Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ňouma

16.10.2016 21:02
Ňouma

XXX.XXX.40.205

Moje sestra si před měsícem koupila kobylu. Vybírala podle povahy a tato kobylka přesně splňovala její požadavky. A opravdu tohohle koně by jsme mohli svěřit i malému dítěti, poslušnějšího koně si přát nemohla.V místě z kterého přišla byla velmi spokojená a byla převezena někam kde se jí evidentně vůbec nelíbilo. Stádo jí nepřijalo, takže byla dlouhou dobu sama a ostatní koně od sebe odháněla i když byla sama, to že ostatní koně odháněla když se jí zrovna věnoval člověk prý dělala vždycky. Takto to pokračovalo celý měsíc a kobylka byla čím dál víc nespokojená a to ještě měla nemocná kopyta (stále má, ale lepší se). Kobyla samozřejmě z nespokojenosti čím dál víc přestávala spolupracovat a tak se moje sestra rozhodla kobylu přestěhovat. Po převezení byla kobyla umístěna do samostatné ohrady vedle stáda, majitel ustájení chtěl aby u vypouštění byli všichni majitelé koní. Druhý den se sestra dozvěděla zajímavé zprávy. Kobyla podlezla elektrikou nabitý ohradník a ráno byla nalezena uprostřed stáda. Aby jste tomu rozuměli, kobyla je chladnokrevná a vcelku při těle a nikdy před tím jsme ji neviděli klusat nýbrž cválat, vždy vážila každý krok a do kopce nikdy nešla dobrovolně, ještě ke všemu s bolavými kopyty a za celou dobu co jí známe nevynaložila tolik pohybu jako zde a když byla sestra u ní v ohradě koně od ní neodháněla. Nic méně majitel sestru upozorňoval že zde má každý kůň problém s fixací na stádo, což u naší kobyly nikdy nebyl problém ani v její původní domovině, ale co se mělo stát stalo se. Kobyla se ve všech směrech proměnila k horšímu jako by kompletně změnila osobnost, trhala hlavou, oháněla se, vykopávala. Byla nezvladatelná a to šlo jen o čištění kopyt, takže byla odvedena zpět. Že by toto chování bylo výsledkem dlouhodobé izolace od stáda? Nebo je to prostředím? Nové ustájení má totiž obrovské pozemky a najít tam koně zabere chvíli času a ustájení z, kterého pochází mělo všechny pozemky na rovině a celá jeho rozloha byla viditelná už z ranče. Pochybuji že se tato situace časem změní sama od sebe. Myslím že víte čeho se po vás dožaduji, chci, aby jste se se mnou podělili o vaše cenné zkušenosti a vysvětlili v čem je problém. Chybějící informace samozřejmě můžu doplnit. Nejsem koňák takže na mě musíte pomalu.

16.10.2016 21:17
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Sestra má kobylu měsíc, jak píšete, nejdřív to byla pohodářka, najednou je změna-máte jí krátce, je třeba, aby se kobyla v klidu aklimatizovala, u koně, který byl dlouhodobě sám a najednou je ve stádě je to, že se ohání, mění své chování jen důkazem toho, že u ní člověk nemá respekt, stádo je pro ní důležitější a tak když jí odvedete s pastviny, která je rozlehlá a ona nevidí na ostatní koně, je jasný, že začne jančit, kopat, házet hlavou, nestojí v klidu a moc bych za to nedala, že i ržála po ostatních.Je třeba s ní pracovat, ukázat jí, kdo je vůdce, získat si její důvěru, pak pošlape jako hodinky a stádo pro ní nebude prioritou.Prostě si uvědomila, že ve stádě je síla, opora a má tam svojí pozici.

Ňouma

16.10.2016 22:05
Ňouma

XXX.XXX.40.205

Kobyle je deset. Za tu dobu změnila majitele jen jednou když byla hříbě. Ve stádě byla prý vždy dominantní, ale nikdy nebyla konfliktní a uznávala autoritu vůdce. Pracovat s ní nebyl nikdy problém pokud měla odejít od stáda šla a byla ochotná vždy spolupracovat, nikdy nebyla "plašan" a s předešlou majitelkou měla velmi dobrý vztah- toho všeho jsme byli svědky. Nabídnuta k prodeji, byla jen proto že dlouhou dobu stála a nikdo neměl čas se jí věnovat. Sestra jí chodila dva měsíce před koupí pravidelně navštěvovat což většinou znamenalo vyčistit ji a projet- nebyl problém. Týden před převozem se jí v kopytě udělal zánět. Nicméně byla odvezena do nového tak či tak. A jak už jsem psala stádo ji nepřijalo. Byla celé dny sama a po celou tu dobu pobývala v jedné části výběhu, ale stále byla poslušná a spolupracující. Noha se zhoršila nehorázným způsobem a když se jí konečně začala zpravovat onemocněla na druhou. Kobyla byla stále hodná, ale vykazovala známky nespokojenosti. Za dobu pobytu v tomto ustájení ji sestra chodila navštěvovat každý den a pomalu si začínali jedna druhé důvěřovat. Nakonec byla s ustájením nespokojená i ona a rozhodla se kobylu přemístit. Zkrátka začala takhle vyvádět (kopat, ohánět se a volat po stádě) teprve od chvíle co byla převezena do nového. Proto to jí i mě a všem o kolo tolik vrtá hlavou, nepochopitelné to je i pro předešlou majitelku. Chápu že to chce čas a úsilí.

ANNIE.54

17.10.2016 00:37
ANNIE.54

XXX.XXX.42.151

Achjo, představ si, že žiješ na místě, kde máš svůj dům obklopený svými přáteli a rodinou a najednou šup. Je nutné se přestěhovat... sotva si zvykneš a je to tady znova... další stěhování...

Co se tím snažím říct je, že kobyla potřebuje nabít jistotu, že má stabilní a jisté místo a že když za ní přijdete, neznamená to, že ji zase někam odvedete a odvezete.
Zná vás chvilku, pokud byla 8-10 let se stejnými koňmi je to pro ni šok. Je pryč se svého domova a musí si zvyknout na nové koně a to netrvá týden, ale třeba 2-3 měsíce než si vybuduje své stabilní místo.
Znám plňáska, který měl takto své stádečko, kterému velel, když jeho majitelka přešla do jiné stáje, kůň byl nešťastný a projevilo se to formou, že zhubl 100kg a ztratil jiskru v oku. Zvykl si až tak po 4 měsících.
Dejte jí čas, choďte za ní jen na pomazlení, vyčištění a dát jí pamlsek, nikam ji neodvádějte... Pokud ji něco bolí, je jasné, že to nějak projeví. Pokud koně bolí záda, bude shazovat jezdce. Pokud ji bolí kopyta, bude kopat.
Věřím, že se to během pár měsíců srovná a kobyla bude zase taková, jako dřív... a pokud ne, tak nemá smysl se vzájemně trápit a poslat ji dál.

Ňouma

17.10.2016 02:11
Ňouma

XXX.XXX.40.205

-_- Ano, řekl snad někdo že kobylu hned ženeme pod sedlo? Samozřejmě že jí necháváme seznámit se s novým prostředím když už byla dvakrát hnaná na jiný místo mezi jiné koně, pochopitelně to musí být silně stresující. Zde šlo pouze o vypláchnutí hnisu z kopyt, které je nezbytné.

17.10.2016 09:15
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Vychovaný kôň nechá so sebou manipulovať aj po prevezení na nové miesto. Je normálne, že si musí zvyknúť a ten čas je u každého iný, no to, že jej nedokážete po mesiaci pobytu u vás ošetriť kopytá by som považovala skôr za vaše zlyhanie. Kobyla zrejme zistila, že si to môže dovoliť. Mal by s ňou manipulovať len niekto skúsený skôr ako sa dostanete do stavu, že niekomu z vás ublíži.

17.10.2016 11:51
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Souhlasím s Katkou a jak jsem psala výše- je třeba jí ukázat kdo je šéf způsobem, aby pochopila-tím neříkám koně řezat.

chov7

17.10.2016 12:08
chov7

XXX.XXX.2.216

Kazdy kun snasi zmnenu jinak.Ve staji jsme meli uzasneho hodneho valacha, vozil i ty nejmensi, proste zlaticko.Po prodeji do noveho prostredi se z neho stal nezvladatelny kun.Proste kun si lidi precte a pokud nema nastolena pravidla a nerespektuje daneho cloveka tak pak zkousi a bvymysli lumparny.

Proto nekde kone funguji a dalsi smnima maji problemy a rikaji, ze kun je nezvladatelny.

Vse to je o lidech, musi se naucit koni delat dobreho sefa, ktereho kun respektuje, ale i duveruje a bohuzel tohle kazdy neumi a kolikrat ani nevi.

V dnesni dobe ma kone kazdy, ale vetsina kone proste nezvlada.

20.10.2016 19:31
ryzáček

XXX.XXX.228.211

Souhlasím s tím, co zaznělo výše. Koník se zřejmě těžko adaptuje s novým prostředím.
Moje kobylka vždy snášela změny dobře, všude se chovala, jako by tam žila celý život, neřešila změny ustájení. Problém nastal letos na jaře, kdy jsem ji přestěhovala do stáje blíž bydliště. Areál vypadal skvěle - hezké vzdušné boxy, koně celý den na travnaté pastvě, písková jízdárna, ucházející cena. Ale z mého poslušného vychovaného koně, na kterého bych si troufla posadit malé děcko a jít na volné otěži ven, se stala nebezpečná mašina. V boxu nepostála (obvykle stojí neuvázaná uprostřed dvora a stojí), na jízdárně protivná, v terénu zabiják - zakousla se do udidla a valila kam se jí zachtělo. Něco jí "tam" prostě vadilo, jen jsem nemohla přijít co. Po měsíci jsem ji stěhovala zase, protože byla opravdu nebezpečná, a nyní je to opět miláček, jakého jsem znala..
Nedivila bych se, kdyby tohle byl podobný případ. Pokud se za měsíc/dva nezlepší, začala bych jednat a jestli si už na sebe zvykly, nebála bych se jít o ustájení dál, kde by to kobylce vyhovovalo po všech stranách.

21.10.2016 13:48
barevnalentilka

XXX.XXX.185.7

Já jsem zase zažila koníka, valáška, který byl naprosto zlatý, na jízdárně a na ošetřování pro začátečníka... Pak se prodal, ale na tomto místě koně nechodili do výběhu na celý den, tak jak byl zvyklý, ale jen na 2-3 hod denně, zbytek box. Začal jim na jízdárně jančit a shazovat - no ale v tomto případě je jasné, co mu vadilo. Tak zkuste popřemýšlet, co se změnilo - většinou to není tak očividné jako v tomto případě, ale za pokus to stojí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík