Dobrý den,
mám dotaz ohledně bezudidlového ježdění. Mám většího ponyho, se kterým zatím jezdím s klasickým lomeným udidlem - stihlem. Byl na něj zvyklý a sněhulák se mu moc nelíbíl. Je docela tupý na hubu, jezdíme anglii a když chci zahnout, tak musím vynaložit docela velkou sílu, aby otočil hlavu.
Moje otázka zní, zda by pro něj (i pro mě) nebyla lepší bezudidlová uzdečka? V tomhle se moc nevyznám a tak prosím o radu a zkušenosti. Když uzdečka působí na citlivá místa koně není pak lépe ovladatelný?
Ještě dodám, že když jdeme na procházku jen s ohlávkou, tak mám pod bradou podvlíknutý řetízek, protože občas má tendence se mi vytrhnout. U předminulých majitelů byl na ohlávce uvázaný na krátkém provazu v tmavém boxu, ohlávka mu i částečně zarostla. Takže věřím, že na ohlávku nemá dobré vzpomínky.
Děkuji za odpovědi.
Podle tohoto popisu, bych zvolila roubíkové udidlo. Není kdovíjak ostré, ale koni dá jasně najevo, že zatáčet se bude. (Poznámka na okraj - v anglickém ježdění se nezatáčí použitím otěží, ale chápu, že koně máte pravděpodobně krátkou dobu, je potřeba jej přijezdit a zjemnit na pobídky, což samozřejmě nejde ze dne na den - pokud si nevíte rady jak na to, doporučuji trenéra.)
Není-li kůň voditelný na ohlávce (narážím na řetízek pod bradou), bez udidla bych nezkoušela jezdit. Časem třeba ano, ale nyní ne. Žádný zázrak ve smyslu "ruční brzda" to rozhodně není a v tomto případě se obávám, že by se problém mohl naopak i zhoršit.
Když píšete že musíte vynaložit velkou sílu aby poník otočil hlavu, a že přišel ze špatných podmínek, tak mě napadá, jestli spíš nemá problém s nějakou blokací? Jestli jste to ještě neudělala, zkuste kontaktovat nějakého fyzioterapeuta, který by zjistil, jestli nemá poník někde sníženou pohyblivost (mě napadá týl anebo lopatky) a bolí ho to a proto se brání ohnutí v krku a možná i jinde. Mě se hodně osvědčila dornovka, dávám kobči 1x ročně protáhnout a opravdu na nich vidím že jsou uvolněnější a pohybují se lehčeji.
Jesli měl ohlávku částečně zarostlou do kůže, tak také může mít hodně citlivá místa na hlavě, kde byly zraněné nervy a může se i téhle bolesti bránit - ale to už je dotaz spíš pro veta.
Pokud bych věděla že poník nemá bolesti, tak bych s ním opatrně a po malých dávkách začala cvičit ze země - snížení hlavy, ohnutí v krku, protažení týlu do strany se sníženou hlavou, čichnutí k ocasu apod.
Pokud je poník neohebný a neuvolněný sám o sobě, tak hádám, že vám ani bezudidlové uždění moc nepomůže, nejdřív ho musíte naučit uhnout tlaku a ne jít proti němu.
V mladém věku byl u handláka, právě v těch špatných podmínkách. Od něj si ho koupila jedna paní. Kontaktovala jsem ji, když ho koupila tak byl nezvladatelný, útočil proti všemu a všem co se hnulo. Měla ho 4 roky, za tu dobu se jí podařilo ho zklidnit, opět mohl člověku důvěřovat a teď je to moc hodný. Fyzioterapeut u ní byl, vše je v pořádku. Jezdila ho pouze vyjimečně a proto prodej. Následná majitelka ho nechala jen žrát na pastvě, takže je to pěkný cvalík. Snažím se mu často věnovat. Nejsem tak zkušená, ale jezdím pod zkušenou paní :)
Jezdím na bezkostře a beuzdidlové jezdění se mi líbí, ale raději s tím počkám až se s koníkem pořádně sehrajeme.
Děkuji za rady, ráda se přiučím.
Francy_
napsal(a):
V mladém věku byl u handláka, právě v těch špatných podmínkách. Od něj si ho koupila jedna paní. Kontaktovala jsem ji, když ho koupila tak byl nezvladatelný, útočil proti všemu a všem co se hnulo. Měla ho 4 roky, za tu dobu se jí podařilo ho zklidnit, opět mohl člověku důvěřovat a teď je to moc hodný. Fyzioterapeut u ní byl, vše je v pořádku. Jezdila ho pouze vyjimečně a proto prodej. Následná majitelka ho nechala jen žrát na pastvě, takže je to pěkný cvalík. Snažím se mu často věnovat. Nejsem tak zkušená, ale jezdím pod zkušenou paní :)
Jezdím na bezkostře a beuzdidlové jezdění se mi líbí, ale raději s tím počkám až se s koníkem pořádně sehrajeme.
Děkuji za rady, ráda se přiučím.
Máte štěstí že máte někoho zkušeného k ruce Práce se zrazenými koňmi je vždycky složitější, než s koníky, kteří věří lidem a mají je rádi, ale zase člověk pak má o to větší radost když se dostaví pokroky.
Já mám teď v práci kobču, kterou panička neúspěšně 2 roky obsedala, a na začátku jsem si myslela, že to ani jedna nedáme (kobyla se chovala jako rozmazlený agresivní fracek) ale když jsem si o víkendu konečně poprvé troufla na vyjížďku a kobča šlapala bez odmlouvání a dokonce se tvářila spokojeně, tak to byla paráda.
Vy máte v rukou nepřiježděného koně, a oba máte před sebou spoustu práce a dlouhou a krásnou cestu, i když třeba ne snadnou
dsj
napsal(a):
Máte štěstí že máte někoho zkušeného k ruce Práce se zrazenými koňmi je vždycky složitější, než s koníky, kteří věří lidem a mají je rádi, ale zase člověk pak má o to větší radost když se dostaví pokroky.
Já mám teď v práci kobču, kterou panička neúspěšně 2 roky obsedala, a na začátku jsem si myslela, že to ani jedna nedáme (kobyla se chovala jako rozmazlený agresivní fracek) ale když jsem si o víkendu konečně poprvé troufla na vyjížďku a kobča šlapala bez odmlouvání a dokonce se tvářila spokojeně, tak to byla paráda.
Vy máte v rukou nepřiježděného koně, a oba máte před sebou spoustu práce a dlouhou a krásnou cestu, i když třeba ne snadnou
Máte pravdu, ze začátku jsme chodili do kruhovky, tam se jen motal, jakoby zkoušel drezurní kroky :D Zkoušeli jsme to znovu a znovu až kruhovku zvládal dobře, pouze v kroku. Klus by nešel, na zemi bylo zmrzlé bláto a koník má bohužel plochá kopyta. Cítím jak ho to bolí. Pak jsme zkoušeli krátké procházky, po trávě nemá problém. Klus v pohodě, cval zatím taky. Jezdíme zatím s druhým koněm, s tím je v klidu. Ale ráda bych ho naučila jezdit samostatně, aby nebyl tolik fixovaný na druhého koně. Znáte to, splaší se jeden, splaší se všichni :D A druhý kamarád pony je trochu plašan.
S kobylkou Vám přeji ať se daří, ať se z rozmazleného agresivního koně stane hodný beránek :).