Stejsi

XXX.XXX.109.153
Zdravím, za jakou cenu byste nabídli k prodeji 6-ti letého valacha Paint horse s PP, hodného, pracovitého, zdravého, pěkně stavěného. Pouze základně přiježděný, poslední dobou spíše jen v terénu, nemá úplně super původ a je zbarvení bay. Pomáhám známe s prodejem koníka a tak nějak nevím, kolik si za něj máme říct? Je tu někdo, kdo chová?
edwina

XXX.XXX.40.41
Myslím, že u APH hodně záleží na zbarvení, black tobiano je potenciálními kupci hodnocen lépe než jednobarevný hnědák. Přece jen je to plemeno chované zejména kvůli atraktivní barvě. A asi nejpopulárnější zbarvení (= nejdražší) je černo-bílý strakoš, když je pěkně vybarvený (tzn. ideálně 50-60 % černé a 50-40 % bílé barvy, hezká hlava s úzkým nosním proužkem, hustá dlouhá hříva - někteří painti jsou takoví "oškubaní", podobně jako appaloosy, už jsem se setkala s tím, že zájemce kvůli tomu koně odmítl). Cenu snižuje i převaha bílé (zejména zbarvení tovero), málo fleků, lucerna přes celou hlavu, nepravidelný znak na hlavě (křivý pruh). Bay bez znaků bude pro některé zájemce příliš obyčejný. Jako reálnou cenu vidím maximálně 80 000, pokud je kůň pěkný, bez vad, zdravý, hodný, bez příměsi A1/1 a můžete ho doporučit pro méně zdatné jezdce (starší pány, děti...).
To by také chtělo pěknou fotku. Vzhled je velmi důležitý a pokud někomu padne do oka vizáží, bude kupec ochoten platit.
Dál, je ježděný tak nějak, že snese jezdce a rozejde se a zastaví, to bych také neviděla jako problém.Když ho bude chtít někdo na závody, najezdí si ho sám, nebo si to někde zaplatí.
Podstatné je to, že za silnějšího valacha na rekre účely, jedno jestli hnědého painta, nebo křížence, vám lidé dají max.50tis.Více těžko.
A kdo má závodní ambice dal by možná víc.Ale jestli zas kůň nemá ten pravý původ, který by sliboval potencionálního šampiona?
Záleží jestli se ho známá chce zbavit rychle, nebo nahodí třeba těch 80tis a bude léta čekat, jestli se někdo možná najde.
Stejsi

XXX.XXX.109.153
Jinak horším původem jsem myslela, že je po otci Mg Doc Joe Chex, ale jeho sourozenci z matčiny strany sportují na velmi vysoké úrovni v reiningu a mají výstavní úspěchy, takže potenciál určitě má. Původ je bez A1/1. Nové RTG teprve budeme dělat. No já nevím inzerce je teď plná kříženců v základním výcviku za 60 tisíc, takže říkáte že větší hodnotu nemá?
lina225

XXX.XXX.131.91
Stejsi
napsal(a):
Jinak horším původem jsem myslela, že je po otci Mg Doc Joe Chex, ale jeho sourozenci z matčiny strany sportují na velmi vysoké úrovni v reiningu a mají výstavní úspěchy, takže potenciál určitě má. Původ je bez A1/1. Nové RTG teprve budeme dělat. No já nevím inzerce je teď plná kříženců v základním výcviku za 60 tisíc, takže říkáte že větší hodnotu nemá?
Realita je bohužel taková, že westernová plemena v nynější době frčí hlavně díky atraktivnímu vzhledu, proto se také inzerce hemží nabídkami na připouštění s barevnými homozygoty a barevné hříbě si tak může koupit nebo vyrobit skoro každý.
Proč by si člověk v takové době kupoval jednobarevného painta?
1) Má výborný původ a potenciál do vysokého sportu
2) Má výborný charakter a je skvěle naježděný, takže na něj můžu posadit děcko
3) Je levnější než barevné varianty.
Stejsi

XXX.XXX.112.7
Quarteři také nejsou barevní a nesnizuje to jejich hodnotu. Matka je QH v Hollywood linii. No zkusim nahodit cenu 70 tis a uvidime..
Stejsi
napsal(a):
Quarteři také nejsou barevní a nesnizuje to jejich hodnotu. Matka je QH v Hollywood linii. No zkusim nahodit cenu 70 tis a uvidime..
Já osobně kdybych před několika lety, když jsem hledala na rekre čistého APH nebo QH narazila na 100% zdravé,6leté zvíře spolehlivé v terénu za 70000, -, skočím radostí do stropu.
Pokud na prodej spěcháte, dejte cenu 70000, -, pokud si můžete dovolit čekat, dejte víc.
Slevit můžete vždycky...
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Nevim, kdyz se cim dal casteji proslycha, ze jeho otec nema cisty 5 panel test..nevim nevim, jak velky zajem bude.
je mozne, ze proste spousta lidi se bude bat genetickeho zatizeni.
a jak jsem vyrozumela-sourozenci z matcine strany jsou sportovci, to znamena, ze maji jine otce, nez nabizeny konik.
asi byste mu museli nechat udelat 5 panel, a uvest to do inzeratu, aby pripadni zajemci alespon teto obavy byli zprosteni.
Cenu koníka snižuje nejen barva, ale bohužel i otec. Přiznám se, že jakmile bych viděla tohoto hřebce v původu, koníka bych nechtěla, i kdyby byl strakatý. Původní majitel, i nynější najeli na systém, že ten kdo zaplatí, tomu připustí. Takže všude běhá tak neuvěřitelné množství "křižovatek" po tomto hřebci, že papírové zvíře nemá defacto nic moc cenu :-/.
edwina

XXX.XXX.40.41
Původ po otci opravdu nic moc, nikdo, kdo se v chovu APH více orientuje, takového koně zřejmě nekoupí. Tenhle hřebec toho opravdu moc nepředvedl, do chovu zavlekl genetické onemocnění a ještě navíc se křížil s kdečím (legálně např. s českým sportovním poníkem). Nadto je to starý hřebec a dnes mají painti v ČR přece jen jinou úroveň.
Ale to nevadí, amatérů, kteří by rádi měli "opravdového amerického koně" a přitom jsou ochotní za něj zaplatit, bude určitě dost. Klidně bych dala cenu 80 tisíc a připsala "dohoda možná". A udělala bych i videa (skoro každý vlastní dnes chytrý telefon, na který to natočíte), nejlépe na louce, v lese, prostě někde venku, ve všech chodech, pak jak veze dítě či začátečníka (možná i na lonži). To by také bylo fajn. Inzerovat ho jako "spolehlivého koně pro celou rodinu". Pokud jím tedy opravdu je. Plemenná příslušnost ještě vynikající povahu nezaručuje. Takový kupec asi nebude chtít vidět rentgeny, ale spíš půjde po charakteru, ochotě tolerovat slabšího jezdce a klidném temperamentu. Při normálním hobby provozu vám kůň vydrží fungovat, i když rentgenový nález není 100% čistý. Pokud cílíte na sportovní jezdce (ale tam potenciál moc nevidím, ti mají možnost koupit lepší zvíře se sportovním původem i vlohami), rentgeny budou naopak potřeba.
edwina

XXX.XXX.40.41
Stejsi
napsal(a):
Právě že ti kříženci za 70 000 a víc, kterých je plná inzerce (zejména z jednoho moravského ranče takové křižovatky nabízejí neustále), jsou za tu cenu neprodejní. Na stejné koně narážím v nabídce rok i déle. Reálně většina lidí hledá spolehlivého rekreačního koně do 50 000 korun, u amerického plemene jsou ochotní si připlatit za původ (samozřejmě jen bez A1/1), ale zase ne až tak moc. Boom už skončil, trh zaplavili kříženci bez PP a myslím, že poptávka po koních na westernové ježdění se nasytila. U valacha, který nemá žádnou chovnou hodnotu, kupujete koně, který se vám musí líbit takový, jaký je. Kobylu ještě občas někdo koupí s vidinou toho, že si z ní to vysněné strakaté hříbě odchová. Takže, kdo chce painta, požaduje fleky. Možná mu bude proto lépe vyhovovat i křížený, ale strakatý kůň, co něco umí, než sice čistokrevný, ale obyčejný hnědák. Jednobarevného painta ocení spíše ten, kdo chtěl quartera, ale netrvá na sportovním původu, protože se chce s koněm courat po lese.
e

XXX.XXX.213.70
Nechte koni udělat 5 panel test (pokud ho nemá) a pokud bude čistý, tak to k inzerátu napište - velmi to zvýší jeho prodejnost. Já osobně si koně po MG Doc Joe Chex už nikdy nepořídím, jednoho 11ti letého invalidního důchodce už po něm mám...