Nelomené gumové udidlo nebo jednou lomené?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2016 10:52
Monca016

XXX.XXX.25.254

Zdravím, jezdím koníka na nelomeném gumovém udidle má za sebou nějakou minulost a je na hubu citlivější než kdokoli jiný koho jsem poznala... ma 8 let a ja se chci zeptat...je lepší nelomené gumové nebo 1x lomené? Dostali se mi protichůdné názory a tak zkoumám možnosti... Na tomhle zatím funguje dobře jen se bojím když si mě vyzkouší v delsim terenu ze bude pruser. dekuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2016 11:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na velmi jemnohubou mladou kobylku jsem řešila, co dát, a měla hodně udidel v ruce, ale za sebe: jednoznačně bych se vyhnula jakýmkoli "tyčkám". Protože pokud nemáte opravdu hodně měkké to gumové udidlo, tak mám pocit, že jsou pořád dost ostrá. Za mě vybrat velmi dobře padnoucí dvakrát lomené stihlo.

Akorát nerozumím, z čeho by měl být průser v terénu? Pokud je jemnohubý, tak bude fungovat na jakémkoli běžném udidle při správném použití a jezdci, ne? Navíc si tu jistě někdo neodpustí poznámku, že do terénu jezdit až s koněm, o kterém budete přesvědčená, že ho máte zvládnutého a ovladatelného i jinak než za hubu... Já tedy taky považuji správné uždění a jeho případné použití jako "brzdy" za dobrou a potřebnou součást jezdecké výstroje.

28.11.2016 12:27
koně

XXX.XXX.205.252

Kdysi jsem jezdila mladou na gumovém, ale nějak mě to nezaujalo.Tlustý kus, kobylka měla tendenci to žvýkat.
Za mě raději normální jednou lomené, tloušťku podle huby koně.
Nerozumím tomu co Hhippie.Proč by vám neměl v terénu na tomto fungovat, když běžně je to v pohodě?

28.11.2016 12:54
Monca016

XXX.XXX.25.254

Diky za reakce... je to opravdu velmi jemné udidlo... nekouše ho( tedy jen si přežvykuje) ale zatím je to dost magůrek exdostihovej a obcas ma chvile kdy ne ze by nebyl zvladatelny spis nereagujici na zadne pomucky nez na otez coz me samotne velice vadi nybrz nekdy neni jina moznost ale jak jinak naucit kone se nebat nez to trenovat(myslim ty tereny)...na ruce chodi krasne ale jak na nej sednu a jdeme byt jen v kroku ma obcas tendence nevnimat, hodne stresovat a nereagovat... takze rikate vypilovat zvladatelnost na jizdarne? jenze na jizdarne se chova uplne jinak nez v tom terenu.. a opravdu nejsem jezdec ktery jezdi za hubu... zvlast s takhle jemnohubym konem to ani nejde... on vas o tom presvedci sam :D :D ale ze by mi dostatecne neveril? jsme spolu cca rok ale fakt denne... a mame za sebou kus prace. Co zkusit?Chodit na ruce a kdyz uvidim ze je v cajku vyskocit si na nej ? a postupne zkouset?

28.11.2016 23:46
koně

XXX.XXX.205.252

Monca016 napsal(a):
Diky za reakce... je to opravdu velmi jemné udidlo... nekouše ho( tedy jen si přežvykuje) ale zatím je to dost magůrek exdostihovej a obcas ma chvile kdy ne ze by nebyl zvladatelny spis nereagujici na zadne pomucky nez na otez coz me samotne velice vadi nybrz nekdy neni jina moznost ale jak jinak naucit kone se nebat nez to trenovat(myslim ty tereny)...na ruce chodi krasne ale jak na nej sednu a jdeme byt jen v kroku ma obcas tendence nevnimat, hodne stresovat a nereagovat... takze rikate vypilovat zvladatelnost na jizdarne? jenze na jizdarne se chova uplne jinak nez v tom terenu.. a opravdu nejsem jezdec ktery jezdi za hubu... zvlast s takhle jemnohubym konem to ani nejde... on vas o tom presvedci sam :D :D ale ze by mi dostatecne neveril? jsme spolu cca rok ale fakt denne... a mame za sebou kus prace. Co zkusit?Chodit na ruce a kdyz uvidim ze je v cajku vyskocit si na nej ? a postupne zkouset?

Aha, takže vy máte obavy, že v terénu bude koník nervní a vy, v případě potřeby, ho na gumovém neudržíte?Berte to tak, že, bude li v opravdovém amoku, neudržíte ho silou na ničem.Jestli by vám klidu dodalo jednou lomené, proč ho nezkusíte?Koni extrémně vadí?
Každopádně terén na jízdárně opravdu nenatrénujete.
Soustředila bych se zpočátku na vybrané klidnější úseky, kde nehrozí stres.Jestli chce utíkat na otevřených prostorech, chodila bych lesní cesty.A přesně jak píšete, bude li v pohodě, sedět.Střídat jízdu a vodění.Klidně někde s popasením, bude li chtít.
Zaměstnávala bych v kroku i hlavičku, aby neměl tolik času hledat bubáky.Něco obejít, něco překročit, trošku zacouvat, vlnovku, kroužek, oblouček.Co zná z jízdárny.U opravdu děsivých věcí zkusit postát, koukat.
On časem přijde na to, že je lepší být v klidu, že není třeba se nervit.
Držím palce

Přidejte reakci

Přidat smajlík