Dobrý den,
nedávno jsem zde vznesla podobný dotaz. Potřebovala jsem naopak zabezpečení proti "přejícím" lidem. Já zase nacházím v ohradě možné i nemožné (obaly od sušenek, slupky od melounu, pecky, poházené třešně, listy salátu, prázdnou krabičku od petard, zubaté nůžky atd.).
Prosebné ani vysvětlující cedule nepomohly. Nepomohla ani dvojitá ohrada. Lezli za ni, nebo ji přehodili. Odcizení nebo vypuštění se bojím také.
Nechci koně zavírat, když mají možnost celodenního (i nočního) pobytu venku. Momentálně se rozhoduji mezi funkčním venkovním kamerovým systémem a zdařilou atrapou.
U fotopasti bych se bála krádeže, jelikož nemám možnost ji umístit na místo, kde by ji nikdo neodcizil.
Někdo mi tu doporučoval, hlavně u frekventovaných částí ohrady, umístit cedule s informací, že ohrada je nepřetržitě střežena kamerovým systémem. Pokud někdo v dálce zahlédne (byť atrapu) kamery, odradí.
Já už řešila koliku. Stálo mě to majlant a nikomu nic nedokážu.
Sousedovi zabili koně vánočním cukrovím.
Nemusí to myslet zle, ale já denně zuřím!
Pokud máte možnost rozmístit kamery, udělejte to a budete mít klid. Já po nich koukala a jsou i na baterku, akorát vydrží asi jen rok. Záleží na Vašich technických možnostech.
Nebo ty fotopasti, ale budete tam mít každou kočku... A je třeba umístit tak, aby to nikdo nesundal.
To není špatný nápad.
Ať si lidi myslí, co chtějí. Nenecháte si zabít koně.
Já jim začala v ohradě sundávat ohlávky, přestože bych pak měla problém, kdyby utekli. Ale lidi si je za ně přitahovali, aby je mohli hladit. No to je pořád něco.
Já jim říkala, že si jejich psy taky nepřitahuju skrz plot za obojky... No jsem ta nafrněná, která ani nesveze jejich děti :-D.
Já tam našla zubaté nůžky, pohozené v ohradě s el.ohradníkem. Nechci být paranoidní, ale neumím si to vysvětlit jinak, než, že to chtěl někdo přestřihnout. Jen nevím, proč nedokonal. Předpokládám, že byl vyrušen.
Teď budujeme kombinovanou ohradu - pevnou ohradu s jednou řadou el.pásky. Z ohrady dva východy, kde je řetěz. Ale pokud by někdo opravdu chtěl, tak otevře cokoliv.
Myslím, že jejsnažší varianta budou ty kamery v dohledné vzdálenosti a upozorňující cedule. To si snad nikdo nelajzne.
Asi by to bylo hodně nákladné řešení, ale napadlo mě kolem nejfrekventovanější části výběhu natáhnout normální pletivový plot. Takový ten zelený, z drátů spletených do čtverců postavených na špičku... Přelézt to jen tak nejde, pamlsky by se přes něj dávaly taky špatně, zvlášť pokud by byl vevnitř předsazený el. ohradník, že by koně nedosáhly čumákem až k plotu, a otevřít by to šlo jen se štípačkama. Akorát ta cena... Ale říkám si, že než žít ve strachu, zvlášť tam, kde je to opodstatněné, tak je lepší peníze obětovat.
Jednou jsem v nějaké diskuzi, nevím už kde, četla, že proti krmičům pomohly až husy. Vysyčí prý každého, lidi se jich bojí. Pokud se jich nebojíte vy a máte možnost, co to zkusit? Možná by odradily od neplechy i povykující perličky.
Jinak ve stáji, kde teď chvilku jezdím, mají funkční kamery. Koně se ale na noc zavírají. Kamery hlídají boxy a zázemí.