Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bulej

13.6.2016 12:55
Bulej

XXX.XXX.51.17

Dobrý den, budu si pořizovat ročního valáška. Plemene Welsh pony sekce C. Podle rodičů má předpoklad k výšce 135-145. Bohužel bude spíš k těm 135. Všechni známý okolo koní mi říkají že pro mě bude později na ježdění malý. Měřím 168 cm. Jaký na to máte názor. Děkuji

Neregistrovaný uživatel

13.6.2016 13:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Známí mají pravdu, určitě se pro dospělého jezdce s vaší výškou najdou vhodnější koně, na kterých jednak nebudetevypadat komicky, a druhak je nebudete svojí hmotností přetěžovat.

13.6.2016 13:05
rebeks

XXX.XXX.208.14

Malý ti bude, tak to je. Že se na něm bude dát i přes to jezdit to ano, ale velký kůň s prostornejšími chody to nikdy nebude. Záleží jakou máš postavu, ale optimum by pro tebe mohlo být kolem 155-160 cm, záleží ale i na tom, co plánuješ do budoucna dělat(sport? jaký? nebo vyjížďkování a vandry?) a jakou má ten daný kůň konstituci.

ff12345

13.6.2016 13:40
ff12345

XXX.XXX.179.169

Mám 173 cm a vždycky jsem chtěla spíše menšího koně, možná proto, že mi připadali tak nějak bezpečnější. Pořídila jsem si tedy valacha 160 cm (což jsem vnímala jako maximální možnou snesitelnou výšku) a byla to chyba. Kůň byl mladý, takže jsme kvůli mému vysokému těžišti oba měli problém s rovnováhou, naučila jsem se špatně sedět, zvedat paty atd.
Vy jste jen o 5 centimetrů menší a zvažujete o 25 cm nižšího koně. Stojí to za to?
Samozřejmě spousta normálních dospělých lidí vlastní koně typu hucul či fjord, ale tam je stavba těla přecejen trošku jiná než u welše. Myslete i na to zvíře.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2016 16:08

A já si myslím, že welsh sekce C je mohutností těla i velikostí velmi podobný huculům. Vždyť se tuším i označuje jako welsh pony typu cob. A od coba se liší jen velikostí. Mohutný prďola s aspoň 135 KVH nebude vypadat s menším jezdcem pod 170 cm vůbec špatně. Mám mohutnější čtyřletku 146 KVH a už teď vím, že k mým 160 cm je to moc. Dneska bych se poohlížela po ještě menším koni. Opticky se mi nejvíc líbí takové dvojice, kdy jezdec má s delšími třmeny chodidla plus mínus s břichem koně. V naší stáj tomu odpovídá 158 cm kobylka s jezdkyní cca 180, jezdkyně určitě nad 170 s fjordem 142, jezdkyně pod 170 s huculem 142 apod. Opticky mi padne dobře i když jsou nohy lehce pod břichem. Dříve jsem znala jen anglii a velké koně, nohy kilometr od břicha koně mi připadaly normální. Když koukám na svou jezdeckou fotku jednoho z nejmenších koní ve stáji, drobného koníka něco nad 160, tak se musím smát, kde mám nohy, a to mi tenkrát připadal malý.

13.6.2016 19:57
lunin

XXX.XXX.109.199

Já si tedy vůbec nemyslím, že by na menším koni vypadala blbě. Welsh pony C je mohutný kůň a má silnější holeň. Já měřím 169cm a mám pony 145cm to je ta ryzka na fotu. Jinak kobyla černá s lysinkou Welsh pony C.

13.6.2016 20:05
Terven

XXX.XXX.110.147

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Známí mají pravdu, určitě se pro dospělého jezdce s vaší výškou najdou vhodnější koně, na kterých jednak nebudetevypadat komicky, a druhak je nebudete svojí hmotností přetěžovat.

Myslím, že se 168 cm na koni KVH 135-145 cm komicky vypadat nebude. Na huculech, haflinzích a fjordech (podobná KVH) běžně jezdí i vyšší jezdci a komicky nevypadají.

13.6.2016 22:26

Souhlas s příspěvkem ff12345. Mám zkušenost, že menší koně v začátcích mají často problém s vyššími jezdci z krásně popsaného důvodu v tomto příspěvku..
Koní je mraky, porozhlédla bych se po něčem, co má předpoklad vyššího vzrůstu. Ale jak už tu bylo řečeno, taky je to o tom, co s koníkem plánujete dělat...

14.6.2016 07:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Souhlas s příspěvkem ff12345. Mám zkušenost, že menší koně v začátcích mají často problém s vyššími jezdci z krásně popsaného důvodu v tomto příspěvku..
Koní je mraky, porozhlédla bych se po něčem, co má předpoklad vyššího vzrůstu. Ale jak už tu bylo řečeno, taky je to o tom, co s koníkem plánujete dělat...

Dlouhonohej "teplas" má těžiště v průmětu těla jinde než "ti krátkonozí mohutní".
Ti druzí jsou stabilnější. A méně je rozhodí přiměřeně vůči nim vyšší jezdec (nebo těžší člověk).

Přidejte reakci

Přidat smajlík