Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

bonboni

24.6.2016 10:07
bonboni

XXX.XXX.143.160

Zdravím,
prosím o radu, mám mladého koníka,6 let, na podzim obsedlý, je super, jemný naježdění, na pobídky, krásně se nosí na zádi, problém ale je s udidlem, často se stává že nechce přežvikovat a dlouho trvá než udidlo přijme. Prostě otevře hubu a dělejte si semnou co chcete. Ze začátku jsem používala podepínák, a když to začal dělat, zkoušela jsem ho sundat, jestli se třeba nebrání tlaku z něj, nepomohlo to.. Změnila jsem nánosník, má nyní mexický, taky to nepomáhá, Udidlo měl prvně tlustou olivu, pak klasické jednou lomené stihlo, zkoušela jsem i plastové stihlo jednou lomené s příchutí, teď má déčko s měděnými rolkami, přemýšlím na dvakrát lomenou olivou.. nějaká rada?

24.6.2016 11:58
vattunka

XXX.XXX.129.153

Co třeba nechat zkontrolovat zuby?nemá vlčáky?nebo jiný problém?

bonboni

24.6.2016 12:09
bonboni

XXX.XXX.143.160

Zuby má dělané cca měsíc a půl zpátky.

29.6.2016 18:36
vet.

XXX.XXX.61.30

A nemáte moc tvrdou ruku? Nespěcháte na něj? Většina problémů s udidlem se nevyřeší změnou udidla nebo svázáním huby ale změnou přístupu. Co takhle dát koníkovi trochu času aby si zvyknul na to, že má něco v hubě. Proč nedáte koni udidlo a k tomu provazovou ohlávku a nepracujete nejdřív ze země na provazovce (pokud je zvyklý na ježdění na provazovce tak i ze sedla). Koník zjistí, že udidlo v hubě neznamená nic jiného jak něco v hubě a že ho to nebude nijak obtěžovat. Jakmile bude dobře tolerovat udidlo bez tahání, připněte otěže a nechejte je jen tak se při práci houpat (vytvoří se tak pohyb udidla, který nic neznamená), jakmile si zvykne, tak začněte přidávat velmi jemné pobídky pomocí otěží.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.6.2016 19:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

Roubíkové udidlo neřeší problém otvírání huby, ale stranovou korekci hlavy.
Mě pomohlo velmi zjemnit ruku. Mladičká kobyla byla enormně citlivá na hubu a naučila se hryzat udidlo. Teď to dělá jen při rozrušení nejčastěji na vyjížďce. Na place jsme to prakticky eliminovali.
Postup, který popisuje vet., je myslím moc dobrý. Zvolte obyčejné, jemné udlidlo, které mu bude dobře sedět (občas mate obecné nastavení názoru, že čím silnější udidlo, tím šetrnější. Ale - tlusté udidlo není řešení pro jemného koně - udidlo musí dobře sedět do koutků - tlusté udidlo může být moc silné a koni v koutcích překážet...) a nechte ho, ať si ho nosí sám bez toho, aby se za něj "řídilo". Někteří trenéři staré školy zmiňovali, že u koní, kteří nejsou ochotni přijmout udidlo, používali na začátku práce systém nechat volnější lícnice, aby si kůň udidlo našel, posunul nahoru do huby do koutků a naučil se ho nosit sám...(pokud je povolená lícnice, udidlo leží více na jazyku a není to koni příjemné. Proto si ho jazykem posune výše, na místo, kam správně patří. Kůň přijde na to, že "volné" udidlo si musí držet hubou, aby "neplandalo". Tedy těžko bude chodit s otevřenou hubou.. Je třeba však všeho s mírou - aby se nemohlo stát, že bude tak volné, že se potká s předními zuby!).

Suz

1.7.2016 02:45
Suz

XXX.XXX.24.9

Zkuste dvakrát lomenné udidlo s otočným středem...bohužel zde ho jen tak neseženete, ale je to udidlo, které koně přijímají velice dobře...mám s tím jen ty nejlepší zkušenosti a to u koní jak přecitlivělých tak i naopak tupých. Vybarat dobré uždění je složíté a kde kdo se tím vůbec nezabývá. Na nánosníky pozor zrovna Mexický je hodně ostrý...použijte jednoduchý bez podpínáku korektně utažený či vůbec žádný. Volné lícnice nedoporučuji, kůň si často u této, metody" najde zlozvyky, které už neodnaučíte..většinou házení hlavy za účelem hodit udidlo na správné místo.Samozřejmě vše za korektní působení ruky jinak Vám nepomůže nic, ale to snad ani nemusím psát.Používáte martingal? Tlustá oliva je většinou nepadnoucí právě pro svou tloužďku a špatnou hybnost v hubě...málokterému koni padne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík