Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, kolik se tak ročně zaplatí za seno, slámu, granule, kopytáře, očkování, veterináře atd. pro 1 koně plemene ČT? Když má čtyřčlená rodina roční výdělek cca 200 000 kč, vystačí to kdyby měli koně, ale ještě si kupovat jídlo pro sebe? Ten kůň by byl asi na půlhektarové louce (možná by v ní byl zimní výběh).
A taky - kolik to stojí pro začátek tzn. dřevěný ohradník, přístřešek, venkovní box, nějaká boudička na sedlo a čištění atd., potom to sedlo a čištění samotné, nějaké stájovky, vodítka, parelky/ohlávky, otěže, dečky, deky do boxu, masky na mouchy atd.?
Pokud je to skutečně roční příjem a né měsíční, tak na koně určitě zapomeňte. Zkuste raději akvarijní rybky. Jinak ceny těchto věcí můžete zjistit na např. kamir.cz nebo equiservis. cz a milion dalších. Co se týká výdajů za veta, kopytáře, přístřešek apod., tak to je velmi individuální.
Když to vezmu dle svého - mám koně v komerci, ročně dám 48 tis. jen za ustájení, nepočítám veterináře, odčervení, kováře, granule (což je - když to jde velice "dobře" tak cca 12.500 Kč), takže ročně je to cca 60.500 Kč - to do toho nepočítám zubaře, když je nějaký problém a nepočítám vybavení. A to mám ustájení opravdu za náklady dá se říci, nic navíc, vychází to tak tak, aby to pokrylo náklady, vydělat se na tom nedá.
Když má člověk koně doma, je to levnější, ale na jakou cenu se dostaneme? 50.000 Kč?
Vzhledem k tomu, že jste dvě výdělečně činné osoby, měsíčně máte dohromady cca 17,500 Kč...
Když pořídíte koně, musíte počítat s pořízením koně, vybavení, vše potřebného okolo, tak jste hned na nějakých cca 90.000 Kč.
Nehledě na to, že kůň je STÁDOVÉ zvíře a tudíž potřebuje společnost koní, jeden kůň o samotě v nezkušených rukou není šťastný kůň...

Protože jsem někde četla : na měsíc seno 500kč, sláma 300, krmení 300.1-2× ročně očkování 500kč, jednou za 6-8 týdnů kopytář 500kč
Když si to spočítáte, nak to není tolik hrozný :).
Ještě vám tam chybí odčervení a jinak popisujete hladký průběh, který má málo kdo. Když si jenom vezmete, že by váš kůň dostal koliku a vezli ste ho na kliniku, tak rázem dostanete účet na padesát tisíc, což při vašich příjmech je naprosto likvidační částka. Je to stejné jako s dětmi. Jejich základní funkce je poruchovost. Jenom teď během jednoho měsíce jsem dala několik tisíc vetovi, protože kobyla nejdřív dostala flegmonu do nohy a v zápětí zánět oka.

napsal(a):
Protože jsem někde četla : na měsíc seno 500kč, sláma 300, krmení 300.1-2× ročně očkování 500kč, jednou za 6-8 týdnů kopytář 500kč
500 za seno? To je nejaký lacný kraj, alebo málo sena. Priemerne tak jeden veľký balík, čo je krmivo tak na 2 týždne stojí viac ako 300kč. A to ho nemáte doma. Po jednom ich asi nosiť nebudete, čiže buďto potrebujete priestory na uskladnenie-pod plachtami balíky plesnivejú, takže ďalšie náklady navyše. Plus k tomu doprava, keď budete nosiť max tie dva balíky na mesiac. Otázka je, či máte čím, rátajte s cestou a rátajte s tým, že žiadny poľnohospodár vám nebude uskladňovať balíky tak, aby ste ich po dvoch nosili preč. Radšej predá jednorázovo všetko.
So slamou je to podbné, ale na tej sa dá ušetriť, ak bude kôň vo voľnom ustajnení.
Vy ste tu popísali nejaký ideál už zabehnutej stajne, ktorá má bezproblémové naživanie s koňmi. Do začiatkov raktajte určite s veľkými investíciami, či už sa to týka výbehov a ohradenia, alebo prístreškov. Musíte poriešiť odvoz hnoja( a z pol hektára budete musieť kydať výbeh aj denne), ďalšie náklady sú voda, elektrika na ohradník. Alebo na drevenú ojradu, keďže ohradník nemusí stačiť.
No a samozrejme nesmiete zabúdať na to, že kôň je stádové zviera, čiže to všetko vynásobte aspoň dvomi. S vašim príjmom, ak to nebol preklep, by som určite do toho nešla, po zaplatení bežných životných nákladov máte akurát tak na stravu a nejaké drobnosti. Koňa si kupujte, keď bude tá čiastka aspoň dvojnásobná, to už rodinný rozpočet až tak strašne nezaťaží.
napsal(a):
Nič v zlom, ale príjem ktorý uvádzate pre 4 člennú rodinu je tak nízky že by som na vašom mieste radšej rozmýšľala aj nad kúpou psa nie to koňa.
Mám to vypočítané asi tak, že seno + slama + jadro (statkové, nie granule ani musli) ma vychádza okolo 22000 Kč ročne + kováč a očkovanie a odčervenie ďalších asi 4500 Kč.
Veterinára nerátam, lebo tam to môže byť od nula do veeeľa :)
Napríklad minulý rok má stál "len" nejakých 2000 Kč keď si kobyla spravila menšiu tržnú ranu nad okom, no rok predtým asi 20000 keď sme nevedeli diagnostikovať krívanie a museli sa robiť rôzne vyšetrenia a RTG.
Stavba prístrešku, ohrád atď sa rovnako môže cenovo totálne líšiť podľa toho ako sa vám podarí zohnať materiál a koľko vás vyjde robota.
Ja som si pred 8 rokmi sťahovala domov 3 kone a počiatočné náklady na tieto veci (boxy, ohrady) ma vyšli asi na 125000 Kč a to sme vtedy robili všetko najlacnejšie ako sa dalo, ohrádzali len elektrikou asi 1ha výbeh + stavali 3 drevené boxy a prístrešok. Až neskôr sa budovala kruhovka a menšia jazdiareň, to sú ale veci bez ktorých sa teoreticky zaobídete.
Nech vám ale hocikto povie hocičo tak kôň je stále pomerne drahá zábavka a mať ho doma nie je taká sranda ako sa môže na prvý pohľad zdať. Prvé roky kým si na to človek zvykne sa budete stretávať denne s XY problémami ktoré nečakáte a nedá sa na ne ani pripraviť, kone sú vynaliezavé potvory a keď to nebude rozkopaná nádoba na vodu, či potrhané pásky tak pokojne urvané dvere na boxe, alebo zničená bránka. V horšom prípade aj s nečakaným zranením ktoré vás zas bude niečo stáť.
A aby som nezabudla na najdôležitejšiu vec kone nemajú radi samotu, mať doma jedného koňa pre svoje potešenie je strašne sebecké a každý kto má tieto nádherné tvory naozaj rád by to nikdy dlhšiu dobu nedopustil.

Tak za prvé - 200 000 je opravdu minimum, většinou je to okolo 300 000. A kdyby se koní něco vážného stalo, tak můžu přičíst cca100 000 (toto opravdu nerozebírejte, soukromé důvody.)
Ke kotníková bych pořídila ještě nějakého kamaráda :) (kozy, koníka, oslíka, krávy...atd.).
napsal(a):
Tak za prvé - 200 000 je opravdu minimum, většinou je to okolo 300 000. A kdyby se koní něco vážného stalo, tak můžu přičíst cca100 000 (toto opravdu nerozebírejte, soukromé důvody.)
Ke kotníková bych pořídila ještě nějakého kamaráda :) (kozy, koníka, oslíka, krávy...atd.).
Tak co tu řešíte?
Jste si jistá, že na provoz koně máte, tak si ho kupte...
Mě v základních potřebách stojí kůň 1000, -měsíčně (seno, očkování, odčervení 2xročně, kovář, nějaký ten repelent přes léto, občas nějaká mast na rány, liz). Vodu chytám dešťovou nebo ze studny. Koně mám lehce krmitelného, takže granule moc nekupuji, dávám jen příležitostně po práci.
To není tak strašné, ale horší jsou pořizovací výdaje za vybavení, stáje, ohrady, dále údržba a obnova vybavení. Pokud si vše uděláte samy, tak mě např. materiál na přístrešek (prkna) stál 6tis., krytinu jsme měli (ovšem musela se taky koupit, ne nová, použitá za levno), práci nepočítám, zpevnění prostor u přístřešku, co doma zůstalo po stavbě domu - cihly, zbytky dlažby, pražce, na seník cca dalších 10tis., zase se využilo co bylo doma, na ohradu - elektrickou si na toho půl hektaru připravte tak 10tis., ohradník (zdroj) cca 3tis., nejdražší budou asi tyčky, plastové bych nedoporučila, nejlepší jsou dřevěné, vybavení na koně, držím se opravdu jen v základu a za použité zboží nebo zboží v akcích, cca 20tis. - sedlo, deka, kompl. uzdečka, ohlávka, vodítko, odpocka, pokud budete chtít western bude to víc.
Jinak uvedený půl hektar je tak akorát na 1 koně, a to ještě nic moc, po pár letech min. půlku budete mít zničenou, další zvíře už na takové ploše neuživíte, možná nějakého malého staršího poníka, který toho moc nesežere, jako pastva nedostačující, takže budete muset celý rok přikrmovat senem. Koník se na tom půl hektaru ani pořádně neproběhne, takže riskujete, že bude protivný pod sedlem.
Takže do začátku budete potřebovat min.100tis na základní investice.
Jinak mám dva koně na hektaru a docela se nadřu s udržováním pastviny, také to něco stojí, letos jsem si třeba musela nechat pastvinu posekat - 500, -Kč, dokupovala jsem trávu na dosev - 4tis., dále hnojivo - 1tis., sice to nejsou každoroční výdaje, ale přesto když to máte dát naráz z platu, tak je to pálka.
Z vámi uvedeného příjmu koně neutáhnete, ne tak, aby jste nešidili jeho potřeby nebo vaše.
Ve vašem případě bych si našla ježdění, je to lepší než mít koně doma, nemusíte se téměř o nic starat, odpadnou vám investice za stáje, koně, vybavení, kováře..., nemusíte k němu denně za každého počasí, když se vám nechce.

Já stejně nechápu, proč lidi tolik toužej po tom mít koně doma. Kort, když zatím nemají vlastního, který má např. nějaké specifické potřeby, pro které mu nezvládnou v žádném ustájku zajistit podmínky...
Já mít na výběr, tak vůbec nepřemýšlím si nějakého pořizovat. Pokud je člověk normální (na domluvu a dělání kompromisů v rámci ježdění) a má k dispozici auto, tak mi neříkejte, že třeba v okolí do 30 km od bydliště (práce) se nenajde někdo, s kým si člověk sedne a kde bude moct jezdit. Ať už jako začátečník pod dohledem, nebo, je-li pokročilý, na nějakou spolujízdu..
Berte to tak, že "NEvlastnit" koně má mnoho výhod:
- nestojí to majlant
- máte volnost v možnostech a nastavování priorit (např. vlastní rodina - by nejspíš měla být před vlastním koněm...což když ho má člověk doma, tak to dost dobře nejde, jelikož zvíře je prostě závislé na tom, jak se o něj jeho člověk postará...)
- časová nenáročnost
...a mnoho dalších.
Jen aby nebyla mýlka - jsem majitel 3 koní ve vlastním, které jsem si stavěla na zelené louce, víceméně vlastnoručně. Ale z důvodů toho, že je mám nejen pro vlastní využití, ale jako součást projektu pro děti.. jinak bych si vesele dál navštěvovala buď trenéra, nebo jezdila kamarádkám, které mi koně nabízely, nějaké sporťáky a občas se svezla na závodech ..v prostředí stájí, které mám ráda nejen z důvodů kvalitního zázemí (které já, na zelené louce, prostě nevybuduji, protože na to nemám podmínky ani finance), ale hlavně z důvodů sociálních - party stejně smýšlejících lidí - kterou kolem svého jednoho koně nikdy nevytvoříte (Ale někomu to nechybí. :).
Měsíční příjem mi vychází něco málo přes 16500 Kč, jestli jsou ve čtyřčlenné rodině dva dospělí, vydělávající lidé, pak je to něco přes osm tisíc měsíčně, to je snad menší než minimální mzda, ne? Jestli ty náhodou nebudeš to nevydělávající dítě, co nemá ani tucha o penězích,200 000 ročně mu přijde jako obrovská spousta peněz ( možná proto psáno jako roční příjem a ne jako měsíční ). Tušíš vůbec, co vše je třeba každý měsíc zaplatit? Rozhodně to není jen jídlo pro sebe. Energie, voda, plyn, nájem/hypotéka, benzin, různá pojištění, spoření, telefony, nedejbože půjčky... Protože pokud bys byla dospělá, tohle všechno bys věděla, věděla bys taky, kolik ti měsíčně zbývá a žádnou takovou otázku bys nikdy nepoložila. Koně si kup, až budeš vydělávat, žít ve svém a až budeš znát hodnotu peněz. Protože potom by ti "200 000 ročně" nepřišla jako velká fůra peněz ani kdybys ji vydělávala sama a ne jako rodina.
lina225

XXX.XXX.131.91
No já nevím, ale neděláte si náhodou legraci? 200 000 ročně je skutečně cca 16 500 měsíčně, což jsou poměrně směšné peníze máte-li uživit sám sebe, natož 4 lidi. Tipuju to na matku se 3 dětmi, protože 8 tisíc měsíčně snad nikdo nemůže brát, mám pravdu? Pokud ano, mamince hlasitě tleskám, že dokáže vůbec uživit vás 3. Utáhnout z téhle almužny ještě koně? To těžko.
napsal(a):
Ahoj, kolik se tak ročně zaplatí za seno, slámu, granule, kopytáře, očkování, veterináře atd. pro 1 koně plemene ČT? Když má čtyřčlená rodina roční výdělek cca 200 000 kč, vystačí to kdyby měli koně, ale ještě si kupovat jídlo pro sebe? Ten kůň by byl asi na půlhektarové louce (možná by v ní byl zimní výběh).
A taky - kolik to stojí pro začátek tzn. dřevěný ohradník, přístřešek, venkovní box, nějaká boudička na sedlo a čištění atd., potom to sedlo a čištění samotné, nějaké stájovky, vodítka, parelky/ohlávky, otěže, dečky, deky do boxu, masky na mouchy atd.?
Nic ve zlém, ale pokud si sama nedokážete odpovědět, tak byste na vlastního koně zatím pomýšlet neměla.
Jediná fakta, která uvádíte jsou minimální příjem rodiny a půl hektarová louka.
Vaše dosavadní zkušenosti s koňmi budou asi minimální, podle charakteru dotazu.
Kolik stojí u vás, konkrétně seno, sláma, granule, nebo za kolik dokážete sehnat dřevo na ohradu, střešní krytinu, boudičku na sedla apod., to si musíte zjistit vy sama.
Taktéž služby veterinářů i kovářů se mohou lišit.
Jestli si všechno nepostavíte svépomocí, nebo v rámci rodiny a přátel, započtěte i cenu za práci pro řemeslníka.
Cajky na koně si můžete koupit použité, nebo nové, záleží na vás.Ceny najdete na internetu.
Měla byste promyslet důležité věci, jako voda, skladování hnoje, objemového krmiva i steliva, elektřina atd., atd...
Také každý kůň plemene ČT nemá standartně stejné potřeby.Jsou typy veliké, těžko krmitelné, s vadami pohybového aparátu, kteří spotřebují mnohonásobně více péče a peněz než typ opačný.Takže zhodnotíte zase jen vy, co budete mít.

A v neposlednom rade počítajte aj s tým, že s vaším rozpočtom budete musieť hľadať kone v nižších cenových reláciách. Teda kone, ktoré často majú exteriérové, zdravotńe, či charakterové vady. S vaším rozpočtom ani nebudete môcť premýsľať nad jazdením po okolí a vyberať koňa, o veterinárnej prehliadke ani nehovorím, to sú ďalšie financie navyše.
Nehrňte sa do kúpy, hľadajte kluby po okolí, zbierajte kontakty, určite nájdete jazdenie, možno aj zadarmo. Veľa ľudí totiž s koňmi doma už ani nepracuje- nestaíhajú(práca, k tomu denná starostlivosť), stále treba niečo robiť a do sedla už koľkokát nevystane čas.

8 000 za měsíc? Cože? Buď počítám blbě Já nebo vy.
A ještě jedna věc - takové poplatky doma za elektřinu, vodu atd. to neřešte. :).

A tak to vemte tak že toho koně mám už (hypoteticky) třeba 4 roky. Nemusím stavět nové přístřešky, ploty, kupovat ohlávky atd. A tak kupuji jen seno, slámu, platím kováře atd. (Úrazy a nemoci nepočítejte). Za rok částka není nejhorší (pokud počítám dobře). Tak kůň by nebyl hned, ale až nazbírám víc zkušeností :).
Teoreticky. Auto 30 000 Kč ročně, spoření pro strýčka příhodu alespoň 25 000 Kč ročně, mobil+internet 12 000 Kč ročně, jídlo+drogerie pro 1 osobu 40 000 Kč ročně. A jsme na +- 100 000 korun a to tam není bydlení, energie, voda, odpady. To dá taky přibližně 100 000 Kč za rok. Z ročního příjmu 200 000 Kč si může koně dovolit jen někdo, kdo nemusí platit nájem nebo se dokáže úplně uskromnit co se týče sebe (oblečení, zábava, výlety, sport...).

kapička
napsal(a):
Teoreticky. Auto 30 000 Kč ročně, spoření pro strýčka příhodu alespoň 25 000 Kč ročně, mobil+internet 12 000 Kč ročně, jídlo+drogerie pro 1 osobu 40 000 Kč ročně. A jsme na +- 100 000 korun a to tam není bydlení, energie, voda, odpady. To dá taky přibližně 100 000 Kč za rok. Z ročního příjmu 200 000 Kč si může koně dovolit jen někdo, kdo nemusí platit nájem nebo se dokáže úplně uskromnit co se týče sebe (oblečení, zábava, výlety, sport...).
Tak ještě jednou - částka se pohybuje většinou něco pod 300 000. Elektřinu na mobil, internet, žárovky atd. z platu nestrhávejte. Jídlo + drogerie že soukromích důvodů tak 15-20 tis. Nájem neplatíme, vodu taky ne, odpady taky. (Prosím neptejte se proč něco neplatíme). Benzín - jo, ten platíme ale veškeré opravy na autě si děláme samy. Myslím že z těch 30000 můžu trochu strhnout :).

napsal(a):
Tak ještě jednou - částka se pohybuje většinou něco pod 300 000. Elektřinu na mobil, internet, žárovky atd. z platu nestrhávejte. Jídlo + drogerie že soukromích důvodů tak 15-20 tis. Nájem neplatíme, vodu taky ne, odpady taky. (Prosím neptejte se proč něco neplatíme). Benzín - jo, ten platíme ale veškeré opravy na autě si děláme samy. Myslím že z těch 30000 můžu trochu strhnout :).
Ja tomu nerozumiem. Prišli ste na diskusiu, napísali ste vaśe podmienky, ľudia vám povedali svoje názory, poväčšine negatívne. A teraz nás tu idete presviedčať o tom, že vlastne máte tie podmienky takmer ideálne, že nič nie je problém. Tak načo ste sa na tie názory pýtali, keď teraz sa vlastne tvárite, že peňazí máte dosť?
V prve rade pokud chcete mit doma kone tak byste mela vedet co vsechno potrebuje. A vsechny tyto veci byste mela mit zajistene driv nez si ho domu privezete. Cili neni nic jednodussiho nez si zjistit kolik stoji u vas seno, slama, zradlo a vsechny ostatni veci ktere budete potrebovat a podle toho si spocitat kolik vas to bude stat a jestli na to mate. Kolik sezere kun denne sena snad vite ne? Vetsina ostatnich veci je pak zavisla na konkretnim jedinci takze presne vam to stejne nikdo nerekne.

napsal(a):
A tak to vemte tak že toho koně mám už (hypoteticky) třeba 4 roky. Nemusím stavět nové přístřešky, ploty, kupovat ohlávky atd. A tak kupuji jen seno, slámu, platím kováře atd. (Úrazy a nemoci nepočítejte). Za rok částka není nejhorší (pokud počítám dobře). Tak kůň by nebyl hned, ale až nazbírám víc zkušeností :).
Ono to takhle nefunguje - mám koně čtyŕi roky, všechno postavené a náklady tedy téměř nulové. Ohrady se neustále sypou, odchází zdroje, lanka, izolátory, tyčky, přístřešek je okousaný, poničený, je potřeba ho pravidelně natřít, opravit, vyřešit bahno, mít vybudované místo, kam koně zavřete pro případ nemoci. Na pastvině musíte sekat nedopasky, dosévat trávu. Vyřešit odvoz hnoje. Vyřešit uskladnění sena a slámy. Do koní se sypou peníze velmi snadno a permanentně. Jednoho koně samotného mít také nemůžete, musí být dva, vše tedy násobte dvěma, pokud nebudete ustajovat třeba kamarádce, která se bude finančně spolupodílet. Je potřeba mít poměrně velkou finanční rezervu na veterináře. Naivní je si myslet, že kůň veterináře potřebuje jednou do roka na očkování. Může to tak být rok, dva a pak třeba přijde rok, kdy do něho nasypete padesát tisíc, aby byl zdravý.
danuska158

XXX.XXX.158.2
Na původní dotaz mohu odpovědět asi jednoduše - je možná i malinko jedno, kolik vydělává 4 členná rodina - důležité je, jaké má k příjmům výdaje a kolik jí zbyde. Takže bych doporučovala zjistit kolik v okolí stojí balík sena - i v období sucha, kdy je seno dražší, na kolik vyjde doprava, kolik stojí sláma, jádro, za kolik jezdí někomu v okolí kovář, jaké cenové rozpětí má veterinář. Jak a za kolik postavit přístřešek jde také přibližně naplánovat podle dostupných zdrojů. Poté bych si tak odhadem propočítala na kolik mě to vyjde měsíčně, dávala to pár měsíců stranou a tím zjistila, jestli na běžný provoz koně mám - jestli mi ty peníze opravdu nechybí a neberu je někde, kde jsou potřeba. S vytvořenou rezervou pro případ nemoci samozřejmě počítám. No a potom je to snažší rozhodování jestli min.2 koně pořídit

danuska158
napsal(a):
Na původní dotaz mohu odpovědět asi jednoduše - je možná i malinko jedno, kolik vydělává 4 členná rodina - důležité je, jaké má k příjmům výdaje a kolik jí zbyde. Takže bych doporučovala zjistit kolik v okolí stojí balík sena - i v období sucha, kdy je seno dražší, na kolik vyjde doprava, kolik stojí sláma, jádro, za kolik jezdí někomu v okolí kovář, jaké cenové rozpětí má veterinář. Jak a za kolik postavit přístřešek jde také přibližně naplánovat podle dostupných zdrojů. Poté bych si tak odhadem propočítala na kolik mě to vyjde měsíčně, dávala to pár měsíců stranou a tím zjistila, jestli na běžný provoz koně mám - jestli mi ty peníze opravdu nechybí a neberu je někde, kde jsou potřeba. S vytvořenou rezervou pro případ nemoci samozřejmě počítám. No a potom je to snažší rozhodování jestli min.2 koně pořídit
Tak tato odpověď je asi nejlepší, mockrát ti za ní děkuji :) (bez ironie, projistotu :D).

napsal(a):
Ono to takhle nefunguje - mám koně čtyŕi roky, všechno postavené a náklady tedy téměř nulové. Ohrady se neustále sypou, odchází zdroje, lanka, izolátory, tyčky, přístřešek je okousaný, poničený, je potřeba ho pravidelně natřít, opravit, vyřešit bahno, mít vybudované místo, kam koně zavřete pro případ nemoci. Na pastvině musíte sekat nedopasky, dosévat trávu. Vyřešit odvoz hnoje. Vyřešit uskladnění sena a slámy. Do koní se sypou peníze velmi snadno a permanentně. Jednoho koně samotného mít také nemůžete, musí být dva, vše tedy násobte dvěma, pokud nebudete ustajovat třeba kamarádce, která se bude finančně spolupodílet. Je potřeba mít poměrně velkou finanční rezervu na veterináře. Naivní je si myslet, že kůň veterináře potřebuje jednou do roka na očkování. Může to tak být rok, dva a pak třeba přijde rok, kdy do něho nasypete padesát tisíc, aby byl zdravý.
Díky, jen Já si teda nemyslím že by byl můj kůň neustále zdravý, s tím počítám :) ale jinak už sem prosím nepište, stejně to nepochopíte že a ani vám to nechci říkat. A taky mě trochu štve, že tu napíšu že na veta můžu dát tak 100 000 kč (z těch 200 000 ne, ale to neřešte) a vy mi pak napíšete že si myslím že nepočítám s vetem a myslím si že můj kůň bude pořád zdravý. A pak- pořád zmiňujete částku 200 000 kč, ikdyž jsem napsala že je to opravdu minimum co může být, že se částka pohybuje něco pod 300 000 :) takže čau.

napsal(a):
Díky, jen Já si teda nemyslím že by byl můj kůň neustále zdravý, s tím počítám :) ale jinak už sem prosím nepište, stejně to nepochopíte že a ani vám to nechci říkat. A taky mě trochu štve, že tu napíšu že na veta můžu dát tak 100 000 kč (z těch 200 000 ne, ale to neřešte) a vy mi pak napíšete že si myslím že nepočítám s vetem a myslím si že můj kůň bude pořád zdravý. A pak- pořád zmiňujete částku 200 000 kč, ikdyž jsem napsala že je to opravdu minimum co může být, že se částka pohybuje něco pod 300 000 :) takže čau.
Netřeba se urážet, není to osobní. Dost lidí má představu, že jejich kůň nemocný často nebude. Ale už to tak občas chodí a ty investované finance nejsou pak nízké a to seno a sláma, kovář a základní veterina jsou proti tomu pakatel. Někteří koně mají chronické problémy a výživové doplňky, či muchařské potřeby výrazně navyšují měsíční výdaje na koně. Takže tak, rady které zde padly berte nebo nechte být, nakonec je to vaše zodpovědnost.