Svatava

XXX.XXX.70.17
Můžou (optimálně na 30, max 40), ale dávno už to nedělám.
Po praní je pračka zadělaná chlupama, co se pak nabalujou na oblečení, takže je nutno projet ji pak dvakrát nebo třikrát naprázdno, což je celkem neekonomický, a vyčistit filtr.
A to i v případě, že se předtím vynasnažím tu dečku co nejpoctivěji odchlupit ručně
Takže je obvykle buď dám vyprat někomu kdo na to má spešl pračku (eqiservis apod.), nebo je vymáchám ručně v kýblu.
Eloun

XXX.XXX.210.224
Peru klidně v pračce, ale jak zaznělo výše, je lepší samotný. Ale POZOR peru bez chemických přípravků, koni to pak nemusí dělat dobře a může z toho být virážka, či jiná reakce. Když peru dečky, peru zásadně s avivážem na sport, který je na přírodní bázy...není tolik agresivní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Rada od pana chytrého: Pokud máte kamarády, tak tvrdit že se Vám rozbila doma pračka a jestli Vás nechá něco vyprat u něj...Pokud máte dost přátel vydrží to i několik let. Ovšem spotřeba přátel je enormní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Jsem čuně a podsedlovky neperu. Když už to je blbý, zahodím a koupím novou.
Podsedlovky pod anglii jsou brnkačka. Teprve western.podsedlovky vás prověří!
To jsem vyřešila tzv.víštuchem.Pod tlustou dečku jsem dala vysráženou, tedy zplstnatělou deku, tu jsem pak prala a dečku jen kartáčovala.
Po přechodu na australské sedlo jsem koupila aeroprenovou dečku a je to bez problémů.
https://www.equiworld.cz/kategorie/podsedlove-decky-haf-1/podsedlova-deka-dressage-haf-equitation.
VrTerinka

XXX.XXX.152.253
Jj vapka to jistí, i moje hrubá westernová byla jako nová, akorát pak v létě schla asi dva dny :D.
Ve stáji máme pro tyto účely pračku. Podsedlovky mám jen bavlněné (Stubben nebo Eskadron), při větším znečištění (propocená) peru na 60 stupňů, při menším na 40. Jsem prací maniak, v létě, když se kůň zpotí, klidně i po každém použití. Hrubou špínu (chlupy) před praním odstraním kartáčem.
Pračka i dečky drží už třetí rok
Uživatel s deaktivovaným účtem

Peru v normální pračce, v obalu na polštář. Neuvolní to tolik chlupů - jen z dírek mezi knoflíky. A nemám problém Program neřeším - prostě na 40 jako jiné prádlo, jen s práškem, bez aviváže.
Pračka na 40 to jistí. Vydržela prát dečky všech našich koní krásných 12 let / včetně odpocek, kamaší, termodek, a psích pelechů... Byla báječná, úžasná, dokonalá, bohužel po Vánocích nás opustila. Pořídili jsme tedy novou /stejné značky/ a doufáme, že s námi bude stejně dlouho. Ikdyž máme teorii, že do novějších elektrospotřebičů montují výrobci "kurvítka" a s vysněným spotřebičem se loučíte již několik týdnů po vypršení záruční doby...
Oťásek
napsal(a):
Pračka na 40 to jistí. Vydržela prát dečky všech našich koní krásných 12 let / včetně odpocek, kamaší, termodek, a psích pelechů... Byla báječná, úžasná, dokonalá, bohužel po Vánocích nás opustila. Pořídili jsme tedy novou /stejné značky/ a doufáme, že s námi bude stejně dlouho. Ikdyž máme teorii, že do novějších elektrospotřebičů montují výrobci "kurvítka" a s vysněným spotřebičem se loučíte již několik týdnů po vypršení záruční doby...
Já jsem pračku nechávala opravovat, co to šlo. Makala krásných 14 let. A také prala všechno, co se nerozpustí. Opět jsem zakoupila stejnou značku, co prve. A také čekám na akci oněch kurvítek
Joo holky to víte, je to spotřební zboží a to se musí spotřebovat. Fuj, aby to vydrželo celý život. Co by pak autorizovaní opraváři a prodejci náhradních dílů dělali :).
Mamka koupila pračku, když jsem byla mimino. Vydržela 20 let. No šla jsem prát a shořel motor. Bohužel Ardo už pračky nedělá. Tak jsem zvědavá jak nám naše nová bude sloužit. Máme jí rok a zatím bez poruch :D.
Jeden OT k těm kurvítkám - zajímavý dokument.
https://www.youtube.com/watch?v=YAeNjD4Ce9M.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dokonce mají firmy kurvítkové kanceláře a využívají je náležitě..Jak by jsme jinak mohli koupit vysoušeč vlasů, kterému horký vzduch proudí přes motor?To by ten ing. co to navrhoval musel být idiot na druhou.Není, mají to spočítané na pár let a pak tradáá pro nový.
Podle mě kurvítka byla jsou a budou. Jen tekrát byla na delší dobu protože vývoj trval pomalu, teď se to urychluje...
No akdyž už sme u toho, jsem jediná dcera rodičů, která, jelikož přecijen užívala více pokroku, byla vždy nařčena z toho, ž e všechno rfozbije a v jiných rodinách se toi neděje?
sisi58
napsal(a):
Dřív kurvítka nebyla, protože byli lidé hrdí na svou práci a každý se chlubil, jak je šikovný!
Jinak bychom teď neměli starožitnosti a památky
Sisi, výjimečně s vámi musím nesouhlasit. Žárovky se začaly "pančovat" už ve třicátých letech.
Na západě se na spotřebu jelo, ve východním bloku byly omezené zdroje, takže tam ty věci musely vydržet - jelo se tedy na výdrž spotřebiče. Dnes už tohle neplatí, bohužel, je třeba stále prodávat a produkovat větší a větší zisk.
Klidně do dokumentu jukněte - stačí na tu oslavu v jedné požární zbrojnici. Zmínka o wekamerách stojí za to.
Dotaz
napsal(a):
Sisi, výjimečně s vámi musím nesouhlasit. Žárovky se začaly "pančovat" už ve třicátých letech.
Na západě se na spotřebu jelo, ve východním bloku byly omezené zdroje, takže tam ty věci musely vydržet - jelo se tedy na výdrž spotřebiče. Dnes už tohle neplatí, bohužel, je třeba stále prodávat a produkovat větší a větší zisk.
Klidně do dokumentu jukněte - stačí na tu oslavu v jedné požární zbrojnici. Zmínka o wekamerách stojí za to.
Psala jsem o starožitnostech a památkách, tedy hrady, zámky, kostely, mosty.
sisi58
napsal(a):
Psala jsem o starožitnostech a památkách, tedy hrady, zámky, kostely, mosty.
Všechny tyhle věci ale potřebují pravidelnou a pečlivou údržbu, jinak se rozbijí též.
Oprava takového zámku vás vyjde pomalu natolik, že byste si takový zámek mohla dát psotavit nový
A tak to funguje i u dnešních věcí.
lenacia
napsal(a):
Trak mě napadá, juak dlouho trvá praní deky v jezdeckých potřebách, když ji tam přivezu?
Záleží na tom, zda je sezóna. Někdy jsou deky vyprané do týdne, ale například Equiservis po zimní sezóně je natolik vytížený, že deky dovezené na vyprání loni (či předloni?) na jaře byly k vyzvednutí až v létě, po téměř třech měsících.
lenacia
napsal(a):
Všechny tyhle věci ale potřebují pravidelnou a pečlivou údržbu, jinak se rozbijí též.
Oprava takového zámku vás vyjde pomalu natolik, že byste si takový zámek mohla dát psotavit nový
A tak to funguje i u dnešních věcí.
To je blbost. Máte to popletené. Věci po prarodíčích stačí snést z půdy a vyčistit a slouží dál.
I kdybyste dnes vyrobené věci opravovala co nejpečlivěji, nikdy nevydrží to, co věci vyrobené, (postavené) dříve.
To bylo děláno tak, aby to vydrželo. Teď se vyrábí tak, aby se to posr lo, vzápětí po zruční době.
Pokud by si např.ve středověku někdo koupil výrobek, který by se rozpadl, výrobce by to odskákal, popř. by ho vyloučili z cechu.
Podsedlvoky, peru normálně v pračce, ale beru jako samzřejmost je nejdřív odchlupit (kartáčem a následně gumovou rukavicí), peru na 40 °C. Pak tam hodím třeba rajtky a spol a na civílní prádlo se mi chlupy nikdy nedostaly, ale urdžuju dečky v rozumném stavu, tedy nejzdím v nich x měsíců a pokud koně línají, po každém ježdění ji zevnitř okartáčuju (poud je moc spocená tak až před ježděním)
oxox

XXX.XXX.131.110
Což o to, vyprat decku bych asi ještě zvládla. Westernovou- vapkou. Ale jak ji teď usušit? Máte někdo zkusenost, jestli je to teď, když je okolo nuly, ususitelne? Domu to vzít nemůžu, myslím že bude smrdet i po vyprani, a staj nemame, koně jsou na pastevku. Jedná se o ten obyc typ s umělým beranem.
lil

XXX.XXX.161.187
Když ji chci jen zbavit prachu a není období línání, tak jde do pračky na 30°, ale kfyž je zachlupatěná nebo ju potřebuju zbavit třrba ušpinění od sedla atd tak v ruce.
trouba

XXX.XXX.252.37