Tak to by museli byť teda riadni mantáci, aspoň som ešte o tom nepočula, že by sa to niekomu stalo. A keby tak by som minimálne vyžadovala vrátenie všetkých poplatkov a preplatenie komplet všetkého od veterinára až po testy DNA. Pri narodenom žriebäti už toho viac aj tak nenarobíte na potrat je neskoro :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak se na to přijde jinak než testy DNA, Verunko?
No testy DNA jsme udelaly jinak to byly jen a jen domenky. Hned po porodu mi barva a odznaky hribete proste nesedely. Matka je jasna ☺ ale otec... ted spis premyslim nad zalobou nezmin. Hrebcina vzhledem k tomu ze sem vybirala hrebce jak kvuli exterieru, ktery mel vylepsit ten matky, tak kvuli tomu ze byl hrebec drobny a delal mala hribata. Vzhledem k tomu ze byla kobyla prvnicka. Hribe se narodilo obrovske presne na termin. S tim spojene komplikace u porodu. Kobyla roztrhana a z chovatelskeho hlediska uz k nicemu. Dalsi hribe mit nema. Doporuceno veterinarem.
ff12345

XXX.XXX.16.156
Osobně bych nechala sepsat oficiální dopis od právníka s veškerou dokumentací a kalkulací finanční náhrady a pokud mají ve vedení hřebčína rozum, zamyslí se nad řešením i bez soudu.

Určite existujú znalci, ktorý vám budú vedieť vypracovať posudok. bez toho posudku je ťažko hovoriť o konrétnej finančnej ujme. S týmto určite bude vedieť poradiť právnik.
Vy zajisté máte smlouvu o dodání a zaplacení inseminační dávky...
Osobně bych nejezdila, zvláště pokud nejste rozhodnuta jakou sumu požadovat.
Dopis od právníka dokáže dělat divy a já osobně bych požadovala veškeré uhrazení nákladů - DNA, veterinář, vrácení poplatku za inseminační dávku i náhradu za "znehodnocení" kobyly k dalšímu chovu.
Pokud je chyba opravdu na straně hřebčína, máte podle mě 100% šanci uspět a dostat adekvátní finanční kompenzaci, protože takovou "reklamu" chtít nebudou.
22verunka
napsal(a):
Mate pravdu zkusim to tedy takto a pokud nebudou reagovat budu muset postupovat jinou cestou.
A hlavne by som sa pred tým ako sa do toho pustíte na 100% presvedčila, že kobylu nemohol obskočiť nejaký žrebec u vás čo napríklad utiekol a v ustajnení vám to "zabudli" povedať. Netvrdím, že to tak bolo, len to treba vylúčiť ako prvé, aby ste sa vyhli zbytočným komplikáciám.
Jiny hrebec to byt nemohl. V okruho 30 neli 50 km zadny hrebec neni. Nebyla nikde jinde jen doma. Inseminace probehla jen jedna pod veterinarkou. Kobca ani neutekla ani nebyla mimo domov. Tudiz neni moznost jineho hrebce. Navic v nabidce hrebcina je hrebec kteremu je hribe tak podobne a presne ma i odznaky.
22verunka
napsal(a):
Jiny hrebec to byt nemohl. V okruho 30 neli 50 km zadny hrebec neni. Nebyla nikde jinde jen doma. Inseminace probehla jen jedna pod veterinarkou. Kobca ani neutekla ani nebyla mimo domov. Tudiz neni moznost jineho hrebce. Navic v nabidce hrebcina je hrebec kteremu je hribe tak podobne a presne ma i odznaky.
Tak to je vážne sila, dajte potom vedieť ako ste dopadla. Inseminovali sme už niekoľkokrát a keď si teraz predstavím, že by mi z našich Topoľčianok poslali na hannoverku nejakého hucula..

22verunka
napsal(a):
Dala by som pre istotu spraviť dna testy aj toho na druhého žrebca, teda potenciálneho otca. Budete mať v ruke pádny argument- tvrdiť niekde na súde, že má podobné odznaky a vo vašom okolí žrebec nie je, to je slabá argumentácia. Keď nič iné, aspoň budete mať potvrdené otcovstvo a žriba bude mať plnohodnotné papiere.
napsal(a):
Dala by som pre istotu spraviť dna testy aj toho na druhého žrebca, teda potenciálneho otca. Budete mať v ruke pádny argument- tvrdiť niekde na súde, že má podobné odznaky a vo vašom okolí žrebec nie je, to je slabá argumentácia. Keď nič iné, aspoň budete mať potvrdené otcovstvo a žriba bude mať plnohodnotné papiere.
Vždyť ale Verunka psala (viz výše) že udělala testy DNA - podle toho poznali, že to není ten hřebec, kterého si vybrala.
No testy DNA jsme udelaly jinak to byly jen a jen domenky. Hned po porodu mi barva a odznaky hribete proste nesedely. Matka je jasna ☺ ale otec...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Dělat DNA testy druhého hřebce není potřeba, protože jestli je v plemenitbě, tak již stanovený genetický profil má, a stačí jenom udělat srovnání.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
A to srovnání bych určitě udělala, protože by aspoň hříbě dostalo plný původ když už nic.
Cavalo72

XXX.XXX.2.219
Zmena se podle me stat muze, kamarad roky pusobil v hrebcinci a rikal, ze toho v sezone maji opravdu moc kdyz se denne delaji odbery nekolika hrebcum a hned se i pisilalo..prece jen jsme vsichni jen lidi a muzeme chybovat.
Cavalo72
napsal(a):
Zmena se podle me stat muze, kamarad roky pusobil v hrebcinci a rikal, ze toho v sezone maji opravdu moc kdyz se denne delaji odbery nekolika hrebcum a hned se i pisilalo..prece jen jsme vsichni jen lidi a muzeme chybovat.
To myslím, že chápeme všichni, ale co ta kobyla, která prodělala velice náročný porod a potom bojovala o život? Z toho bych se vztekla nejvíc a reagovala bych stejně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Jaké plemeno či kvh je kobyla? Jaké byl vybraný hřebec a jaké pravděpodobný reálný? Pokud je to třeba čsp ponička o 130kvh a hřebec pravý má 175 dalo by se to asi uznat velice snadno.

polárka.15
napsal(a):
Vždyť ale Verunka psala (viz výše) že udělala testy DNA - podle toho poznali, že to není ten hřebec, kterého si vybrala.
No testy DNA jsme udelaly jinak to byly jen a jen domenky. Hned po porodu mi barva a odznaky hribete proste nesedely. Matka je jasna ☺ ale otec...
Ano, písala som o tom, aby si dali overiť paternitu na toho druhého otca, na ktorého pasujú odznkay. Aj kvôli preukazu pôvodu, aj kvôli tomu, aby mali v ruke dôkaz, že došlo naozaj k pochybeniu zo strany žrebčína.
Cavalo72
napsal(a):
Nehnevajte sa ale NIE toto sa stávať nesmie, tá kobyla mohla prísť kľudne aj o život, si predstavte, že by na nejakú pony kobylu poslali chlaďasa. Akože je to už extrém, ale v žrebčinci kde sa tým živia to musia mať zariadené tak, aby k takýmto omylom nedochádzalo.
Byť to moja kobyla majú prúser jak hovado.
kelpie

XXX.XXX.19.26
Ježíši, to snad ani není možné! Dejte vědět jak hřebčín přistoupil ke svému pochybení. I když já bych se asi neudržela...