Zastavuje, nechce se hnout z místa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kilsi

4.1.2017 21:31
Kilsi

XXX.XXX.21.204

Dobry vecer, chtela bych vas poprosit o radu. Pred cca měsícem jsem si privezla kobylu A1/1 3 létá, bývala dostihacka. Byla zvykla byt na noc v boxe. Privezla jsem si ji ze špatných podminek pohublou a do budoucna bych ji chtela mit na pastevnim ustajeni. Mela jsem ji skoro 3 týdny v boxe a pres den chodila do vybehu ke konim, na noc jsem ji zavírala. Vse bylo bez problému kdykoliv jsem prisla do vybehu ochotně se mnou odešla, kamkoliv na prochazku atd. Pote co jsem ji zkusila dat 24/7 asi cca tyden byla venku a kdyz jsem prisla (bylo jeste blato) odešla se mnou také bez problému. Ted mam velký problem.. nemohla jsem ji dostat z vybehu nevim jestli je to kvuli tomu ze je zmrzlo a tak vsichni kone stoji jen kolem seniku na sene a nechtějí chodit po vybehu kde je zmrzlo a nebo kde je problem. Nechtela šlapat do toho tvrdého zmrzlého, zároveň mi zacala kulhat tak po dlouhém boji jsme ji dostali ven a nechala jsem ji v boxe. (Tam nekulhala - vadilo ji to tvrdo a nerovný povrch. Ted mam dost podobný problem i v boxe. Nechce se ji chodit ani z boxu ven kdyz uz ji ven dostanu a jdeme na prochazku tak se zastaví, stoji a nejde s ni pohnout. Myslela jsem ze ji nevyhovuje byt venku 24/7 ale ted mi prijde ze si vymejsli. Nevim jestli je to proto ze se boji ze ji zavřu zase do vybehu a nebo proc se mnou najednou nechce nikam chodit a zastavuje se. Proc se tak chová? Jak to resit? Dekuju za rady.

4.1.2017 21:47
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Tak v prvom rade toto je najnevhodnejší čas kedy riešiť zmenu režimu na 24/7 !
Môže mať otlaky, mohla prechladnúť, môže jej byť hocičo ale určite si nevymýšľa

4.1.2017 21:53
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Nechodila za vámi jako za "stádem" a když pak získala nové, nechce od něj odejít? Jen nápad.

Kilsi

4.1.2017 21:55
Kilsi

XXX.XXX.21.204

Ja vim :( samozrejme jsem ji nevyhodila jen tak na mráz...zacala jsem prave postupně a s teplou dekou..ale ted ji mam radsi v boxe jen je tam sama to ji nevadi ale nevim co mam delat nemuze byt cely dny zavřena :(.

Kilsi

4.1.2017 21:57
Kilsi

XXX.XXX.21.204

S tim stádem me to taky napadlo..jen se ted vubec nevyznám v tom co chce.

Nanny

4.1.2017 22:03
Nanny

XXX.XXX.199.180

Nemůže to být prostě tím, že koně mají rádi nějaký svůj stálý režim, a Vy jí ho pořád měníte, a ona je prostě nespokojená, když si na něco zvykne, tak zase přijde změna, takže prostě stávkuje, protože to jinak říct neumí?

Neregistrovaný uživatel

4.1.2017 22:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

3-letá bývalá dostihačka?

Kilsi

4.1.2017 22:12
Kilsi

XXX.XXX.38.108

Ocividne byla spokojena dokud chodila do vybehu a na noc domu.. od ty doby co jsem ji to změnila a zacala bejt 24/7 tak se takhle zacala chovat. Takze myslíte ze bych mela zkusit ji hodit do toho režimu pres den vybeh na noc box? Kdyz byla takhle spokojena? 24/7 očividně ted nedává kvuli tomu tvrdu - nohy ji pak boli a zároveň je dost pokousana od koni ostatních.. je ve stade na posledním místě nebo co byste poradili?

Kilsi

4.1.2017 22:13
Kilsi

XXX.XXX.21.204

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
3-letá bývalá dostihačka?

Odbehla pouze 2 dostihy pak jsem si ji vzala z horších podmínek ja.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2017 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To víte..Kdo ví jak se s ní zacházelo.

Kilsi

4.1.2017 22:18
Kilsi

XXX.XXX.21.204

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To víte..Kdo ví jak se s ní zacházelo.

Prave ze z toho co vim moc hezky ne :( jen me překvapuje prave ze jsme neměli problémy a ted zacala takhle stávkovat chci aby byla spokojena :(.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2017 22:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To může být že Vám třeba jenom nevěří.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2017 22:25

Mám dojem, že by to mohlo súvisiť s krívaním. Celkom by som to tipla aj na absces. Každopádne, ako prvé by som vylúčila zdravotný problém, potom môžete hádať ďalej.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2017 22:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Samozřejmě zdravotní důvody musíte vyloučit první.

Kilsi

4.1.2017 22:31
Kilsi

XXX.XXX.21.204

Kulhala pouze ve vybehu na nerovnem povrchu v boxe nebo na rovnem povrchu nekulhala ma zároveň sundane cerstve přední podkovy takze ma nohy citlivější a jeste ma podložky na zadních protoze ji nekdo rozrezal strelky..takze asi kombinace tvrdého povrchu a pobyt 24/7 ji nesvědčí :(.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2017 22:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To jí určitě nesvědčí.Ono přes den sem chodí mnohem zkušenější lidi než jsem já.Určitě Vám zítra poradí co a jak udělat.

5.1.2017 09:50
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Kilsi napsal(a):
Kulhala pouze ve vybehu na nerovnem povrchu v boxe nebo na rovnem povrchu nekulhala ma zároveň sundane cerstve přední podkovy takze ma nohy citlivější a jeste ma podložky na zadních protoze ji nekdo rozrezal strelky..takze asi kombinace tvrdého povrchu a pobyt 24/7 ji nesvědčí :(.

Odpovedala ste si sama, má čerstvo vyzuté podkovy, je tvrdo, mohla sa otlačiť. Plus ste jej zmenili režim, je z toho v strese a bolia ju nohy. Určite by som ju do jari nechávala na noc v boxe a na tie predky kúpila topánky. Možno sa jej aj prevalí absces tiež to niekedy takto začína. Ak krívanie neprestane volajte veterinára.

Kilsi

5.1.2017 10:41
Kilsi

XXX.XXX.38.108

A nejake tipy kde koupit v Praze boticky? Diky.

5.1.2017 11:22
22verunka

XXX.XXX.115.208

Nebo jeste zkuste kovare at vam nalepi jen plastove podkovy. Nase kobca je taky nosila a protoze kovat nebylo do ceho a rohovina strasna jen sme lepili takovy plastovy jakoze podkovy. Stalo to o neco vic nez bezna podkova ale kobca prestala mit naslapy abscesy uz se nevraceli. Pokud na ni nejezdite jako ze asi ne tak je to dobra volba. Botky jsou taky super jen poradne merte az budete vybirat velikost. V praze urcite sezenete. V tech vetsich jako D&J atd... hlavne ji nenechavejte nonstop venku. Dostihaci travi vetsinu dne v boxe nebo pracuji. Vybehu maji poskromnu. Tak ji zkuste poustet treba na pul dne pak box. Vzit na ruce ven a pomalu prodluzujte vybeh ale nedelejte to na raz.24/7 ji evidentne vadi. A zkuste znovu od jara navykat.

Kilsi

5.1.2017 12:00
Kilsi

XXX.XXX.22.25

22verunka napsal(a):
Nebo jeste zkuste kovare at vam nalepi jen plastove podkovy. Nase kobca je taky nosila a protoze kovat nebylo do ceho a rohovina strasna jen sme lepili takovy plastovy jakoze podkovy. Stalo to o neco vic nez bezna podkova ale kobca prestala mit naslapy abscesy uz se nevraceli. Pokud na ni nejezdite jako ze asi ne tak je to dobra volba. Botky jsou taky super jen poradne merte az budete vybirat velikost. V praze urcite sezenete. V tech vetsich jako D&J atd... hlavne ji nenechavejte nonstop venku. Dostihaci travi vetsinu dne v boxe nebo pracuji. Vybehu maji poskromnu. Tak ji zkuste poustet treba na pul dne pak box. Vzit na ruce ven a pomalu prodluzujte vybeh ale nedelejte to na raz.24/7 ji evidentne vadi. A zkuste znovu od jara navykat.

Dobre dekuji za rady, zkusim ji dnes hodit alespoň na hodinku do vybehu a pak ji zavru jen se zase bojím ze se zabejci a nedostanu ji zase ven z vybehu :/.

5.1.2017 12:38
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Kilsi napsal(a):
Dobre dekuji za rady, zkusim ji dnes hodit alespoň na hodinku do vybehu a pak ji zavru jen se zase bojím ze se zabejci a nedostanu ji zase ven z vybehu :/.

A v boxe je sama? Ak áno chcelo by to parťáka. A aj z výbehu skúste s ňou zobrať aj iného koňa a toho potom prípadne odveďte naspäť aby nešla sama.
A s tými botičkami skúste kontaktovať p. Vostatkovu http://www.boty-pro-kone.cz/ poradí vám.
Myslím si, že to bude s tými kopytami na dlhšie ako len na jedno nasadenie podkov a takto to budete mať vyriešené nadlho.

Kilsi

5.1.2017 12:45
Kilsi

XXX.XXX.22.25

katkaa1 napsal(a):
A v boxe je sama? Ak áno chcelo by to parťáka. A aj z výbehu skúste s ňou zobrať aj iného koňa a toho potom prípadne odveďte naspäť aby nešla sama.
A s tými botičkami skúste kontaktovať p. Vostatkovu http://www.boty-pro-kone.cz/ poradí vám.
Myslím si, že to bude s tými kopytami na dlhšie ako len na jedno nasadenie podkov a takto to budete mať vyriešené nadlho.

V boxe je bohuzel sama ale nijak jit o nevadi.. oni vsichni kone jsou na pastevnim ustajeni :/ ja minule zkoušela at jde za koněm ale ani to nepomahalo ale nakonec jsme ji ven dostali.

5.1.2017 12:50
22verunka

XXX.XXX.136.25

A neslo by nechat s ni nejakeho konika v boxe? Alespon do jara at tam neni sama. Ono ji to vadi jen to nedava najevo.

Kilsi

5.1.2017 13:00
Kilsi

XXX.XXX.22.25

Bohuzel ta moznost tu neni :/ a vsude v okolí boxove ustajeni je plne..

5.1.2017 13:06
22verunka

XXX.XXX.136.25

A kdyz je kobca na noc v boxe (to mate jeden box) ?ze by ste ji tam proste na noc dali kamose se kterym by sla rano do vybehu a vecer domu.

Kilsi

5.1.2017 13:08
Kilsi

XXX.XXX.22.25

Maji tam asi 4 boxy ale nikdo z majitelů kone zavirat nechce.

5.1.2017 13:13
22verunka

XXX.XXX.136.25

Aha. No to je blby ale tak kdyz to jinak nejde.

5.1.2017 13:21

Kilsi: zkuste jí změřit přední kopyta - postavit jí na papír, obkreslit kopýtka a přeměřit. Mám na prodej téměř botičky ve velmi dobrém stavu. Pokud má kopýtka jako běžný plňas, mohly by jí sednout. Kdyžtak napište do soukr.zprávy.

Ensin

5.1.2017 15:30
Ensin

XXX.XXX.105.13

Jen mě tak napadlo- nebolí ju třeba záda? Počasí, nevhodná deka, nachlazení, ledviny, bedra... Ty kopyta- samozřejmě, to určitě taky může být problém. Moje koby právě kulhala na přední nohu, než se zjistilo, že je to od zad. Taky měla právě dny, kdy se vůbec nechtěla hýbat.

Kilsi

5.1.2017 17:15
Kilsi

XXX.XXX.38.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kilsi: zkuste jí změřit přední kopyta - postavit jí na papír, obkreslit kopýtka a přeměřit. Mám na prodej téměř botičky ve velmi dobrém stavu. Pokud má kopýtka jako běžný plňas, mohly by jí sednout. Kdyžtak napište do soukr.zprávy.

Můžete mi prosim napsat na e-mail? Mela bych o boticky zajem - nikol.javorska@email.cz.

5.1.2017 17:51
koně

XXX.XXX.205.252

Kilsi napsal(a):

Proč má sundané přední podkovy? Zadní má, chápu li to dobře?
Myslím, že jste to trefila, tvrdo a náhlý přechod na ven, jí evidentně nevyhovuje.Což se jí ani nedivím.
Píšete, že do stáda nezapadla a na boxe je ráda.Tak jí tak nechte a zjara, až bude nakrmená, nebolavá a zvyklá na nové prostředí bych jí třeba zkusila pomalu aklimatizovat.
Chcete li přecházet na boso a 24/7 nedělejte to v zimě a ze dne na den.

Kilsi

5.1.2017 18:01
Kilsi

XXX.XXX.22.21

Ma spatna kopyta prisla k nam nakovana na předky ale mela na nich moc malé podkovy a skoro zadne patky proto ji podkovy kovar sundal. Na zadních byla bez podkov ale museli jsme nakovat s podložkami protoze mela řezy ve strelkach a bolelo ji chodit - dodnes nevim proc ji nekdo rozrezavál zadni strelky. Dnes jsem byla ve stáji dala jsem ji na hodinku do vybehu zrovna tam moc nechtela a pak zase stavkovala z vybehu ven. Ale dnes stačilo aby nam zamlaskali za zadkem a sla..dnes si udelal jeden koník ve vybehu uraz tak aspon v boxe bude mit společnost :).

5.1.2017 19:43
koně

XXX.XXX.205.252

Má li zadní, a je bolavá, dejte i přední.Opravdu, do zmrazků nemá cenu okamžitě sundavat.Divím se, že vám to kovář nevysvětlil.Podkovy by dal správné a zujete li v březnu do bláta, nebude to pro kobylu aspoň tolik bolestivé.
Teď by jí mohl ulevit sníh, nebude tolik trpět na zmrzlých hroudách a dírách.
Myslím, že si na vás nic moc nevymýšlí, prostě jí chození bolí.
Když na všechny změny půjdete pomalu a pozvolně, bude se kobyla zlepšovat.

10.1.2017 17:40
JanaLacko

XXX.XXX.142.178

Dobrý podvečer,

tak jak to s kobylkou vypadá? Posouvám vlákno zase o něco výš ;-)

Všechny postřehy, co tu zazněly, mají rozhodně svoje opodstatnění. Změny režimu zvlášť v tomhle ročním období jsou pro koně náročné a nechat čerstvě zutého koně na zmrzlém výběhu není zrovna to pravé ořechové. Pokud je s koňmi, ke kterým se ještě dost dobře nezačlenila a koušou ji, bude nejspíš ráda, že je ráda - že může v klidu stát někde mezi stádem a boxem, aniž by musela dělat bolestivé kroky nebo řešit pro sebe složité situace.

Ale přesto tady chci napsat ještě jednu věc - pokud s koněm pracujete dobře a máte správně poskládané dílčí prvky vztahu, jako je často zmiňovaná důvěra a respekt, tak s vámi kůň půjde takřka kdykoliv a kamkoliv, i kdyby ho to bolelo... Ono se tomu v životě totiž nedá pokaždé vyhnout.
Samozřejmě v první řadě musíte respektovat, když kobylka není v pohodě, a udělat všechno pro to, aby se cítila líp. Na druhou stranu by ale neměla nastat situace, kdy se svým koněm nejste schopná pohnout. ;-).

Přidejte reakci

Přidat smajlík