Klára Lee

XXX.XXX.151.216
Dobrý den, rozumí tu prosím někdo dotacím AEKO?
Chtěli jsme žádat o dotace. Bylo nám řečeno, že jsou dva odlišné druhy 1. kdy postačí louku spást nebo posekat a 2. kdy už se započítávají a evidují koně. Ale když pročítám materiály, které jsme dostaly, tak žádné dvě možnosti jsem neobjevila...našla jsem pouze možnost D1 obecná péče o louky a pastviny. Kdy je povinností spást nebo posekat do 31.7., ale je tam také omezení koní a podmínka 5-letého zavázání. Může mi prosím někdo pomoct se v tom zorientovat? Děkuji moc. Klára Lee
Takže:
a) letos už jste termín žádosti na dotace prošvihli
b) je možné čerpat na louky dotace SAPS, kdy tedy není rozhodující, kolik koní na pastvině máte, ale i tak se vás týká správná zemědělská praxe, tj. sekání, spásání a pozor - podmínkou je být zem. podnikatelem. To asi je ten zmíněný první druh dotací. U něj není 5 letý závazek.
Ale pokud žádáte k SAPS ještě dotaci AEKO, nebo pouze AEKO, protože nejste zem. podnikatelé, pak prostě se vás týká také podmínka mít 0,3-1,15 VDJ na ha TTP. Přes to vlak nejede, u nás to naštěstí dopadlo tak, že jsme prodali kravky a nechali jen koně, se kterými TTP pokrýváme v daném rozmezí. Ty VDJ musíte mít v daném rozmezí od 1.6. do 30.9.
Zde je 5 letý závazek.
Klára Lee

XXX.XXX.151.216
Aggiitto, mocccc děkuji za jednoduché rozdělení a vysvětlení, které mi až do teď scházelo k pochopeni celé problematiky.
Z toho, co jste mi napsala vyplynulo, že máme zažádáno o dotace na louky dotace SAPS.
Najdu někde přesné povinnosti, které máme. Dostali jsme k tomu, tak málo informací, že se toho dost děsíme. Abychom splnili vše, co je potřeba.
Děkuji moc za pomoc.
Klára Lee