Lomový kámen jako rychlé řešení bláta?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2016 13:28
mgtka

XXX.XXX.22.66

Co myslíte, že by se stalo s povrchem, jež je momentálně zablácený a já bych ho zavezla vrstvou lomového kamene?
Sešlape se to v hutnější vrstvu, která by mohla trochu lépe odvádět vodu? Nebo to bude koním nějak ubližovat?
Jedná se mi jen o pár metrů čtverečních a chápu, že se velká část kamene ztratí, ale jestli to nečemu pomůže(i když dočasně), tak mi to zas jako obrovská investice nepříjde(při ceně 42 Kč / q ).

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.10.2016 13:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jj, už to tu padlo, že je to dobrý a levný materiál. Ale to ses měla rozhoupat dřív :)

Teď, když je mokro, to půjde fakt těžko - do rozhamtaného bláta cokoli nasypeš, tak to zmizí. Nebo pokud to bude velká vrstva a ta se uhutní (uhutní se vůbec?), lze předpokládat, že se to ušlape velmi hrbatě (= nebezpečné pro koně, nereálné kydat, akorát nebude bláto).
Jestli se nemýlím, psala jsi, že máš problém dostat techniku na pozemek?
V případě už rozmatlané vrstvy hlubšího bláta by pomohl akorát bagr (stačí bobík), aby tu svrchní vrstvu stáhl až na hlínu, která drží a teprv na to něco sypat a pokud je to jen trochu možné, tak to hned uhutnit. Pokud to budeš sypat na tvrdší podklad, tak to půjde uhutnit i běžnou stavební "žábou" (lze půjčit v půjčovně). Pokud to bude na měkkčím povrchu, bylo by dobré mít třeba takový ten dvouválec, na kterém se dá sedět (je to o kus větší než zahradní traktůrek)...
Jsem zvědavá, co vymyslíš ;).

10.10.2016 14:36
mgtka

XXX.XXX.92.43

Vymýšlím blbosti, co mě napadne:) a jako vždy vše 5 minut po 12:-D
Budu ještě zvažovat.

edwina

10.10.2016 17:08
edwina

XXX.XXX.40.41

Z vlastní zkušenosti doporučuji vrstvu lomového kamene ve frakci 0-6 cm, nechat navézt na povrch a rozhrabat bagrem. Do rozbahněného výběhu náklaďák nezajede (zahrabe se tam i terénní tatra), to je reálné jen za sucha, ale mohl by to zvládnout traktor s valníkem. Kydat se to nedá (nebo hodně špatně, vybíráte z lopaty neustále kameny), ale v blátě takový povrch zmizí až za několik let. Takže když na to zjara položíte tosiplasty a zasypete to pískem, bude to fungovat. Doporučuji udělat si výlet do nejbližšího lomu a podívat se, jak nejlevnější kámen vypadá. Většinou je nepromytý, včetně jílu a jiných "blátivých" složek a použít ho jako zpevnění výběhu nelze, protože se také rozbahňuje (používá se jen jako plnivo, kupříkladu na zasypání výkopu). Pracovníci lomu vám poradí, co bude nejvhodnější. Když použijete štěrk v různých frakcích (nula až dejme tomu 10 cm), malé kameny zapadnou mezi větší a povrch se utáhne. Dusat žábou to není potřeba, to se dělá s lomovým prachem, který by měl přijít až na to.

edwina

10.10.2016 17:10
edwina

XXX.XXX.40.41

Nebezpečné pro koně to není, jsou to kameny, nic nepřirozeného, po čem nezvládli chodit (bavíme se o velikosti do 6/7 cm). Oni po tom nelítají, nejsou hloupí. Dala bych to k přístřešku a okolo krmelců, případně si udělala cestu přes výběh. Tosiplasty bych neházela rovnou do bláta, ale na podklad ze štěrku a písku.

10.10.2016 19:00
mgtka

XXX.XXX.92.43

Ten lomový kámen je 16-32mm, jinak mají jen štěrk 0-16mm ale to mi přijde drobné a prodávají ho u nás v uhelných skladech a jediná možnost pro nás je to navozit vozíkem za autem a rozhrabat růčo...
stále nad tím přemýšlím a asi to na kousku ohrady koštnem.

edwina

11.10.2016 06:42
edwina

XXX.XXX.40.41

Dávali jsme do výběhu 3 tatry a hrabali štěrk bagrem. Výběh nebyl moc mokrý (žádné bahenní lázně jako na jílových půdách) a chtěli jsme zpevnit jen plochu kolem příkrmiště a přístřešku. Auto a vozík si nedovedu představit, to by nás v tom množství zaručeně odrovnalo . Vrstva materiálu by měla být někde kolem 20-30 cm, aby to mělo smysl. Ale určitě lepší něco než nic. V lomu vám dopravce doporučí a autodoprava mívá obvykle i bagr. Frakce 16-32 mm je v pořádku, já jsem spíš pro větší kameny, protože déle vydrží, ale tohle půjde taky. Ty tři náklaďáky nebyly skoro ani vidět, výsledná plocha byla asi 10 x 12 m. Nic světoborného... A hotové to bylo za půl dne (s tím bagrem).

24.10.2016 20:03
mgtka

XXX.XXX.22.114

Tak posílám fotku jak vypadá malý testovací kousek. Je tam navezeno asi 1,5t lomového kamene, který jsem o víkendu sama růčo nalopatovala a navozila v kolečkách. Zatím to nemám čím utužit, tak to mám ještě ohrazené. Zkusila jsem ubytovat kobylu pouze na krmení, trochu se to pod ní boří, chtělo by to uskákat, musíme to někde sehnat.
Na fotce to sice nevypadá, ale je to opravdu poctivá vrstva.

Přidejte reakci

Přidat smajlík