Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den zajímá mě toto křížení mám stejné křížení u svých dvou hříbat. Jedna jezdkyně mě vyděsila že budou mít tito kříženci velké problémy s nohama a tak. Proto se na vás obracím. Mám dojem že závidí protože jeden z kluků má dědečka známého koně Gaspariho I. Moc děkuji za odpověd.
Asi jako u každého křížení je výsledek nejistý. Hříbě může podědit nežádané vlastnosti obou rodičů. Např. QH mají malá kopyta ke svojí hmotnosti, někteří ČT také. Pokud by podědili mohutnost po obou plemenech a zároveň malá kopyta, je velká pravděpodobnost, že opravdu problémy nastanou. Je to jeden příklad, dál může být třeba malá holeň, atd...
e

XXX.XXX.213.70
Problém vidím spíše v dědičných onemocněních američanů - mám takovou kobylu, PSSM pozitivní. Stále ještě všichni hřebci nemají 5 panel test a kobyly už vůbec ne... Máte toto zjištěno u rodičů (QH) nebo máte udělané testy přímo u hříbat?
edwina

XXX.XXX.40.41
Avizované "problémy s nohama" se týkají zřejmě malého kopyta a slabé koleně v poměru na teplokrevné tělo. Setkala jsem se s tím, kříženec těchto plemen měl mohutnou konstituci, KVH 170 cm, výrazné osvalení, ale těsné kopyto a tenkou holeň. Výsledkem byla artróza v mladém věku (5 let) z důvodu přetěžování kloubů. Kůň byl jinak ježděn velmi opatrně v rekreačním režimu (vycházky krok, klus 3x týdně), veterinář se vyjádřil, že je to zaviněno nekorektní stavbou těla. Záleží, jakého teplokrevníka pro křížení vyberete, zda "mastodonta" s KVH 175 cm, nebo podměrečného ČT se stavbou A1/1 a KVH s bídou 160 cm.
Přesně jak psali všichni ostatní.
Může se narodit kompaktní hříbě splňující představy chovatele nebo nesourodý mix obou plemen.
Jednoho takového znám osobně, fotku mám, ale zveřejňovat nebudu, protože by se to majitelce a zároveň chovalelce nemuselo líbit.
Koník má dlouhou ČT hlavu, tělo po prabábě z matčiny strany - byla A1/1, malá QH kopýtka a výšku cca 165 cm...Ale majitelce se líbí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Ja nechapu proč to křížit? Když chci povahu jdu na ph nebo qh čisté, pokud fleky, no flekatých korektních teplasů ja taky hafec tak proč to kurnajs za každou cenu mixovat?
Lenacia tak to dávno už neplatí. Tihle koně se dneska prodávají i za polovic, stačí sledovat inzerci - a nejsou to špatná zvířata. Za top původy do sportu nebo atraktivní barvu si samozřejmě připlatíte, ale to je tak všude. A když už křížit, tak s něčím aspoň trochu vzhledově podobným, což se o ČT zrovna moc říct nedá. A navíc právě tihle kříženci jsou často z netestovaných hřebců, kteří mohou přenést různé zdravotní vady na potomky a je jen otázkou času, kdy se projeví.
strelish
napsal(a):
Lenacia tak to dávno už neplatí. Tihle koně se dneska prodávají i za polovic, stačí sledovat inzerci - a nejsou to špatná zvířata. Za top původy do sportu nebo atraktivní barvu si samozřejmě připlatíte, ale to je tak všude. A když už křížit, tak s něčím aspoň trochu vzhledově podobným, což se o ČT zrovna moc říct nedá. A navíc právě tihle kříženci jsou často z netestovaných hřebců, kteří mohou přenést různé zdravotní vady na potomky a je jen otázkou času, kdy se projeví.
Já tu inzerci sleduji... a pod 120 se ti koně najdou jen málokdy a když už, tak mají nějaký problém. Jasně, Solid zbarvení paint horse, tedy bez fleků jsou levnější, ale taky je tam dsůvod, ti koně jsou pak dost nevhodní do dalšího chovu.
V poslední době bývají u inzerátů amerických plemen koní z kvalitních chovů dodatky: "bez příměsi
krve A1/1". Proč asi?
Protože se křížení neosvědčilo.
Každé plemeno má své určení, tak proč dělat mix, který pak nikdo nechce, pokud se nevydaří, jak si majitel přál.
Na tohle je hezký vtip.
Přijde krásná blondýnka za Albertem Einsteinem a říká mu: "Chci mít s Vámi dítě! Bude po mě krásné a chytré po Vás!"
A on jí odpoví:"A co budeme dělat, když to bude obráceně?"
A tak je to i u kříženců koní a čehokoliv, snad kromě koček.
No já nevím, mám jednobarevnou paintku a dala samá barevná hříbata co vím. A tak nějak vůbec nechápu, proč by měli být nevhodní do chovu. Ale pokud je považována jednobarevnost painta za problém... Nehledě na to, že ne všechno, co se dovede množit se musí množit....cena těch koní je spíš v obecně dobré povaze než v barvě.
PS: A přes inzerci - konkrétně bazoš - jsem koupila i palomino QH, mladou (2,5 roku), zdravou, z pastviny. A cena se stovce neblížila ani omylem.
Za kvalitu se hold plati. Pokud na to nemam tak si to nekoupim a nebudu kvuli tomu vyrabet krizence abych mela aspon polovicniho americana a doufat ze mu neodejdou nohy uz v mladi. Ja bych chtela ferari a dovolenou na kanarech ale nemam na to tak to mit nebudu. Jednoduche. Za kolik by ste chteli aby se kvalitni kone prodavali? Ti chovatele do toho taky vrazi spoustu casu a penez a pokud se jim to nevyplati tak se na nejaky chov muzou vsichni vyprdnout.
lenacia
napsal(a):
Jak říkám, je jich velice málo... když kamarádka sháněla QH, raději koupila jiné plemeno, protože i za koně stažené z pastvin chtěli 120 tisíc, s možnou slevou na 115 tis.
A to mluvíme o loňském roce.
Takovou cenu chtít mohli, ale je otázka, jestli našli kupce...
Pravda je taková, že najít zdravého, okamžitě jezditelného, charakterního a exteriérově dobrého koně je velmi těžké a pokud se zadaří, cena odpovídá kvalitě...
liva
napsal(a):
Takovou cenu chtít mohli, ale je otázka, jestli našli kupce...
Pravda je taková, že najít zdravého, okamžitě jezditelného, charakterního a exteriérově dobrého koně je velmi těžké a pokud se zadaří, cena odpovídá kvalitě...
No jakmile upustila z amerických plemen našla koně do týdne.
DandaL
napsal(a):
Vy mozna ale najdou se taci co za ne ty penize daji. V zahranici se da jiste nakoupit lip a v dnesni dobe uz neni takovy problem si tam kone koupit.
Jenže do zahraničí je třeba znalost jazyků, a opět kontakty a vědět kde... takže tam se musí dát peníze za cestu často dost daleko, protože hádám že Valdsassen nebude zrovna ráj quarterů...

sisi58
napsal(a):
V poslední době bývají u inzerátů amerických plemen koní z kvalitních chovů dodatky: "bez příměsi
krve A1/1". Proč asi?
Protože se křížení neosvědčilo.
Každé plemeno má své určení, tak proč dělat mix, který pak nikdo nechce, pokud se nevydaří, jak si majitel přál.
Na tohle je hezký vtip.
Přijde krásná blondýnka za Albertem Einsteinem a říká mu: "Chci mít s Vámi dítě! Bude po mě krásné a chytré po Vás!"
A on jí odpoví:"A co budeme dělat, když to bude obráceně?"
A tak je to i u kříženců koní a čehokoliv, snad kromě koček.
Nemyslím si, že by sa kríženie neosvedčilo, ostatne plnokrvník je zušlachťovateľ a používa sa k tomu vo viacerých plemenných knihách. Podľa mňa to súvisí skôr s cenou- za čistého QH sa dá vypýtať viac. A smozrejme aj s tým, že ameirčania boli prudko v móde a púšťali sa na všetko, bez ohľadu na exteriér. Takževeľa ľudí a1/1 hneď odradí, v zmysle, že sa vlastne jedná o kríženca.
napsal(a):
Nemyslím si, že by sa kríženie neosvedčilo, ostatne plnokrvník je zušlachťovateľ a používa sa k tomu vo viacerých plemenných knihách. Podľa mňa to súvisí skôr s cenou- za čistého QH sa dá vypýtať viac. A smozrejme aj s tým, že ameirčania boli prudko v móde a púšťali sa na všetko, bez ohľadu na exteriér. Takževeľa ľudí a1/1 hneď odradí, v zmysle, že sa vlastne jedná o kríženca.
Nemyslím, že v ČR může být křížení A1/1 s americkými plemeny bráno jako zušlechťování. Spíš je to taková z nouze ctnost.
Zodpovědní chovatelé amerických plemen nepřipouští ani A1/1. Od některých jsem slyšela:
Někdo má A1/1 kobylu, dostizích jí to nešlo, povaha nic moc, pohybový aparát taky nic moc, co s ní?
Pustí se na ni američan...
Při troše štěstí z toho vyjde "američan" s povahou američana, ale často taky nic moc exteriérový jedinec s povahou po mamince...
O nikom, kdo by "čistou" kobylu amerického plemene připustil A1/1 nevím...

Neviem, nezaújimam sa o američanov, ale viem si predstaviť plnokrvníka ako oživenie, možno na rýchlostné disciplíny? Samozrejme, to je to, čo píšem, prečo ľudia nechcú vidieť krv a1/1 v pôvode, pretože presne to sa dialo, plnokrvník sa dá kúpiť zadarmo, že je to na hlavu, alebo chromé, to je úplne vedľajšie, pustíme na to qh, alebo ešte lepšie, ph, či appu, nech to má fľaky a bodky a zarobíme milión. Ale furt lepšie kombo a1/1 a qh, ako keď sa to púšťa na teplokrvníky...
lenacia
napsal(a):
Obvykle se kříží pro to, že opravdu ne každý má 120 tisíc na koně tohoto plemene... a jen málokdy je zdravý jedinec za míň a pokud jsou, ne každý ví, kde je sehnat, protože nemá známosti.
To mi připomíná situaci, že si hrozně přeji třeba Adidas soupravu a nemám na "opravdickou"
Tak skočím na tržnici, přinesu si Adihash s více či méně pruhy a budu se frajeřit, jakože mám originál?
Když na to nemám, tak si to nepořizuji, protože stejně budu vypadat jako týdo, protože atrapu většina lidí pozná

Já nemám 50 a více tisíc na koně. nešla jsem po plemeni ale po koni co mě osloví a tito dva mě oslovili. První tříměsíční má pěknou stavbu silné nohy veliké klouby a pěknou hlavu. navíc jeho matka je taky již prý kříženka čt x gh Druhému je týden bude vyšší než první ale má pěkné veliké klouby takže nohy bude mít mohutnější. Navíc první má již za sebou ošetření kopýtek a druhého to čeká v polovině srpna.

e
napsal(a):
Problém vidím spíše v dědičných onemocněních američanů - mám takovou kobylu, PSSM pozitivní. Stále ještě všichni hřebci nemají 5 panel test a kobyly už vůbec ne... Máte toto zjištěno u rodičů (QH) nebo máte udělané testy přímo u hříbat?
GH je plemeník a testy má udělané. Je čistý.
napsal(a):
Já nemám 50 a více tisíc na koně. nešla jsem po plemeni ale po koni co mě osloví a tito dva mě oslovili. První tříměsíční má pěknou stavbu silné nohy veliké klouby a pěknou hlavu. navíc jeho matka je taky již prý kříženka čt x gh Druhému je týden bude vyšší než první ale má pěkné veliké klouby takže nohy bude mít mohutnější. Navíc první má již za sebou ošetření kopýtek a druhého to čeká v polovině srpna.
Moje reakce nebyla na vás, ale ten zvláštní myšlenkový pochod od Lenacia, (nemám na originál, spokojím se s napodobeninou) který jsem uvedla v citaci
Proti křížencům nic nemám, mohou být vyvedení, nebo nemusí.Ale to čistí také.
No co jsem viděla křížence QH, PH xČT, tak co se týče vzhledu, líbili se mi skoro všichni. Nejsem odborník, takže nějaké vady exteriéru by se asi našli, ale na pohled vypadali pěkně a mohutně. Zatímco, co jsem viděla křížence z A1/1, tak se mi nelíbil skoro ani jeden. Hubení, na vysoké tenké noze, jelení krk, víceméně byli všichni stavbou těla do A1/1. A povahou také, více vzrušiví. Já osobně, když bych se už rozhodla pro takového křížence, asi bych raději z ČT. Ale je fakt, že záleží na původu a stavbě těla klisny, vždyť ČT jsou vlastně taky kříženci A1/1, arabů...
Je křížení a křížení.
Pokud někdo kříží "tu naši holku" s nějakým hřebcem, tak to ve výsledku bude 50/50 a i víc, že to nevyjde.
Pokud zná někdo genetiku a jde mu o zušlechtění plemene, popř. osvěžení krve u málopočetných plemen, to je potom o něčem jiném.
Ale křížit drahé plemeno s levným, jen abych měla napodobeninu, je zlotřilost
Viděla sem vím dobře stavěných kříženců ČTxamerická plemena než americká plemena s plnokrevníky...
ono je to dáno i tím, že ač to tady nikdo nechce uznat, tak americká plemena koní jsou taktéž teplokrevníci...
Tipuju, že vždycky tady bude trh s koňmi nižší jezdecké úrovně pro hobby a rekre. A zrovna QH s ČT jsem opravdu zažila 100% zvířata se srovnanou hlavou.. a ano, taky zmetky.
A co je s podivem? Zmetci, to byly orpavdu jak vy říkáte, připuštění s tím nejlevnějším co je, zatímco ti 100% kliďasové a ochotní koně, tak tam se pokaždé jednalo o klisny podobného rámce, jako byl hřebec.

Jak sem psala nehledala jsem plemeno. Hledala jsem koníka který mě osloví. Jinak starší koně tak každý má prostě problém. Bolavá záda po úraze pro zkušeného atd... Znám rodiče a i jejich zdraví. Otec matky jsou zdravý. Jedna kobylka má 164cm a druhá sice 175cm ale hřebec na QH taky není zrovna nízký má 160cm. Koníčci jsou hodní učenliví a nemám s nimi problém.
Co se týče ceny tak jsem taky finančně nedosáhla na ty čisté. Prostě nejsem ochotná dát za hříbě 60 a více tisíc. Protože musím počítat i s výdaji do budoucna.
Prosila jsem o reakce lidí co mají s těmito kříženci zkušenost. Pokud vím i QH jsem někde četla že se může křížit s teplokrevnými klisnami. A to nejen A1/1.

A aby ti kříženci nakonec nebyli lepší jak ti čistokrevní. Problémi mohou mít koně i čistokrvní pokud si správně pamatuji potomstvo si bere od rodičů to lepší více než to horší. Dělala jsem genetiku u králíků. Dědičnost povahy i vad zná a v praxi to fungovalo tak že se na horší zvíře povahou nebo exteriérem pouštěl jedinec lepší povahy či exteriéru. Potomci byli povahově ok.
Se psi s pp je třeba problém s přešlechtěností a jsou nemocní a proto kolikrát kdejaký vořech je odolnější a zdravější. Příklad mám dvě kamarádky jedna si koupila bernskýho a druhá bordel kolii s PP obě mají problém. Moje babička měla nalezence špice a dožil se 19 let.
Takže ano jsem radši za svoje dva křížence. Diskuzi tímto končím je to o ničem.
napsal(a):
A aby ti kříženci nakonec nebyli lepší jak ti čistokrevní. Problémi mohou mít koně i čistokrvní pokud si správně pamatuji potomstvo si bere od rodičů to lepší více než to horší. Dělala jsem genetiku u králíků. Dědičnost povahy i vad zná a v praxi to fungovalo tak že se na horší zvíře povahou nebo exteriérem pouštěl jedinec lepší povahy či exteriéru. Potomci byli povahově ok.
Se psi s pp je třeba problém s přešlechtěností a jsou nemocní a proto kolikrát kdejaký vořech je odolnější a zdravější. Příklad mám dvě kamarádky jedna si koupila bernskýho a druhá bordel kolii s PP obě mají problém. Moje babička měla nalezence špice a dožil se 19 let.
Takže ano jsem radši za svoje dva křížence. Diskuzi tímto končím je to o ničem.
Tak já zase našla jako štěně křížence knírače a nejspíše Labradora, umřel letos ve věku 13 let, a už posledních pár let trpěl na artrózu, loni mu totálně sjely chlupy z krku a ze zad, takže byl totálně holej a už mu to nedorostlo... těžko si vybírat, ale dle mého je to prostě u všech čistokrevných i křížených zvířat 50 na 50.

Taky si myslím u mích kluků hold ukáže čas. Ale starší má nožičky rorný a silný. Mladšmu je týden a je nohatější ten hold dostane více asi plánuji obsedání u staršího ve třech a u mladšího ve čtyřech letech. Ráda si na ně počkám nemám koně jen na rajtování ani závody chci koníky vycvičit na způsob filmových koní a k rytířským turnajům.
Nenechte si zkazit radost ze svých koníků, pokud vám padli do oka a vybírala jste trochu s rozumem, pak je vše ok, hodně ovlivníte krmením, výchovou a obsedáním. Pokud uvidíte, že vaši koníci potřebují ještě čas na "růst" nespěchejte s obsedáním. Mluvím s vlastní zkušenosti, obsedali jsme brzo na popud "zkušenějších" a postupně jsme zjišťovali, že koníka jsme měli ještě nechat běhat po pastvině, má nyní 5let a pořád mi ještě připadá, že psychicky je nedozrálý, pořád je to ještě dítě a chtěl by si hrát, jenže už je na to velký, a teprve teď nám začíná i fyzicky dorůstat.
A co se týče "čistých" koní, tak jen jednou jsem se nechala ukecat do původově čistého koně, a pak jsem zjistila, že to s tím chovem taky není úplně v pořádku, takže se nedivím, že je stále poptávka po levnějších křížencích.
V inzerci zrovna jedna 3letá kobča ČT x QH je a vzhledově mi tedy přijde spíš nepodařená, ale jak už někdo psal, v tomto směru jde vždycky hlavně o to krýt koně podobné konstituce a vy jste sem fotky rodičů nedala.
Co se genetiky týká - kryje se samozřejmě pokud možno lepším jedincem pro vyrovnání vad, ale opravdu to neznamená, že si potomci vezmou to lepší, to už by ty vady jinak musely vymizet ;-)
Jestli je lepší čistokrevný chov nebo kříženci fakt nejde posuzovat podle jednoho "babičky psa", třeba můj PP vlčák je 13letý a dodnes chodí s kobylou na vyjížďky, zatímco obě kříženky kamarádek pořizované ve stejné době jsou už několik let mrtvé a byly mnohem nemocnější.. Některé problémy budou spíš vázané na dědičnost v rámci plemene, jiné naopak mohou vzniknout právě nevhodným křížením (jako zrovna ty špatný nohy vlivem nesouměrného těla).
Každopádně hříbata už máte, tak je asi zbytečné se teď ptát, jaké mohou mít problémy, zejména když u kříženců je to fakt loterie, co po kom podědí.

Otec je pěkný mohutný dobře stavěný testovaný a má licenci. Matky jsou taky mohutné až na to že ta jedna je teda vyšší ale má pěkné silné nohy a tak.