Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Michalnnn

12.12.2016 22:03
Michalnnn

XXX.XXX.225.193

?Jak byste řešili tuto situaci?

Mladý kůň, jede za starším zkušenějším.. předvedu to na jednou případů, ale tyto situace nastávají třeba i z toho že prebehne srnka v dáli atd...

Jedou za sebou a najednou k za ním vyřídí auto.. kun se splasi, kousek popobehne a je celý rozruseny... na klasické povely nereaguje dokud je ve stresu... to znamená... nejde zastavit, nejde zatočit... jediné řešení v tuhle chvíli mam ze pokud to jde.. slezj a kone uklidňují ze zeme...

Konikovi jsou 3,5 roku.. na roubikove jednolomene, udidlo.. pracuje se s ním 2x týdne, aby toho k něj nebylo moc..zatím jen formou procházek a vyjizdek.. umí chodit i sám, ale s koněm k to lepší... ale na klidu mu to vůbec nepřidá.. prostě když se vystresuje, tak nevnímá nic okolo něj...

Má někdo řešení?

12.12.2016 22:31
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Stresová situace, kdy hrozí, že se stane neštěstí-je to mlaďas, nezkušený, je jedno, jaké uzdění v tu chvíli má, když nereaguje na povely, tohle chce někoho zkušeného, nyní se může udělat mnoho chyb, které v budoucnu budou na škodu.Ale vžij se do jeho situace-když za tebou někdo vybafne, taky např.zaječíš a nadskočíš, u koně je to podobné-čeká, kde ho kdo napadne a sežere, má to vrozené.Možná by pomohlo se s ním pohybovat někde na place a tam nechat nastartované auto, někdo aby trochu "potůroval motor"lehce aby si koník uvědomil, že ho auto nesežere.Prostě ho dostat do klidu seznámením s problémem ze země.Momentálně mě nic jiného nenapadá, pokud takhle reaguje na auta na vozovce.Já chodím v protisměru a policii jsem rázně vysvětlila proč a je klid.

12.12.2016 23:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Když vybafne...
Něco jako toto video?
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012630429946
jestli to půjde pustit.

JL

13.12.2016 07:48
JL

XXX.XXX.202.173

Srnka v dáli, auta, chodci, psi, deštníky... Nic z toho nemá být krizová situace. To jsou věci běžné, na které je dobré koně zvyknout dřív, než mu lezu na záda smajlík
Takže procházky na ruce, s parťákem, pokud to pomáhá, okoukávat, a až pak do sedla.
Krizová situace je třeba když uprchne ze ZOO tygr a vyřítí se na nás z lesa. To je důvod k plašení. Jenže pokud kůň zažívá ty běžné věci tak zřídka, jako já tygra, není divu, že se diví. A pokud je zažije a odnese si z toho zážitek "uff, jen tak tak jsem tomu utekl, to bylo o fous" bude se příště snažit utéct ještě o trochu víc. Pokud se ho přitom jezdec chytí za hubu, bude to ještě horší...
Existuje určitá hranice, kdy už je tvor tak vystresovaný, že se neučí, jen se snaží přežít. Při zvykání na bubáky je potřeba držet koně pod touhle hranicí, aby závěr v jeho hlavě byl "jsem hrdina, to bylo zajímavé, kdy půjdeme zase něco zkoumat?".

Michalnnn

13.12.2016 09:00
Michalnnn

XXX.XXX.225.193

JL napsal(a):
Srnka v dáli, auta, chodci, psi, deštníky... Nic z toho nemá být krizová situace. To jsou věci běžné, na které je dobré koně zvyknout dřív, než mu lezu na záda smajlík
Takže procházky na ruce, s parťákem, pokud to pomáhá, okoukávat, a až pak do sedla.
Krizová situace je třeba když uprchne ze ZOO tygr a vyřítí se na nás z lesa. To je důvod k plašení. Jenže pokud kůň zažívá ty běžné věci tak zřídka, jako já tygra, není divu, že se diví. A pokud je zažije a odnese si z toho zážitek "uff, jen tak tak jsem tomu utekl, to bylo o fous" bude se příště snažit utéct ještě o trochu víc. Pokud se ho přitom jezdec chytí za hubu, bude to ještě horší...
Existuje určitá hranice, kdy už je tvor tak vystresovaný, že se neučí, jen se snaží přežít. Při zvykání na bubáky je potřeba držet koně pod touhle hranicí, aby závěr v jeho hlavě byl "jsem hrdina, to bylo zajímavé, kdy půjdeme zase něco zkoumat?".

Asi jsem se nevyjádřil dost přesně... konik spolehlivě ovládá všechny jinak s ze zeme... pokud ho někdo vede, tak je to naprostý flegmatik...auta kolem něj mohou projet velkou vychlosti a nic neudělá...

Tento problém nastává až když je poslední za konem... píšu krizové situace, protože jdeme okolo psů, kteří hrozivě stkaji.. nic neudělá.. jdeme okolo ohrady, kde se pase stádo muflonu.. nic neudělá... v dálce vidíme srnka, které bez.. koukne a kde dál... jedná se pouze o ty chvili, kdy mu to v hlavě najednou přepne a začne dělat nepředvídatelné věci...

Moje otázka byla však jiná... ptal jsem se na to jaká by byla vaše reakce, když tohle udělá...?

lina225

13.12.2016 11:45
lina225

XXX.XXX.187.2

Já bych se také vrátila o krok zpět a snažila se koně konfrontovat s co nejvíce strašáky, ať už v terénu, či při práci ze země s různými pomůckami. Pokud se dostává do stavů paniky, zjevně ještě není dostatečně připravený a nemá ve vás dostatečnou důvěru. Současně pravděpodobně potřebuje zvýšit sebevědomí.
Jak se zachovat v dané situaci vám tu asi nikdo neporadí, protože na to rada není. Slézt z koně v takovou chvíli je velká chyba, jelikož ho tím za útěk v podstatě pochválíte, ale současně chápu, že v krizové situaci se nic moc jiného dělat nedá, pokud se nechcete zabít. Základ je prevence, věnujte koníkovi více času ze země, než si ho svou zbrklostí zkazíte.

13.12.2016 12:14
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Michalnnn napsal(a):
Asi jsem se nevyjádřil dost přesně... konik spolehlivě ovládá všechny jinak s ze zeme... pokud ho někdo vede, tak je to naprostý flegmatik...auta kolem něj mohou projet velkou vychlosti a nic neudělá...

Tento problém nastává až když je poslední za konem... píšu krizové situace, protože jdeme okolo psů, kteří hrozivě stkaji.. nic neudělá.. jdeme okolo ohrady, kde se pase stádo muflonu.. nic neudělá... v dálce vidíme srnka, které bez.. koukne a kde dál... jedná se pouze o ty chvili, kdy mu to v hlavě najednou přepne a začne dělat nepředvídatelné věci...

Moje otázka byla však jiná... ptal jsem se na to jaká by byla vaše reakce, když tohle udělá...?

Zkoušeli jste vyšetření očí?Je to hodně nepravděpodobné, ale známé kůň začal na jedno oko špatně vidět v mládí a dělal sprasky, až se přišlo na to, že dělá hovadinky jen pokud jde o jednu stranu ze které měl přijít jakýkoli podnět pro paniku apod.Nechala bych vyšetřit zrak, abych to vyloučila, může to tak být a nemusí, ale jistota je kulomet, jak říkám já

JL

13.12.2016 12:43
JL

XXX.XXX.202.173

Michalnnn napsal(a):

Asi smajlík
Jsou mladí koně, kteří se poslední necítí dobře. Proč chodí poslední? Nechala bych ho chodit vepředu.
Nechápu, jestli teda "konik spolehlivě ovládá všechny jinak s ze zeme... pokud ho někdo vede, tak je to naprostý flegmatik...auta kolem něj mohou projet velkou vychlosti a nic neudělá... "
nebo
"umí chodit i sám, ale s koněm k to lepší... ale na klidu mu to vůbec nepřidá.."
Je tedy kůň sám s člověkem na zemi v terénu úplně v pohodě? Je v pohodě i když jde s koněm a jako poslední? Pokud ano, viděla bych problém v jezdci. Čili bych ho vyměnila. Pokud ne, tak bych to řešila.
A moje reakce, no snažila bych se přežít a situaci neopakovat - v ten moment, kdy je kůň "off", se nic moc konstruktivního dělat nedá, je potřeba tomu předcházet.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2016 13:35

Taky moc nechápu definici chování koně, jak byla popsána.
Někomu to přijde nebezpečné, nebo nevhodné, ale já třeba brala na okoukání mladých koní na uzdečku a dlouhý vazák koně s sebou na procházky - já v sedle, mlaďas vedle. Mám taky pocit, že potřebuje získat víc sebevědomí a zkušeností - každý mladý kůň reaguje na různé situace jinak, někteří originálně a zpočátku nepředvídatelně..

Ten druhý koník, se kterým chodíte, je zkušený mazák, který při těchto "zkratech" zůstane v klidu stát a jezdec čeká, až se Váš kůň uklidní?
Jinak já měla vždycky kobyly, že ikdyž byly koukavé, tak byly zároveň zvědavé a ikdyž se něčeho bály, nechaly se v klidu přesvědčit. Musely mi ale stoprocentně důvěřovat, že se jim se mnou nic nestane. A když jsem neměla moc času na přemlouvání, použila jsem druhého koně jako předjezdce a po přejití kolem problému (nebo např. přes koleje..) jsem zase vyjela na první. Nikdy se mi nestalo, že by to koně nějak změnilo na psychice - dál chodí na první, ale jsou odvážnější a odvážnější...

13.12.2016 13:36

Problém bude v jazdcovi. Na mladého koňa patrí jazdec, kotrý dokáže vyriešiť takéto "krízové" situácie skôr, než k nim vôbec nedôjde. Predpokladám, že jazdec tohto koňa sa bojí- možno iba podvedome, toho, čo sa môže stať. Akcia spúśťa reakciu-teda jazdec sa zľakne, čo zase kôň vyvedie, kôň sa zľakne, že ježišikriste, to musí byť niečo strašné, keď sa toho ten človek tak bojí a už to ide.
Sitáciu, že sa kôň podpomnou nedá nijako ovládať som zažila už veľmi dávno, ale beztak sa ťažko radí, keď človek na tom koni nesedí a nevie si vyskúšať čo by mohlo zafungovať. Skúste na koňa posadiť iného jazdca, prwktická skúsenosť vám dá určite viac.

13.12.2016 16:30
pbruncla

XXX.XXX.177.183

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Problém bude v jazdcovi. Na mladého koňa patrí jazdec, kotrý dokáže vyriešiť takéto "krízové" situácie skôr, než k nim vôbec nedôjde. Predpokladám, že jazdec tohto koňa sa bojí- možno iba podvedome, toho, čo sa môže stať. Akcia spúśťa reakciu-teda jazdec sa zľakne, čo zase kôň vyvedie, kôň sa zľakne, že ježišikriste, to musí byť niečo strašné, keď sa toho ten človek tak bojí a už to ide.
Sitáciu, že sa kôň podpomnou nedá nijako ovládať som zažila už veľmi dávno, ale beztak sa ťažko radí, keď človek na tom koni nesedí a nevie si vyskúšať čo by mohlo zafungovať. Skúste na koňa posadiť iného jazdca, prwktická skúsenosť vám dá určite viac.

Souhlasím. A k tomu ještě... " Pracuje " dvakrát týdně...tragicky málo...

13.12.2016 17:43
kapička

XXX.XXX.5.211

" " Pracuje " dvakrát týdně...tragicky málo..."
U nás ve stáji kamarádka udělala při podobné frekvenci "práce" (převážně courání po loukách a lesích) za 2 roky z hysterky koně, který v klidu absolvoval v 5 letech hubertovu jízdu s jezdcem v dávno důchodovém věku. Přiznávám, že jsou věci, kterých se lekne (otočka nebo úskok, pár cvalových a pohoda), ale to je proto, že je vídá opravdu zřídka.
S druhým mladým se jako 3 a 4 letým pracovalo ještě míň, protože to psychicky moc nedával, a stejně už se teď v 5 začíná tvářit, že nakonec to bude, co se týče lekání, podobně pohodovej koník, jako jeho mamina.
Takže já myslím, že to jde i při takové četnosti práce, jen člověk nemůže čekat, že to bude za měsíc...

13.12.2016 18:57
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Chce to jezdce kterej se hned nepo... zustat sedět a neřešit to jak kdyby se dělo bůh ví co jak cítí ze zad klid tak to pustí a neřeší zatim to máte klasické leknu se hele jezdec se bojí no tak to je štrašný to se radši budu bát taky a hurá panika a už se bojíte oba

michalann

13.12.2016 22:05
michalann

XXX.XXX.225.193

Bohužel v tomto případě nejde o jezdce, ten je naprostý flegmatik. Ale příčinu už jsem nejspís objevil. Práce s tímto koníkem nejspíš bude způsobená tím, že vyrustal v mládí bez svých vrstevníku, jen s matkou a do stada se dostal az ve 3 letech.. Situace se snaží řešit po svém a okolí nevnímá. Všem ale děkuji za odpovědi, ono se težko neco radí, kdyz se nereknou vsechny informace... A ještě jen odpoved na to proč jen 2x týdne.. je to proto, že jsou mu 3 roky. Pro 3 letého kone si myslím ze je dobré, aby se práce s ním dělala dusledne a aby měl čas na to aby se mu to rozleželo v hlavě. Touto prací se už s ním pracuje ctvrt roku a naprosto mu to vyhovuje... kdyz chodil častěji, tak 4x týdne, tak ho to přestavalo bavit. Prácuje se s ním predevsim ze země, krátké i delší prochzky na ruce, s konem i bez kone... max 1x tydne pod sedlo, aby si zacal zvykat... Jede vzdy se zkuseným starým mazákem, ale to nic nemení na jeho problému, viz výše. O spatném videní kone jsem neuvazoval, ale nemyslím si... mám zkusenost se konem slepým na jedno oko, a tento reaguje uplne jinak a mesícní slepotu nemá...

14.12.2016 09:36
katkaa1

XXX.XXX.43.146

michalann napsal(a):
Bohužel v tomto případě nejde o jezdce, ten je naprostý flegmatik. Ale příčinu už jsem nejspís objevil. Práce s tímto koníkem nejspíš bude způsobená tím, že vyrustal v mládí bez svých vrstevníku, jen s matkou a do stada se dostal az ve 3 letech.. Situace se snaží řešit po svém a okolí nevnímá. Všem ale děkuji za odpovědi, ono se težko neco radí, kdyz se nereknou vsechny informace... A ještě jen odpoved na to proč jen 2x týdne.. je to proto, že jsou mu 3 roky. Pro 3 letého kone si myslím ze je dobré, aby se práce s ním dělala dusledne a aby měl čas na to aby se mu to rozleželo v hlavě. Touto prací se už s ním pracuje ctvrt roku a naprosto mu to vyhovuje... kdyz chodil častěji, tak 4x týdne, tak ho to přestavalo bavit. Prácuje se s ním predevsim ze země, krátké i delší prochzky na ruce, s konem i bez kone... max 1x tydne pod sedlo, aby si zacal zvykat... Jede vzdy se zkuseným starým mazákem, ale to nic nemení na jeho problému, viz výše. O spatném videní kone jsem neuvazoval, ale nemyslím si... mám zkusenost se konem slepým na jedno oko, a tento reaguje uplne jinak a mesícní slepotu nemá...

S tým, že by mal mladý pracovať čo najmenej nemáš úplne pravdu. Ideálne u mladého koňa podľa mňa je, aby pracoval denne, ale MÁLO.

Zbytočne píšeš že práca ktorú má mu vyhovuje, lebo z tvojho popisu je jasné že nie :)

3,5 ročnému koňovi môžeš pokojne zaradiť 2-3x týždenne prácu na prijazďovanie na jazdiarni, no treba ju prispôsobiť jeho veku, nie ho dve hodiny trápiť na prechodoch cval -klus, ale robiť viac v kroku, zastavovať, otáčať, chodiť cez rozložené kavalety, pripraviť mu rôznych "bubákov" - stále niečo nové. A kľudne po 30 minútach na jazdiarni ísť na ďalších 30 minút na vychádzku..

A čo sa týka reakcie vonku, že sa poplaší, tak v prípade mladého koňa spravím to, že ho zastavím, otočím, vrátim sa na miesto kde sa zľakol a pokračujeme v jazde ďalej. Bez emócií, bez zbytočného chválenia, proste v pokoji, nič sa nedeje.. hlavne musíš byť ale v pokoji ty

michalann

14.12.2016 17:55
michalann

XXX.XXX.225.193

katkaa1 napsal(a):
S tým, že by mal mladý pracovať čo najmenej nemáš úplne pravdu. Ideálne u mladého koňa podľa mňa je, aby pracoval denne, ale MÁLO.

Zbytočne píšeš že práca ktorú má mu vyhovuje, lebo z tvojho popisu je jasné že nie :)

3,5 ročnému koňovi môžeš pokojne zaradiť 2-3x týždenne prácu na prijazďovanie na jazdiarni, no treba ju prispôsobiť jeho veku, nie ho dve hodiny trápiť na prechodoch cval -klus, ale robiť viac v kroku, zastavovať, otáčať, chodiť cez rozložené kavalety, pripraviť mu rôznych "bubákov" - stále niečo nové. A kľudne po 30 minútach na jazdiarni ísť na ďalších 30 minút na vychádzku..

A čo sa týka reakcie vonku, že sa poplaší, tak v prípade mladého koňa spravím to, že ho zastavím, otočím, vrátim sa na miesto kde sa zľakol a pokračujeme v jazde ďalej. Bez emócií, bez zbytočného chválenia, proste v pokoji, nič sa nedeje.. hlavne musíš byť ale v pokoji ty

Tento kun není urcený na jízdárnu... proto nemá práci na jízdárně. Pracuje se s ním ze zeme... Proto sem tma pojmenoval krizové situace, protoze tato situace nastane 1x za mesíc např. a kdyz nastane, tak je velmi kritická...

14.12.2016 23:30
koně

XXX.XXX.205.252

michalann napsal(a):
Tento kun není urcený na jízdárnu... proto nemá práci na jízdárně. Pracuje se s ním ze zeme... Proto sem tma pojmenoval krizové situace, protoze tato situace nastane 1x za mesíc např. a kdyz nastane, tak je velmi kritická...

Rady tu padly, bubáky intenzivně a záměrně připravovat.Čím víc ho budete "strašit", tím spíš otupí a přijde mu všecko normální a samozřejmé.
Heslo "není určený na jízdárnu" mě pobavilo.Přece i rekre kůň potřebuje základy!
Práce ze země je pěkná věc, ale spolehlivost v sedle tímto koně nenaučíte.Na to ho musíte přijezdit, tudíž na něj sedat...

Přidejte reakci

Přidat smajlík