Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.6.2016 17:43
AmynaLivula

XXX.XXX.148.101

Ahoj koňáci :)

Už jezdím docela dlouho ale pořád mi nejde vysedět pracovní klus a v tom případě i nějak nacválat a v klidu cválat a ten cval vysedět. Hezky a se třmeny.
Všude čtu jen samé: uvolněte se, zakloňte se, chce to cvičit, a tak dále. Ale já ať zkouším všechno tak to prostě nejde Asi jsem divná. Tak se ptám na nějakou radu či vlastní zkušenosti, jak se naučit vysedět pořádně klus s prošláplou patou? Pak hezky nacválat a nebušit při tom koni do zad a mít pořád třmeny na noze?
Já vím že ten záklon pomáhá, ale nevím si rady s nohama Vážně mě to pořád zlobí, a když se mě někdo před kým jezdím nebo budu jezdit zeptá jak dlouho už jezdím, tak je mi trapně říct pravdu protože na to jak dlouho jezdím to vážně nevypadá
Mám super trenéra který mi vždycky řekne co a jak a já se vážně snažím. Zkoušela jsem víc koní, ale je to ve mě

6.6.2016 17:54
kallisto

XXX.XXX.135.38

Chtělo by to video...

6.6.2016 18:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zkoušela jste klusat bez třmenů? Taktéž cválat bez třmenů?
Ať vás vaše trenérka vezme na lonž, ať nemusíte přemýšlet nad vedením koně a vyzkoušejte
A vyberte si k tomu koníka, co na lonži umí, jinak to nemá význam. Pokud by byl koník co umí na lonži a ještě má příjemný klus, tak by to byla výhra.

6.6.2016 18:59
AmynaLivula

XXX.XXX.148.101

sisi58 napsal(a):
Zkoušela jste klusat bez třmenů? Taktéž cválat bez třmenů?
Ať vás vaše trenérka vezme na lonž, ať nemusíte přemýšlet nad vedením koně a vyzkoušejte
A vyberte si k tomu koníka, co na lonži umí, jinak to nemá význam. Pokud by byl koník co umí na lonži a ještě má příjemný klus, tak by to byla výhra.

Cválala jsem na lonži často, bez ní jen párkrát. Trenér mě bere na lonž často, i jen s madly. Koně jsou dobří, jen já mám prostě problém a nevím jak na to

6.6.2016 19:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

A šlo vám to?

Tomu, co píšete moc nerozumím.Jezdíte dlouho, ale bez lonže jste cválala jen párkrát.
To jako myslíte, že vás trenér vezme několikrát na lonž a vy potom, teď už bez lonže hezky v pracovním naklušete a v nějakém rohu si nacváláte? A to vše bez ztráty třmenů.
Tak to byste byla fakt borka a to velmi talentovaná.
Takové lidi jsem za 25 let potkala dva.
Pak jsou ti, co se dobře učí, hodně snaží a velmi trénují. Tak ti se to naučí.
A pak je pár nešťastníků, co se to nenaučí. Ti toho buď nechají nebo se koním věnují ze země.

Však nikomu nemusíte říkat, jak dlouho jezdíte. A trenéra si platíte. Ten se zlobit nebude, když budete platit déle

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.6.2016 19:42

Nejhorší je nad tím moc přemýšlet. Těžko si říci "zůstanu uvolněná" a uvolněná fakt zůstat. To je jako zavřít oči a říkat si "nebudu myslet na růžového chameleona, nebudu myslet na růžového chameleona". Zkuste to. Na co jste myslela? smajlík

Nejlepší je řešit vše po částech. Je super, že Vás trenér bere na lonž. A dokonce jen s madly. Nejdůležitější je uvolnit se, to se Vám podaří přenesením soustředění na něco jiného. Prostě nemyslet na růžového chameleona smajlík Pan Karol Hollý doporučuje házet si míčkem. Nezkoušela jsem, ale zní mi to jako ideál, pokud máte nelekavého koně. Na odvedení mysli od "zůstanu uvolněná" prima. Nejprve v kroku, po zvládnutí ve cvalu, teprve posléze v klusu.

Pokud nejezdíte koně, který by vydržel v klidu občasné spadnutí míčku, je potřeba odstranit soustředění od "zůstat uvolněná, nedrncat" jinak. Třeba poprosit trenéra, ať s Vámi procvičuje anglická slovíčka, malou násobilku, cokoli smajlík A když se nebudete soustředit, uvolníte se, přijde aha moment. A pak ten moment budete schopná vyvolat vědomě.

A až poté bych řešila třmeny a udržení paty dolů - mimochodem, lepší než snažit se o patu dolů je představit si, že chcete mít koleno co nejníž to jde.

6.6.2016 19:49

No, a další varianta je "projezdit to". Tím jsem prošla já - přinese to spoustu chyb v sedu, které se hůře odstraňují než kdyby se vše učilo správně od začátku. Taky to na některých koních může vést ke vzniku obav a strachu. Ale pokud je kůň klidný... no... až na asi první dvě cválání jsem pak cválala venku za koňmi. Opřená v třmenech, zadek chvílemi nad sedlem (ani se nedá říci v stehenním sedu), vše špatně, ale časem jsem se uklidnila, že je vše v pohodě, že se nic neděje... chytla jsem rytmus, začala jsem být uvolněná... a přenesla jsem si to (včetně chyb) do dalšího ježdění. Nedá se to doporučit.

Asi nejlepší by byla kombinace obojího. Pro chytnutí rytmu cval venku na klidném a nespěchajícím koni, jinak cvičení na lonži na "soustředění se na něco jiného než je sed", později po získání uvolnění i cvičení na sed, vedení atd.

7.6.2016 20:57
AmynaLivula

XXX.XXX.148.101

sisi58 napsal(a):
A šlo vám to?

Tomu, co píšete moc nerozumím.Jezdíte dlouho, ale bez lonže jste cválala jen párkrát.
To jako myslíte, že vás trenér vezme několikrát na lonž a vy potom, teď už bez lonže hezky v pracovním naklušete a v nějakém rohu si nacváláte? A to vše bez ztráty třmenů.
Tak to byste byla fakt borka a to velmi talentovaná.
Takové lidi jsem za 25 let potkala dva.
Pak jsou ti, co se dobře učí, hodně snaží a velmi trénují. Tak ti se to naučí.
A pak je pár nešťastníků, co se to nenaučí. Ti toho buď nechají nebo se koním věnují ze země.

Však nikomu nemusíte říkat, jak dlouho jezdíte. A trenéra si platíte. Ten se zlobit nebude, když budete platit déle

Ne, třeba jsem jednu celou lekci jezdila na lonži, a občas když mi to šlo nebo byl koník trošku, živější'' tak jsme skusili cval. A to s těmi třmeny tam píšu taky, že mám hlavně problém s tím, moc se soustředím na prošláplou patu a třmeny, a pak mi nejde to hezky usedět, a když se soustředím jen na sed tak mi vypadnou třmeny, no a když mi spadnou no tak se soustředím na to abych je dostala zpátky, a pořád dokola

7.6.2016 21:00
AmynaLivula

XXX.XXX.148.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejhorší je nad tím moc přemýšlet. Těžko si říci "zůstanu uvolněná" a uvolněná fakt zůstat. To je jako zavřít oči a říkat si "nebudu myslet na růžového chameleona, nebudu myslet na růžového chameleona". Zkuste to. Na co jste myslela? smajlík

Nejlepší je řešit vše po částech. Je super, že Vás trenér bere na lonž. A dokonce jen s madly. Nejdůležitější je uvolnit se, to se Vám podaří přenesením soustředění na něco jiného. Prostě nemyslet na růžového chameleona smajlík Pan Karol Hollý doporučuje házet si míčkem. Nezkoušela jsem, ale zní mi to jako ideál, pokud máte nelekavého koně. Na odvedení mysli od "zůstanu uvolněná" prima. Nejprve v kroku, po zvládnutí ve cvalu, teprve posléze v klusu.

Pokud nejezdíte koně, který by vydržel v klidu občasné spadnutí míčku, je potřeba odstranit soustředění od "zůstat uvolněná, nedrncat" jinak. Třeba poprosit trenéra, ať s Vámi procvičuje anglická slovíčka, malou násobilku, cokoli smajlík A když se nebudete soustředit, uvolníte se, přijde aha moment. A pak ten moment budete schopná vyvolat vědomě.

A až poté bych řešila třmeny a udržení paty dolů - mimochodem, lepší než snažit se o patu dolů je představit si, že chcete mít koleno co nejníž to jde.

Když mi spadne třmen tak nevím proč, ale padám i já jednou se mi to stalo, máme koně kteří když ví že jezdec padá tak zpomalí nebo úplně zastaví takže se naštěstí nic nestalo

7.6.2016 21:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Takže vy se ještě učíte.
No v tom případě není co řešit. Budete procvičovat tak dlouho, až vše začnete dělat automaticky.
Ježdění je složité, opravdu to chvíli trvá, než zvládnete vše zkoordinovat.
Nejde to nijak uspíšit. Bohužel.

7.6.2016 21:32

Upřímně, souhlas s oběma radami - od Sisi, že vysedět klus i cval je často na dlouhou dobu učení se. Od Šutříka, že mi taky funguje u klientů, cválat nejdřív venku za koněm (musí být spolehlivý kůň, aby se nikam nehnal a nevymýšlel...) - když vím, že už je jezdec dostatečně zdatný ve stehenním sedu v klusu (jízdárna, terén), ve cvalu se nejspíš taky udrží. Když ztrácí balanc, lze se opřít o hřeben krku. Postupně získává rovnováhu a jistotu, až se, když se na to cítí, můžeme zkoušet posazovat na pár cvalových.. pak je dobré v terénu vyzkoušet taky ovládání ve cvalu - venku je dostatek prostoru. Tedy po tom, co je schopen usedět kus cvalu, zkoušet za vodičem udělat třeba velký kruh v pracovním sedu...

Pokud máte velkou jízdárnu, je myslím zbytečné se snažit nutně jezdit v plném sedu ve cvalu. Snáz to jde zpočátku v tom stehenním. Prokládání lonže je super. Pilovat rovnováhu, sílu nohou, s co "nejdelšími nohami" - to je základ, aby vám později nevypadávaly třmeny. Vypadávají vám, protože tím, jak se snažíte udržet v sedle, stáhnete kolena výš, pata jde nahoru a třmen vyklouzne. Na to funguje jedině naučit se mít nohu stále co "nejdelší" - pata nejnižší bod jezdce, sedět na zadku ("na ocásku" = kostrči = nepřeklápět pánev), mít holeně jen lehce přiložené.
Co se klusu týče, používám prokládání lehkého klusu zpomalením před rohem, proklusání krátké stěny v prac. klusu a zase vyšlápnutí s vysedáváním... taky dobrý :) za prvé se jezdec učí jak zpomalit sedem, rozlišit rychlosti a délky kroků a hlavně se postupně nenásilně "nutí" do prac. klusu :)
Akorát pokud máte koně, který se hodně nechá strkat, budete mít ty začátky o to těžší.. proto je nejlepší ta lonž - člověk má na starosti jen sám sebe

7.6.2016 23:46
helas

XXX.XXX.12.12

Ono by to fakt chtělo to video - protože není jedno ani to, jak chodí ten kůň.

Vysedět pracovní cval je takový aha-efekt; jednou se prostě člověk (často i jen náhodou) kapku víc, nebo jen jinak zakloní a má to.

Vysedět pracovní klus je těžší - a je to prakticky nemožné na koni, který nespolupracuje, resp. není, řekněme, podsazený.

Protože v ježdění všecko souvisí se vším, žák se nenaučí pořádně sedět, dokud nepozná ten pocit... a kůň se mu nepodsadí, dokud ho jezdec nedokáže minimálně nerušit (dávám přednost tomuhle, i když je to časově náročnější ;-).

Z tohohle důvodu se často koně - tedy zkušení, školní koně - na lonži pod žáka vyvazují. V rozumné stáji vždy jen na pár minut - na ten cval a pak i klus.

Grifů je více; od vlastního rozcvičení se předem, přes některé voltižní cviky, jízdu bez otěží a bez třmenů (pořád lonž), ne déle než cca 20 minut celkem + vykrokování... je hodně důležité, jak je připraven ten kůň a jak je veden ten žák.

8.6.2016 21:27

Jsou typy koní i sedel, kteří si člověka podrží, ikdyž je začátečník. Určitě na rozloženým sporťákovi jde prac.klus vysedět hůř než na "placatym" koni s plochym klusem a kvalitním drezurním sedlem... tam lze snáze a dříve zažít právě ten aha efekt, o kterém je výše psáno ;).

Přidejte reakci

Přidat smajlík