Bulej

XXX.XXX.51.17
Dobrý den, budu si pořizovat ročního valáška. Plemene Welsh pony sekce C. Podle rodičů má předpoklad k výšce 135-145. Bohužel bude spíš k těm 135. Všechni známý okolo koní mi říkají že pro mě bude později na ježdění malý. Měřím 168 cm. Jaký na to máte názor. Děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Známí mají pravdu, určitě se pro dospělého jezdce s vaší výškou najdou vhodnější koně, na kterých jednak nebudetevypadat komicky, a druhak je nebudete svojí hmotností přetěžovat.
Malý ti bude, tak to je. Že se na něm bude dát i přes to jezdit to ano, ale velký kůň s prostornejšími chody to nikdy nebude. Záleží jakou máš postavu, ale optimum by pro tebe mohlo být kolem 155-160 cm, záleží ale i na tom, co plánuješ do budoucna dělat(sport? jaký? nebo vyjížďkování a vandry?) a jakou má ten daný kůň konstituci.
ff12345

XXX.XXX.179.169
Mám 173 cm a vždycky jsem chtěla spíše menšího koně, možná proto, že mi připadali tak nějak bezpečnější. Pořídila jsem si tedy valacha 160 cm (což jsem vnímala jako maximální možnou snesitelnou výšku) a byla to chyba. Kůň byl mladý, takže jsme kvůli mému vysokému těžišti oba měli problém s rovnováhou, naučila jsem se špatně sedět, zvedat paty atd.
Vy jste jen o 5 centimetrů menší a zvažujete o 25 cm nižšího koně. Stojí to za to?
Samozřejmě spousta normálních dospělých lidí vlastní koně typu hucul či fjord, ale tam je stavba těla přecejen trošku jiná než u welše. Myslete i na to zvíře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A já si myslím, že welsh sekce C je mohutností těla i velikostí velmi podobný huculům. Vždyť se tuším i označuje jako welsh pony typu cob. A od coba se liší jen velikostí. Mohutný prďola s aspoň 135 KVH nebude vypadat s menším jezdcem pod 170 cm vůbec špatně. Mám mohutnější čtyřletku 146 KVH a už teď vím, že k mým 160 cm je to moc. Dneska bych se poohlížela po ještě menším koni. Opticky se mi nejvíc líbí takové dvojice, kdy jezdec má s delšími třmeny chodidla plus mínus s břichem koně. V naší stáj tomu odpovídá 158 cm kobylka s jezdkyní cca 180, jezdkyně určitě nad 170 s fjordem 142, jezdkyně pod 170 s huculem 142 apod. Opticky mi padne dobře i když jsou nohy lehce pod břichem. Dříve jsem znala jen anglii a velké koně, nohy kilometr od břicha koně mi připadaly normální. Když koukám na svou jezdeckou fotku jednoho z nejmenších koní ve stáji, drobného koníka něco nad 160, tak se musím smát, kde mám nohy, a to mi tenkrát připadal malý.
Já si tedy vůbec nemyslím, že by na menším koni vypadala blbě. Welsh pony C je mohutný kůň a má silnější holeň. Já měřím 169cm a mám pony 145cm to je ta ryzka na fotu. Jinak kobyla černá s lysinkou Welsh pony C.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Známí mají pravdu, určitě se pro dospělého jezdce s vaší výškou najdou vhodnější koně, na kterých jednak nebudetevypadat komicky, a druhak je nebudete svojí hmotností přetěžovat.
Myslím, že se 168 cm na koni KVH 135-145 cm komicky vypadat nebude. Na huculech, haflinzích a fjordech (podobná KVH) běžně jezdí i vyšší jezdci a komicky nevypadají.

Souhlas s příspěvkem ff12345. Mám zkušenost, že menší koně v začátcích mají často problém s vyššími jezdci z krásně popsaného důvodu v tomto příspěvku..
Koní je mraky, porozhlédla bych se po něčem, co má předpoklad vyššího vzrůstu. Ale jak už tu bylo řečeno, taky je to o tom, co s koníkem plánujete dělat...

napsal(a):
Souhlas s příspěvkem ff12345. Mám zkušenost, že menší koně v začátcích mají často problém s vyššími jezdci z krásně popsaného důvodu v tomto příspěvku..
Koní je mraky, porozhlédla bych se po něčem, co má předpoklad vyššího vzrůstu. Ale jak už tu bylo řečeno, taky je to o tom, co s koníkem plánujete dělat...
Dlouhonohej "teplas" má těžiště v průmětu těla jinde než "ti krátkonozí mohutní".
Ti druzí jsou stabilnější. A méně je rozhodí přiměřeně vůči nim vyšší jezdec (nebo těžší člověk).