Zdravím, chci se zeptat, ten kdo vlastní šklebící koníky, jestli je to někdy přešlo? Vlastním 5-letou kobču a už od hříběte se stále šklebí. Na mě se šklebila jen když jsem jí pořídila a teď už mám klid. Bere vlastně jen mě, ale ostatní lidi vůbec nebere. Nemá ráda lidi! Děti nesnáší a je schopna na lidi ve výběhu zaútočit. Má se přepychově a od mala vyrůstá ve smíšeném stádě, tak nevím co je špatně . Když jí vedu na vodítku a někdo jde vedle mě, tak si mě hlídá jak pes. Prodávat jí nechci, ale když si to, tak vezmu, tak je to neprodejná klisna, protože na ostatní by byla zlá. Myslela jsem, že se to věkem srovná, ale zatím vůbec žádá změna. Někdo nějaké rady či zkušenosti? Děkuji.
Tak jde mi třeba o to, že když vlezlo cizí dítě do výběhu bez dozoru, že ho málem skalpovala. Náhodou jsem přišla za kobylou a viděla jsem jak zaútočila na dítě a kdybych tam nevběhla, tak se mohlo stát cokoliv. Jinak když je na vodítku(myslím to, tak když jí vede někdo jiný, tak se sice šklebí), ale neublíží, ale v prostoru ano. Spíš bych chtěla pochopit co jí vlastně vadí? Je to docela nepříjemné když máte koně co má věčně přilepené uši na hlavě vyceněné zuby když někoho vidí.
lunin
napsal(a):
Tak jde mi třeba o to, že když vlezlo cizí dítě do výběhu bez dozoru, že ho málem skalpovala. Náhodou jsem přišla za kobylou a viděla jsem jak zaútočila na dítě a kdybych tam nevběhla, tak se mohlo stát cokoliv. Jinak když je na vodítku(myslím to, tak když jí vede někdo jiný, tak se sice šklebí), ale neublíží, ale v prostoru ano. Spíš bych chtěla pochopit co jí vlastně vadí? Je to docela nepříjemné když máte koně co má věčně přilepené uši na hlavě vyceněné zuby když někoho vidí.
Mám zkušenost s velice podobným typem kobči jako vy - taky jsem ji měla od mlada, taky šlebna jako blázen, stačilo, aby se na ni kdokoliv podíval nebo prošel kolem ní, už zastrašovala. Nekontaktní, nemazlivá. Na cizí lidi čas od času zkoušela i nabíhat ve výběhu, prostě nebyl to rozhodně typ koně, za kterého bych dala ruku do ohně v přítomnosti jiných lidí (mně neudělala nikdy nic "většího", jen se šklebila při ošetřování a pravda - taky jsem se k ní neotáčela zády, ale pod sedlem to byl ten nejspolehlivější kůň). Nicméně kobča šla k jiné majitelce, do diametrálně jiného prostředí a najednou obrátila - za ty roky co je u kamarádky, jsem ji neviděla ani jednou ušklíbnout a najednou je jako milius, nesmírně spokojené zvíře vedle kterého pobíhají i děti. Prostě evidentně jí něco u nás vadilo a nesedělo. I přístup nové majitelky je k ní dost odlišný od mého (ráda mám věci pod kontrolou, jsem docela pedant a takové věci jako narušování osobního prostoru apod. hodně řeším a hlídám si. Naopak nová majitelka flegmatik na entou, nic neřešící, kobyla i kdyby na ni v trysku nabíhala, tak nejspíš by ani neodlepila oči od země). Takže myslím, že i toto mohlo hrát roli...
lunin
napsal(a):
Jak to napsala eenika. Do hlavy kobyle nikdo nevidí.
Než přijde na to, co jí vadí, pro své vlastní dobro kobylu pojistěte a zabezpečte.Všichni budou na straně pokousaného dítka i když v ohradě nemělo co dělat.Vy budete ta špatná, nikoli matka, která nehlídala. Vím, nemá to logiku, ale je to tak.
U kobyly eeniky se chování upravilo změnou majitele, já musím svou kobylu vzít na ohlávku, pak spolupracuje, bez ní je to živel.
Co pomůže té vaší, musíte zjistit vy, popř.si někoho pozvěte. Může jít o něco jednoduchého, co nevidíte, protože jste s ní stále.
Hodně štěstí a pevné nervy.
Zuza.
Na ošetřování je úplně milionová. Vím, že mě nekousne ani nekopne. Čištění se jí vlastně líbí bych řekla. Pod sedlem taky pohoda vyjma lekání. Do roku vyrůstala s matkou a ostatními hříbaty. Pak jsem si jí koupila a byla a je stále ve smíšeném stádě. Stejně staré kobyly a i starší koně. Tak opravdu mě to zaráží . Ve stádě je klid a nenapadají se. Jsem ráda, že alespoň vychází semnou. Přijde mi, že žárlí nebo nevím jak to popsat. Ani nevím, zda je to možné, že by to takto vnímala. Šklebí se i na koně když se ke mě přiblíží. Nevím co si o tom myslet . Je to takový hlídací pes. Přijde mi, že si vždycky vyberu zvířata, tak nějak trochu jiná divná . Asi příště nechám výběr na někom jiném.
lunin
napsal(a):
Na ošetřování je úplně milionová. Vím, že mě nekousne ani nekopne. Čištění se jí vlastně líbí bych řekla. Pod sedlem taky pohoda vyjma lekání. Do roku vyrůstala s matkou a ostatními hříbaty. Pak jsem si jí koupila a byla a je stále ve smíšeném stádě. Stejně staré kobyly a i starší koně. Tak opravdu mě to zaráží . Ve stádě je klid a nenapadají se. Jsem ráda, že alespoň vychází semnou. Přijde mi, že žárlí nebo nevím jak to popsat. Ani nevím, zda je to možné, že by to takto vnímala. Šklebí se i na koně když se ke mě přiblíží. Nevím co si o tom myslet . Je to takový hlídací pes. Přijde mi, že si vždycky vyberu zvířata, tak nějak trochu jiná divná . Asi příště nechám výběr na někom jiném.
Měla jsem takovou kobylu 8 let. Kupovala jsem ji v 16 měsících od matky, která pod sebou měla druhé hříbě, tak tak tuhle svojí roční kobylku k sobě nepustila a odháněla jí. Kobyla respektovala jen mě a jiné lidi jen třeba s lopatou v ruce. Nemohla jsem mí jistě věřit a tak po letech šla na prodej. Byl to můj první kůň, tak člověk chyby vidět moc nechce. Měla jsem jí hlavně jako koně do lesa na stahování, a odchovala jsem si od ní kobylku, která šklebna není. Kobyla je 4 roky prodaná, dala 2 hříbata a šklebí se pořád. Nový majitel je s ní spokojený, má takové podmínky kde jí může mít v pohodě venku.
Zdravím, tak včera se mi stala situace, že čistím kobylu a o kus dál čistil majitel stáje svojí kobylu. Samozřejmě moje potvora majitele skoro kousla kdyby bylo o kus delší vodítko . Okřikla jsem jí a čistím dál a stejně pořád vyhrožovala. Co by jste na mém místě udělali vy?
Holčina ve stáji co má svojí kobču se jí také bojí. Nevíte, zda jsou nějaké bylinky nebo preparát na uklidnění? Už mě to opravdu vytáčí. Když k ní někdo jde s pamlskem, tak je milá, ale jak ho zblajzne opět se začne šklebit . Všimla jsem si když je na uzdečce, tak to nedělá.
No to mi nepřijde. Když od nich dostane dobrotu, tak je v klidu a co to dožere, tak vyhrožuje. Je na něj zvyklá už pár let a stejně žádný pokrok. Když jí čistím, tak útočí i na koně co se přiblíží . Když jí vede na uzdečce někdo jiný a já jdu dál, tak začne hrozně funět jak chce za mnou. Kdyby se jen šklebila, ale teď mne překvapila, že už i vyjela.
lunin
napsal(a):
No to mi nepřijde. Když od nich dostane dobrotu, tak je v klidu a co to dožere, tak vyhrožuje. Je na něj zvyklá už pár let a stejně žádný pokrok. Když jí čistím, tak útočí i na koně co se přiblíží . Když jí vede na uzdečce někdo jiný a já jdu dál, tak začne hrozně funět jak chce za mnou. Kdyby se jen šklebila, ale teď mne překvapila, že už i vyjela.
A na jaké pozici ve stádě je? Na nějaké ze spodních?
lunin
napsal(a):
Zdravím, tak včera se mi stala situace, že čistím kobylu a o kus dál čistil majitel stáje svojí kobylu. Samozřejmě moje potvora majitele skoro kousla kdyby bylo o kus delší vodítko . Okřikla jsem jí a čistím dál a stejně pořád vyhrožovala. Co by jste na mém místě udělali vy?
Holčina ve stáji co má svojí kobču se jí také bojí. Nevíte, zda jsou nějaké bylinky nebo preparát na uklidnění? Už mě to opravdu vytáčí. Když k ní někdo jde s pamlskem, tak je milá, ale jak ho zblajzne opět se začne šklebit . Všimla jsem si když je na uzdečce, tak to nedělá.
Máme něco podobného
Šklebnu.Nemá ráda, cizí, chlapy, některé koně, některé děti.Když je navolno na pastvině, nebo doma v boxu.
Jakmile však dostane uzdečku, cajky nebo sedlo, a dělá práci, zapomene na všechno
Vím to o ní, návštěvníky upozorním.Kdo chce osahávat koníčky, přesměruji na jiné.
Máte li svou kobylu v nájemní maštali, prostě bych se domluvila s majitelem, tím kdo kydá, ostatními ustájenými.Ať jí nadměrně neotravují, zbytečně k ní nechodí, rozhodně ne s pamlsky.Prostě, ať berou ohled na to, že se nechce družit s každým.
Jestli je protivná na lidi, co jdou do stáda, ať chodí s tušírkou, kvůli svému osobnímu prostoru.
Když tu naší budu mít uvázanou a bude se na někoho kolemjdoucího šklebit, samozřejmě jí vynadám, nebo jí plesknu.Ale předem budu dbát na to, aby byla uvázaná někde bokem, kde by ke konfliktům dojít nemuselo.
Máme jí 10let, kupovali jsme jí jako zlou.Nevíme kdo všechno a jak se na ní před námi vyřádil.Každopádně se s tím dá žít
Majitel je kydá když jsou venku takže potom přijdou do čistého a mají nachystané krmení. On se jí nebojí a ani si jí nevšímá prostě jí, tak bere naštěstí. Každý je upozorněn, tak do výběhu jdou s tušírkou. Děti k ní nesmí, ale spíš se bojím, že cizí děti můžou vlézt do výběhu. Tomu člověk nezabrání . Jinak právě se také divím, že jak má uzdu a sedlo, tak se změní. Pamlsky jí dávají jen když je dávají ostatním koním a ona chce také. Jinak ve stádě není úplně vůdce, ale také není poslední ve stádě. Většinou si nenechá nic líbit. Dá se říct, že má druhou pozici ve stádě. Pořád hledám důvody proč to dělá, ale zatím jsem na nic nepřišla . Čím je starší tím má víc vymeteno.
lunin
napsal(a):
Majitel je kydá když jsou venku takže potom přijdou do čistého a mají nachystané krmení. On se jí nebojí a ani si jí nevšímá prostě jí, tak bere naštěstí. Každý je upozorněn, tak do výběhu jdou s tušírkou. Děti k ní nesmí, ale spíš se bojím, že cizí děti můžou vlézt do výběhu. Tomu člověk nezabrání . Jinak právě se také divím, že jak má uzdu a sedlo, tak se změní. Pamlsky jí dávají jen když je dávají ostatním koním a ona chce také. Jinak ve stádě není úplně vůdce, ale také není poslední ve stádě. Většinou si nenechá nic líbit. Dá se říct, že má druhou pozici ve stádě. Pořád hledám důvody proč to dělá, ale zatím jsem na nic nepřišla . Čím je starší tím má víc vymeteno.
Tak to máte dobře opatřené a víc těžko naděláte.
Na ohradníku máte cedulky, pozor koně atd. ?Kvůli cizím?
Ta naše když prudí v mé přítomnosti, tak jí samozřejmě trestám.Ale ve stádě a navolno jí prostě nechám žít.
Teď jí bylo 18let.My jí máme přes deset.S naší rodinou je porovnaná, to jsme museli řešit.Ale a okolím je to pořád nastejno.Zvyknete si
lunin
napsal(a):
Myslíte, že se dá na to zvyknout? Mě to spíš leze čím dál víc na nervy . Moc mě neuklidnilo, že je Vaší kobče 18 a pořád to má . Já jí mám přes 5let a už od hříběte je to šklebič. Mohly by pomoci alespoň trochu třeba nějaké ty bylinky na uklidnění?
Bylinky? No nevím.
Já mám šklebnu a je jí 21 roků. Taky se šklebí na volno, ale když dělá, tak ne. A taky nevím, čím to je.
Co nám pomohlo, byl klid, měli jsme ustájko mimo lidi, nic ji nerušilo a zlepšilo se to.
Teď už tam raší tráva a ve vedlejším výběhu už také. Tady byli na zimu nebo by vše rozdupali. Jinak samozřejmě mají velký přístřešek, kde je balík sena, liz, napáječka. Všichni jsou jak koule . Když jdou do stáje opět mají nachystané krmení a dobroty.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobně bych chtěla přijít na to, proč se šklebí.Jestli je to naučené chování, způsob dialogu, projev akutního dyskomfortu a kde je, samoposilující se tik, nebo co. U vlastního hoby koně by mi to dost vadilo, protože to kalí atmosféru společného času, který chci trávit pro radost svou a koně minimálně neprudit/ + bych samozřejmě přemýšlela, jestli se to nebude stupňovat, nebude nebezpečí s mou zodpovědností pro ostatní, nepřehlížím zdravotní problém atd./.Dala bychs i velký pozor a ptala se zkušenějších, v jaké situaci k tomu dochází, co předchází, točila bych videa, protože ty emoce a tišící signály sama číst dobře neumíma je možné, že kůň to slušně říká, jen já jsem hluchá/slepá/.
Pak bych se snažila postupně spravit momenty podezřelé jako spouštěče toho chování, na své strany.
Asi bych se nesnažila "odstranit šklebení", na zázračné výživové doplňky ani udělátka nevěřím a určitě bych to neodstraňovala přes R- nebo P+.To bychs e i bála, že si vyrobím naučenou bezmoc, když to použiju špatně...což asi není stav, který bych chtěla, aby můj "parťák" měl, na agrojízdárnu to může být ideální kůň pro každého.
Ale ani přes R+, protože bych se bála analogické situace, kdy majitel odnaučí psa vrčet na dítě/ v tu chvíli to ten pes říká slušně/, takže pes se vyjádří až ve vyšším stupni stresu a jasněji-rovnou kousne.
Viděla jsem R+ řešit situaci, kdy klisna koupená ze sportovní stáje po přípravě na sportovní kariéru napadá při sedlání zuby podsedlovou dečku nebo sedlo. Jen tyto předměty. Jen je, nikdy člověka, není s ní jiný problém, při ošetřování ani při ježdění/ skáče, drezuruje, jezdí na vyjížďky/.Nasedlat se nechá, pokud si člověk tohoto "hrození" nevšímá.
Majitelé jsou fajn a vadí jim, že klisna tam má asi nějaký stres a dyskomfort. Horseman a habituace byť jakkoli pozvolná nepomohli. Viděla jsem během měsíce pokrok při způsobu R+-klisna dostala možnost řídit si, kdy a jak dlouho to sedlání dá, sama spouští přiblížení a zvednutí dečky, sama ukončuje. Při druhé ukázce byla celkově o dost klidnější, při provní i druhé ukázce se došlo až na dotyk dečkou na těle bez zákusu. Jsem zvědavá na další vývoj.
Kdybych měla svého koně pro hoby a pro radost a šklebil se na mě a mé aktivity, zajímala bych se i o R+/ protože prostě ničím, co jsem zkoušela dosud, se to nezlepšilo/.Zajímala bychs e rychleji, kdyby se problém stupňoval- z hrozby akce.
Samozřejmě, že se snažím přijít na to proč to dělá. Kobyla má vše co potřebuje. Neřeknu kdyby to byl nějaký asociál co vyrůstal sám, ale od hříběte má společnost více koní. Je možné, že se stalo něco už v hříběcím věku co má zafixované. Já jí kupovala když jí bylo asi 10-11 měsíců. Šklebila se už když se přivezla.
Jinak když čistíme koně, tak jí uvazuji už na krátko, aby po někom nevyjela. Ten, kdo čistí vedle mě svého koně si jí ani nevšimne a může být otočený zády a stejně by ho nejraději sežrala. Spouštěč šklebení je když vidí člověka a na koně útočí pouze když jsem u ní např. když jí čistím atd. Vím, že bylinky atd. asi nepomůžou úplně nebo vůbec. Jen jsem spíš myslela, že když jsou třeba lidi ve stresu, tak také pijí bylinkové čaje na uklidnění.
Jaká byla její matka? Hříbata se hodně chovají, jako jejich matky. Hlavně u zlozvyků je to patrné.
Mám šklebnu také. Nikdy bych se ji nepokusila kvůli tomu praštit. Co na ni platí, je zvýšený hlas. Houknu a kobyla se srovná. Jen musím hned zpočátku, nenechat jí, se do toho "opřít".
Kobylky bývají kapku hysterické, a někdy si neví rady samy se sebou. A proto je tu majitel, aby ukázal, co je správné.
Podle majitelky byla hodná a s lidmi neměla problém. Jinak kobylu také nemlátím asi by to bylo horší a nechci, aby se pak bála nebo se šklebila i na mě. Když něco zkouší, tak jí okřiknu a max. cuknu s vodítkem. Zvýším hlas hned jak už vidím, že má plánu dělat bordel. Někdy to pomůže a někdy vůbec. Asi záleží jak se vyspala
lunin
napsal(a):
Podle majitelky byla hodná a s lidmi neměla problém. Jinak kobylu také nemlátím asi by to bylo horší a nechci, aby se pak bála nebo se šklebila i na mě. Když něco zkouší, tak jí okřiknu a max. cuknu s vodítkem. Zvýším hlas hned jak už vidím, že má plánu dělat bordel. Někdy to pomůže a někdy vůbec. Asi záleží jak se vyspala
To je divné. A vnímá vás?
Já bych se s ní snažila, být co nejdál od toho, co jí štve. Může to být nějaké přechodné období a není nutné ji utvrzovat v tom, že je potřeba se šklebit. Ať se z toho nestane zvyk.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Můj exemplář se šklebí taky když jsem u ní já. Jak jsem byl nedávno na procházce s mojí bývalou, tak jí kobule neustále jemně odstrkovala a cpala pořád tu kebuli mezi nás.
Ona je jinak hrozný mazlik, ale některý lidi nemusí a dá to hned znát.Na konec má taky právo mít svůj názor, né?
Ano vnímá, ale mě přijde, že to je snad žárlivost když se objeví někdo poblíž mě a já jsem u ní. Jinak když jsem opodál, tak se buď šklebí a nebo někdy se cpe a je klid, ale neútočí. No nevím co se jí v té makovici honí . Jenže já jí čistím většinou když se zahání domů a to chodí na čištění všichni. Zase bych byla radši, aby byla zvyklá, že ty lidi tam prostě budou chodit. Není nás tam moc, ale jí už vadí jeden člověk ve stáji. Zkusím být více důsledná asi jsem moc hodná. Vždycky když jí okřiknu, tak se jde mazlit jakože ona nic a já povolím.

Sisi, to byl dobrý dotaz.
Znala jsem kobylu, která byla velmi nepříjemná (nevím, co měla za sebou). Byla schopná člověka "sundat" ze sedla - nasedalo se ve dvou - jeden držel u hlavy a druhý nasedal. Jinak by byl pokousán. Kobyla se uměla ohnout tak, že chytla do zubů bočnici, někdy se trefila do špičky nebo holeně, pokud si jí člověk nepohlídal. Byla to nepříjemná šklebna. Na ošetřování si ale nepamatuji, že by byla extra problémová ve smyslu kousavá nebo kopavá.
Její dcera - vyrostly spolu, takže je fakt, že jí chyběla společnost dalších hříbat - byla némlich to samé. Akorát nekousala do sedla. Ale šklebivá a protivná na lidi byla taky. Je jasné, že pokud není odstavená mezi jiné koně, tak že to chování prostě od matky zkopíruje
Tak jsem psala ještě znovu majitelce a moje kobča a její matka prý naprosto milionová povaha. Tak mě ještě napadlo, že když jsem měla koně na pastevku s přístřeškem, že tam mohli chodit nějací lidé co jí mohli něco udělat. A má to zafixované v hlavě . To jediná možnost. Kolikrát jsem viděla děti, že jsou u ohrad, ale když jsem byla v práci, tak tam klidně mohli lézt.
napsal(a):
Sisi, to byl dobrý dotaz.
Znala jsem kobylu, která byla velmi nepříjemná (nevím, co měla za sebou). Byla schopná člověka "sundat" ze sedla - nasedalo se ve dvou - jeden držel u hlavy a druhý nasedal. Jinak by byl pokousán. Kobyla se uměla ohnout tak, že chytla do zubů bočnici, někdy se trefila do špičky nebo holeně, pokud si jí člověk nepohlídal. Byla to nepříjemná šklebna. Na ošetřování si ale nepamatuji, že by byla extra problémová ve smyslu kousavá nebo kopavá.
Její dcera - vyrostly spolu, takže je fakt, že jí chyběla společnost dalších hříbat - byla némlich to samé. Akorát nekousala do sedla. Ale šklebivá a protivná na lidi byla taky. Je jasné, že pokud není odstavená mezi jiné koně, tak že to chování prostě od matky zkopíruje
Bohužel je to tak. Dá se s hříbkem něco udělat, pokud má tedy někdo zájem
Většinou to lidi neřeší, hříbátko je přece tak roztomilé. A pak je pozdě. Už to není mazlík, menší než lidé, ale výrostek/sprateček, který má bohužel víc síly a žádné ohledy.
Dost často to bývají hříbata od kobyl, které mají nějaké výsadní postavení. Vůdkyně stáda, popřípadě mimi od asociálních kobyl, které ovšem velmi dobře "chodí". Apod.
Ty kobylky vůbec nemusely být původně špatné, jen se někde něco pokazilo a jejich potomci ( bohužel pro ně) přebrali jejich chování.
Přísný, ale spravedlivý majitel by jim stanovil pravidla, která mají dodržovat. Pokud ne, bylo by zle. Opravte mě, jestli se pletu, ale zdá se mi, že v posledních letech nějak majitelé neví, jak mají jejich koně správně fungovat.
Koně nejsou psi ani kočičky. Jsou velcí a silní, bez řádných pravidel mohou být i velmi nebezpeční. Je s podivem, že není u koní více úrazů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ono těch úrazů je myslim až až.

Sisi: řekla bych, že to je proto, že když si někdo koupí koně a zjistí, že na něj nemá (zkušenosti), tak to často končí tak, že se s koněm začne dělat víc ze země... a prostě na něj neleze. Nebo ho prodá zkušenějšímu, který si ho za pár týdnů srovná a funguje mu zas jako normální kůň.
Vždyť to netřeba zdůrazňovat - vidíme to tu prakticky v 70% příspěvků / dotazů...
napsal(a):
Sisi: řekla bych, že to je proto, že když si někdo koupí koně a zjistí, že na něj nemá (zkušenosti), tak to často končí tak, že se s koněm začne dělat víc ze země... a prostě na něj neleze. Nebo ho prodá zkušenějšímu, který si ho za pár týdnů srovná a funguje mu zas jako normální kůň.
Vždyť to netřeba zdůrazňovat - vidíme to tu prakticky v 70% příspěvků / dotazů...
Souhlas.
Práce ze země, zajímavý termín.
Dřív to bylo prostě tak, že kůň dělal co má, ustoupil, když byl požádán, nešlapal po lidech, čekal tam, kde ho uvážete bez hysterie, nastupoval do vozíku, šel vedle majitele bez toho, že by ho vláčel, nechal se nasedlat, nauzdit, majitele nešacoval a 100 dalších drobných, každodenních činností.
Prostě normální, vychovaný kůň.

Žofré: to o té kobyle s dečkou už jsem také slyšela - viděla jste na vlastní oči nebo je někde po netu video? Zajímalo by mě to. Děkuji.

napsal(a):
Žofré: to o té kobyle s dečkou už jsem také slyšela - viděla jste na vlastní oči nebo je někde po netu video? Zajímalo by mě to. Děkuji.
Viděla jsem to na vlastní oči.
Video asi není.
Kobyla je / pokud se nepletu, ale myslím, že ne/ sedmiletý teplas, jezdí parkury i drezuru, s majitelkami, nevím, jak vysoký parkur, vím, že s mašlí a v pohodě, podzim 2016.Takže ty určitě nezkoušejí "práci ze země" nebo R+ proto, že by kobyla nebyla provozuschopná nebo ji neujezdily /kobylu jsem viděla jít na vyjížďku i přicházet, obé v pohodě/. Myslím, že je to hodná kobyla.Jen jí něco vadía má s tím problém a říká to slušně a má ohromnou kliku, že jí za to nikdo neokřikne ani necukne vazákem nebo jinak/ což je právě to P+ čili trest, na které bych si dala sakra pozor, zejména pokud už vím, že to zvíře spolehlivě číst nedokážu a zvíře projevy nelibosti stupňuje/, ale hledá, co to je a co s tím a nepřijde mu úplně ok lézt na zvíře, které říká, že má problém se sedláním...i když pod sedlem funguje.

Nevadí, i tak děkuji Muselo to být zajímavé.

Je to jednoduché.
Protože dřív byla možnost se učit (vynechám-li v potazu soukromníky s tažnými koňmi) u lidí, kteří s koňmi pracovali tak, že od nich prostě chtěli práci za to, že je živili. Ať už to byla práce jako stahování dřeva - kočár - jezdecký kůň v oddíle, event. sportování.
A lidí se zájmem o ně mnoho. Jenže se k nim dostali pouze "vyvolení" a to ještě ne tak, že by hned mohli kdeco a každý kolem nich skákal, ale museli se sakra zasloužit (ikdyž platili příspěvky), aby se do sedla dostali. Tím si koní 1) vážili,2) se nejdřív učili a pak teprv na koně lezli.... a to je podle mě největší rozdíl mezi dnešními "koňáky" a dřívějšími koňáky. Je nesmysl to zahrnovat do jednoho pytle, ale prostě to vidím každodenně. Ten rozdíl ve vnímání koní. Tím nemyslím, že je špatně, když má někdo koně jako psa a nejezdí na něm. Ale je špatně, když ta půltunová hromada masa nerespektuje ani svého člověka... pak je to časovaná bomba průšvihu. A to pak mohou odnášet i další zúčastnění, nejen majitel přímo... to považuji za cestu do pekel. Kéž by bylo koní zas tak půlka počtu. Pak by se zas nejdřív zajímali, učili se, a pak teprv pořizovali...
Lunin: žádný učený z nebe nespadl. Naprosto souhlasím. Proto ani já o sobě nikdy netvrdím, že jsem děsně dobrý jezdec nebo že je naprosto přesný návod na něco jen ten můj správný. Ale pak se tu do krve "rvou" dámy, co nemají žádný nadhled a pokoru...a vnucují ostatním, opravdu viditelně málo zkušeným, tu svou pravdu a... co to může mít za dopady, je jen smutná představa.

napsal(a):
Nevadí, i tak děkuji Muselo to být zajímavé.
Bylo.
Pokud je ten zájem velký, napiště mi SZ, dám vám link a můžete přijet na další kurs a kobylu si prohlídnout a udělat názor sama, na ni, na majitelky i na R+.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Je to jednoduché.
Protože dřív byla možnost se učit (vynechám-li v potazu soukromníky s tažnými koňmi) u lidí, kteří s koňmi pracovali tak, že od nich prostě chtěli práci za to, že je živili. Ať už to byla práce jako stahování dřeva - kočár - jezdecký kůň v oddíle, event. sportování.
A lidí se zájmem o ně mnoho. Jenže se k nim dostali pouze "vyvolení" a to ještě ne tak, že by hned mohli kdeco a každý kolem nich skákal, ale museli se sakra zasloužit (ikdyž platili příspěvky), aby se do sedla dostali. Tím si koní 1) vážili,2) se nejdřív učili a pak teprv na koně lezli.... a to je podle mě největší rozdíl mezi dnešními "koňáky" a dřívějšími koňáky. Je nesmysl to zahrnovat do jednoho pytle, ale prostě to vidím každodenně. Ten rozdíl ve vnímání koní. Tím nemyslím, že je špatně, když má někdo koně jako psa a nejezdí na něm. Ale je špatně, když ta půltunová hromada masa nerespektuje ani svého člověka... pak je to časovaná bomba průšvihu. A to pak mohou odnášet i další zúčastnění, nejen majitel přímo... to považuji za cestu do pekel. Kéž by bylo koní zas tak půlka počtu. Pak by se zas nejdřív zajímali, učili se, a pak teprv pořizovali...
Lunin: žádný učený z nebe nespadl. Naprosto souhlasím. Proto ani já o sobě nikdy netvrdím, že jsem děsně dobrý jezdec nebo že je naprosto přesný návod na něco jen ten můj správný. Ale pak se tu do krve "rvou" dámy, co nemají žádný nadhled a pokoru...a vnucují ostatním, opravdu viditelně málo zkušeným, tu svou pravdu a... co to může mít za dopady, je jen smutná představa.
Protože lidi dnes jen konzumují a to hned.Nezajímá je učení a složitosti.Tak to je a taková je doba..Užívej a nezajímej se o to jak to funguje.

napsal(a):
Bylo.
Pokud je ten zájem velký, napiště mi SZ, dám vám link a můžete přijet na další kurs a kobylu si prohlídnout a udělat názor sama, na ni, na majitelky i na R+.
Děkuji a píšu.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Protože lidi dnes jen konzumují a to hned.Nezajímá je učení a složitosti.Tak to je a taková je doba..Užívej a nezajímej se o to jak to funguje.
Jj. Pravda, ale je to smutný. Tím spíš, pokud jde o živého tvora. A je jedno, jestli je to kůň, nebo ještěrka..
A jediné, co s tím můžeme dělat, je učit naše děti (alespoň ty vlastní), být ohleduplní a pozorní, mít rádi sebe a svět (přírodu) kolem sebe. A vážit si jich....připadá mi to málo a cítím se často bezradná...
Jen bych dodala, že je dnes těžké sehnat někoho, kdo by se člověku věnoval, učil ho. Já už léta sháním takového člověka, který by mě naučil vše okolo koní, péči, manipulaci, co znamená ten který výraz, atd. Jezdím sice na placené vyjížďky, ale nějak mě to poslední dobou přestává bavit. Kůň je jak nějaké sportovní náčiní, které za 2 hodiny vydělá majiteli prachy, já sesednu a můžu vypadnout. Přitom bych třeba ráda aspoň koně před jízdou vyčistila, zkusila nasedlat, po jízdě odsedlat, vyčistit...takovýto přístup mě nebaví. Jednou bych ráda měla i svého koně, ale bez zkušeností (a taky umět v sedle aspoň základ) si to nedovolím. Vím, že bez těch to nejde a zkažených koní je dost.
Je to špatně rozdělené, někde je dost jezdců učitelů a žádní žáci, co by se chtěli učit. A jinde jsou žáci, bez učitelů.
Možná by stálo za to, založit jakousi "autoškolu" pro budoucí jezdce.
Jak to bývávalo. Jezdec se učí a na závěr jde složit zkoušky. Když je nesloží, je buď nemehlo nebo má blbého učitele.
Alespoň by posoudili nezávislí odborníci, jak to doopravdy je.
Ovšem to je v dnešní době utopie.

Mám to štěstí, že si to dělám "sama pro sebe" a na "svém".
Na jednu stranu mě mrzí, že nemám víc koní, abych mohla uspokojit víc lidí, kteří se poptávají po možnosti docházet ke koním, ale prostě jsem teď upřednostnila svoje děti před klienty..
Ale je to vnitřní boj, protože právě vidím, kam to spěje a je mi líto, že když mám tu možnost, přiblížit koně lidem, co o to zájem mají a chtějí se o nich učit, ne si jen vozit zadek, tak to nedělám..
S malými dětmi obstarávání koní děláme jen co se péče o koně týče. Starší beru i k nějaké práci. Ono nikomu neuškodí naučit se, jak se drží vidle. A sebrat kolečko bobků z výběhu zas taková dřina není...
Malé učím, jak se ke koni chovat, z které strany co, jak se drží nohy, že se nepodlejzá, dává pozor na zadek a prostě všechny základy.
Asi je v současné době daleko přístupnější dostat se do menší rodinné stáje, kde by se nováčkovi mohl někdo věnovat. Horší je, že ne každý soukromník o koních ví něco použitelného než jen, že se do huby dává udidlo a na hřbet sedlo, aby tam líp držel... tedy když už je ochotný nějaké know-how předat, je to často velký paskvil a nováček se tedy již učí s koněm zacházet od začátku špatně (viz zkušenosti, které jsme tu četli - stáj, kde se gogue používá i pro skokové hodiny... těch prasáren a omylů je milion ).
No a tak se to šíří jak mor... a koně trpěj. Protože kdo z novopečených umí určit, co je špatně a co ne, když mu to ukazuje a vysvětluje člověk, který už má koně "tolik let"?
Peggi: a zkusila jste se ozvat, že si koně klidně připravíte sama? Já jsem sice taky platící zákazník, ale pozoruji, že dost lidí přijde radši k hotovému než se zdržovat s čištěním Takže jsem naučená hlásit, že klidně přijedu o hodinu dřív a pro koně si i dojdu na pastvu, samozřejmě tam, kde to znám.
Ono co si budem říkat, je to docela dráha sranda a často ti, co mají peníze, tak nemaj čas, nejsou ochotni tu trochu volného času, obětovat brodění se blátem a dobývání koně z krusty bahna (nechápu proč, člověk si u toho dá rovnou i svačinu, sice skřípe mezi zubama, ale co ). Já zase nerada jezdím na koni, kterého si sama nepřipravím. Jenže to trvá místo nějakých 60-70 minut přes 2 hodiny...
kapička
napsal(a):
Peggi: a zkusila jste se ozvat, že si koně klidně připravíte sama? Já jsem sice taky platící zákazník, ale pozoruji, že dost lidí přijde radši k hotovému než se zdržovat s čištěním Takže jsem naučená hlásit, že klidně přijedu o hodinu dřív a pro koně si i dojdu na pastvu, samozřejmě tam, kde to znám.
Ono co si budem říkat, je to docela dráha sranda a často ti, co mají peníze, tak nemaj čas, nejsou ochotni tu trochu volného času, obětovat brodění se blátem a dobývání koně z krusty bahna (nechápu proč, člověk si u toho dá rovnou i svačinu, sice skřípe mezi zubama, ale co ). Já zase nerada jezdím na koni, kterého si sama nepřipravím. Jenže to trvá místo nějakých 60-70 minut přes 2 hodiny...
Ozvat se nepomůže, majitelka stále nahání čas, je věčně zaneprázdněná, nechce, aby se jí tam motali cizí lidi. Přesvědčovat ji nebudu, resp. přemlouvat. Poslední dobou mi vadí i to, že nepřizpůsobí tempo mně, ale furt chce, ať zkusím cval (v terénu), sama nacválá,...jako začátečník nadšená nejsem, když začne cválat i "můj" kůň. Nechci si tímto koně zprotivit a padat už vůbec ne. Taky musím chodit do práce a nějaké marodění nepřipadá v úvahu. Nebo úraz...
Třeba se jednou zadaří a najdu nějakého soukromníka, který by byl rád za dalšího člověka ke koním.