Zdravím potřebuju radu..od února mám kobylu A1/1 byla po zimě dost hubená a začali jsme dávat vojtěšku, slunečnici, lněné semínko, ostropestřec olej, kopřivy, otruby a sladový květ smozřejmě postupně...trochu přibrala nejvíce tedy když začala pastva, (vojtěšku jsme postupně vysadili, i slunečnici a olej)seno má ad libidum, teď má již druhý měsíc musli novaequi muscle a sladový květ se lněným semínkem, nově dávám asi 200g ječmene a vypadá takhle... co myslíte má dost hmoty na dělání svalů nebo mám stále cpát a udržet aby vyšla na zimu aniž by zase zhubla?Připadá mi že jamile začneme pracovat začne zase hubnout... je pravda že nebyla v psychické pohodě... to se nám podařilo až začátkem prázdnin.ale i tak... :-/.. první foto je únor... další jsou z července..
Teď je potřeba udělat základ na zimu, během zimy kůň zase zhubne, tak ať na jaře nevypadáte opět jako kostlivci.
Ona psychická pohoda udělá, kor u plňásků, hrozně moc. Nezkoušeli jste udělat testy na vředy? Zuby máte v pořádku? S koníkem bych začala něco dělat, přidala oleje a uvidíte, jak bude/nebude prospívat. Jinak otázka - ječmen v jaké formě?
rebeks
napsal(a):
Kolik čeho dáváte?
Má oranzovou odmerku musli je to asi 800g má to 2x denně a asi 100g šrotovaného ječmene 2x denně a 200g sladového květu 2x denne... proste rano a vecer... semínko jedenkrát denně asi 100g- zalité horkou vodou a odstáté asi 10min na vytvoření slizu... a seno a liz ad libidum... musim podotknout ze seno je z tech kvalitnejsich neni to žádná šepleť.
polárka.15
napsal(a):
Teď je potřeba udělat základ na zimu, během zimy kůň zase zhubne, tak ať na jaře nevypadáte opět jako kostlivci.
Ona psychická pohoda udělá, kor u plňásků, hrozně moc. Nezkoušeli jste udělat testy na vředy? Zuby máte v pořádku? S koníkem bych začala něco dělat, přidala oleje a uvidíte, jak bude/nebude prospívat. Jinak otázka - ječmen v jaké formě?
Testy na vředy jsme nedělali... je to nákladné? zuby se dělali v prosinci ted čekám až se mi zubař ozve. a olej je lepsi nebo muzu nahradit slunečnicí? ječmen šrotovaný.
Pokud se dělaly zuby v prosinci, tak dřív, než po novém roce to nedělejte. Když se koukám na to semínko, tak daleko lépe stravitelnější, rychlejší je koupit semínko už extrudované. V případě vašem bych spíš dala olej ostropestřecový.
Něco o vředech zde:
http://www.equichannel.cz/zaludecni-vredy-a-vojteska.
Pokud má kůň problémy s játry, tak bych sáhla po oleji i po extrudovaném ostropestřeci. V případě zadavatelky bych sáhla spíše po oleji, což je prospěšnější pro jeho vlastnosti v současnou chvíli. Pokud se projeví opravdu problémy s vředy, tak jádro není vhodné už vůbec. Nebyl by to první, ani poslední plňas, který by měl vředy (psychická záležitost, horší krmitelnost,..).
Odčerveno před měsícem, kopro je dělaná naposled v únoru a bez problému čisto. a ano je hodně vzrušivá ječmen neměla vůbec zkouším po troškách přidávat jaký to bude mít vliv... a začnu tedy u toho semínka doberu teď co mám to normální a začnu dávat extrud. se sojou z animo centrum krmiv... po mesici pridam ostropestrec...
My jsme kupovali olej tady http://www.irel.eu/produkty/krmne-doplnky/.
Vyšel nejlevněji, ale bylo potřeba sehnat více odběratelů.. A nakonec nám to koně po 14 dnech přestali žrát, takže 15litrů bylo k vyhození..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rozumím, že byste jí chtěla mít kulatější, ale mě to na plńase přijde standardní stav... Máte nějakou činnost, která jí baví, může si při ní udělat nějaké svaly a zároveň je u toho v psych. pohodě? Tu bych zařazovala co nejčastěji. Ono tu sval.hmotu prostě kůň potřebuje a jen při chození po placatém výběhu neudělá.
Za mě: určitě bych přidala ty preparáty, co tu padly, ale jádro bych už nepřidávala - ani mnžoství, ani další složku. Maximálně místo ječmene nahradit kukuřičným šrotem nebo jinou substancí, co jde víc do tuku (např. konopné, rýžové vločky, atp. - ale ty jsou dražší)? Uvidíme, co na to řeknou místní..
...

XXX.XXX.145.33
Mě osobně pomohly cukrovarské řízky :).
adelkak

XXX.XXX.143.160
Fitmin reformer za mě TOP
na fotkách je rozdíl měsíc a tři týdny
dávala jsem cca 750gramů na den a přidala jsem pivovarské kvasnice