Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2016 19:49
little bee123

XXX.XXX.95.74

Ahoj. Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Mám plňasku, která je většinou na vyjíždkách hodná a dá se říct i klidná, ale občas, když jí něco v hlavě přepne a začne být nervozní, cenit zuby, koulet očima, a někdy jí z toho, jak je nervozní začne strašně bít srdce a začne sebou trochu třepat. Je to plňas po dostihové kariéře.. Jezdíme samy a někdy i s koňmi, ale je i s koňmi někdy nervozní. Dá se to nějak odnaučit? Je to docela nepříjemná situace, a v té chvíli je nebezpečná, prostě ji v mžiku přepne a je z ní úplně jiný kůň.. Nedělá to ale vždy, většinou je na vyjíždkách úplně zlatá. Moc děkuji za Vaše rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.10.2016 20:06

Neviem si predstaviť, čo myslíte tým ceniť zuby. Takto nejako?
http://paja-jaja.blogerka.cz/obrazky/paja-jaja.blogerka.cz/30280.jpg.

15.10.2016 20:14
little bee123

XXX.XXX.95.74

Ne, cení jakože je o sebe tře a u toho koulí očima.

15.10.2016 20:14

Baarboro, máte pocit, že kůň při ježdění ve stresu flémuje? To asi nee.
Jedná se prostě o projev stresu. Cení zuby si představte nejspíš jako že odhrnuje pysky, ev. aktivně až agresivně překusuje udidlo s odhrnutými koutky dozadu, otevřenou hubou. Například. Tak to třeba dělá ta moje (neplňaska)

15.10.2016 20:16
Terven

XXX.XXX.110.147

little bee123 napsal(a):
Ne, cení jakože je o sebe tře a u toho koulí očima.

Tak asi spíš zatíná čelisti...to je projev strachu, stresu apod.

15.10.2016 20:20
little bee123

XXX.XXX.95.74

Přesně tak :). Nevíte co s tím? Spíš mě děsí ta situace, při které jí buší to srdce a někdy se trochu třepe..

15.10.2016 20:30
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neviem si predstaviť, čo myslíte tým ceniť zuby. Takto nejako?
http://paja-jaja.blogerka.cz/obrazky/paja-jaja.blogerka.cz/30280.jpg.

Pro představu něco takového... http://www.fotomisad.cz/wp-content/gallery/11_dostihy_dvorska04/dostihy001.jpg

Pro zadavatelku:
Chce to klid, trpělivost, pořád chválit - za každou blbost, mluvit - konejšit. Co člověk neujezdí - ukecá, u těchto koní obzvlášť. Jakmile se kůň uvolní - dát za odměnu volnou otěž aby se natáhl (zda je to možné), pokud ne, tak hladit, chválit a ze začátku bych se v tomto případě nebála ani pamlsku - a to nejsem "kokynkový" jezdec

15.10.2016 21:55
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

little bee123 napsal(a):
Ahoj. Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Mám plňasku, která je většinou na vyjíždkách hodná a dá se říct i klidná, ale občas, když jí něco v hlavě přepne a začne být nervozní, cenit zuby, koulet očima, a někdy jí z toho, jak je nervozní začne strašně bít srdce a začne sebou trochu třepat. Je to plňas po dostihové kariéře.. Jezdíme samy a někdy i s koňmi, ale je i s koňmi někdy nervozní. Dá se to nějak odnaučit? Je to docela nepříjemná situace, a v té chvíli je nebezpečná, prostě ji v mžiku přepne a je z ní úplně jiný kůň.. Nedělá to ale vždy, většinou je na vyjíždkách úplně zlatá. Moc děkuji za Vaše rady.

Zaměřila bych se na to, v jaký situaci, na jakém místě a jak dlouho trvá, než se zase uklidní.Dělá to např. na stejném místě na vyjížďce?Dělá to když je na konci řady koní, na začátku?Dělá to v přítomnosti stejného koně?Odnaučit se to nedá, ale dá se tomu předcházet.Hlavně, když je to nebezpečná situace pro všechny možné zúčastněné.

15.10.2016 22:12
polárka.15

XXX.XXX.208.141

gitule vrtule napsal(a):
Zaměřila bych se na to, v jaký situaci, na jakém místě a jak dlouho trvá, než se zase uklidní.Dělá to např. na stejném místě na vyjížďce?Dělá to když je na konci řady koní, na začátku?Dělá to v přítomnosti stejného koně?Odnaučit se to nedá, ale dá se tomu předcházet.Hlavně, když je to nebezpečná situace pro všechny možné zúčastněné.

Ale Gituš, odnaučit se to dá, tak, že zůstává kůň plně pod kontrolou. Je to více méně jen hra hlavy jezdce a koně, nic jiného.

16.10.2016 11:59
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

polárka.15 napsal(a):
Ale Gituš, odnaučit se to dá, tak, že zůstává kůň plně pod kontrolou. Je to více méně jen hra hlavy jezdce a koně, nic jiného.

Když koně něco odnaučuji, je to něco, co se naučil, ale toto chování není naučené, toto má nějaký podnět.který vyvolává reakci a stavy koně.Proto je třeba se zaměřit na to, co to konkrétně vyvolává a předcházet tomu včas

16.10.2016 12:36
polárka.15

XXX.XXX.208.141

gitule vrtule napsal(a):
Když koně něco odnaučuji, je to něco, co se naučil, ale toto chování není naučené, toto má nějaký podnět.který vyvolává reakci a stavy koně.Proto je třeba se zaměřit na to, co to konkrétně vyvolává a předcházet tomu včas

Sama mám plňase, měla jsem pod zadkem několik plňasů a nebo přimíchaných plňasů, člověk opravdu udělá hodně a hodně to zvíře odnaučí, když ví jak na to. Vyvarovat se těm situacím je jedna věc a naučit ho ty situace zvládat je věc druhá

16.10.2016 12:41

Baarboro, máte pocit, že kůň při ježdění ve stresu flémuje? To asi nee.
Jedná se prostě o projev stresu. Cení zuby si představte nejspíš jako že odhrnuje pysky, ev. aktivně až agresivně překusuje udidlo s odhrnutými koutky dozadu, otevřenou hubou. Například. Tak to třeba dělá ta moje (neplňaska)

Práve, že som si nebola istá, flémovanie by sa mohlo vyskytnúť v príapade nejakej bolesti. Keďze zadavateľka popísala aj búšenie srdca a triašku.
Radu nemám, resp nemyslím si, že toto byboli veci, ktoré sa dajú riešiť cez internet bez toho, aby niekto reakcie koňa videl a dokázal posúdiť, či je normálne "v lidu a občas jej prepne", alebo je to vypustenie dlhodobého stresu. Akurát by som snažila vypozorovať, čo je spúšťačom týchto prejavov a snažila by som sa jazdiť tak, aby sa kobyla do takého prepnutia nedostala.

16.10.2016 12:52
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Práve, že som si nebola istá, flémovanie by sa mohlo vyskytnúť v príapade nejakej bolesti. Keďze zadavateľka popísala aj búšenie srdca a triašku.
Radu nemám, resp nemyslím si, že toto byboli veci, ktoré sa dajú riešiť cez internet bez toho, aby niekto reakcie koňa videl a dokázal posúdiť, či je normálne "v lidu a občas jej prepne", alebo je to vypustenie dlhodobého stresu. Akurát by som snažila vypozorovať, čo je spúšťačom týchto prejavov a snažila by som sa jazdiť tak, aby sa kobyla do takého prepnutia nedostala.

Flémování je nasávání "zajímavých pachů" - hřebci říjné kobyly, klisny - matky své hříbata,... to nemá absolutně NIC společného se stresem, nervozitou, bolestí

16.10.2016 12:54

Jj, souhlas s Polarkou. Je to reakce na nejakou situaci a konfrontovanim s touto situaci a spravnym pristupem se daji tyto projevy zmirnit, respuplne odbourat. Predchazeni situacim je jedna vec, ale jsou chvile, kdy se necemu vyhnout neda a pak budete panikarit obe. Lepsi je, jak uz tu padlo, zkusit vypozorovat, kdy se toto chovani projevuje a opatrne do tech situaci chodit a postupne ji zvykat.

16.10.2016 13:31

polárka.15 napsal(a):
Flémování je nasávání "zajímavých pachů" - hřebci říjné kobyly, klisny - matky své hříbata,... to nemá absolutně NIC společného se stresem, nervozitou, bolestí

Ale áno, napríklad pri kolikách občas kone flémujú. Nie je to samozrejme pravidlom, ale flémovanie môže byť aj prejavom diskomfortu, prípadne bolesti.

16.10.2016 13:49
Zzz1

XXX.XXX.113.71

Ahoj napsala si ze to byl dostihovej kun a tohle se stava když jde s vice konma takze asi dostihy nervove nedavala takze jestli ti prijde ze prepne když třeba vlejzate na louku muze to byt ze proste ceka ze bude zavodit s ostatnima chce to klid domluvit se s ostatnima a třeba na tom miste zaměstnat kone třeba jízdárnou klidnym klusem mezi ostatnima konma to musíš zkouset co ji uklidni nebo jestli vis sama co ji dela dobre...

16.10.2016 19:47
Terven

XXX.XXX.110.147

polárka.15 napsal(a):

Nemáte tak úplně pravdu - flémování sice je nasávání pachů, ale může být mj. i příznakem mírnější bolesti, stejně jako zívání.

16.10.2016 20:09
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Terven napsal(a):
Nemáte tak úplně pravdu - flémování sice je nasávání pachů, ale může být mj. i příznakem mírnější bolesti, stejně jako zívání.

Ano, nerekla jsem, ze je to JEN striktne nasavani pachu. Kdo zna plnasy, vi o co se jedna v popisku zadavatelky...

16.10.2016 20:59
Terven

XXX.XXX.110.147

polárka.15 napsal(a):
Ano, nerekla jsem, ze je to JEN striktne nasavani pachu. Kdo zna plnasy, vi o co se jedna v popisku zadavatelky...

Ale řekla jste, že to nemá absolutně NIC společného se stresem, nervozitou, bolestí

16.10.2016 21:30
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Terven napsal(a):
Ale řekla jste, že to nemá absolutně NIC společného se stresem, nervozitou, bolestí

Nema to absolutne NIC spolecneho s bolesti, stresem a nervozitou v TOMTO pripade. Ze to kone delaji v krajnich mezich, budiz, ale ne v tomto pripade. Plnasi maji sve specificke chovani a grimasy a s flemovanim to nema nic spolecneho.

16.10.2016 22:53
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Plňaska, co jí občas jezdím, se dostával do stresu, pokud jsme se vydaly někam mimo obvyklé trasy. Začala se klepat, vztekat, potit...Zlepšilo se to trochu překvapivě teď na jaře, když jsem ze zdrav. důvodů dva měsíce jezdila jen krokem. Nejprve po známých trasách, kde mi samozřejmě na obvyklých místech chtěla naklusat, nacválat. Tak jsem jí tam prostě nechávala napást, aby se uklidnila a já se s ní nemusela přetahovat. Rychle usoudila, že takové couračky na zahozené otěži jsou vlastně fajn. Díky tomu, že celá vyjížďka probíhala v klidu (= plňas se nestihl "zahřát"), najednou jí nové trasy vůbec nevadily, hlavně když si mohla cestou kousnout trávy smajlík. No a dneska už zas chodí v tempu, ale ten klid v hlavě, že neznámé místo neznamená nebezpečí, jí kupodivu zůstal.

Takže základ je asi zjistit, co jí přesně stresuje a pak bych zkusila změnit stereotyp a stejnou situaci navodit s pozitivní atmosférou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík