Zdravím vás.
Budu dočasně stěhovat kobylu do péče tátovi, kam musím koupit nový ohradník. A ten musí být tak spolehlivý, aby má útěkářka neměla potřebu vymýšlet maléry. Pásky respektuje, jen když kopou. Jinak během chvilky zjistí, že je třeba zdroj porouchaný nebo vypnutý a vesele podlézá či prolézá. Stěhuje se se svým stájovým kamarádem valachem, který je silně dominantní, pásky ale plně respektuje.
Takže potřebuji výboje tak silné, aby kobyla nevymýšlela kraviny, ale zase kdyby ji třeba na pásku valach natlačil, aby z toho neměla traumata...
Chtěla jsem pořídit zdroj s výboji 5 J, ale tatík stále polemizuje nad tím, aby mu neutíkala.. Tak Váhám na 7J, ale někde již tuto sílu uvádějí jako velmi silnou...
Máte někdo zkušenosti? Jaké výboje jsou pro koně silné, ale zase ještě snesitelné?
7J bych nedala, Evropská norma je 5J, co já vím.Místo pásky bych dala drát na krávy.Je silný a velice dobře si ho koně pamatují, co mám zkušenost.Ale nyní, kdy je zima, koně nasrstění je to s páskou trochu o ničem, mám medvědy a když by to nevzali silou, tak jim to nic neudělá a to mám přes 8000V v ohradníku.
Máme 6J a kupovala som ho tiež kvôli kobyle čo pravideľne trhala pásky. Kope tak, že keď sa ho tá mrcha dotkla tak odskočila dva metre s erdžaním. Možno som trocha sadistická ale dosť ma to potešilo a odvtedy je kľud a ani to neskúša. Ja som sa ho už tiež dotkla a ruka mi veru chvíľu brnela. Predtým sme mali 3J a ten zvykla prervať.
Čo sa týka pásky tak ja som ju menila za lano, také fakt kvalitné a silné som dala dva rady a medzi to ešte pásku. Kupujte extra vodivú, je drahá, ale je to lepšie. Drôtom sa zo zásady vyhýbam a hlavne pri koni ktorý by mohol skúšať cez neho prejsť, to radšej nech potrhá pásky ako si rozreže nohy
Supr, tak děkuji, vezmu 5 J. Drát bych též nedala, sice lépe vodí, ale možnost úrazu je veliká.. Kor když je kobyla zvyklá, že ji páska povolí. I když teď je docela vyškolená. V současném ustájení je jen jedna řada lanka a kobyla utekla, jen když chytla nerva a prchala. Uvidím, jak budou vodit pásky, od posledně budou po kobyle potrhané.. Když tak pak dokoupím jen lanko.
Moje úvaha byla, že kdyby to kopalo víc, nebyl by problém výboje snížit (třeba slabším uzemněním).
Velmi děkuji za reakce.
Mám dvomi radmi toto lano, spodné na 60 cm a vrchné na 180 a medzi tým ešte rad pásky a kone to ešte za dva roky nepretrhli, skôr sa vyvalil stĺp, alebo sa zlomil izolátor. Kúpte ten 5J a neznižujte to ked máte koňa ktorý uteká, aby si to zapamätal keď ho to kopne. Mám s tým bohužiaľ bohaté skúsenosti, odúča sa to ťažko.
http://prefarmu.sk/sk/detail/elektricke-ohradniky/lanka-pre-el-ohradniky/polypropylenove-lano-topline-plus-6-mm-tricond.
Tak to jsme asi tyrani, ale máme 14.5 J , ale když máme hřebce, plemeníky a kobyly, tak se prostě nesmí stát, aby přez to někdo prošel.Ostatně nikdo je nenutí na to sahat a když si sahnou jejich problém, horší je když si omylem šahnem my
Rozhodně pásky, než lanka nebo dráty, které dokážou přeřezat šlachy.
Jo a jestli máte nějaké použité pásky kterýma kobyla prošla, tak je vyhoďte a kupte nové, budou v nich polámané drátky a nebude to vodit!pak můžete mít zrdoj silný jak chcete...