Westernové ježdění je prý špatné..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2016 12:44
ladyhuculka

XXX.XXX.144.38

Http://www.buckaroo-revival.cz/domains/buckaroo-revival.cz/?p=472 - prosim prectete si tento clanek, chtela bych vedet Vas nazor. Hodne veci z toho mi prijde jako nesmysl.

16.7.2016 14:00
boikana

XXX.XXX.64.140

No... western jsem nikdy nejezdila, takže jsem ani o něm neměla potřebu nic číst apod., tedy se v něm opravdu nevyznám.

Ale... článek je psaný vcelku neobratně, hlavně úvod je totálně zmatený a není z něj moc jasné, co konkrétně že je špatně...

...což se ve zbytku probírá, ale tak povrchně... nevím. Beru to tak, že asi autor zrovna zažil něco nepříjemného a měl potřebu to nějak ventilovat a snad na to upozornit; ale voláním, že je celý western špatný toho moc nezmůže... Vždycky a ve všech odvětvích se najdou trenéři a trenéři, někteří si podmaňují koně jen silou, jiní se mu snaží rozumět. Tvrzení, že ve westernu by jich mělo být víc je prostě divné... a tak nějak z článku vyznívá.

Všeobecně vzato to lze brát jako přínosné snad jedině v tom smyslu, že by člověk nikdy neměl soudit jen od pohledu zvnějšku, měl by se zamýšlet, studovat a snažit se porozumět... no a taky mít nějakou svou zodpovědnost a snad i čest vůči zvířeti... ale k tomu si snad každý je schopen dojít sám...

16.7.2016 18:52
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Výhoda demokracie i idiot může napsat svůj názor.

16.7.2016 19:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Je jen dobré a špatné ježdění. Se stylem to nemá nic společného

16.7.2016 19:24
HorseAmber

XXX.XXX.234.182

sisi58 napsal(a):
Je jen dobré a špatné ježdění. Se stylem to nemá nic společného

Presne tak

16.7.2016 20:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

tony-jcb napsal(a):
Výhoda demokracie i idiot může napsat svůj názor.

Četl jste, co ten člověk napsal?

16.7.2016 20:48
koně

XXX.XXX.205.252

Nevím, kdo je Jan Štembera, ale zas úplné blbiny, podle mě, nepíše. Na westernové závodní ježdění mám názor dost podobný.

16.7.2016 20:56
Terven

XXX.XXX.110.147

ladyhuculka napsal(a):
Http://www.buckaroo-revival.cz/domains/buckaroo-revival.cz/?p=472 - prosim prectete si tento clanek, chtela bych vedet Vas nazor. Hodne veci z toho mi prijde jako nesmysl.

Co z toho vám přijde jako nesmysl?

16.7.2016 20:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já vidím problém u westernového ježdění v tom, že jednotlivé školy vyučují jízdu každá podle svého.
Není v jednotnost, jako u anglického stylu.
Ať sednete na takto naučeného koně v Austrálii, v Evropě, či v Americe, pobídky jsou všude stejné.
To ovšem neplatí pro western
Aby se jezdec napřed, než sedne na koně, zeptal, jak koně vést
Nevím, jestli je tolik stylů westernového ježdění schválně nebo co to má znamenat.
Je v tom chaos.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2016 21:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hele, to je moc pěkně napsaný článek!
Úplně tomu pánovi rozumím.

Western nejezdím. Nikdy se mi nelíbil, neoslovil mě. Ale každému, co jeho jest.
Ze srandy jsem ale dostala od mého muže před pár lety poukaz na lekce ve western.ranči, kde působí velmi dobrý a známý jezdec-trenér. Měla jsem to štěstí, že jsem ho měla na první lekci. Spolupráce byla velmi příjemná. Jezdila jsem v mě adekvátně dlouhých třmenech, takže sed byl téměř jako v anglii. Vedení koně bylo jiné, ale pochopitelné. Trenér byl výborný. Zprvu jsme si vysvětlili, že nemám zájem přecházet na western, ale trochu poodhalit tu oponu, za kterou je svět, o kterém nic nevím. Školní kůň byl velmi dobře naježděn a trenér mě nechal víceméně "hrát" si s koněm a ptát se na pobídky - trpělivě vysvětloval. Já zkoušela, co mě napadlo, dle výše svého jezdeckého umu - nejdřív jsem se zeptala na pobídky podle westernu a pak je aplikovala. Bylo to velmi zajímavé a zábavné!
Podruhé jsem tamtéž schytala slečnu o pár let mladší než jsem já a vedená hodila spočívala v tom, že jsem klusala po stěně a dělala velké kruhy a ona mi dělala nalejvárnu, proč je western lepší než anglie. To bych blila, velebnosti!
Již nikdy jsem tam nejela.

Moje první rodeo, které jsem letos viděla, bylo jedno velké zděšení. Na pohárových závodech se účastnilo mnoho lidí, kteří nebyli schopni vysedět cval při barelech, mnoho z nich v otrhaných cajkách i oblečení... byla jsem velmi zklamaná. Možná pro laika zajímavá podívaná (telátka...), ale pro člověka pohybující se v "nablýskaném" prostředí sportovních koní v anglickém stylu, to byla fakt sprcha...
Pro mě jsou prostě závody reprezentativní událost. Místo a čas, kde můžu ukázat, co umíme, kdo jsme, jak nám to sluší... :) není to o tom mít nejnovější řadu od Equiline, ale vzít ty cajky do ruky, vydrbat je, namazat, vzít si tu nejkrásnější čistou dečku a třeba se sladit s koněm... o tom jsou pro mě závody. Takže za mě... asi nemám chuť to někdy vidět znovu. Ne na tom samém místě..

16.7.2016 21:51
Vanee

XXX.XXX.157.127

Tak nie je to celkovo kritika westernu, ale zlého jazdenia, v resp. tréningových praktík, a žiadne klamstvá tam nevidím. Skorej je to len taká drobná ukážka toho, ako hlboko v rebríčku hodnôt padne kôň v momente, keď sa do hry dostane ľudské ego a peniaze (závody). Samozrejme že existujú ľudia, čo kone cvičia a jazdia aspoň s nejakým tým ohľadom, ale príde mi, že na nich spadá minimálne 10 takých, čo kone vnímajú ako takú chlpatú motorku pod zadkom, ktorá si dovoľuje obťažovať ich vlastným názorom, tak mu treba rýchlo bolesťou a strachom pripomenúť, kto je "pán". Ale samozrejme vymenovať všetko, čoho je človek schopný voči zvieraťu, ktoré sa nebráni a bolesť znáša mlčky, by vystalo na omnoho dlhší článok.

16.7.2016 22:26
stacey

XXX.XXX.168.56

Myslím, že článek je napsaný velmi dobře a souhlasím s ním. Pan Štembera to napsal hezky a výstižně. Nemyslím, že tím chce říct, že western je špatný. Stejný článek by se dal napsat o parkuru či drezuře. Bohužel...

neregistrovaný124

17.7.2016 01:19
neregistrovaný124

XXX.XXX.42.151

Ahoj, tak já western nejezdím, ale s článkem sympatizuji. Je to asi 3 týdny zpět, co jsem se koukala na trénink jedné profi westernové jezdkyně pohybující se na vysoké závodní úrovni. Jezdila svého koně totálně na předku, ve cvalu tak pomalém, že až nepřipomínal cval, ale jakési kulhání. První co mě napadlo bylo: Proboha, dal někdy někdo tomu člověku přečíst knihu o anatomii koní?
Western má určitě své kouzlo i anglie má své bledé stránky a nelze říct, jestli je jedna disciplína lepší nebo horší... VŽDY je to jen o lidech a o tom, jak ke koni kdo individuálně přistupuje...

Všem nám jde přece o to, co nejméně "opotřebit" své koňské kamarády, aby měli zdravé svaly, klouby a kosti. Jezdec by měl být v první řadě učitel, který ukáže našim zvířecím kamarádům cestu, jak efektivně pracovat se svým tělem a naučit sebe-nesení, rovnováze, být uvolněný, zminimalizovat přirozenou křivost koně, a hlavně používat pod jezdcem "zadní náhon", neboť pouze kůň pracující od zádě s energetickým pohybem vpřed zmírňuje dopady váhy jezdce na své tělo (viz kniha Omyly moderní drezury, kde naleznete matematické výpočty mého tvrzení).

Netuším, zda je to nějaký pre-historický zažitý výcvikový systém western koní, který trenéři učí jezdce a tak se tato dezinformace přenáší dál a dál, nebo hřeší na odolnost amerických plemen, ale můžete mi někdo vysvětlit k čemu je to dobré jezdit koně spadeného na předku s tahajícími zadními končetinami za sebou, jakoby byli "polo-ochrnuté?". Není to ani estetické pro lidské oko, ani zdravé pro koně.

Druhou věc, kterou jsem u western jezdců viděla je krátká nebo spíš žádná doba krokování před prací, i mladí koníci jsou hned nuceni dělat malé kruhy, oblouky a obraty. Nevím jak vy, ale já jsem zvyklá 10 minutek krokovat na volné otěži na rovných liniích, dalších 10 mnutek vyklusat na dlouhé otěži, aby se svaly prohřáli a teprve potom jsme připraveni něco dál dělat... Tohle mi připadá jako základ, který by měl dělat snad každý nehledě na disciplínu, nebo snad westernový jezdci, jezdí jiný druh zvířete, než angličtí jezdci?
Na druhou stranu jsem viděla před pár dny rekreační westernovou jezdkyni a ta mě velmi příjemně překvapila, její koník šel od zádě přes hřbet a zvednutý kohoutek, přes kulatý krk až k nosu, který měl na kolmici, to vše předváděla na páce na volné otěži, neměla v ruce víc než pár gramů... Překrásná podívaná a o tohle celé jde, nehledě na disciplínu a styl ježdění... Vždy je to o tom, kdo sedí nahoře, jsme u koní, kde cesta sebezdokonalování a učení se nikdy nekončí smajlík

17.7.2016 11:08
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Článek jsem četl kdyby byl o lidech je to ok když se prezentuje jako jediný west co se dá provozovat tak je mimo mísu hovada jsou prostě všude a se stylem to memá co dělat to že na soutěžích jezdi, jezdci¨ pro mašle a ne pro koně je smutná skutečnost v obou stylech navíc western má u nás malou základnu a normální člověk na to jezdit s nimi nemůže mít žaludek

17.7.2016 20:00
elizabetha

XXX.XXX.0.0

Pěkné a výstižně napsáno a to jezdím western taky závodně... jde vidět ale obě strany jak tu s rozumem co nemá koně jen jako sportovní náčiní ale pravda i ta druhá strana. Jen si nemyslím že je to jen ve westernu bohužel.

17.7.2016 23:15
canis lupus

XXX.XXX.120.68

Taky se mi článek líbil..
Kdysi jsem si myslela, že westernové ježdění je přirozenější než klasika. Pak jsem si i udělala licenci WRC. Ale když jsem poznala tréninkové metody a požadavky v soutěžích, už se mi na závody nechtělo. Nechtěla jsem si ničit kobylu. Trenérův kůň udělal všecko, ale v boxe se tvářil, že by ho moc rád rozkousal a vykopl ven. Já z ní chtěla mít parťáka, co ke mě na pastvině přijde sám a bude pracovat rád. Tak ho mám a jsem obyčejný amatér bez jediné mašle.
Ten pomalý cval opravdu ztratil ladnost a připomíná kulhání (kdysi jsem vedla z pastvy klisnu, která jak se později zjistilo, měla zlomenou lopatku, a pohybovala se velmi podobně). Nevidím v tom smysl, toto po koni chtít na delší dobu než několik skoků. A třeba už po dvou!letkovi.

21.7.2016 22:20
keira

XXX.XXX.106.7

Tento způsob ježdění (zvláště 4 letého koně) zdá se mi poněkud nešťastným... (Jedná se o titulní fotku z inzerátu koně za víc jak čtvrt mega. Takže určitě to není nepovedená momentka, ale záběr, který ukazuje, jak si inzerující myslí, že je to nejideálnější).

17.8.2016 04:25
mgtka

XXX.XXX.22.110

Omlouvám se, že to vytahuju, ale při čtení článku mi naskakovaly vzpomínky na "výcvik" pomocí ultrakrátkých jednostranných průvleček, na to zběsilé couvání, na pleasurové závody(kterým osobně říkám závody v kulhání), točení do zblbnutí na místě. Nedávno se mi jeden dotyčný docela vysmál do obličeje, když jsem svou osmiletou kobylu nazvala mlaďoškou-že takoví westerňáci už bývají staří a vysportovaní-no prostě jsem si hlavu málem ukývala.
Věřím tomu, že jsou lidé, kteří to dělají s láskou a porozuměním, ale takových je sakra málo-obzvlášť v závodním prostředí.
Je pravda, že to jsou westernové speciality, ale angl. jezdci mají zase jiné moresy, které se dají vídat u spousty lidí.

Klára123

27.8.2017 14:27
Klára123

XXX.XXX.252.132

Jéje tohle je staré téma, ale chtěla bych přidat svůj názor. Opravdu si myslím, že chování ke koni není o jezdeckém stylu. Sama se učím jezdit anglii, ale svého času jsem chodila na tréningy do "sportovní stáje", kde mě z chování ke koním braly mrákoty. Slečinky s nosem nahoru rajtovaly denno denně na starých vyhublých koních, nutili je skákat překážky hlava nehlava, artróza neartróza, okopávaly, tahaly za hubu jen aby mohly na závody a trenér je v tom ještě podporoval, řval na ně nakopej ho pořádně atd atd, sněhulák nebo páka u většiny koní..Koně s vyhořelým pohledem i dvacetiletí, prostě spotřební zboží. No bylo mi z toho zle a utíkala jsem pryč. Předtím jsem tam některým z nich řekla svůj názor, což ovšem samozřejmě nemá žádný efekt, spíš je to ještě utvrdilo v tom, co dělají, no bohužel určitě dodnes..Tak to jen takový povzdech.. A ano, na tom, aby měli sladěné oblečky, a všechno na pohled co nejdokonalejší si daly záležet..ale ty koně pod tou vší parádou...škoda mluvit..Tímto neobhajuji ani western ani anglii, jen si myslím, že takovéto věci může člověk zažít v prostředí obou stylů..

27.8.2017 19:05
Maaty

XXX.XXX.48.77

Záleží na lidech a koni,
pokud to koně baví a jezdec je "normální", nevidím ve westernu problém.

kayecek

28.8.2017 10:16
kayecek

XXX.XXX.118.20

Článek jsem četla už dávno, a vím, že je napsán více než pravdivě. Není to o tom, že je western špatný. Je to o lidech, kteří jezdí na koni, že se pán pohybuje ve westernovém prostředí, tak to "svedl" na western. Já jsem chtěla s koněma jezdit po okolních "hobíkách", ale to, co pán popisuje mně totálně odradilo, nedokázala jsem na to koukat, jak se ti koně "využívaj", a jaký jsou ti lidi mazáci. Vše dělaj nejlíp a maj to vymakaný. Mistryně našeho krajíčku mi vysloveně napsala, že "rodeo je o tom být vidět" - tudíž je jedno, co s koněm dokážete, hlavně že jste naprosto sladěný ve výbavě. Už jsem o tom taky psala kolikrát, že nemá cenu se znovu vyjadřovat. Každopádně jak loni psali výše to není žádnej blábol, ale naprostá pravda. Byla jsem se podívat myslím předloni na westernových závodech. Kluk s koníkem, který z toho měl vysloveně radost a vypadal nadšeně byl poslední, kůň naštvanej, švihající ocasem se skřípěním zubů vyhrál. Když jsem se pak bavila s kamarádkou, která je rozhodčí, tak jsem jí to řekla, co si myslím. Jen pokrčila rameny, že to tak prostě je. Z čehož pro mně vyplývá, že dokud se nezmění myšlení rozhodčích, tedy těch, kdo rozhodují o tom, co je na závodišti dobré a co špatné, budou ti, co chtějí vyhrávat, stále jezdit jako čuňata.

Přidejte reakci

Přidat smajlík