Helios

XXX.XXX.240.44
Ahoj všem, tento týden jsme kovali a můj valášek nechtěl držet zadní nohy. Kovář mi doporučil zavolat fyzioterapeuta, mohl by mít problém v kříži. Koník nedrží nohy celou dobu, co ho mám, bohužel jsem si myslela, že je jen chudák vystresovaný, protože u předchozích majitelů s kováním měl jen ty nejhorší zkušenosti. Chystám se zavolat Stuarta Brocka, jen by mě zajímalo, jestli už někdo z Vás neměl s blokádou křížové kosti zkušenosti a jak dlouho trvá léčba a v jakém režimu? Může kůň chodit pod sedlo? Předem děkuji.
To musí posoudit ten fyzioterapeut. U nás při lehčích blokacích páteře jsou to zpravidla 3 dny klidu a pak spíš lehká práce pár dní. Pokud by to bylo něco vážnějšího jako máte vy, byl by to spíš týden. Důležitá je pak ta práce s koněm, aby se znova správně nasvalil a ty obratle nezapadly zase zpět do špatné polohy. Říká se čím déle byla dislokace, tak tím větší je pravděpodobnost návratu, takže je důležité nechávat koně pravidelně nebo při podezření na obnovu nechávat kontrolovat.
Řešila jsem zablokovaný kříž u staršího valacha minulý měsíc.
Pravděpodobně ve výběhu uklouzl...
Po fyzio měl 4 dny klid a pak se vrátil do běžného provozu, ale tuto dobu a následnou zátěž vždy určuje fyzioterapeut.
Jinak mu takovou celkovou fyzioterapii dopřáváme pravidelně, je to pán v letech a dělá mu dobře.
Helios

XXX.XXX.240.43
Moc všem děkuji za odpověď. Nemám v plánu koně po ošetření nějak drilovat, ale bohužel tento chlapík v letech musí každý den chodit ven kvůli nohám, proto jsem se ptala Jinak zavolám pana Stuarta Brocka a uvidíme. Máte s ním někdo zkušenost?
Helios
napsal(a):
Moc všem děkuji za odpověď. Nemám v plánu koně po ošetření nějak drilovat, ale bohužel tento chlapík v letech musí každý den chodit ven kvůli nohám, proto jsem se ptala Jinak zavolám pana Stuarta Brocka a uvidíme. Máte s ním někdo zkušenost?
Proberte to s fyzioterapeutem. Teoreticky by procházka na ruce vadit neměla, ale opravdu záleží na tom, o jaký problém se jedná a hlavně jak snadná/nesnadná bude náprava...