predkupnipravo

XXX.XXX.233.82
Prodala jsem z rodinných důvodů koníka a až po podepsání smlouvy a převezení koníka jsem si vzpomněla na předkupní právo, které jsem chtěla zahrnout do smlouvy.
Noví majitelé jsou moc hodní a jsme v kontaktu, tak mě napadlo, jestli jde ještě sepsat něco jako "dodatek ke smlouvě"? Prostě bych chtěla, aby podepsali předkupní právo, kdyby ho někdy prodávali dále, chtěla bych ho zpět. Jsou to dobří lidé, určitě by nebyl problém s podepsáním, spíš jsem chtěla zjistit jestli je to možné? A pokud ano, nemáte někdo smlouvu o předkupním právu? Nebo jak by měla vypadat?
Předem děkuji, za jakékoliv reakce;)
P.S.: ano, tohle jsem měla řešit již při sepisování kupní smlouvy, ale zkrátka jsem zapomněla. O své hlouposti vím, tak se prosím zdržte komentů a odpovídejte pouze pokud mi budete moct pomoci:).
lina225

XXX.XXX.172.226
Dodatek podepsat jde, ale aby mělo předkupní právo vůbec nějaký smysl (minimálně k zastrašení kupujícího), musíte uvést i sankci za jeho nedodržení. Navíc je nutné domluvit se, jaká by měla být v takovém případě cena, což je poměrně problém (může růst s výcvikem nebo se naopak snižovat s věkem). Jinak vám koně sice k odkupu nabídnou, ale za nesmyslnou částku a tím budou mít vyřešeno. Obecně je předkupní právo prakticky nevymahatelné, takže je to jen o dobré vůli nebo hlouposti kupujících.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Předkupní právo lze zahrnout do kupní smlouvy, případně v tomto smyslu lze sepsat dodatek, nejlépe ale konzultovat s právníkem.
Obecně, bez záruky, by šlo asi takto :
Účastníci kupní smlouvy ze dne... ( dále jen smlouvy) sjednávají tímto dodatkem ze dne...předkupní právo k předmětu koupě dle článku...smlouvy. Předkupník (prodávající) prodává předmět koupě specifikovaný v čl....smlouvy s výhradou, že dlužník (kupující) mu ho nabídne ke koupi, kdyby ho chtěl prodat či jinak bezúplatně převést.
Obsahem takto zřízeného předkupního práva je závazek dlužníka pro případ, že by chtěl předmět koupě specifikovaný v čl....smlouvy jakýmkoliv způsobem úplatně či bezúplatně převést na jiného vlastníka ( koupěchtivého) či jinak zcizit, např. odvézt na jatka, nejdříve tento předmět koupě nabídnout předkupníkovi ke koupi za stejnou kupní cenu a s podmínkami jaké dohodne s koupěchtivým.Nabídka ze strany dlužníka bude provedena písemně a s uvedenými podmínkami koupě. Předkupník se zavazuje přijetí nabídky stejně jako její odmítnutí oznámit dlužníkovi písemně v dlužníkem poskytnuté lhůtě, která nesmí být kratší než deset dnů od přijetí nabídky.
Jaká by byla vymahatelnost v případě porušení ustanovení PP dle NOZ nevím.
Ano, dodatek ke smlouvě jde napsat. Jen s tím musí souhlasit i druhá smluvní strana.
Dodatek vypadá takto:
- nazvete listinu jako dodatek č.1 ke smlouvě...(název dle smlouvy, nevím, jak jste ji přesně nazvala, jestli jen kupní smlouva),
- označíte smluvní strany přesně jako v kupní smlouvě (uděláte takové záhlaví)
- v úvodu shrnete předmět kupní smlouvy (že se prodával kůň), můžete to dát pod bod. I.
- pod II. shrnete to, že chcete předkupní právo (dle příslušného paragrafu zákona č.89/2012 Sb. - to ustanovení můžete opsat),
- na závěr, že se dodatek vyhotovuje (u Vás asi ve dvojím vyhotovení), každý s platností originálu, že dodatek nabývá platnosti a účinnosti dnem podpisu obou sml.stran, že ostatní ustanovení kupní smlouvy zůstávají beze změn a že dodatek by lsepsán dle svobodné vůle sml.stran, určitě a srozumitelně, svobodně a vážně a ne v tísni a za nápadně nevýhodných podmínek
- nezapomenout na datum, místo podepsání smlouvy a podpisy obou sml. stran.

anobbona
napsal(a):
Bude tady hodně protiřečících komentářu, ale
předkupní právo je ve smlouvě na nic a je nevymahatelné, z právního hlediska je to neexistující věc.
Mohla byste prosím vás vysvětlit, proč je dle vás předkupní právo z právního hlediska neexistující věc a je nevymahatelné?
Vidím to trochu jinak, ale patent na rozum nemám, ráda si vyslechnu jiný názor .
Předkupní právo upravuje občanský zákoník. Tedy dle mého z právního hlediska reálně existuje a způsob jeho aplikace je daný.
Vymahatelnost závisí zejména od kvality sepsané smlouvy a ochoty jít do soudního sporu.
Předkupní právo má dle nového občanského zákoníku svá specifika. Člověk, který koně koupí a následně ho bude chtít prodat zájemci, sepíše kupní smlouvu s koupěchtivým ( zájemcem o koupi koně) s upozorněním, že se k předmětu koupě vztahuje předkupní právo. Tuto smlouvu pak postupuje předkupníkovi s výzvou ke koupi za stejných podmínek, na základě předkupního práva. Pokud se předkupník rozhodne svého předkupního práva využít, musí koně koupit za stejných podmínek jaké byly uzavřeny s koupěchtivým. Pokud svého předkupního práva nevyužije, kůň na základě dŕíve uzavřené kupní smlouvy přechází do vlastnictví koupěchtivého.
Nejsem právník, ale je to tak půl roku co známá tohle řešila - také měla ve smlouvě předkupní právo, smlouvy jsou s ověřenými podpisy a nový majitel koně prodal dále bez první nabídky jí...
šla za dvěma právníky a oba ji sdělili, že předkupní právo je neexistující věc, je to nevymahatelné a ve smlouvách naprosto zbytečné.

Hlavne zmluva s predkupným právom a nejakou konkrétnou čiastkou je veľmi ľahko právne napadnuteľná, pretože "vec" už nemusí mať ani zďaleka takú hodnotu, ako v čase predaja.
XXX189

XXX.XXX.89.103
Předkupní právo může fungovat, pokud je kůň "napůl" ve spolumajitelství ( teď si nejsem zcela jistá, zda to musí být přesně 50% či může být i jiný poměr) a jeden z majitelů bude chtít svou část koně prodat. Potom ten druhý může smluvně požadovat, aby ho první nabídl jemu, protože má ke koni vlastnické právo a může si klást podmínky. Pokud se kůň prodá "vcelku", pak prodávající po prodeji ztratí veškerá práva ke koni a nemůže si klást podmínky žádné. Případná věta o předkupním právu je jen "bububu" na kupujícího, s právní vymahatelností nulovou. Paragrafy, co tu okopírovala Peggi16 jsou vážně na jiný případ. Domluvila bych se s novými majiteli telefonicky, případně i e-maily a doufala v jejich vstřícnost. Rozhodně bych nic nenařizovala. Pokud by se koně chtěli zbavit, bylo by i v jejich zájmu, aby ho nemuseli složitě inzerovat a hledat kupce. Zároveň bych je požádala, kdyby koně přece jen chtěli prodat někomu třetímu, aby po souhlasu případného třetího kupce na něj dostala kontakt - kdyby přece jenom ten chtěl toho koně prodat. Nic jiného už dělat nejde. Kdybych koně koupila a pak by mě prodejce uháněl dodatkem, dalšími povinnostmi a sankcemi ( kor když bych věděla, že jsou ze zákona zcela mimo mísu ), tak se akorát nas.ru.

anobbona
napsal(a):
Nejsem právník, ale je to tak půl roku co známá tohle řešila - také měla ve smlouvě předkupní právo, smlouvy jsou s ověřenými podpisy a nový majitel koně prodal dále bez první nabídky jí...
šla za dvěma právníky a oba ji sdělili, že předkupní právo je neexistující věc, je to nevymahatelné a ve smlouvách naprosto zbytečné.
Tak jste mě přinutila zapátrat a to je dobře.
Problém s vymahatelností u předkupního práva na koně je v tom, že se jedná o porušení předkupního práva nikoli věcného, ale závazkového charakteru.
Když povinný nerespektuje předkupní právo oprávněného a věc prodá, předkupní právo zaniká, neboť vůči třetí osobě nepůsobí. Oprávněný z předkupního právního vztahu může po povinném, jež svou povinnost porušil, uplatňovat pouze sankci náhrady škody podle ustanovení § 420oz.