Dobrý den, jedna moje známá zachránila před cca 6-7 lety kobylku “huculoidního” typu ze špatných podmínek. V té době kobyle bylo asi třičtvrtě roku roku. Majitelka se jí věnovala ze země (spíš asi na ruce), naučila jí nosit sedlo i jezdce. Problém ale je, že kobylka je dost svéhlavá a když něco nechce dělat, dá to jasně najevo. Majitelka je dost tolerantní a podle mě chyběla pevnější ruka, která by určila hranice. Nicméně kobylka je pod sedlem nebezpečná a na ruce taky (někam se jí nechce, tak zatáhne tak, že i chlap má co dělat jí udržet a pak volně pobíhá, jednou kopla majitelku do kolene jenom aby se mohla vrátit z procházky domu). Díky tomu bývá hlavně ve výběhu ještě s 28 letou kobylou, které dost rázně dává najevo, kdo je pánem, a s 6 letou kobylou flegmatikem, která se snaží jí vyhejbat. Jelikož majitelka má 3 děti, práci a k tomu hospodářství, nemá na práci s takovým koněm dostatek času. K tomu všemu se bude stěhovat a místo na 3 koně nebude. Klisna nerespektuje dřevěnou kruhovku, dokáže jí rozbořit, prolézt nebo přeskočit, jde i přes člověka. Dřevěnou ohradu ve výběhu ale respektuje, tam se po ní nic nechce, nemá proč utéct. Můj dotaz je, jestli má takový kůň šanci, jestli by si s ní někdo zkušený poradil (vzal si jí)?
Paní se podařilo kobylku zludrařit. Pokud hucul zjistí, že má nad člověkem navrch, není cesty zpět
Teď už to může být pouze kůň jednoho člověka, který dá nekompromisně najevo, kdo je tady pánem.
A bohužel už bude muset mít ten člověk stále oči na šťopkách. Kdo by to riskoval?
Pokud by byla čistý hucul s PP, mohla by do stáda a do chovu, ale takto jí nedávám moc šancí na dobrý život.
Půjde z ruky do ruky a až někoho opravdu tvrdě napadne s následky, půjde na jatka.
Linuska

XXX.XXX.2.216
Tady jasne vidite, ze ne kazdy muze zachranovat koniky..dopadlo to tak, ze kobca jeste nekonu ublizi..rodinej konik to nebude leda tak pro nekoho kdo chce jen kone pro sebe, ale kdo si veme takoveho do ustajka, kde muze napadnout jine majitele no nevim.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lidí, kteří dokážou zvládnout a v rámci možností "napravit" takového koně je vždycky míň, než takových koní. Podobně jako s agresivními psi.
Agresivního psa ale nelze legálně poslat do salámu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určite lepšie (pre zvyšok populácie), než dať takého koňa do chovu. Čo sa asi tak naučí žriebä od takej matky? Ako ho budú ošetrovať, korektúry, veterinár, keď nebudú schopní manipulovať ani s matkou?
Úprimne si myslím, že pokiaľ sa majiteľka k tomu postaví zodpovedne, tak si tú labilnú kobylu nechá a nebude prehadzovať zodpovednosť na niekoho ďalšieho. Prípadne sa s ňou humánnym spôsobom rozlúči.
Kobylka je taková, protože se s ní zacházelo tak, jak je napsané. Člověk/lidé, kteří by měli chovné stádo umí s koňmi zacházet a ve stádě by se zklidnila. Hříbě se sice učí od matky, ale "tety" by mu žádné lumpárny netrpěly. Nehledě na to, že matka, jako níže postavená kobyla, by musela poslouchat sama.
Bohužel je to kříženec a je překoňováno
Snad to není tak hrozné, jak píše Natali a s dobrým pánem a dostatkem práce, by se to mohlo zlepšit. Možná.
Já si teda podle popisu představím koně, který jen při správném přístupu a jednání bude naprosto bezproblémový a fajn. Nevidím tam nic napsaného co by mě teda trklo, že ten kůň je "do salámu".
Ono totiž při špatném přístupu a velkém tlaku skáčí z kruhovky všichni koně, je to logické chování koně, který nerozumí a panikaří, kůň který neumí chodit na vodítku, tak je naprosto jasné, že si potáhne kam ho huba vede a je mu jedno, že na konci vodítka něco táhne, naučil se tohle chování, tak to dělá, kůň není natolik chytrý, aby si řekl "hele teď ji nakopnu do kolene a jdu se pást", ale šlo spíše o shodu nevychovanosti a nedostatečného dodržení bezpečnostních pravidel stran člověka, chování pod sedlem může být zapříčiněno špatnou výstrojí, ale spíše nedostatkem jezdce.
Podle popisu mi jen přijde, že kobyla nemá vychování, prostě laik si "zachránil" (schválně v uvozovkách a myšleno sarkasticky) koníčka a neví si s ním rady.
No právě, matka téhle kobylky byla dost dominantní ve stádě, kde byli i hřebci, ošetřovatel mezi nimi chodil s lopatou protože se bál a asi se snažila hříbě bránit, jí všechno prošlo a chování se naučila od matky. Potom byla jenom se starou kobylou a chvilku s mladým valachem, to prý chvilku byla lepší, než valach odešel. Koně půjdou asi k mému valachovi a dalším dvěma koním, o které se starám. Jatka jsou až ta nejposlednější možnost. Možná by jí starší valach srovnal, vůdcem ve stádě je on. Chyby v ježdění tam určitě byly, na ní se šlo metodou: tohle ti vadí, tak uberem a ve všem se jí uhýbalo. Nemyslím si, že kobylka je špatná ale potřebuje ukázat od někoho zkušenějšího, jak to má všechno správně dělat. Asi by stačil zkušenější majitel a kůň ve stádě, který by jí nenechal týránizovat všechny kolem.
anobbona
napsal(a):
Já si teda podle popisu představím koně, který jen při správném přístupu a jednání bude naprosto bezproblémový a fajn. Nevidím tam nic napsaného co by mě teda trklo, že ten kůň je "do salámu".
Ono totiž při špatném přístupu a velkém tlaku skáčí z kruhovky všichni koně, je to logické chování koně, který nerozumí a panikaří, kůň který neumí chodit na vodítku, tak je naprosto jasné, že si potáhne kam ho huba vede a je mu jedno, že na konci vodítka něco táhne, naučil se tohle chování, tak to dělá, kůň není natolik chytrý, aby si řekl "hele teď ji nakopnu do kolene a jdu se pást", ale šlo spíše o shodu nevychovanosti a nedostatečného dodržení bezpečnostních pravidel stran člověka, chování pod sedlem může být zapříčiněno špatnou výstrojí, ale spíše nedostatkem jezdce.
Podle popisu mi jen přijde, že kobyla nemá vychování, prostě laik si "zachránil" (schválně v uvozovkách a myšleno sarkasticky) koníčka a neví si s ním rady.
To, co píšete, platí pro většinu koní. Obávám se ale, že pro huculy a huculoidy to neplatí. Jsou to trochu jíní koníci, než třeba hafling či fjord.
Velmi samostatní, chytří, vyžadující vedení, nikoli šikanu, chyby či nespravedlnosti neodpouštějí, autoritě se podřídí, pokud tato není, přebírají vedení.
Je to důsledek způsobu jejich chovu v místě, kde žili dříve. S tím mnoho nezmůžete, je jim to dané, jako třeba chrtům vlohy k rychlému běhu.
Svatava

XXX.XXX.70.17
anobbona
napsal(a):
Souhlasím, taky v příspěvku nic tak zásadního nečtu. Zas bych z toho nedělala drama, že je to huculoid a ti jsou nenapravitelní.
Když to vezmu z druhého konce, tak naopak mi často přijde až neuvěřitelné, jaké zacházení jsou mnozí koně ochotni tolerovat a "fungují" - teď nemám na mysli nějaké týrání, ale prostě neumětelství (nebo chcete-li nezkušenost) majitelů.
Je to tipuji dost dáno tím, že se mnoho plemen s těmi americkými v čele koní šlechtí, aby byli "blbuvzdorní". Tahle poddajnost k požadavkům člověka nejde ruku v ruce s vysokou inteligencí, neboť chytrý kůň snadno přijde na věci jako "když se mi to nelíbí, udělám to a to a mám klid" nebo "proč bych to dělal".
Od hucula se naopak požadovala jistá samostatnost, v pohybu náročných terénem nepotřebujete koně, který si nechá diktovat každý krok, ale naopak takového, který přemýšlí. Jsou to tedy obvykle opravdu dost chytří koně a plejádu špatného chování, co jim přinese užitek, se naučí snadno - ale zase se ji dost rychle odnaučí, když se dostanou do rukou někoho, kdo jim dá srozumitelně najevo, co po nich chce, a u kterého se svými již naučenými triky neuspějí.
Dominance vůči koním není ve vztahu k lidem relevantní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak zase člověk s takovým koněm ví hned jak zemře...Prostě se určitě neutopí.
Gilmorka

XXX.XXX.2.216
Mam kamarada, ktery ma zkusenosti a napravoval jedne pani zkazenou huculku...vse slo dobre, kobca zacala fungovat jo ale jednou mu ucvakla dva prsty
Proste uz nikdy se ji nedalo verit na 100 procent...nakonec pro bezpeci vsech ji odvezli na jatka
Kobca byla nejakou holcinou vykoupena a behem 14dnu co vim holcine zlomila obe zapesti pri cisteni
Byla tedy utracena
Chci rict ze ne kazdy kun lze zachranit.
Dobrý den.(Natalii)Ať paní zkusí s kobylkou přirozenou komunikaci, nám to hodně pomohlo.Měli jsme přesně stejný problém Vždy před prací s ní zkusíme uhybání a couvání, aby si kobylka uvědomila, že já tu vedu, takové maličkosti...Kůň si jich všímá.;-)Ať si paní dupne, na vodění když jsou problémy použijte štajg, ale s úvahou.Huculové jsou hajzlíci, to já znám
.
Jinak přeji hodně štěstí.:-*.
baRbuchanonlop
napsal(a):
Dobrý den.(Natalii)Ať paní zkusí s kobylkou přirozenou komunikaci, nám to hodně pomohlo.Měli jsme přesně stejný problém Vždy před prací s ní zkusíme uhybání a couvání, aby si kobylka uvědomila, že já tu vedu, takové maličkosti...Kůň si jich všímá.;-)Ať si paní dupne, na vodění když jsou problémy použijte štajg, ale s úvahou.Huculové jsou hajzlíci, to já znám
.
Jinak přeji hodně štěstí.:-*.
Hucul není hajzlík, ale opravdu nepatří do rukou nezkušeného majitele.
Jsou to neskuteční dříči, vystačí s málem a budou dělat do úmoru. Ovšem chce to určitá pravidla!
Ta ale majitele buď z neznalosti nebo z lenosti nedodržují a potom jim koník přeroste přes hlavu. Nikoli z naschválu, ale proto, že pro ně není jejich majitel dostatečně vedoucí a vědoucí člověk.
Co si můžete dovolit např u hafla, to si NIKDY nesmíte dovolit u huculů. Nebo vás buď v lepším případě neposlouchají nebo v horším případě rovnou sežerou.
Info o těchto velmi chytrých konících hledejte u chovatelů čistokrevných huculů.
Podle mne se s takhle zkaženým koněm dá dělat jediné-začít s ní od začátku jako s remontou pod dohledem velmi zkušeného člověka, nebo jí poslat na převýchovu a naučit majitelku co a jak.Někteří lidé bohužel nadělají svým chováním z koní takový asociály a zkažené nerespektující trosky, že pak mají ostatní kolem s nimi tolik práce, aby je usměrnily, převychovaly a ti koně pak nebyli nebezpeční sobě, ani ostatním.Je mi z takových věcí smutno.Vidím tu mojí kobylu, kterou jsem si koupila zkaženou mrchu a vím, kolik práce to dá, udělat z ní slušného koně, parťáka.Přeju mnoho úspěchů při nápravě a převýchově.
Za to, že kobyla zdrhá pri vodení na jatka ?
To snáď nie...
Pokiaľ uteká z kruhovky- tak to tiež chápem, asi ju už niekto skúšal prirodzenokomunikovať a vysvetľovať "dominanciu a rešpekt" a keďže je to huculoid, asi neodhadol mieru tlaku. Ku cto koble slúži, že sa radšej prebúrala od človeka preč a neskočila po ňom.
Oboje som videla na kurzoch horsemanshipu a zhruba mám predstavu, čo tomu predchádzalo. Proste prasárna.
Niekedy fakt žasnem, čo všetko sú kone ochotné tolerovať a ako hlasno, i keď bez zvuku kričia, čo nie je v poriadku a čo im vadí a ľudia ako také teľce stále mechanicky opakujú tie isté chyby a sťažujú sa, že na vine je kôň !
Smutné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Kůň může vždycky za vše..