX.238.1

Dobrý den.
Jdu na Vás s otázkou, ohledně podnikání. Za pár let, bych si chtěla udělat vlastní živnost a chtěla bych se zeptat zkušenějších na názor.
Jsem osoba bohužel zatím bez kapitálu a doufám v to, že se to časem díky mé práci změní.
Ráda bych si založila vlastní chov koní, nabízela ustájení, měla klub, trénovala a věnovala se tomu na 100%.
Kolem koní nejsem žádný zelenáč, vím co vše to obnáší.
Ale ráda bych se zeptala již podnikajících, na upřímné názory, ať už jsou již jakékoliv.
Děkuji a přeji příjemný den. :).

19.5.2016 21:18
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Za 1) živnost je v dnešní době sebevražda

Za 2) kde chcete za pár let vzít tak obrovský kapitál na novou stáj? A na provoz?

Toto je sebevražedná představa, která Vám nevyjde tak, jak byste si představovala. Dřina, dřina a dřina, vydělat na tom nevyděláte, budete ráda, když pokryjete náklady.

19.5.2016 21:31
MarkétaŠ

XXX.XXX.238.1

Právě znám dost lidí, kteří podnikají, ale v jiných odvětví samozřejmě, než jsou koně a funguje to dost dobře i se ziskem.

A chápu že pár jsou dva, ale myslela jsem více, než dva, nějakých pět sedm.

Spíše jsem zamýšlela nad starší zemědělskou usedlostí, kterou bych časem dala do kupy.

Nepředstavuji si to jak Hurvínek válku, jak říkám, vím co to obnáší. Vím, že kolem toho bude spousta dřiny a pro další kapitál bych musela pro úvěr, na nemovitost. Dělám si spíše teď zatím průzkum, všechno si chci pečlivě projít prostudovat trh a zjistit si vše, co a jak.

19.5.2016 21:55
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Ono je sakra rozdíl, zda to je provozovatel stáje a nebo instalatér

Nevím tedy, kde nyní pracujete, jaký máte příjem, co můžete spořit, ale za pár let to žádná hitparáda nebude a zadlužit se tímto do konce života, to teda není rozumný tah.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2016 22:18

Markéto, mám podobný sen, ale zatím začínám odjinud, protože právě nemám ten kapitál - pracuji s koňmi (vlastními) a dětmi (cizími :), sním o vlastním oddíle, které mám pocit, že hodně chybí, trénuji pár klientů, kteří se chtějí něco naučit a "čekám", až budou peníze na něco většího.

Řekla bych, že v základu můžeme rozdělit na dvojí stájení: malí ustajovatelé, velmi často s nedostatečnými podmínkami, ale i ty jsou vyhledávané, protože jsou levné. (takoví často také kazí trh nastavením nízkých cen :( )
A kvalitní stáje - které jsou zase drahé pro spoustu lidí cenově nedostupné. Na druhou stranu svoje klienty mají, protože kvalitní ustájení s kvalitními trenéry je většinou plné.
Kvalitní stáj se většinou "staví" kolem člověka, který má zkušenostmi co nabídnout. Začínající člověk s koňobyznisem, který nemá v profilu sám něco vyššího odzávoděno, nebo nemůže nabídnout služby dobrého trenéra, má těžké začátky..
Tím samozřejmě neříkám, že nemáte. Jen, že je dobré se buď s někým rovnou domluvit, pokud byste měla známého dobrého trenéra, že je pak jednodušší "na něj" nalákat klientelu. Když k tomu nabídnete kvalitní prostředí, máte napůl vyhráno :) Pak už jen leta objíždět prodávané koně a poskládat spolehlivé provozáky

Aby si člověk vydělal projektem na několik zaměstnanců, můsel by to dělat asi v úplně jiném rozměru, než člověk, který nemá vůbec na čem stavět.
Jasně, dá se získat třeba nějaká dotace (ikdyž nevím, zda jsou ještě dostatečné alokace třeba v programu rozvoje venkova, na který se to dalo navléknout... nebo cestovní ruch..), ale to je spíš větší část štěstí. Navíc stejně musíte počítat se spolufinancováním.

Další, co mě napadá, je dobré zvolení lokality.
Jsou místa, kde jsou pozemky, resp. hotové nemovitosti levnější, ale lze předpokládat, že to zas bude někde, kde nebude takový potenciál klientů...prostě že některé reality vypadají lákavě - opravené, s krásnými výběhy, vybavené jízdárny...ale nebyly životaschopné, protože se tam prostě klientům nechce dojíždět.

Podle mě je nejsnažší řešení zkusit se porozhlédnout po již fungující stáji a tu si pronajímat. Znám i takovýto druh podnikání. Paní je provozovatel velké jízdárny s pár desítkami ustájených koní na pár desítkách hektarů a vše si pronajímá. Získala to i s klientelou a prostě to provozuje a odvádí měsíčně pevnou částku. Co navíc si vydělá a jak hospodaří, je čistě na ní.

20.5.2016 00:28
helas

XXX.XXX.12.12

Popravdě je to tak, že při takovémto zvažování je nezbytné znát aktuální zákony a pravidla.
Tím chci říct, že to, co platí dneska, může být už za půlrok úplně jinak, a to se pak těžko dělá nějaká finanční představa.

Rozhodně to chce nějaké ekonomické vzdělání. Ti, kteří "nesnášejí papíry", by buď podnikat vůbec neměli, nebo si musejí umět najít toho pravého člověka, který jim s tím pomůže a jemuž mohou věřit (a učit se od něj - protože pohled majitele firmy, jakkoli veliké, nezastoupí nic a nikdo).

Pravda je - momentálně - taková, že začít něco bez kapitálu, jen s nadšením, pilnýma rukama a profesní znalostí je skutečně cestou k osobnímu bankrotu.

I když zázraky se dějí, naštěstí smajlík
Bohužel ale velice, velice málokdy.

Sophii

20.5.2016 01:12
Sophii

XXX.XXX.211.237

Zatím jsem neviděla příliš stájí, které by si vydělaly na vlastní živobytí. Ano, velké jezdecké areály, které tu fungují bezmála padesát let, ty ano, ale samo o sobě jiné ranče a stáje moc často ne. Co sem si všimla, většinou mají koně jako zájmový přivýdělek, ale areál obvykle táhne restaurace, penzion, chov dobytka, či jiná živnost.
Stáje obvykle začínají prosperovat ve chvíli, kdy mají cca 30 boxů, venkovní jízdárnu a hlavně krytou jízdárnu. A i tak ty peníze prvních cca 10 let jdou jen na úhradu nákladů na výstavbu a za plat pracovníků.

20.5.2016 14:39
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Nejideálněji si najít něco takového pro představu, jak to je a není zkusit to.

http://sluzby.bazos.cz/inzerat/60133484/Pronajem-staje.php.

20.5.2016 19:21

Přesně, Polárko.
Upřímně, mě to přijde jako super nabídka. Zjistila bych si, jak je o to zájem, jestli mají naplněné kapacity a šla do toho :) není nic lepšího než si to vyzkoušet ;)
Na 10 koní 1 ha je fakt málo - to musí být těžké udržet takovéto paddocky v solidním stavu...hodně managementu..

Přidejte reakci

Přidat smajlík