Je lepší hafling nebo hucul

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Eldaaaka

19.8.2016 15:11
Eldaaaka

XXX.XXX.158.152

Dobrý den. Mám tu jeden menší dotaz. Děda bude kupovat parťáka k našemu koni, ale neví jestli je lepší hafling, nebo hucul. Huculové se mi nikdy nelíbili protože jsou malí a tlustí...ale jsou levnější než hafloši...tak prosím řekněte, co by ste si koupily vy?

19.8.2016 15:29
strelish

XXX.XXX.204.32

Ani jedno, je to skoro to samé.

19.8.2016 15:49
kapička

XXX.XXX.77.39

Co s tím koněm chceš dělat? Chceš pohodového parťáka do terénu bez větších nároků na nějakou jízdárenskou práci a skákání nebo koně kterého využiješ i na jízdárnu a skákání? V prvním případě je asi jedno co vybereš, je to na tvých osobních preferencích. V druhém případě bych já brala haflinga. S nima se jezdí i všestrannost, drezuru, parkur...

19.8.2016 16:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jenom neználek může napsat, že huculové jsou malí a tlustí
To je nebetyčná blbost.

Jako společníka ke koni bych nekupovala plemeno, které má sklon ke schvácení. Což hafling i hucul má.
Předpokládám, že má děda koně do lesa?
Tak kupte normálního koně, třeba nějaké menší ČT, pokud bude jako společník, nemusí dostávat jádro, stačí kvalitní seno nebo dobrá pastva + nějaká minerálka.
S trz. rustikálními plemeny je opravdu potíž, že jsou velmi dobře krmitelná a velmi velice náchylná na zchvácení. Zchvácený koník velmi trpí, špatně se to léčí a většinou to úplně nejde a kůň je jako společník už nepoužitelný. Nemohl by být na pastvě s druhým koněm.
Management schváceného koně je složitý, dobrovolně by si takto zkomplikoval život jenom blázen nebo ten, komu na koni nezáleží.

kone234

19.8.2016 21:02
kone234

XXX.XXX.239.4

Huculové jsou skvělí koně povahově, mají nádhernou duši. haflingy neznám. "malí a tlustí" (hrozné vyjádření) jsou obě plemena dost stejně...

edwina

20.8.2016 11:14
edwina

XXX.XXX.40.41

Huculové jsou chytřejší. Haflingové se v povaze víc podobají chladnokrevníkům, bývají nekomplikovaní a dobrosrdeční společníci, zkrátka ideální malý kůň do zemědělství, který sveze celou rodinu (od batolete po babičku) a utáhne vozík (vím, že dnešní snahy o šlechtění plemene z něj dělají spíše malého "blonďatého" všestranného sportovního teplokrevníka, ale takových haflingů v ČR zatím moc není, nehledě na to, že přidání temperamentu u těchto koní bývá spíše na škodu než k užitku...). Na schvácení jsou obě plemena náchylná stejně, "uživatelsky jednodušší" a nekomplikovanější je podle mého názoru hafling. Já mám vykutálenost huculů i jejich testování lidí ráda, ale není to kůň pro každého. Hafling je podle mě vhodnější pro amatéry. K dětem bych volila raději haflinga, samozřejmě klidného, přiježděného a slušně vychovaného.

22.8.2016 12:04
saryk9

XXX.XXX.211.225

Mám obě plemena hafloše i hucula,2 valachy, mlaďochy...koupila jsem je pro děti místo poníků, které dětem nemůžu přijezdit a naprostá spokojenost. Hafloš je línější, pohodlnější, nic neřeší...huculek (kříženec...máma huculka v GZ a tatík Appa) je živější, ale taktéž naprosto v pohodě. Vozí děti, chodí na vyjíždky, dělají společníky když je potřeba pro ostatní koně a když chce někdo "povozit" tak beru některého z nich Za mě super oba dva

2.9.2016 10:44
rkostuch

XXX.XXX.104.112

Zdravím, mám doma třináct huculů a nikdy jsem neměla schvácení kopyt. Prostě jim nedávejte kromě sena, trávy, lizu a vody nic dalšího. Je to odolný a silný kůň, který dokáže zužitkovat naprosto vše, včetně keřů a kůry stromů. Mám je celoročně venku s možností přístřešku. Povahu plemene bych si nedovolila zobecňovat, protože každý je jiná osobnost a když je dobře a s láskou veden, udělá pro Vás cokoliv. Některý raději, některý se bude více prosazovat. Stejně tak jejich potenciál k různým druhům sportovních či rekreačních aktivit. Každý je vhodný pro něco jiného. Já je využívám na pohodové vyjíždky a svezení děti i dospělých a to i na remontech. Je to všechno o charakteru koně a přístupu človeka. Podotýkám, že mám téměř výhradně čisté huculy. Neměnila bych... Pravda je, že jsou trochu rasisti vůči jiným plemenům a většinou jsou to oni, kdo velí skupině koní. To je ale dáno tím, že mají slušný podíl krve původních divokých koní a s moderními plemeny, které nemají zachovány tyto primitivní instinkty se nemusí cítit bezpečně. Haflošci jsou asi líbívější a určitě je to rovněž dobrá volba. Jen si dejte pozor, od koho a z jakých podmínek si koníka ať už Hucula nebo Haflingera dovezete. Jeho minulost se bude těžce překonávat. Opět mluvím z vlastní zkušenosti.

3.9.2016 11:45
R

XXX.XXX.168.34

Za mně rozhodně Hafling, mám s nimi bohaté zkušenosti jsou prostě skvělí smajlík Jinak o Huculech taky něco vím ale ne tolik jako o Hafloších ;-) Je to jen vaše volba... Hucul je v průměru 136 cm vysoký (klisna menší), dlouhý 142 cm, obvod hrudi se pohybuje kolem 150 cm a holeně kolem 20 cm. Hafling měří 138-150 takže Hafling je o trochu větší ;-) Ale může být i Hucul trošku přerostlejší :-D.

Takže za mně by jsem volila Haflinga smajlík Ale je to jen čistě na vašem rozhodnutí..

Přidejte reakci

Přidat smajlík