V dnešní době internetu je těžké vygooglit odpovědi během pár sekund...
vše postačující a vyčerpávající informace zde:
http://www.centrumkrmiv.cz/product/repne-pelety-50-kg-14/.
bubel
napsal(a):
Ahoj, prosím o radu 1. jsou cukr.řízky vhodné pro schvácené koně? 2.nebo pro koně na přibrání. Děkuji za odpovědi.
Pro schvácené koně je nejlepší kvalitní seno.
Pokud se jedná o poně, pak už nic dalšího nepotřebují.
Já mám pro malé koně tohle
http://www.rajprokone.cz/ovesne-granule-40-kg
Je to jen vláknina, ale koníci mají baštu v kyblíku a neotravují velké koně. Taky do toho míchám to, co potřebuji, aby koně sežrali.
Pro normální koně se vyrábějí granule pro koně se sklonem k laminitidě.
Pokud chcete sestavovat KD sama/sám, je to dost složité a poněkud kontraproduktivní.
Koně, co mají přibrat, jsou jiná kapitola. Tam vám neporadím, mám opačný problém.
Seno jsem přece psala.
Měla jsem zato, že rozumíte, že zadavatelka vychází nejspíš z toho, "mám doma deset pytlů řepných řízků, něco k tomu přidám, bude to ok a nemusím kupovat znovu všechno od začátku." Nebo taky nemá a je to jen nápad.
Prostě nerozumím tomu, proč dávat schvácenému koni vůbec něco víc, než seno.
Líbí se mi, jak 80% lidí v těchto diskuzí ví a umí domýšlet, vy všichni máte snad věšteckou kouli, že víte vždy všechno nejlíp a nic si nedomýšlíte?
Nevím, kde jsi vzala Sisi, že zadavatelka má doma xx pytlů řízků, stejně tak nikdo neví, proč se kůň schvátil jak je to stará/nová záležitost, z jakého důvodu se člověk ptá zrovna na řepné řízky, nevím proč je tak "oblíbené" dělat předčasné ukvapené závěry... tahle diskuze je už dál o ničem, pokud se zadavatelka neozve...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemám ráda informace z anima, nepovažuji ze za kvalitní. Přežiju calcium, přeberu si míchání cukrů jednoduchých a složených, domnívám se, že enduranční jezdec je krmit jako zvláště vhodné nebude /spekulace, nejezdím endurance/.
Je potřeba si ujasnit, jestli mluvíme o melasovaných/ tam je ponechán "rychlý cukr"melasa, takže mají víc stopových prvků a energie, ale taky jsou naprosto nevhodné pro koně IR, na přibrání pro neIR koně ano/, nebo nemelasované / a tam jejich krmením dostanu do KD další přidanou energii ve formě zpracovatelné vlákniny- pomalého sacharidového krmiva, což může být můj cíl u přilepšení hubenému IR koni nebo u koně se sklonem k zácpě a kolikám a třeba já po ní sáhnu u hubenější fjordkoule raději než po omelkách /.
Problém řízků vidím v kontaminaci/formaldehyd/, vysokém obsahu vápníku /záleží na celém složení KD, množství těch řízků a konkrétním koni, jestli to bude vadit nebo ne/ a u většiny ve složitější přípravě/ nikdy jsem neměla žádnou úpravu "nemáčecí", možná existuje/.
Schvácený kůň může být tlustý, normální nebo hubený, živin v KD jen na senu může mít nadbytek, akorát nebo nedostatek, umím si představit dost důvodů, proč mu dávat něco víc než seno/ a to jsme ani nepřemýšlela nad přimícháváním doplňků nebo psychockém efektu "všichni máme kyblík"/.
bubel
napsal(a):
Děkuji za vaše názory, nechci sestavovat KD, pro schváceného koně, ale právě že jsem vygooglila že jsou vhodné tak se ptám na názor, nebo zkušenosti abych nu nějak neublížila, ale raději to nebudu riskovat má jenom seno, a dvě mrkve za den.
Mám v tomto dobrou zkušenost se Spillers Happy Hoof, aby schvácená ponďa měla taky "něco v kyblíku", když ostatní mají snídani. A vzhledem k tomu, že je to řezanka, dobře se do toho přimíchával Kerabol i olej, který jsme po schvácení dávali.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nemám ráda informace z anima, nepovažuji ze za kvalitní. Přežiju calcium, přeberu si míchání cukrů jednoduchých a složených, domnívám se, že enduranční jezdec je krmit jako zvláště vhodné nebude /spekulace, nejezdím endurance/.
Je potřeba si ujasnit, jestli mluvíme o melasovaných/ tam je ponechán "rychlý cukr"melasa, takže mají víc stopových prvků a energie, ale taky jsou naprosto nevhodné pro koně IR, na přibrání pro neIR koně ano/, nebo nemelasované / a tam jejich krmením dostanu do KD další přidanou energii ve formě zpracovatelné vlákniny- pomalého sacharidového krmiva, což může být můj cíl u přilepšení hubenému IR koni nebo u koně se sklonem k zácpě a kolikám a třeba já po ní sáhnu u hubenější fjordkoule raději než po omelkách /.
Problém řízků vidím v kontaminaci/formaldehyd/, vysokém obsahu vápníku /záleží na celém složení KD, množství těch řízků a konkrétním koni, jestli to bude vadit nebo ne/ a u většiny ve složitější přípravě/ nikdy jsem neměla žádnou úpravu "nemáčecí", možná existuje/.
Schvácený kůň může být tlustý, normální nebo hubený, živin v KD jen na senu může mít nadbytek, akorát nebo nedostatek, umím si představit dost důvodů, proč mu dávat něco víc než seno/ a to jsme ani nepřemýšlela nad přimícháváním doplňků nebo psychockém efektu "všichni máme kyblík"/.
Na to, aby všichni měli kyblík, právě používám
http://www.rajprokone.cz/ovesne-granule-40-kg
Po zvlhčení krásně voní. Možno přidávat cokoli, co je nutné do koně dostat.
Jinak každý kůň je jiný, naštěstí, a každého je potřeba krmit tak, aby prospíval.
Můžeme si vyměnit zkušenosti, postřehy, nápady, ale nakonec bude svého koně krmit majitel, jen na něm záleží, co koník dostane.