Zdravím...Zvažuji koupi koně, jenže sem si všimla, že koník, kterého sem si vybrala zadní spěnky má dost měkké.Jsou mu teprve 4, necelý rok je pod sedlem...Nechci koně do sportu, ale na rekreaci..Jsem ovšem těžší jezdec, což je asi 90kg...Nechci kupovat koně, kterého bych nějak zničila, to ne...Myslíte, že by se mu spěnky mohly správnou prací a vitamínama zlepšit, nebo tohoto koníka raději nebrat?https://www.youtube.com/watch?v=is0cwjgx3vA tady přikládám i video..
Prošlápnutost spěnek se hodnotí na tvrdém rovném terénu, s váhou rovnoměrně rozloženou na všechny končetiny, s postavení končetin "v zákryvu". Také nevidím, že by měl kůň měkké spěnky, levá pánevní vypadá, že je v trošku ostřejším úhlu, ale ta končetina je předkročená, druhá zadní i obě přední jsou naprosto korektní. Ale nebylo by od věci, aby měl na zadních trošku delší patky, jsou mírně podtočené a dělá to dojem příliš dlouhé špice a ostroúhlého kopyta.
Terka56

XXX.XXX.17.123
Ahoj,
toho koně jsem byla zkoušet a vážně nechápu, proč ho chceš. Koník nic neumí, je nezastavitelný a přiježděnost nulová. Jediné pozitivum je, že je hodný. Ovšem, není zvyklý na pravidelnou práci a leká se všeho mimo haly. Zdravotně nemá rtg pokud vím vůbec dělané, takže jakýkoli názor je bezpředmětný. Ikdyž pořádná korekce kopyt by byla nutná a doporučuji okovat minimálně na předky, chodí bos. V případě tohoto koníka je to nevhodné. Jinak ten kůň unese chlapa do 150kilo, tvoje váha nehraje roli. Je to silný a dost statný kůň. Být tebou spíše řeším jeho nulový výcvik, ovladatelnost a jestli opravdu hledáš něco takového. A rok pod sedlem je iluze, chodí pouze sem tam a nepravidelně a ne s trenérem, který koně učí. Pouze s dívkou, která má co dělat jezdit sama a podle toho taky je přiježděnost nulová. Odchodit po hale v klusu 30 minut na neovladetlném koni, který sotva cválá na kruhu na jednu ruku a na druhou hází do kontracvalu a vyváží tě přitom po hale. Upřímně, zvaž, jak dobrý jezdec jsi a co jsi si vybrala.
kelpie

XXX.XXX.19.26
Omlouvám se za OT, ale nechodí chvílemi v tom kroku mimochodem?
Tak tedy,
nepřiježděnost koně, to je podle mě druhotný problém... POKUD! člověk umí jezdit a má po ruce trenéra a opracoviště, kde by se koník mohl navyknout. Přiježdění je potom podle mého to nejmenší.
Dále, pokud se kupuje kůň, ve všech časopisech a příručkách a knížkách o koních pro děcka od věku 7 let máš vždy napsáno: "při výběru koně je dobré vzít sebou svého trenéra a veterináře, aby ti s výběrem poradili".
Z fotky, a často ani z videí nepoznáš jaký kůň je. Už jen pro to, že 100% dobrých a kvalitních jezdců je jako šafránu, takže je těžké koně předvést korektně.
Takhle od počítače z fotek a jednoho videa toho člověk moc nevykoumá, to se prostě musí ošahat.
Tiež by som sa u 4 ročného koňa neprijazdenosti nebála. Ak je to moc zlé tak by som mu na zimu dala oddych a na jar začala ako s remontou. Toto by malo byť ale zohľadnené v cene no to je už zas iná vec a zadávateľka musí sama vedieť na čo jazdecky má.
Inak mi je koník celkom sypatický a tie sponky sa mi nezdajú zlé. Povaha koňa ako taká je pre mňa jeden z rohodujúcich faktorov tak ak je koník "hodný" a zdravotne v poriadku tak možno kúpa stojí za zváženie.
Hledame

XXX.XXX.168.5
Dobrý den,
chci se zeptat, chtěla bych se zeptat, jak moc myslíte, že jsou prošláplé spěnky? Vetka říká, že se jí to nezdá moc, mě ale ano.
A do kolika kg jezdce by jste na kobylku posadili, pokud vůbec? Jen na rekre, pouze 1krát týdně. Zkušený jezdec.
Děkuji předem za odpověď.
Hledame
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat, chtěla bych se zeptat, jak moc myslíte, že jsou prošláplé spěnky? Vetka říká, že se jí to nezdá moc, mě ale ano.
A do kolika kg jezdce by jste na kobylku posadili, pokud vůbec? Jen na rekre, pouze 1krát týdně. Zkušený jezdec.
Děkuji předem za odpověď.
Prošláplé nejsou, ale dlouhé ano.
Váhově si netroufnu odhadnout, nezáleží jen a pouze na nohách, ale celkové konstituci a zdraví koně, ohledně jezdeckého využití bych neviděla žádné omezení, snad jen nepracovat na příliš hlubokých a těžkých terénech (což ostatně neprospívá žádnému koni).
Hledame

XXX.XXX.168.5
anobbona
napsal(a):
Prošláplé nejsou, ale dlouhé ano.
Váhově si netroufnu odhadnout, nezáleží jen a pouze na nohách, ale celkové konstituci a zdraví koně, ohledně jezdeckého využití bych neviděla žádné omezení, snad jen nepracovat na příliš hlubokých a těžkých terénech (což ostatně neprospívá žádnému koni).
Jinak je kobyla zdravá, spíše lehčího typu. Těmto terénům jsme se vyhýbali i do teď. A nějaké speciální vitamíny nebo šlachovky doporučujete?
Asi to napíšu blbě, ale to, že jsou mu čtyři roky, není přiježdění a moc se na tom netrajdá, tak si myslím, že je spíše pošetřený a slečna by v klidu mohla na přiježděnosti a důvěře pracovat po koupi s nějakým zkušeným trenérem apod.Viděla bych tu přednost, že není zhuntovanej, když na něj není tolik času.