cmb

XXX.XXX.192.3
Ahoj všem koňákům!
Prosím o radu někoho zkušeného v oblasti kopyt. Vlastním desetiletou klisnu plemene ČMB. Nikdy netahala, používána pouze jako občasný rekreační koník. Jinak je venku v režimu 24/7 od narození. Mám ji krátce. Bohužel, má velmi špatná kopyta (přikládám foto). Kovaná na předky.
Týden před odvozem k nám se jí udělal zánět v zadním kopytě, který "vylezl" nad patkou a celá kopytní patka podélně praskla. Nutno říci, že právě toto kopyt je ze všech nejhorší. Je i poměrně ploché a absolutně neforemné. Počkali jsme tedy s převozem, než se zánět přeléčí, prasklina kus odroste a kobyla přestane kulhat. Bohužel, u nás se stav nezlepšil, spíše naopak, jelikož se prasklina ještě více rozšířila a kopyto prasklo až ke druhé patce. Nechávám ji tedy stát, kopyta poctivě každodenně čistím, "postižené" kopyto a prasklinu vymývám vodou a dezinfikuji každodenně. Vet říkal, že se s tím nedá dělat nic jiného, než čekat až prasklina odroste. Ale znepokojuje mě to kulhání. vždy po vyčistění tohoto kopýtka nohu hodně odlehčuje a pajdá silně. Chodím s ní 2x týdně na procházku jen na ruce, aby kopyto mělo pohyb a dobře se prokrvilo, ale pokud jdeme delší dobu, začne též mírně kulhat, ke všemu si vybírá opravdu měkký povrch. Jakmile potkáme kamenitou cestu, hned kouká, co to na té cestě proboha je a dere se krajnicemi, byť jsou sebevíc zarostlé.
Na co se ptám:
1. Jaká zátěž je vhodná? Je vhodné ji brát s tím zánětem na procházky nebo ji mám nechat stát? Nebo procházky po jakém povrchu. Mám ji pak na zadky nechat nakovat? Kovář říkal, že pokud se nebude pohybovat po kamenitém, není problém, ale ta zadní kopýtka jsou opravdu takové "šlupky" než kopyta...
2. Máte nějaké tipy jak urychlit hojení toho zánětu? Popřípadě jak alespoň zmírnit komplikace? Např., že se jí do toho něco dostane atd...
3. Jak dle fotek hodnotíte práci kopytáře na těch zadcích?
4. Nějaké tipy na zlepšení rohoviny celkově?
Velice děkuji za rady, jsem zoufalá.
A podotýkám, že ačkoli se může zdát, neprodělala schvácení. Je po rentgenech a vet to vyloučil.
Dobrý den,
kterému kováři ten koník ubližoval? Okování hrozné. Pokud jde o zadní nohy. Ten zánět je dost rozsáhlý, ale proč si vet. nevšiml toho krvácivého rozštěpu v patce. Pokud k tomu ještě nehnisá, tak se nemůžete divit, že koník kuhá. Ale hlavně, že mu kovář dal odvalovací podkovy.
Přeji hezký den.
Postrapa.
Odkud jste?
Mám dobrého kováře na koně s problémovými kopyty.
Souhlasím s honzkem, to, co má váš kůň na nohách není ok.
Já bych koníkovi, který má akutní problém s kopyty, takže nebude pracovat, podkova nedávala.
Pokud na podkovách trváte, počkala bych s tím, až po vyléčení. Stejně jezdit nebude a pro kopyto je na léčení lepší být bez podkov.
Také se vám pod podkovami neschová žádný problém
Koníka nepřekrmujte, spíše seno, než trávu, bez jádra. Snad nějaké bezobilné mysli.
Vyberte mu na pohyb místo s různým povrchem ať si vybere, kde chce chodit, pokud chce chodit.
Jinak opečovávat, rozmazlovat, ať koník ví, že se u vás bude mít dobře.
Léčení konzultujte s vetem. Z fotek nejde skoro nic poznat. Měli jste kopyto vyfotit po vystrouhání, před okutím.
Přidávám fotky, jak jsem fotila podle instrukcí veta. Mám koníka po schvácení, takže kopyta také řeším.
Cmb

XXX.XXX.85.22
Dobrý den, velmi děkuji za rady. Na okutí v žádném případě netrvám. Když jsem se o kobylku začala zajímat ohledně koupě, byla naboso. Kovář tenkrát říkal, že pokud nebude tahat a dělat těžkou práci, budu na ní jezdit pouze já, není nutné, aby byla kovaná. Pak jsem se na ní přijela podívat po nějaké době a ejhle, předky byly kuté. Prý kvůli kamenitému povrchu u bývalého majitele.
Vet přijede až v úterý, do té doby budu jak má trnkách...
Bohužel, u samotné úpravy jsem přímo nebyla, probíhala ještě u bývalého majitele, přijela jsem a už to bylo...
cmb

XXX.XXX.42.195
A máme to tu zase. Vidím fyziologické kroužky, tak je kůň schvácený. Fyziologické kroužky jsou v dorzální stěně vlivem tlaku zhuštěné a v patkové části naopak hodně od sebe ( rozestoupené ). Zde jsou souměrné a znamenají změnu stravy, pastviny, horkost a mnoho jiných faktorů. To, že jsou špatně upravené a nevhodně okované je jasně řečeno.
Přeji hezký den
Postrapa.
Cmb
napsal(a):
Dobrý den, velmi děkuji za rady. Na okutí v žádném případě netrvám. Když jsem se o kobylku začala zajímat ohledně koupě, byla naboso. Kovář tenkrát říkal, že pokud nebude tahat a dělat těžkou práci, budu na ní jezdit pouze já, není nutné, aby byla kovaná. Pak jsem se na ní přijela podívat po nějaké době a ejhle, předky byly kuté. Prý kvůli kamenitému povrchu u bývalého majitele.
Vet přijede až v úterý, do té doby budu jak má trnkách...
Bohužel, u samotné úpravy jsem přímo nebyla, probíhala ještě u bývalého majitele, přijela jsem a už to bylo...
Jo tak tohle znám. Kůň celý život naboso a ejhle najednou má problémy s kamínky tak ho těsně před prodejem nakuly. Poté RTG a zutí ukázalo schvácení.
Viděla jste RTG, máte je k dispozici? Pokud ano, tak sem s nimi. Podle toho co na kopytech vidím bych řekla, že schvácená byla nebo má nějaký těžký metabolický problém. Ty praskliny na patkách na zadních vypadají, jakoby se kopyto vyzouvalo z rohoviny, podobně jako u schvácených s těžkou rotací. Ale podobně může vypadat rozsáhlý absces v patkách. Nicméně chodidlo na zadní vypadá vyboulené a horizontální kroužky se v patkách rozbíhají, což jsou varovné příznaky schvácení.
Doporučila bych konzultaci RTG snímků s jiným vete a kontrolu kopyt prověřeným kovářem. Do doby než budete mít názor dalšího nezaujatého veta bych ji nachala na měkkém výběhu, seno do sítí s malými oky jako u schvácených koní, pokud možno vysadit veškeré jádro, nechat ji ať si množství pohybu určije sama, kopyto s abscesem dezinfikovat betadinovým roztokem a bandážovat ať je v čistotě. Chovala bych se k ní jako ke schvácenému koni. Aspoň než budete mít jasněji.
Dobrý den,
RTG přidám zítra. Jádro nedostává žádné. Kopyto dezinfikuji a čistím, bohužel je teď opravdu rozmáčené počasí, pastviny jsou rozbahněné a není v momentálně v mých silách jezdit do stáje 3x denně převazovat kopyto do sucha a čista. Ustajovatel mi na to hodí bobek z vysoka. Proto jsem se rozhodla, že ji zavřu, jen se bojím, co ona na to... Nikdy zavřená nebyla.
e

XXX.XXX.213.70
Zkuste si sehnat jednu botičku, aspoň na to kopyto s otevřeným abcesem, aby bylo v suchu a čistu. My máme ve stáji takovou gumovou galoši, kterou používáme právě pro tyto případy. Netuším ale, zda se dá někde koupit.
e

XXX.XXX.213.70
Sisi: dáte prosím odkaz? klidně bych ještě jednu přikoupila, je to super věc a vyplatí se mít jí v maštali pro tyto případy
díky.
e

XXX.XXX.213.70
Díky, máme podobnou té druhé černé
cmb: my vždy vyčistili, ovázali čistým obvazem a nazuli botu; pokud máte botu vhodné velikosti, odřít by určitě neměla a vzhledem k tomu, že je gumová, tak zabrání vniknutí nečistot, vody atd.
e
napsal(a):
Díky, máme podobnou té druhé černé
cmb: my vždy vyčistili, ovázali čistým obvazem a nazuli botu; pokud máte botu vhodné velikosti, odřít by určitě neměla a vzhledem k tomu, že je gumová, tak zabrání vniknutí nečistot, vody atd.
Ano, děkuji. Přesně tohle jsem potřebovala vědět.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nápad s botičkou je dobrý, určitě bych koni s těmihle kopyty neomezovala pohyb.
Nedávala bych jednu botičku ze stejného důvodu jako bych nekovala jednu párovou končetinu.
Buď bych koupila dvě, nebo kovala s krycí destičkou nebo tmelem/to já asi ne, raději bych denně nebo ob den viděla, co se tam kde děje, a měla možnost úpravy/, nebo bych zkusila vyrobit kryt na kopyto z líné pěny a kobercové pásky/ nikd yjsme to nedělala, ale najdete tipy na netu, je to dočasné řešení problému u laminitidních koní/.
Fyziologické kroužky? Nemyslím. Je tam i prolomení profilu a pouzdo vytlačené ve čtvrtích/ to ostatně u sisi taky/. Jsem velmi zvědavá na ty RTG, pokud je sem zadavatelka vloží.
Nerozumím tomu "nehezkému slovíčkaření".
Co kdo řekl?
Pokud je míněno na zdejší přispívající, bohužel jsme viděli jen fotky.
Pokud je míněno na prodávající a zúčastněné(snad kovář a vet) pak k tomu není co dodat. Bohužel.
Určitě jste velmi rozrušená, koník bude mít problém s léčením na dlouhou dobu. Ale zde vám chtěli všichni pomoci.
Tak snad nějaké vysvětlení?
cmb
napsal(a):
Je to míněno na veterináře.
Nedovolila bych si tady "vyjíždět" po ostatních. Jsem vděčná za každou radu.
Už mi to došlo, omlouvám se.
Když je člověk rozrušený, bývá poněkud nesoustředěný.
Někdy pak špatně zvolené slovíčko může být nesprávně vyloženo.
Přeji pevné nervy při řešení Vašeho problému.
Pokud si kobču necháte, URČITĚ ZMĚňTE obsluhující personál. Jsou to hadi
honzek
napsal(a):
A máme to tu zase. Vidím fyziologické kroužky, tak je kůň schvácený. Fyziologické kroužky jsou v dorzální stěně vlivem tlaku zhuštěné a v patkové části naopak hodně od sebe ( rozestoupené ). Zde jsou souměrné a znamenají změnu stravy, pastviny, horkost a mnoho jiných faktorů. To, že jsou špatně upravené a nevhodně okované je jasně řečeno.
Přeji hezký den
Postrapa.
Dneska jsou pojmy schvácení, abces, nasvalení a naskočení děsně frekventované
Náš doktor kroužkům říká ukazatel hojných a hubených let, což je velmi trefné vyjádření.Podle mě.
Kobyla zadavatelky je chudák.Věřím, že sotva leze a vůbec se jí nedivím.
Dala bych okamžitě Kerabol, ten je opravdu dobrý na obnovu rohoviny.Jenže výsledek není hned.
Dál bych nakovala všechny 4, hlavně z důvodu, abych ulevila kobyle.Samozřejmě podkovářem, který má ponětí o postoji, ortopedii, a možnostech typu tmely, destičky apod.Klidně ať kove ve spolupráci s veterinářem.
Když jsme takhle přivezli 8mi letou noričku, byla v péči podobného šikuly jako ta zadavatelčina.Hniloba, nohy křivé jak koloběžka, hnus.Ona potřebovala vystrouhat z hniloby a kovat, už s ohledem na křivost postoje a s tím souvisejících mizerných kopyt.Protože když byla bosa, byla obroušená na krev a jak je těžká, byla bolavá.
Teď jí máme 10let.Když chodí pod sedlo a občas, je schopná fungovat bosa, nebo s předky.Jakmile však je tvrdo a třeba k sedlu i tahá, musí mít všechny.Z důvodu jejího komfortu.
cmb
napsal(a):
Vážení, dnes jsem se dozvěděla velmi "milou" věc a jde o opravdu nehezké slovíčkaření. Kobyla schvácená vlivem "přežrání" není. Ale v té levé zadní má mírně rotovanou kopytní kost a to z důvodu opakovaných zánětů v tomto kopytě.
Tak to je docela vypočítavost, říct že "nebyl schvácený" ale má "jen rotaci kopytní kosti po opakovaných zánětech v kopytě". Vždyť to je prakticky jedno a to samé. Nebo alespoň důsledky jsou... Chjo. Stydím se z a kolegy veterináře, kteří toto dělají :(.

Tohle bohužel nejsou projekce na hodnocení poměrů v kopytě nebo postavení kopytní kosti vůči stěně nebo vůči chodidlu.
Když to řeknu diplomaticky: Dovoluji si pochybovat o panu veterináři i o všem, co Vám řekl.
Když to řeknu per huba: Udělal z Vás blbce a to tak, že móóoc!
Co je důležitější, jak tedy s kobylkou.
Ovšem to budete muset vyřešit sama.
Buď vrácení, pokud v tom bývalý majitel jede také nebo sleva, nějaká koruna se na léčení shodne.
A nechala bych toho "veterináře" udělat nové a správné RTG pod pohrůžkou, že jinak bude medializován.
Ohledně RTG Vám může poradit zde diskutující "vet.".
Tohle jsou první snímky, které jsem konečně dostala z bývalého majitele...Doufám, že pošle i boční snímky kopyta, alespoň to slíbil... Jen jsem myslela, jestli tu není nějaký odborník, který je schopen alespoň trochu posoudit funkčnost celé nohy aspoň z těchto snímků...
Jinak jsem domluvená s jiným vetem, uděláme nové RTG i celé vyšetření. K tomu máme i nového kováře, který se také zhrozil, když ty kobylčiny pahýlky viděl na fotkách, které jsem mu poslala. Ale přijede až za 14 dní...

Já teda nevím, holky, ale já mám pocit, že pokud zadavatelka kupovala kobylu před krátkou dobou, tak ikdyby byla naprostý laik a člověk koňmi nepolíbený, tak že už z prvního pohledu jí bylo jasné, že ta kopyta jsou nemocná.. tedy o vrácení koně nejspíš nemůže být řeč, protože jí s tím vědomím kupovala co koho vede k tomu kupovat koně v takovémhle stavu, je věc druhá. Nejspíš další samaritán..
Asi nemá smysl tu čekat na další snímky - jak podotkla Keira - taky bych nespoléhala na jejich autentičnost.
Za mě: oslovit s tím problémem širší okolí a dostat ke koni někoho s dobrými referencemi. Kopytáře na úpravu a další postup, veta na ošetření ran a poradu, co s tím dál, aby se alespoň ta bolestivost co nejdřív snížila a kůň by schopen se pohybovat.
Držím palce.
cmb
napsal(a):
Tohle jsou první snímky, které jsem konečně dostala z bývalého majitele...Doufám, že pošle i boční snímky kopyta, alespoň to slíbil... Jen jsem myslela, jestli tu není nějaký odborník, který je schopen alespoň trochu posoudit funkčnost celé nohy aspoň z těchto snímků...
Jinak jsem domluvená s jiným vetem, uděláme nové RTG i celé vyšetření. K tomu máme i nového kováře, který se také zhrozil, když ty kobylčiny pahýlky viděl na fotkách, které jsem mu poslala. Ale přijede až za 14 dní...
No co na to říct. Jako předkupní RTG se dělají tyto snímky: kopyto zepředu, kopyto zboku, šikmá projekce kopyta na střelkovou kost, spěnka zepředu, spěnka zboku, karpus/tarsus zepředu a zboku,2 šikmé projekce na bodcové kosti, případně doplňkové projekce pokud se najde nějaký problém.
Zde vidíme serii nahodilých snímků, neoznačených takže nevíme zdali jsou to snímky jedné nebo více končetin, podstatné projekce chybí.
Posuzení funkčnosti končetiny se provádí po zhodnocení fyzického stavu končetiny, posouzení pohybu, ohybových zkouškách a posouzení příslušných RTG snímků. Takže je mi líto, že vám musím říct, že z toho co víme vám tu asi žádný závěr nikdo neudělá. Jediné co vám mohu říct, že jsem si všimla drobné zkostnatění chrupavky při palmárním výběžku kopytní kosti.
Marketka889

XXX.XXX.46.107
Základ asi bude dobrá úprava kopyt, ale pokud mohu doporučit. Již jsem psala v jiných diskuzích mě zabrala chytrá houba. Doporučil veterinář a i kopytář a mám výborné výsledky u tří koní.