Nanny

XXX.XXX.199.180
Koupila jsem si v létě koně. Má celý život podkovy, takže jsem mu je nechala. Dřív jsem jezdila bosé koně, ale říkala jsem si, když je má celý život, je na ně zvyklý, bude to v pohodě, umí na tom chodit. Jenže teď přišla zima a sníh a my nemůžeme jet ani na vyjížďku, jemu to tak strašně klouže! Po výběhu doslova bruslí, venku co krok, to uklouznutí, jsem z toho docela nešťastná. Je to normální? Vždyť podkovy má spoustu koní a určitě normálně jezdí ven, nestojí celou zimu ve výběhu. Mám prostě jenom obzvláštní nemehlo? Kdybych teď třeba sundala aspoň zadní, mohlo by se to zlepšit? Zeptám se kováře, co on na to, nemám s tím zkušenosti, a nevím, jestli je dobré mu to teď sundávat, aby zase neměl jiné problémy, bylo mi řečeno, že podkovy mít musí kvůli postoji a že má plochá kopyta. Jak jezdíte na okovaných koních v zimě vy?
Nanny

XXX.XXX.199.180
Fotky nemám, můžu zkusit udělat. Je mu 15, majitelka říkala, že všichni kováři, co ho kovali, tak radili podkovy nechat, ona to prý zkoušela i bez nich, ale nešlo to. My nedávno změnili ustájení, příští týden přijede nový kovář, tak se s ním poradím, jestli bychom nezkusili třeba aspoň ty zadní, těma klouže fakt hodně. Jinak nevím, co vymyslet, přece nebudeme celou zimu nejezdit.
Pokud má jen holé pantoflice, samozřejmě mu to klouže.
Je to stejné, jako byste si vy obula brusle.
Proč ten údiv?
Buď podkovy sundáte s tím, že jezdit budete dokud je sníh. Nebo je nesundáte, jezdit nebudete dokud je sníh a ve výběhu si to koník nějak ošéfuje. Nebo požádáte kováře o navářky na podkovy. Vepředu hmatec, vzadu ozuby.
johnt
napsal(a):
Pokud musí mít podkovy tak při překutí mu tam nechte dát vyhazováky a nášlapky se dělat nebudou a koník bude normálně fungovat. Buď si je seženete v jezdeckých potřebách nebo se optat kováře zdali je tak vybaven a bude je mít s sebou.
Vyhazováky jsou jedna věc a pantoflice věc druhá...
Jak píše Sisi nebo Tony, plný souhlas
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
Já mám svojí kobylku kterou jsem koupila v zimě kutou na předek kvůli problému s kopyty. máme hladké podkovy a problém nemá.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Díky za rady, ozuby mě nenapadly, ale konzultovala jsem to s ustajovatelkou a bojí se, že to ve stádě může být nebezpečný. Ostatní koně nejsou kovaný, jsem ráda, že nás vůbec vzali s podkovama. No budeme to muset nějak přežít, asi se vykašlu na ježdění a dám mu prostě volno, jak znám zimy u nás, tak sníh zůstane ležet maximálně pár dní.
Moje zkušenost je taková, že rozdíl mezi na všechny 4 a jenom na předky je neporovnatelně veliký ( pantoflice ). Tam kde 2 koně rozdílných plemen i velikosti kovaní na všechny 4 klouzaly na všechny strany a neměly žádný opěrný bod, kůň kovaný jen na předky se zabrzdil na bosých zadních a těma předkama se nějakým záhadným způsobem pohyboval tak, že mu to skoro neklouzalo.
Fajn bylo, když byli poně nakovaní plastovýma (gumovýma) podkovama, myslím že epona nebo něco v tom stylu. Ti si vykračovali jak páni i po ledu a nechápavě vzhlíželi ke svým velkým parťákům na klasických podkovách, kterým to pochopitelně klouzalo. (cesta z výběhu, nešlo jít jinudy).
Nanny

XXX.XXX.199.180
Plastové podkovy? To existuje? Vidím, že se mám ještě hodně co učit, jdu si o tom něco zjistit. Díky za tip.
Tak já bych zkombinovala vidiový hroty, které zmírní klouzání + vyhazováky do podkov. které zamezí tvorbě nášlapků.
Ty vidový hroty vyztupují z podkovy nej minimálně (cca 2–3 mm), tak že ohledně zranění ostatních koní to není riziko.
Před dvěma lety jsem koně zula na zadek, když jsme se stěhovali k vysočině, ale my máme kopyta dost slušná, pokud má váš plochá a sníh sleze a budou jen zmrazky tak je možné, že taky může být za pár dní chromej, jak se otlačí... Tak že sundání podkov je třeba zvážit, zda jste v oblasti kde je sníh celou zimu, nebo to chvíli vydržet s...
Ano, plastové podkovy existují a je jich dokonce hromada různých druhů a značek, které se liší kvalitou, provedením, účelem i cenu :D
Oproti kovovým šetří kopyto i klouby koně a v zimě opravdu kloužou o mnoho méně než klasické kovové. Ve světě jsou plastovky poměrně rozšířenou záležitostí, u nás si svoji cestu teprve prorážejí. Můžete mrknout na https://www.facebook.com/plastovepodkovy.cz/ - hromadu informací tam najdete.