Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.12.2016 17:09
elizabetka15

XXX.XXX.151.128

Dobrý den,
Mám doma osmi měsíční hříbě kobylku a začalo na pastvině kopat. Když s ní jdu na procházku nebo jí čistím tak je v pohodě, i když se s ní na pastvině mazlím tak nic. Ale když přinesu na pastvinu býbl se žrádlem pro druhého koníka, tak hned jak se k ní někdo přiblíží tak se otočí a začne kopat a nebo přijde a chce kousnout. A když jí plácnu přes čumák otočí se a kope. Nevíte jak jí to mám odnaučit? Děkuji za rady.

Juliexxyy

10.12.2016 18:40
Juliexxyy

XXX.XXX.28.1

Je to hierarchie stáda, do toho bych se nepletla, pokud nejde koním o život. Naše kobylky si také dělají postavení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.12.2016 20:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nějak jsem pochopila, že zadavatelka myslí kousání a kopání po lidech. Pokud je to tak, inspirovala bych se přírodou - viz. zde: https://www.youtube.com/watch?v=oJGvvry0yXk. Pokud hříbouš přijde s tím, že se snaží kopnout nebo kousnout, nekompromisně bych jej vyhnala pryč, tak jako klisna na videu. Noste si se sebou na pastvinu např. vodítko, abyste měla na kobylku větší páku pokud to bude potřeba. Pokud už se k vám blíží "nezdvořile" (rozverné poskakování, vyhazování, ocas a hlava nahoře, házení hlavou, chňapání, blížení se po pleci s odvrácenou hlavou apod.) nenechte ji přiblížit se až tak, aby vás mohla kopnout nebo kousnout, vykročte proti ní a pokud neuhne přidejte tlak roztočením vodítka. Pokud by ani to nestačilo, nechte vodítko aby ji pláclo, klidně i vícekrát, ale nepronásledujte ji s ním. Jakmile se vydá bez kopání pryč, přestaňte. Nechte ji k vám přijít až když se bude chovat zdvořile - klidný příchod se "zdvořilým" natažením hlavy k vám s ušima dopředu, jakým se koně jeden druhého ptají zda se mohou přiblížit. Mladí koníci testují své hranice ve vztahu k ostatním, je to úplně normální chování v tomto věku, ale je na nás lidech abychom jim vysvětlili, že k člověku se takto chovat nelze (stejně tak jako není radno se tak chovat k výše postavenému koni).

Přidejte reakci

Přidat smajlík