Nechce mi jít na vyjížďce / procházce proč? Co s tím dělat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.7.2016 22:30
Andy23

XXX.XXX.163.244

Prosím poraďte, moje 6ti letá klisna Anglického plnokrevníka (s dostihovou minulostí ) mi nechce jít na procházce ani na vyjížďce - vždycky se někde sekne a nechce mi jít...když je pod sedlem tak při pobídce nohama začne couvat a když ji pobídnu bičem tak se chce stavět na zadní, vyhazovat, couvat... a na ruce to samé...
Když s ní jde další kůň tak se vztekají oba a nejdou ale z toho druhého když slezem tak na ruce jde a klisna v pohodě za ním...tohle mi nedělala až asi poslední tři měsíce a je to s ní horší a horší...předtím chodila po stejných trasách v pohodě a nezastavovala...
Předem děkuji za každé rady.

lina225

18.7.2016 22:53
lina225

XXX.XXX.172.226

Zkouší vás a zjevně jí to prochází, proto se horší. Sesednout z koně v takové situaci je největší chyba, vnímá to jako pochvalu. S plnokrevníkem bohužel nemůžete neposlušnost řešit násilím, takže na ni vyzrajte trpělivostí. Pokud začne couvat, přidejte jí a místo pobízení ji naopak žádejte o další couvání. Velmi brzo ji to přestane bavit. Pokud zůstane stát, nechte ji stát. Samozřejmě na oteži, bez žraní, co chvíli opakujte pobídku, ale netlačte na pilu, jen ji prostě nepusťte žádným jiným směrem než chcete vy. Plňasové mají velmi chabou trpělivost a rychle chápou, nám stačilo daný postup opakovat párkrát, aby to valacha přešlo. Ze začátku tohle dohadování ale klidně trvalo i hoďku, dvě.

18.7.2016 23:00
Andy23

XXX.XXX.163.244

lina225 napsal(a):
Zkouší vás a zjevně jí to prochází, proto se horší. Sesednout z koně v takové situaci je největší chyba, vnímá to jako pochvalu. S plnokrevníkem bohužel nemůžete neposlušnost řešit násilím, takže na ni vyzrajte trpělivostí. Pokud začne couvat, přidejte jí a místo pobízení ji naopak žádejte o další couvání. Velmi brzo ji to přestane bavit. Pokud zůstane stát, nechte ji stát. Samozřejmě na oteži, bez žraní, co chvíli opakujte pobídku, ale netlačte na pilu, jen ji prostě nepusťte žádným jiným směrem než chcete vy. Plňasové mají velmi chabou trpělivost a rychle chápou, nám stačilo daný postup opakovat párkrát, aby to valacha přešlo. Ze začátku tohle dohadování ale klidně trvalo i hoďku, dvě.

Děkuji za radu určitě to zkusím, ale je to těžký když couve např: do potoka, z prudkého kopce nebo se zastaví na silnici / cestě. Ale děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2016 10:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemyslím si, že by zosadnutie z koňa bolo pre neho nejakou odmenou. vo chvíli, keď jazdec nemá istotu a kontrolu nad koňom, je to určite lepšie rieśenie, ako to v sedle vyhrotiť do situácie, kedy skutočne bude mať kôň navrch. Ostatne, jazdec koňa dostane tam, kde kôň pôvodne nechcel, čo tiež nie je "prehra". A dá sa do toho prípadne zapojiť aj trest cúvaním, zo zeme človek lepšie odhadne terén a koňa ľahko zacúva.

19.7.2016 10:39
grex

XXX.XXX.159.180

Dobrý den,

docela pomáhá koně otočit do směru, kterým jste původně chtěla jít, zadkem (resp. pokud se otočí sám a začne couvat tak ho jen pobídnout, ať v tom laskavě pokračuje) a nechat couvat, když chce couvat. Hlídat jen, aby couval rovně po cestě a nikoli bokem ze svahu apod... a po pár metrech zkusit otočit zase normálně a pobídnout dopředu. Když zase zásek, tak zase otočit zadkem a couvat. Možná zpočátku budete couvat 200m nebo třeba i 1/2 vyjížďky, ale pak to každého koně přestane bavit a raději půjde rovně dopředu, protože pochopí, že to nevzdáte a klidně vyjížďku absolvujete couváním. Vždy mi to pomohlo i u záseků u "bubáků" - nechceš jít po předu, tak kolem "bubáka" procouváš...neslézat, to je kontraproduktivní. Snad to pomůže i vám. E.

Nanny

19.7.2016 11:29
Nanny

XXX.XXX.199.180

Mám podobného tvrdohlavce, co nechce jít, ale on to dovedl k dokonalosti. Nejdřív se zastaví, pak zkusí couvat, ale když to nepomáhá, tak se prostě otočí pryč. S tímhle zlozvykem už jsme ho přivezli, prostě ví, že je silnější než člověk, je mu jedno, že si cukne za udidlo, prostě se naučil, že člověka vždycky přetáhne. smajlík Vždycky ho otočím a nakonec se stejně jde tam, kam chci já, ale ten zlozvyk je dost nepříjemnej, jak byste to řešili? Podotýkám, že nikdy nevyhrál, občas to delší dobu nedělá, ale pak si na to zase "vzpomene" a udělá to, když to člověk nejmíň čeká. Jezdíme ho dvě, ta druhá je zkušená jezdkyně, a dělá to oběma.

19.7.2016 13:54
grex

XXX.XXX.159.180

Myslím, že odpověď najdete v předchozím příspěvku. Když zastaví a zkusí couvat, otočte ho zadkem do původního směru, kam jste šli a znovu pobídněte do couvání - ať couvá, ale tím směrem, kam jste původně měli namířeno. Když se zastaví a sám se hned otočí do protisměru - tak totéž - akorát už je otočenej, takže jen pobídnout do couvání. Prostě akorát místo popředu půjde pozadu, ale původním směrem vyjížďky. Každého koně to přestane bavit, když uvidí, že vám je to jedno, že vyjížďku klidně absolvujete pozadu. Nikdy jsem takto necouvala dále než 100m. Po třeba cca 10-20m couvání nabídněte otočení znovu čelem vpřed a pobídku dopředu. Když nic resp. kůň dále zkouší vaši trpělivost, znovu otočka dozadu a další couvání atd. atd. Jediné co je třeba hlídat, aby kůň couval rovně po dané cestě, nikam do pryč. Prostě tam kam jste původně chtěli jít po předku, jdete po zadku. Snad je to jasný popis.

Nanny

19.7.2016 16:09
Nanny

XXX.XXX.199.180

Jenže on necouvá, on se prostě otočí na místě a odchází (většinou spíš odběhne) pryč. A je mu úplně jedno, že mu v tu chvíli cuknu za hubu (což normálně koním nedělám), chvíli se přetahujeme, ale on je prostě silnější. Samozřejmě ho otočím a vrátíme se, takže tím nic nezíská, ale nechci mu pořád tahat za hubu a otupit ho, jenom mě nenapadá, jak ho tohle odnaučit.

lina225

19.7.2016 21:58
lina225

XXX.XXX.172.226

Nanny napsal(a):
Jenže on necouvá, on se prostě otočí na místě a odchází (většinou spíš odběhne) pryč. A je mu úplně jedno, že mu v tu chvíli cuknu za hubu (což normálně koním nedělám), chvíli se přetahujeme, ale on je prostě silnější. Samozřejmě ho otočím a vrátíme se, takže tím nic nezíská, ale nechci mu pořád tahat za hubu a otupit ho, jenom mě nenapadá, jak ho tohle odnaučit.

Netahejte do obou otěží, ale pouze do jedné. Tomu se kůň nemůže vyhnout a současně mu to znemožní útěk, protože s ohnutou hlavou se utíká těžko. Nejdřívě natrénujte laterální ohnutí na jízdárně, a pak ho používejte jako zastavovací cvik. Opakujte dokud nezůstane v klidu stát, pak znovu pokud se nebude chtít otočit požadovaným směrem.

neregistrovaný124

21.7.2016 17:32
neregistrovaný124

XXX.XXX.42.151

Ahoj, moje zkušenost je taková, že koně se mi bojí v místech, která jsou z obou stran prorostlá vysokými keři, apod. a cestičky se mezi nimi klikatí... Naopak klidnější jsou v místech, kde vidí, takže například z jedné strany les a z druhé pole, to jdu v pohodě... Stísněnější stezky jim dělají trochu problém, jsou nervóznější, obzvlášť, když něco zašustí... ale tohle mám vypozorované u našeho ČT a Painta. Hodně štěstí při řešení Vaší situace

Přidejte reakci

Přidat smajlík