Je vhodné bezudidlové ježdění?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2017 09:17
Francy_

XXX.XXX.208.100

Dobrý den,

mám dotaz ohledně bezudidlového ježdění. Mám většího ponyho, se kterým zatím jezdím s klasickým lomeným udidlem - stihlem. Byl na něj zvyklý a sněhulák se mu moc nelíbíl. Je docela tupý na hubu, jezdíme anglii a když chci zahnout, tak musím vynaložit docela velkou sílu, aby otočil hlavu.
Moje otázka zní, zda by pro něj (i pro mě) nebyla lepší bezudidlová uzdečka? V tomhle se moc nevyznám a tak prosím o radu a zkušenosti. Když uzdečka působí na citlivá místa koně není pak lépe ovladatelný?
Ještě dodám, že když jdeme na procházku jen s ohlávkou, tak mám pod bradou podvlíknutý řetízek, protože občas má tendence se mi vytrhnout. U předminulých majitelů byl na ohlávce uvázaný na krátkém provazu v tmavém boxu, ohlávka mu i částečně zarostla. Takže věřím, že na ohlávku nemá dobré vzpomínky.

Děkuji za odpovědi.

3.1.2017 09:56
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Podle tohoto popisu, bych zvolila roubíkové udidlo. Není kdovíjak ostré, ale koni dá jasně najevo, že zatáčet se bude. (Poznámka na okraj - v anglickém ježdění se nezatáčí použitím otěží, ale chápu, že koně máte pravděpodobně krátkou dobu, je potřeba jej přijezdit a zjemnit na pobídky, což samozřejmě nejde ze dne na den - pokud si nevíte rady jak na to, doporučuji trenéra.)

Není-li kůň voditelný na ohlávce (narážím na řetízek pod bradou), bez udidla bych nezkoušela jezdit. Časem třeba ano, ale nyní ne. Žádný zázrak ve smyslu "ruční brzda" to rozhodně není a v tomto případě se obávám, že by se problém mohl naopak i zhoršit.

3.1.2017 10:01
dsj

XXX.XXX.207.141

Když píšete že musíte vynaložit velkou sílu aby poník otočil hlavu, a že přišel ze špatných podmínek, tak mě napadá, jestli spíš nemá problém s nějakou blokací? Jestli jste to ještě neudělala, zkuste kontaktovat nějakého fyzioterapeuta, který by zjistil, jestli nemá poník někde sníženou pohyblivost (mě napadá týl anebo lopatky) a bolí ho to a proto se brání ohnutí v krku a možná i jinde. Mě se hodně osvědčila dornovka, dávám kobči 1x ročně protáhnout a opravdu na nich vidím že jsou uvolněnější a pohybují se lehčeji.
Jesli měl ohlávku částečně zarostlou do kůže, tak také může mít hodně citlivá místa na hlavě, kde byly zraněné nervy a může se i téhle bolesti bránit - ale to už je dotaz spíš pro veta.
Pokud bych věděla že poník nemá bolesti, tak bych s ním opatrně a po malých dávkách začala cvičit ze země - snížení hlavy, ohnutí v krku, protažení týlu do strany se sníženou hlavou, čichnutí k ocasu apod.
Pokud je poník neohebný a neuvolněný sám o sobě, tak hádám, že vám ani bezudidlové uždění moc nepomůže, nejdřív ho musíte naučit uhnout tlaku a ne jít proti němu.

3.1.2017 10:01
Francy_

XXX.XXX.208.100

Ano, koníka mám chvíli, před koupí poměrně dlouho dobu stál, takže začínáme skoro, nanovo,. Jezděný dle předchozí majitelky byl, ale moc na to nevypadá. Chce to čas :)

Děkuji za odpověď, vyzkouším :).

3.1.2017 10:13
Francy_

XXX.XXX.208.100

V mladém věku byl u handláka, právě v těch špatných podmínkách. Od něj si ho koupila jedna paní. Kontaktovala jsem ji, když ho koupila tak byl nezvladatelný, útočil proti všemu a všem co se hnulo. Měla ho 4 roky, za tu dobu se jí podařilo ho zklidnit, opět mohl člověku důvěřovat a teď je to moc hodný. Fyzioterapeut u ní byl, vše je v pořádku. Jezdila ho pouze vyjimečně a proto prodej. Následná majitelka ho nechala jen žrát na pastvě, takže je to pěkný cvalík. Snažím se mu často věnovat. Nejsem tak zkušená, ale jezdím pod zkušenou paní :)

Jezdím na bezkostře a beuzdidlové jezdění se mi líbí, ale raději s tím počkám až se s koníkem pořádně sehrajeme.

Děkuji za rady, ráda se přiučím.

3.1.2017 10:42
dsj

XXX.XXX.207.141

Francy_ napsal(a):
V mladém věku byl u handláka, právě v těch špatných podmínkách. Od něj si ho koupila jedna paní. Kontaktovala jsem ji, když ho koupila tak byl nezvladatelný, útočil proti všemu a všem co se hnulo. Měla ho 4 roky, za tu dobu se jí podařilo ho zklidnit, opět mohl člověku důvěřovat a teď je to moc hodný. Fyzioterapeut u ní byl, vše je v pořádku. Jezdila ho pouze vyjimečně a proto prodej. Následná majitelka ho nechala jen žrát na pastvě, takže je to pěkný cvalík. Snažím se mu často věnovat. Nejsem tak zkušená, ale jezdím pod zkušenou paní :)

Jezdím na bezkostře a beuzdidlové jezdění se mi líbí, ale raději s tím počkám až se s koníkem pořádně sehrajeme.

Děkuji za rady, ráda se přiučím.

Máte štěstí že máte někoho zkušeného k rucesmajlík Práce se zrazenými koňmi je vždycky složitější, než s koníky, kteří věří lidem a mají je rádi, ale zase člověk pak má o to větší radost když se dostaví pokroky.
Já mám teď v práci kobču, kterou panička neúspěšně 2 roky obsedala, a na začátku jsem si myslela, že to ani jedna nedáme (kobyla se chovala jako rozmazlený agresivní fracek) ale když jsem si o víkendu konečně poprvé troufla na vyjížďku a kobča šlapala bez odmlouvání a dokonce se tvářila spokojeně, tak to byla paráda.
Vy máte v rukou nepřiježděného koně, a oba máte před sebou spoustu práce a dlouhou a krásnou cestu, i když třeba ne snadnou

3.1.2017 11:53
Francy_

XXX.XXX.208.100

dsj napsal(a):
Máte štěstí že máte někoho zkušeného k rucesmajlík Práce se zrazenými koňmi je vždycky složitější, než s koníky, kteří věří lidem a mají je rádi, ale zase člověk pak má o to větší radost když se dostaví pokroky.
Já mám teď v práci kobču, kterou panička neúspěšně 2 roky obsedala, a na začátku jsem si myslela, že to ani jedna nedáme (kobyla se chovala jako rozmazlený agresivní fracek) ale když jsem si o víkendu konečně poprvé troufla na vyjížďku a kobča šlapala bez odmlouvání a dokonce se tvářila spokojeně, tak to byla paráda.
Vy máte v rukou nepřiježděného koně, a oba máte před sebou spoustu práce a dlouhou a krásnou cestu, i když třeba ne snadnou

Máte pravdu, ze začátku jsme chodili do kruhovky, tam se jen motal, jakoby zkoušel drezurní kroky :D Zkoušeli jsme to znovu a znovu až kruhovku zvládal dobře, pouze v kroku. Klus by nešel, na zemi bylo zmrzlé bláto a koník má bohužel plochá kopyta. Cítím jak ho to bolí. Pak jsme zkoušeli krátké procházky, po trávě nemá problém. Klus v pohodě, cval zatím taky. Jezdíme zatím s druhým koněm, s tím je v klidu. Ale ráda bych ho naučila jezdit samostatně, aby nebyl tolik fixovaný na druhého koně. Znáte to, splaší se jeden, splaší se všichni :D A druhý kamarád pony je trochu plašan.

S kobylkou Vám přeji ať se daří, ať se z rozmazleného agresivního koně stane hodný beránek :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík