Lucka555

XXX.XXX.64.42
Dobrý den, prosím chtěla jsem posbírat informace.
Máme dva koně. Nikdy nikomu nevadili. Ohradu mají směrem do políček a dole v rohu ohrady je jen klasický starý hnojníček prostě dřevěná stěna, jak dřív. Nic méně vždy na podzim je všecek hnůj odvezen zahrádkáři.
A teď klasika přistěhovalců na vesnici.
Velký kus od ohrady je novostavba a najednou po třech letech prý už jim koňský hnůj smrdí. Jen tomuto domu, nikomu jinému. Přitom jsme obklopeni sousedy a těm to nevadí.
Paní se začala ohánět životním prostředím a že si máme vystavět betonový hnojník s jímkou a na noc máme dokonce hnojiště přikrývat plachtou.
Jak je to prosím s polním hnojištěm? Přece není nikde v zákoně, že si musí každý občan co chová nějaké zájmové zvíře vybudovat betonový hnojník s jímkou. Na koně nebereme dotace, prostě je máme jen pro radost jako členy rodiny.
Děkuji.
Lucka555
napsal(a):
Dobrý den, prosím chtěla jsem posbírat informace.
Máme dva koně. Nikdy nikomu nevadili. Ohradu mají směrem do políček a dole v rohu ohrady je jen klasický starý hnojníček prostě dřevěná stěna, jak dřív. Nic méně vždy na podzim je všecek hnůj odvezen zahrádkáři.
A teď klasika přistěhovalců na vesnici.
Velký kus od ohrady je novostavba a najednou po třech letech prý už jim koňský hnůj smrdí. Jen tomuto domu, nikomu jinému. Přitom jsme obklopeni sousedy a těm to nevadí.
Paní se začala ohánět životním prostředím a že si máme vystavět betonový hnojník s jímkou a na noc máme dokonce hnojiště přikrývat plachtou.
Jak je to prosím s polním hnojištěm? Přece není nikde v zákoně, že si musí každý občan co chová nějaké zájmové zvíře vybudovat betonový hnojník s jímkou. Na koně nebereme dotace, prostě je máme jen pro radost jako členy rodiny.
Děkuji.
Míchejte to s hlínou a vyrábějte kompost.
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Ale v případě polního hnojiště?
Lucka555
napsal(a):
Ale v případě polního hnojiště?
To mne jen napadlo, sám bych to neřešil. kdo tam byl dříve? hnojiště nebo nový důn. stalo se oblíbenýn folklórem, zě stavebník koupí pozemek u prasečáku (levně) a postaví dům a pak tvrdě bojuje za jeho zbourání. Tady to soud řešil tak že to věděl a pozemek si neměl kupovat.
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Taky si myslím, že na vesnici zvířata patří, taky nikomu tady nevadíme, až nyní té paní z města. Hnojník tu byl, tak jak u každého staršího domečku s hospodářstvím. Podle mě se to dá nějak obejít, třeba tím polním hnojištěm, přeci, to by si za chvilku mohla stěžovat, že soused má 20 slepic a 10 králíku a nemá hnojiště vybetonované a s jímkou.
Anna 144

XXX.XXX.150.59
Můžete mít polní hnojiště, ale i to musíte mít schválene stavebním úřadem. Polní hnojiště musíte vždy na zimu vyvést. My máme nově zkolaudované stáje a hnůj jsme vyřešili nádobou - kovová nebo plastová, která se pravidelně vyváží.
Polní hnojiště - to máte hnůj na poli - resp. na zemědělské půdě ? Máte ukládání hnoje schválené? Až se kontaminuje Vámi spodní voda - a právě u sousedů, kteří nadávají (dokonalý zákon schválnosti), pak se budete divit jenom Vy...
Tady nikoho nezajímá - kdo byl dřív, na to jsou prostě zákony.
Anna 144

XXX.XXX.150.59
Jinak dá se to vyřídit a není to zase takový problém. Poté budete mít klid. My raději zkolaudovali i stáje, aby sousedé nedělali problémy. Máme kolaudaci na chov hospodářských zvířat a můžeme si tedy chovat, co chceme. Na koně je vyřízení stavebního povolení údajně snažší.
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Děkuji moc za radu. Takže pokud tu složíme třeba kontejner z náklad.auta a po zaplnění jej vyvezme, tak by to neměl být problém? A ty nádoby se dají pořídit nějaké speciální přímo na hnůj? Třeba ta plastová? Děkuji.
Http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/kontroly-podminenosti-cross-compliance/casto-kladene-otazky/ostatni-casto-kladene-otazky.html zde píšou až 24 měsíců... někdo kdo se v tom opravdu orientuje?
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Taky si myslím, že i kdyby se hnojiště vybetonovalo, tak vůni Chanel na vesnici mít nebude.
kallisto
napsal(a):
Http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/kontroly-podminenosti-cross-compliance/casto-kladene-otazky/ostatni-casto-kladene-otazky.html zde píšou až 24 měsíců... někdo kdo se v tom opravdu orientuje?
Tady se bavíme ale o zemědělské půdě a o hnojištích, které jsou SCHVÁLENY. Chrání se především spodní voda - její kontaminace. Prostě to člověk musí mít schválené tak jako tak. To prostě nejde, tam hodím hnůj a neřeším to..
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Nikdo neříká, že tam se hodí hnůj a neřeším. Je na starém hnojníku a nezlobte se na mě, ale kolik lidí si může dovolit objednat vybudování betonového hnojníku s jímkou? To když tu soused chová dvě kozy, tak by si měl jít nechat taky hnojník zbudovat? Proto tu vznikl ten dotaz jak to zemědělci řeší, protože hold každý na betonový hnojník s jímkou nemá a nemyslím, že každý kdo něco chová ho má zbudovaný.
A že dřív byli lidi na venkově zdravější, každý choval prase. drůbež, králíky a betonové hnojníky neměli a voda se jim nekontaminovala.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Polárka má pravdu.
Návody, jak se to dělá, naleznete v Kallisto vloženém linku, resp. jsou tam vyjmenované úřady, které je třeba tím oslovit, pokud chcete mít vše v pořádku, dle zákona, jak to ukládá.
Už dávno nejsme v době, kdy si každý mohl dělat, co chtěl, bez ohledu na to, jak svým chováním škodil (přírodě, ostatním). Půda je rozebraná, v zástavbě se lidi hádají často o každý doslova centimetr. Voda je taky čím dál vzácnější, tak bychom měli mít všichni společně zájem na tom, jí zachovávat čistou...
Pokud se nechcete zabývat výstavbou dle zákona potřebného vybavení při chovu zvířat, vyřešte to nádobou, jak tu už uživatelé navrhovali. Je to nejjednodušší, nejčistší a často i nejlevnější varianta. Nevím, v jak velké obci žijete, ale pokud máte něco jako Technické služby (jsou i v menších městech), můžete se u nich dotázat, jak nakládají s bioodpadem a domluvit si s nimi vyvážení, nebo dokonce pronájem nádoby (kontejneru), do které budete hnůj ukládat.
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Děkuji. Na podzim tam nemáme ani kobylák, vše je každý rok vyvezeno. A jak už jsem se tu ptala. V případě toho kontejneru či plas.nádoby je vše podle zákona v pořádku?
Lucka555
napsal(a):
Nikdo neříká, že tam se hodí hnůj a neřeším. Je na starém hnojníku a nezlobte se na mě, ale kolik lidí si může dovolit objednat vybudování betonového hnojníku s jímkou? To když tu soused chová dvě kozy, tak by si měl jít nechat taky hnojník zbudovat? Proto tu vznikl ten dotaz jak to zemědělci řeší, protože hold každý na betonový hnojník s jímkou nemá a nemyslím, že každý kdo něco chová ho má zbudovaný.
A že dřív byli lidi na venkově zdravější, každý choval prase. drůbež, králíky a betonové hnojníky neměli a voda se jim nekontaminovala.
No jenže to je to, každej se ohání že dřív měl každej prase, slepice, kozy a nikdo to neřešil. Ono bohužel doba jde dál, je plno změn, inovací, nových předpisů a nařízení. Stejně tak jsem se Vás 2x na něco ptala a ani jednou jsem odpověď nedostala. V dnešní době holt už člověk musí postupovat a věci řešit jinak než v době našich babiček a prababiček.
Bohužel podívejte se kolik hnoje udělá kůň a kolik koza, nehledě na to, že i toto zákon rozděluje, takže si "bohužel" rovni nejsou.
Přečtěte si ten odkaz co sem dávala kallisto, je to tam hezky popsané a vysvětlené
Anna 144

XXX.XXX.150.59
Opravdu záleží na stavebním úřadě. My to tak máme oficiálně povoleno. Kolaudovali jsme hospodářské budovy a sklad krmiv. Na vše byl pořízený projekt a součástí projektu byl řešený i odvoz hnoje. Hnůj musí být uložen do nepropustné nádoby a poté odvážen na centrální hnojiště. Potvrzení, že hnůj budeme vyvážet na centrální hnojiště nebylo potřeba.
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Polárka.15: Ano dvakrát jste se ptala jestli je hnojiště schválené, ale když píši, že je to staré hnojiště a obracím se o možnosti, které jsou nabízeny a nejsou proti ničemu, tak je jasné, že není. Ale já jsem se tu nepřišla hádat jen prosím o možnosti, které zákon nabízí.
A tedy to řešit chci. Stejně tak jak jsem psala, tak hnůj je každý rok zlikvidovaný do posledního kobyláku a kolem ohrad jsou pole, ta paní bydlí víc jak půl km od nás.Myslím tedy, že bych to mohla řešit tou nepropustnou nádobou. Jinak té paní nejde o vodu, ale o vůni hnoje.
Tak se na mě prosím nezlobte.
Lucka555
napsal(a):
Polárka.15: Ano dvakrát jste se ptala jestli je hnojiště schválené, ale když píši, že je to staré hnojiště a obracím se o možnosti, které jsou nabízeny a nejsou proti ničemu, tak je jasné, že není. Ale já jsem se tu nepřišla hádat jen prosím o možnosti, které zákon nabízí.
A tedy to řešit chci. Stejně tak jak jsem psala, tak hnůj je každý rok zlikvidovaný do posledního kobyláku a kolem ohrad jsou pole, ta paní bydlí víc jak půl km od nás.Myslím tedy, že bych to mohla řešit tou nepropustnou nádobou. Jinak té paní nejde o vodu, ale o vůni hnoje.
Tak se na mě prosím nezlobte.
Ne, dvakrát jsem se ptala, zda pozemek, na kterém máte koně - vč. hnojiště je oficiálně zemědělská půda (i podle KÚ).
Já se také nechci hádat a ani se nezlobím, jen je opravdu zcestné argumentovat tak to fungovalo dřív, tak proč to tak dnes nejde. Bohužel, v dnešní době...
Vím, že jde paní evidentně o zápach, pokud by to "nevyhrála" tímto způsobem, tak by to mohla vyhrát právě tou kontaminací podzemní vodou - lidé, kor Češi jsou velice vynalézaví a paní mluví bohužel pravdu - byť se Vám to nelíbí, ale víme jak to chodí že... Co se týká těch nádob - to netuším - ale lidé Vám tu psali postup, určitě se poptejte tam u Vás a oni Vám poradí jak přesně u Vás na pozemku postupovat.
Nám také sousedi poslali udání, že mají na zahradě zvýšený výskyt much atd. - skrze náš hnůj. Přijeli zkontrolovali a zase odjeli, sousedi si zvykli a máme klid. Ale máme býv. zemědělské družstvo, vše jsme zkolaudovali pro chov koní - vč. hnojiště s betonem a jímkou. Hnůj si odnáší okolní zahrádkáři (což je nic) a zemědělec na své pole.
Sice hnůj odvezete, ale poté, co hnůj odvezete už máte obratem z koní bobky - nový hnůj, je to začarovaný kruh.
Držím palec
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Ano je to zemědělská půda.
Jak to na starých domečkách bývá, menší hospodářská budova a za ní pole. Pole jsme tehdy zatravnili a postavili výběh.
Nemám ani zaregistrované hospodářství, prostě jsem měla koně jako člena rodiny, pak jsme k němu pořídili kamarádku ( měla jít na jatky) a nevím jestli je povinnost hospodářství registrovat když mám koně dva?
Modré průkazy mají samozřejmě oba, tak jestli to stačí.
My máme sousedy moc fajn, ale našla se tahle paní, tak dáme vše do pořádku podle zákona aby na nás nemohla.
My máme dovolené i od starosty hnůj vyvážet na kompostárnu, ale mysleli jsme, že jednou za rok odvoz bude stačit, není to tak, že by jsme si tu hromadili hnůj.
Tak zkusíme pořídit nádobu a budeme muset vyvážet častěji.
Děkuji moc.
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Aha. Myslela jsem, že to musí mít jen ten kdo má dotace.
Děkuji, raději vše vyřídím jak má být, ať máme klid.
No stejně vám povím, nedaleko od tud je zemědělec, BERE DOTACE. Louky v bordelu, hnojiště všude kolem, koně neviděli veterináře ani kováře co u něj jsou, seno plesnivé...ale má nové auto. Peníze nejdou vůbec do toho zemědělství.
Já sice nemám zaregist.hospodářství ( což napravím), ale kovář je tu pravidelně, veterinář taky, seno ze seníku, hnůj odvážíme, ... Jen si říkám kde je ta spravedlnost, ale to je škoda mluvit.
Lucka555

XXX.XXX.64.42
Prosím nastíníte mě postup zaregistrování hospodářství? Nebo kam se obrátit?
Děkuji.