Zdravím, už dlouho se rozhoduji jestli nechat svého valacha nakovat či ne a možná se také proto obracím sem pro nějakou radu :) samozřejmě, že je to na zvážení i kováře ale zajímají mě vaše názory :), valach v posledních 5 letech chodil pod sedlo max 2x týdně a s kopyty nikdy problém neměl ale poslední měsíc jezdíme min 4-5x týdně a začla se projevovat citlivost předních nohou, nejsem žádný odborník, mám pocit jakoby rohovina nestačila dorůstat a právě proto jsem začala přemýšlet o podkovách.
Nebo jestli je možné toto řešit i bez podkov nějakou jinou korekturou kopyt.
Předem děkuji :)
kopyto foceno ještě před strouháním.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě by to vyřešily i botičky, ale já nakonec z toho samého důvodu nakovala na předek. Z důvodu počínající obezity kobyly jsem musela začít jezdit častěji a v zimě pak kopyto nestíhalo narůstat a začalo být chodidlo citlivější (hlavně měla obroušené špičky, tedy nebyla ochotná chodit do svahů, protože to jí hodně bolelo)...
Na podkovách nevidím nic špatného a pokud si to využití koně žádá a uleví se mu, tak mi to přijde správná volba.
Pokud byste zvládla jezdit s botkami, tak je to ke kopytu jistě šetrnější, než podkovy.
To už záleží na zvážení vašich možností... a jak Sisi dala tip - najdete všude mnoho o tomto napsané. Nikde za Vás však nerozhodnou - každý bude prosazovat to svoje, psát svoje zkušenosti. Ale pokud máte koníka se zdravými kopyty, jsou jen 3 varianty - nechat bosého a využívat méně (nebo přidat něco na podporu růstu rohoviny?) - pořídit botičky - nechat okovat.
napsal(a):
Určitě by to vyřešily i botičky, ale já nakonec z toho samého důvodu nakovala na předek. Z důvodu počínající obezity kobyly jsem musela začít jezdit častěji a v zimě pak kopyto nestíhalo narůstat a začalo být chodidlo citlivější (hlavně měla obroušené špičky, tedy nebyla ochotná chodit do svahů, protože to jí hodně bolelo)...
Na podkovách nevidím nic špatného a pokud si to využití koně žádá a uleví se mu, tak mi to přijde správná volba.
Pokud byste zvládla jezdit s botkami, tak je to ke kopytu jistě šetrnější, než podkovy.
To už záleží na zvážení vašich možností... a jak Sisi dala tip - najdete všude mnoho o tomto napsané. Nikde za Vás však nerozhodnou - každý bude prosazovat to svoje, psát svoje zkušenosti. Ale pokud máte koníka se zdravými kopyty, jsou jen 3 varianty - nechat bosého a využívat méně (nebo přidat něco na podporu růstu rohoviny?) - pořídit botičky - nechat okovat.
Kopyto je velmi přizpůsobivé, ale potřebuje čas. Uvedu příklad. Známá si pořídila koně, pěkná kopyta všechno ok, ale s koníkem začala jezdit pravidelně v hale, kde byl mnohem abrazivnější povrch, než na který byl koník zvyklý a kopyta se obrušovala řekněme přes míru. Na radu kopytáře pořídila boty. Z prvu jezdila cca čyřikrát týdně s botama a jednou bez, postupně třikřát s botama a dvakrát bez atd. dopadlo to tak, že si kopyta zvykla a už boty nepotřebovala. Tím chci demonstrovat, že kopyta se dokážou opravdu krásně přizpůsobit, ale nejde to ze dne na den.
Zaujala mě věta, že na podkovách sice nevidíte nic špatného, ale boty jsou ke kopytu jistě šetrnější. Z toho mi jednoznačně vyplývá, že tedy podkovy moc šetrné nejsou, přesto na nic nevidíte nic špatného, což je zajímavé.
V případě zadavatelky bych určitě zvážila pořízení botek.
Boty jsou sice šetrný zase se nedají používat za každého počasí a povrch taky musim řešit takže pro někoho kdo jezdí mormálně jako mi bohužel nepoužitelný pro mojí kobču sem je řešil má horší rohovinu nakonec jsme skončily u podkov na tmelu taky nevidim na podkovách nic špatnýho mam 4 koně a nakovaná je jedna když to potřebuje tak proč jí nepomoct ?

Taiza: jo, Tony to shrnul dobře. Přesně proto - že použití botiček je v některých terénech dost nevhodné. Konzultovala jsem to s vícero odborníky - každý má trochu jiný názor, ale víceméně se shodují, že pokud je blátivo, mokro, tak že botky se dají použít jen velmi špatně, protože až na výjimky se protáčejí, kloužou, atp.
Nemám je, nemluvím ze své zkušenosti, jen reprodukuji informace, které jsem posbírala, když jsem se zajímala o to, zda bych zvládla botky pořídit a používat. Vzhledem k tomu, že jezdíme ve všelijakých terénech a moc vybírat si nemůžeme (např. že se nevyhnu přecházení potoků..), tak jsem nakonec zvolila podkovávání. Přestože můj kůň má velmi kvalitní rohovinu a do té doby, dokud jí normálně stíhala narůstat, nikdy problém ani s tvrdšími terény neměla. Můj kovář sám má koně bosé, preferuje bosonohost, ale v našem případě, s přihlédnutím na okolnosti, doporučil podkovat.
Na podkovách nevidím nic špatného, protože se koně kovou po staletí - protože kopyto je nutné chránit při nepřirozeném využívání, což pravidelné ježdění na kdejakých terénech, je.
Rozumím, že botky jsou šetrnější, ale nejsou pro každého majitele koně a pro každé využití koně.
lenny.s
napsal(a):
Ještě fotky :).
Kopyto je výrazně asymetrické, má lehce prohnutou stěnu ve špici, separovanou bílou čáru ve velkém rozsahu po obou stranách chodidla, špice je možná dlouhá horizontálně i vertikálně (vytlačená v korunce) a pokud nemá koník nějakou nepravidelnost v postoji nebo chodu tak bych řekla, podle rozdílné délky vnitřní a vnější poloviny chodidla, že bude mít vytlačenou jednu polovinu korunky (předpokládám vnitřní) výš než vnější. To vše jsou drobné deformace kopyta, které v součtu mohou vést k citlivosti následkem ztenčení chodidla a zatlačování kamínků do bílé čáry. Kopyto na fotce je přerostlé, nevím jak dlouho po poslední úpravě, nicméně to že je přerostlé znamená, že je schopné dorůstat dostatečně rychle. Pokud je tedy kůň citlivý, hledala bych problém jinde než je rychlost růstu rohoviny. Většinou bývá problém v nevhodné úpravě, která dlouhodobě vede ke vzniku zmíněných deformací anebo ve slabé rohovině (ať už vrozeně nebo získané následkem deformace kopyta).
Podstatné je, co od koně očekáváte a jak na něj spěcháte. Jsou lidé, kteří zvolí tu variantu, že vyhledají pomoc jiného kováře/kopytáře aby pomocí správných úprav dal kopyta do pořádku, sníží frekvenci ježdění, příp. pořídí boty a dají kopytům čas a možnost, aby deformace odrostli a koník zase začal fungovat naboso. Druhá varianta je s okamžitým efektem a to problém citlivosti zakrýt podkovou a pokračovat v ježdění. Pokud v minulosti kůň naboso fungoval, má šanci že zase fungovat bude, ale 100% záruku vám asi nikdo nedá. Intenzivní trénink a abrazivní povrch některým koním prostě sednout nemusí, takže vám nebudu tvrdit, že se to naboso zvládnout dá. Nemám křišťálovou kouli
Rozhodnutí je na vás. Záleží jaká je vaše filozofie a co očekáváte.