Zemědělský podnikatel - otázky, na které jsem nenalezla odpovědi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.11.2016 17:27
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Dobrý den,

podniká někdo z vás na základě osvědčení zemědělského podnikatele?
Měla bych několik praktických otázek, na které jsem nikde nenalezla odpovědi.

Ještě popíši situaci:

Loni jsem koupila dva koně. Nejprve byli 24/7, poté jsme pro ně postavili novou stáj, seník a vedle toho rovnou i domek pro nás. Abychom mohli postavit, museli jsme požádat o vynětí ze zem.půdního fondu.
A abychom nemuseli platit několik set tisíc za samotné vynětí, projektanti nám poradili registraci zemědělce a převod byl zdarma.

Mám 6,5 ha louku. Koně jsou zatím na 1ha. Zbytek je pronajatý. Nájemce koncem roku končí a louku budeme používat na seno. Přebytky budeme prodávat a to bude zatím veškerá podnikatelská činnost. Zatím tedy příjmy nemám.

Níže přikládám několik otázek, které mi vyvstaly. Některé budou znít asi hloupě, ale prostě prakticky nevím, jak na to. Nikdy jsem nepodnikala a z mého okolí nevím o nikom, koho bych se mohla vyptat. Obecných informací jsem našla dost, ale praktických pomálu...

1. Vztahují se na zemědělského podnikatele (držitele osvědčení zemědělského podnikatele) stejné povinnosti jako u ostatního podnikání – přihlášení na FÚ, pojištění – zdravotní pojišťovna, OSSZ apod.? Jestli ano, tak jsem asi něco prošvihla smajlík
2. Jak vést účetnictví? Je nutný účetní program nebo knihy, nebo stačí jednoduché účetnictví – prokázání příjmů a výdajů na základě uschovaných daňových dokladů?
3. Jaký doklad se vystavuje při prodeji zem.produkce? Doklad z „bločku“ (nechat si vyrobit razítko?) nebo vytvořit a tisknout faktury?
4. Mohu pobírat rodičovský příspěvek, když jsem se zaregistrovala jako zemědělský podnikatel? Během rodičovské dovolené jsem měla v zemědělství pouze výdaje (stavba přístřešku, stáje, seníku, ohrad, nákup strojů, krmiv,..), příjmy zatím nulové.
5. Mám nárok, jako registrovaný zemědělský podnikatel (stále jen výdaje a zatím nulové příjmy), po skončení rodičovské dovolené, na zaregistrování na úřadu práce a pobírání podpory v nezaměstnanosti?
6. Musím odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění, když nemám ještě příjmy?
7. Pokud mám zatím pouze výdaje a žádné příjmy z podnikání, musím pozastavit podnikání?
8. Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním, když nebudu mít zemědělské podnikání jako hlavní příjem? Nastoupím do zaměstnání – stačí, když za mě odvody zaplatí zaměstnavatel?
9. Dají se získat nějaké dotace na ty louky? Vím, že soused nějaké pobírá, ale zrovna jeho se ptát nechci smajlík
10. Mám ve stáji místo pro 6 koní, mohu na základě osvědčení ZP ustájit cizího koně, nebo si na to musím zřídit ŽL? Ale vzhledem k tomu, že se nejedná o zemědělskou výrubu, tak na tohle asi odpověď znám smajlík

Děkuji.

redladybird

18.11.2016 19:43
redladybird

XXX.XXX.8.247

Dobrý den, ohledně podnikání bohužel neporadím, byť již zem.podnikatelem též jsem, ale zatím jsem i normálně zaměstnaná, nic ofiko neprodávám, tak nic neřeším, zatím.. Ale co se týče dotací, ano, na louky pobírat můžete a je to příjemné přivydělání např. na nové oplocení, atd.. Na každý hektar můžete pobírat základ na plochu, stačí zažádat, zařadit pozemky do LPIS (u nás to vychází něco přes 3000/ha), plus jsou pak různé přídavky, na mladého zemědělce, dle typu pozemku, pokud tam máte nějaké vzácné rostliny, živočichy,... Loni jsem též nevěděla nic, ale dá se toho hodně najít na stránkách SZIF a přímo v kanceláři SZIF mi poradili též, co mohli, za chvíli se v tom člověk i začne orientovat smajlík

19.11.2016 07:10
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

polárka.15 napsal(a):
Http://eagri.cz/public/web/mze/.

Díky, přepošlu dotaz na uvedenou adresu. Nejspíš budu za exota, co si nejdřív zřídí podnikání a až poté zjišťuje informace :-D.

19.11.2016 07:21
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

redladybird napsal(a):
Dobrý den, ohledně podnikání bohužel neporadím, byť již zem.podnikatelem též jsem, ale zatím jsem i normálně zaměstnaná, nic ofiko neprodávám, tak nic neřeším, zatím.. Ale co se týče dotací, ano, na louky pobírat můžete a je to příjemné přivydělání např. na nové oplocení, atd.. Na každý hektar můžete pobírat základ na plochu, stačí zažádat, zařadit pozemky do LPIS (u nás to vychází něco přes 3000/ha), plus jsou pak různé přídavky, na mladého zemědělce, dle typu pozemku, pokud tam máte nějaké vzácné rostliny, živočichy,... Loni jsem též nevěděla nic, ale dá se toho hodně najít na stránkách SZIF a přímo v kanceláři SZIF mi poradili též, co mohli, za chvíli se v tom člověk i začne orientovat smajlík

Děkuji.

Na SZIF určitě zajdu.

Takže jste se zatím ani nepřihlašovala na zdravotní pojišťovně a sociálce?
Já ne, ale nejspíš jsem měla. Jdu poslat ty dotazy na mze a uvidíme, co odpoví.

Mě právě zarazila ještě jedna věc. A to, že v případě, že zemědělský podnikatel po dobu delší než šest měsíců nepodniká, je povinen pozastavit podnikání.
Cituji: "Přerušení provozování zemědělské výroby na dobu delší než 6 měsíců je zemědělský podnikatel povinen bez zbytečného odkladu oznámit obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností."
Já zatím ani nezačala a osvědčení mám přes rok...

L.A.S.

19.11.2016 08:57
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

Chov koní je brán jako zemědělská prvovýroba - tedy pokud máte 2 koně, nejde o přerušení podnikání.

Zemědělský podnikatel může danit paušálně - není potřeba vést účetnictví. Případný zisk uvedete až do daňového přiznání (na FÚ Vám určitě poradí lépe).

Doporučuji nastudovat:

http://eagri.cz/public/web/mze/farmar/IZR/uzivatelske-prirucky/chov-koni/.

ANNIE.54

19.11.2016 10:03
ANNIE.54

XXX.XXX.42.151

Ahoj, doporučuji najít si účetní a daňového poradce v jedné osobě. Nic nedělat v dnešní době sám, ať už to máte jen jako na vedlejší činnosti nebo na hlavní.
Pokud nemáte žádné zisky, daňové přiznání nemusíte podávat (březen), ale je výhodné si ho podat i když nemáte žádné zisky - ztrátu si pak odečtete v budoucnu. DOPORUČUJI podat daňové přiznání u účetního - zavezete jí faktury, které jste zaplatila a ona Vám ho podá, pokud jste to nikdy nevyplňovala, pravděpodobně to sama nevyplníte správně.

Pokud prodáte něco nyní, dle mého stačí příjmový pokladní doklad, případně paragon. Jistá si ale nejsem, můj obor podnikání není zemědělství. Je lepší se informovat u účetní a obejít si úřady - živnostenský, fú.

Problém však nastává v den, kdy se zavede eet pro Váš obor podnikání. Nehledě na to, jestli prodáte jeden balík za měsíc, musíte mít pokladnu, jakmile přijmete platbu v hotovosti.

ANNIE.54

19.11.2016 10:04
ANNIE.54

XXX.XXX.42.151

Jinak ještě doporučuji pročíst weby typu:

http://www.jakpodnikat.cz/jak-zacit-podnikani.php.

19.11.2016 13:19
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Děkuji všem za informace.
Pomalu začínám skládat střípky. Snad se do toho časem dostanu.
Pokud by někoho napadla nějaká užitečná informace, na kterou jsem zapomněla, ráda se jí dozvím. Jinak jdu studovat odkazy.

10.4.2017 10:02
ver

XXX.XXX.10.21

Dobrý den. Take zjišťuji se zpožděním informace o zemědělském podnikateli. Mohu se zeptat zdali pokud jsem zaevidovana jako zem.podnikatel, ale zatim nemám žádné příjmy ani výdaje, mohu být evidovana na úřadu práce a pobírat podporu? Zaevidovani jsem potrebovala pro povolení prodeje mleka ze dvora, ale zatim mléko neprodavam. Bojim se, aby mi nesebrali podporu. Diky za radu.

10.4.2017 10:07
Krutak1FlE

XXX.XXX.178.84

Dobrý dne, pokud pomůže, posílám odpověď z Mze, na mé původní otázky:

Vážená paní,

k Vašim dotazům na povinnosti spojené s podnikáním v zemědělství bych obecně uvedla, že pro zemědělské podnikatele platí ve vztahu k povinným odvodům (daně, pojištění) stejný režim jako pro všechny ostatní podnikatele. Rozdíl oproti „standardním“ podnikatelům je pouze ten, že podnikání v zemědělství nemá charakter živnosti – místo živnostenského listu máte tedy osvědčení zemědělského podnikatele. To však nemění nic na tom, že se jedná o podnikání, a tak máte ve vztahu k finančnímu úřadu, OSSZ a zdravotní pojišťovně postavení osoby samostatně výdělečně činné. Od toho se také odvíjí Vaše práva a povinnosti ve vztahu k těmto úřadům. Odpověď na Váš dotaz č.1 je tedy jednoznačně taková, že se na Vás uvedené povinnosti vztahují.

Co se týče odpovědí na Vaše dotazy 2 – 6., je třeba tyto směřovat vůči příslušným úřadům v resortu Ministerstva financí, resp. Ministerstva práce a sociálních věcí. Problematika odvodů daní, pojistného či rodičovského příspěvku nespadá do resortu Ministerstva zemědělství. Proto prosím berte mé odpovědi na tyto Vaše dotazy jen jako orientační; rozhodně Vám doporučuji konzultovat je ještě s příslušnými úřady a Vaší zdravotní pojišťovnou.

1. Vztahují se na zemědělského podnikatele (držitele osvědčení zemědělského podnikatele) stejné povinnosti jako u ostatního podnikání

Přihlášení na FÚ, pojištění – zdravotní pojišťovna, OSSZ apod.? Pokud ano, budu se muset dohlásit.

Ano, vztahují.
2. Mohu pobírat rodičovský příspěvek, když jsem se zaregistrovala jako zemědělský podnikatel? Během rodičovské dovolené jsem měla v zemědělství pouze výdaje (stavba přístřešku, stáje, seníku, ohrad, nákup strojů, krmiv,..), příjmy zatím nulové.

Ano, můžete, nárok na rodičovský příspěvek neovlivňuje práce rodiče. Podstatné je, zda rodič, který dávku pobírá, zajišťuje řádnou a celodenní péči o dítě (školka či jesle max. v rozsahu 46 hodin měsíčně). Doporučuji Vám však toto ještě ověřit na úřadu práce, jenž Vám vyplácí rodičovský příspěvek, popř. viz. též: http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/2014-10-rodicovsky-prispevek.htm

3. Mám nárok, jako registrovaný zemědělský podnikatel (stále jen výdaje a zatím nulové příjmy), po skončení rodičovské dovolené, na zaregistrování na úřadu práce a pobírání podpory v nezaměstnanosti?

Domnívám se, že podporu v nezaměstnanosti při podnikání pobírat nelze. Budete tedy zřejmě muset Vaše podnikání přerušit. Doporučuji Vám obrátit se v této věci na místně příslušný úřad práce.
4. Musím odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění, když nemám ještě příjmy?

Pravděpodobně nikoli, ale konzultujte toto prosím ještě s Vaší zdravotní pojišťovnu a příslušnou OSSZ. Pokud vím, v prvním roce podnikání se zálohy na zdravotní pojistné neplatí vůbec, pak už ano, ale při rodičovské dovolené se neplatí povinné minimální zálohy (cca 1700 Kč měsíčně), ale jejich výše se vypočítává ze skutečných příjmů. U soc. pojištění též záleží na výši příjmů a na tom, zda se jedná o hlavní či vedlejší výdělečnou činnost. V každém případě budete muset zřejmě i tak vyplňovat povinné přehledy o příjmech a výdajích – jak pro zdravotní pojišťovnu, tak pro správu sociálního zabezpečení.
5. Pokud mám zatím pouze výdaje a žádné příjmy z podnikání, musím pozastavit podnikání?

Nemusíte, nicméně pokud v evidenci zůstanete, platí pro Vás všechny povinnosti podnikatele (viz. odpověď na dotaz 1).
6. Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním, když nebudu mít zemědělské podnikání jako hlavní příjem? Nastoupím do zaměstnání – stačí, když za mě odvody zaplatí zaměstnavatel?
Nikoli, zaměstnavatel za Vás platí pouze odvody ve výši odpovídající Vašim příjmům ze zaměstnání. Příjmy z vedlejší výdělečné činnosti (podnikání) je nutno zahrnout do daňového přiznání za příslušný rok a následně doplatit odpovídající částku daně z příjmů. Totéž platí pro soc. a zdravotní pojištění – i zde musíte vykázat své příjmy z vedlejší výdělečné činnosti za uplynulý rok v přehledu o příjmech a výdajích a následně doplatit odpovídající částku na zdravotním a sociálním pojistném. Rozhodně si však prosím tyto informace ještě ověřte u Vaší zdravotní pojišťovny a na místně příslušné OSSZ.

10.4.2017 10:09
Krutak1FlE

XXX.XXX.178.84

Jinak mě pozastavili podnikání bez problému i zpětně.
I jak na OSSZ, tak na pojišťovně.
Dle potřeby lze zase obnovit.
Akorát se to tedy neslučuje s pobíráním podpory v nezaměstnanosti. Mě nedovolili ani přivýdělek na brigádě. Buď jedno nebo druhé.
A totéž s podnikáním. Buď podnikat, nebo pozastavit a přihlásit se na úřad práce.
Tak jsem to tedy pochopila já.

10.4.2017 10:28
ver

XXX.XXX.10.21

Diky moc.

10.4.2017 13:56
ver

XXX.XXX.160.129

A jak moc zpětně to lze pozastavit? Já bych potřebovala tak 5 měsíců zpátky.
Díky moc za Vaše zkušenosti.

10.4.2017 15:07
Krutak1FlE

XXX.XXX.178.84

Mě to udělali cca půl roku zpět. Ale v tom samém roce. Nevím, zda to půjde, i když se přehoupl rok. Zkuste to.

10.4.2017 23:27
jbb

XXX.XXX.70.110

Mno... Jako zemědělský podnikatel (arciť i když to má člověk jako vedlejšák či k mateřské) je třeba se hlavně připravit na to, že jste (malo)podnikatel. Tedy osoba, kterou s.Mládek nazval parazitem (a jistě si to myslí všichni soudruzi z ČSSD) a tedy osoba, proti které brojil s.Babiš, když ještě nebyl v politice (vyjadřoval se tehdy, že "smysl dávají jen velké podniky") - teď už samozřejmě Babiš nebrojí, ale koná.

Jste takový nepřítel č.1. I pro většinu sousedů, jejichž obzor končí po směně ve fabrice...

Tudíž se na Vás vztahuje vpostatě vše, co na jakoukoliv firmu (která na to ovšem má často i desítky zaměstnanců). Počítejte rovněž s možností likvidačních pokut od finančáku (protože "velké pokuty jsou potřeba") a to i za opomenutí z neznalosti (protože "neznalost zákona neomlouvá"). Počítejte rovněž s faktem, že finančák leccos bude chtít, ale rozhodně Vám nebude chtít pomoci, či třeba něco vysvětlit ("pane, na to si vemte poradce, od toho my tu nejsme").

Skutečná legranda pak přichází pokud jste plátci DPH a samozřejmě nově i s tím STBckým EET (tomu se ovšem lze vyhnout tak, že nebudete přijímat platby v hotovosti).

Na rozdíl od předřečníků si nemyslím, že na vše potřebujete poradce a účetní - daňovou evidenci zvládne každá lama (jako jsem třeba já), stejně jako vyplnění daňového přiznání. Podvojné účetnictví (které ale potřebujete až pro s.r.o.) už je trošku větší oříšek, ale s trochu našeptávání se myslím i to dá zvládnout. Rozhodně je ale třeba si ohlídat kam všude se přihlásit a pak takové extrabuřty, jako že při existenci datové schránky je každé jinak než elektronicky podané přiznání k dani sankcionováno 2000, - Kč.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2017 15:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jen doplním, že pokud budete uplatňovat výdaje paušálem z příjmů, nevedete ani tu daňovou evidenci, ale pouze evidenci příjmů (a pohledávek). Pokud budete řemeslník nebo živnostník v zemědělství, můžete si uplatnit 80% paušál a EET se na vás bude vztahovat až od příštího roku, ale pouze pro platby v hotovosti - jak psáno nade mnou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík