Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2016 10:46
Jessa106

XXX.XXX.25.254

Zdravím chtěla bych vědět vaše názory na tyhle kopyta, kovar me ujistoval ze schvaceni to neni a ze je to zmenou stravy a ze plnokrevnici jsou citlivejsi na takove zmeny... vim ze se vsechny zmeny projevuji na kopytech ale u tohodle nejak nevim..je to vina kovare? zadna bolestivost ani trosku to nehreje... zadne priznaky prichvaceni... zitra mi prijede jiny kovar ktery mi snad poradi. nekteri tvrdi ze tim ze ma podkovy je prichvacena a schvaceni se nerozjede ale jakmile podkovy sundam bude to horsi... nevim ted co mam delat samozrejme pockam na nazor kovare ale jak byste to resili vy? sundat podkovy a pravidelnou korekturou upravit ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2016 14:08
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kopyto rastie tak 1cm za mesiac. To, čo vidítena fotke je staré zhruba tak 3 mesiace, možno viac. Čo by mohlo zodpovedať zhruba času prvej lepšej pastvy a kobyla sa naozaj mohla schvátiť, ale akútne schvátená zrejme nebude, keďže kopytá sú v pohode.
Podkovy by som riešila podľa potreby, ak má kobyla dobré kopyto a pohybuje sa na rôznych povrch bezbolestne, pokojne môže byť bosá.

21.7.2016 14:31
keira

XXX.XXX.106.7

Detailní foto kopyta dlouhodobě bosého (a aktivně pracujícího) plnokrevníka. Jediná vada toho kopyta spočívá v tom, že jsem z něj před focením neotřela to h... :D To jen tak pro info, že i plňas může mít pěkná hladká kopýtka.

21.7.2016 14:36
Jessa106

XXX.XXX.25.254

Krása, doufám že se nám to též podaří... chtěla bych ji nechat na boso ale právě kovar ktery tomuhle napomohl mi tvrdil ze kobyla kvuli plochému kopytu na boso byt nemuze... uvidim co ten druhy rekne...

21.7.2016 15:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jessa106 napsal(a):
Krása, doufám že se nám to též podaří... chtěla bych ji nechat na boso ale právě kovar ktery tomuhle napomohl mi tvrdil ze kobyla kvuli plochému kopytu na boso byt nemuze... uvidim co ten druhy rekne...

Většina koní může být naboso.
Pokud se nejedná o tažné koně, či koně na všestrannost, tam bych asi váhala, kvůli cross country.
Také záleží, jestli máte vhodné povrchy na ježdění. Koník převážně na jízdárně kovat vcelku nepotřebuje.
Na vyjížďky bych zvážila, zda většinu vyjížďky pojedete a pěšky půjdete jen menší část nebo byste se vůbec nesvezla
A i to se dá vyřešit botičkami.
Mám to tak u valacha, jezdí málo a kvůli tomu ho nebudu kovat, nasadím boty a hotovo

Jinak souhlasím s baarborou, s tou změnou krmení, která měla vliv na kopyta.

21.7.2016 15:54
keira

XXX.XXX.106.7

Jessa106 napsal(a):

Uvidíš, co ti k tomu řeknou ostatní a ten nový kovář, ale to prolomení, zvláště u pravého kopyta, a ujíždějící špice podle mě vypadá na něco víc než jen "změnu krmení".
Jsi si vědoma toho, co by to mohlo být? Máte tak bohatou pastvu?

Asi by stálo za to kouknout, čím zlepšit stav střeva a co příští rok podávat preventivně (napadá mě třeba zelený jíl, křemelina, omezit jádro... nikdy jsem nemusela řešit schvácení, tak ti jiní poradí lépe).

Plňasové mají k těm plochým kopytům tendence, ale podle nožky hádám, že se jedná o mladšího koníka, takže by myslím stálo za to se pokusit o nápravu. Určitě bych ale pořídila botičky, ať se zbytečně netrápí.

ff12345

21.7.2016 17:05
ff12345

XXX.XXX.131.91

Koupila jsem koně s velmi podobnými kopyty - v půlce kopyta hluboká propadlina, vepředu úplně stejně ztluštělé a zvednuté, zkrátka opravdu ošklivá věc. Můj kovář mi sdělil, že propadlina vznikla tím, že koně nějaký blb nakoval o číslo menšími podkovami a stěna se začala propadat. Kdyby se to neopravilo, mohlo vzniknout mechanické schvácení. Takže bacha, koho si ke koním zvete.

21.7.2016 20:03
vet.

XXX.XXX.162.108

Jessa106 napsal(a):
Zdravím chtěla bych vědět vaše názory na tyhle kopyta, kovar me ujistoval ze schvaceni to neni a ze je to zmenou stravy a ze plnokrevnici jsou citlivejsi na takove zmeny... vim ze se vsechny zmeny projevuji na kopytech ale u tohodle nejak nevim..je to vina kovare? zadna bolestivost ani trosku to nehreje... zadne priznaky prichvaceni... zitra mi prijede jiny kovar ktery mi snad poradi. nekteri tvrdi ze tim ze ma podkovy je prichvacena a schvaceni se nerozjede ale jakmile podkovy sundam bude to horsi... nevim ted co mam delat samozrejme pockam na nazor kovare ale jak byste to resili vy? sundat podkovy a pravidelnou korekturou upravit ?

Kopyta mají dvojitou nebo trojitou linku, v patkách horizontální linie dále od korunky než ve špici, výrazné prolomení stěny. Jedná se o starý inzult, nelze vyloučit, že se nejednalo o subklinickou formu schvácení (rozuměj na úrovni mikroskopické dochází ke změnám jako při klasickém schvácení, ale ne v takové míře, aby to u koně vyvolalo klinické příznaky jako přešlapování nebo změna postoje). To, že teď kopyta nehřejí jen potvrzuje, že se jedná o několik měsíců starou záležitost. V akutním stavu (když to bylo čerstvé) asi kopyta hřála.
Stav lze řešit naboso i na podkovách, dle vašich preferencí, stavu rohoviny, zátěži a managementu práce a ustájení. Příp. lze nechat koně naboso a na práci použít boty.
Nicméně vzhledem k tomu, jak kopyta vypadají bych nechala udělat RTG, protože tam mohou být závažné změny, např. v konformaci kopytní kosti, významně ovluvňující budoucí pracovní zatížení koně.

21.7.2016 21:52
keira

XXX.XXX.106.7

Je fajn si kopyta hodně a kvalitně fotit, ze správných úhlů, že si pak člověk může udělat po měsících a letech pěkné srovnání. A nebo méně pěkné, pokud na to kašle a cvaká to ve stáji pomalu potmě mobilem a se špinavými kopyty. Super fotky mám naopak ze zrcadlovky po procházce ve sněhu.

Rozdílová fotka je po 2 letech, taky plnokrevník. U těch plňasů je asi jen oproti teplokrevníkům ten problém, že jak jsou citliví a mají tenčí rohovinu, nedají se jim dělat nějaké radikální trimy a změny jsou pomalejší.

Ještě doplním info - tento kůň neměl vlnky, ale měl jedno kopyto rozpláclé a prohnutnuté, tak jsme udělali rentgeny a bylo v pořádku, bez rotace, způsobené asi jen roky špatného kování.

Přidejte reakci

Přidat smajlík