Opravdu je potreba je obsednout?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2017 07:54
lafina

XXX.XXX.65.1

Mam 4 koně, dva starší 14-ti lete a pak dva mladé Welsh coby, valachy, prave bratry, na jaře 4 a 3 lete.no a taky osmiměsíční mimco a skoro žádné hlídání.do vedlejší vesnice se přistěhoval chlápek, co do mě vandruje, že mi je obsedne, že už by dávno měli něco dělat.Já se těším, ze si konečně udělám koně podle sebe, ty dva starší jsem odnaucovala dost zlozvykum.Kluci zvladaji základní veci, korekce, nastoupí do prepravniku.no, s mimcem to není žádná sláva, času moc není a tak obsedani zatím nehrozí...nechci je dávat nekomu, nemam problém s tím, ze se flakaji na pastvině.Jen mě vrtá hlavou ten chlápek, ty jeho řeči...Vážně je to takový "problém", když kone obsednu až v jeho 5-ti letech (v případě toho starsiho)?

12.1.2017 08:20
keira

XXX.XXX.106.7

Není, obsedala jsem v devíti letech a nebyl problém.

Bude mnohem lepší, když si je v klidu a s láskou obsedneš ty než někdo cizí, koho koně neznají, ty mu nevěříš a koho zřejmě jen svědí zadek.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2017 08:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Nemusíte je obsedat vůbec, jim to nijak neublíží

12.1.2017 08:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vykašlete se na chlapa. Mužští musí pořád něco řešit (nakoukněte do hospod) a stejně to nakonec není k ničemu dobrému.

12.1.2017 10:56
ciraali

XXX.XXX.40.10

Na chlapa se vykaslete, vi o tom houby. Obsednout kone ve 4 nebo az 5 letech je idealni stav. Zvlast v pripade tezsiho plemene jako je welsh cob. Vubec nic tim nezkazite a ti kone taky o nic neprijdou, naopak. Budou mit vic casu dozrat jak telesne, tak psychicky.

12.1.2017 11:12
22verunka

XXX.XXX.185.163

Presne tak mam taky zkusenost takovou jak pisete. Na mladocha nebyl cas tak byl s ostatnima na pastve. Kdybych ho opsedla ve trech letech mela bych pod sedlem pubertaka. Obsedala jsem skoro v 6 a konik byl uplne zlatej. Ve smes sem si sedla a jela zadne drama se nekonalo. Z toho pana si nic nedelejte. Chlapy si mysli ze jsou pani tvorstva.

12.1.2017 11:32
makki

XXX.XXX.107.171

Velšani jsou pozdnější, těm chvíle klidu neublíží.

12.1.2017 11:51
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

Obsedněte klidně později, pána patrně "ze staré školy" mějte klidně na háku . Koně můžou nejen fyzicky dospět a hlavně ještě psychicky vyzrát. Určitě s nimi nějakou práci dělejte, ať úplně "nezvlčí" a případně pozdně pubertální výstřelky kdyžtak včas odbouráte, ale rozhodně není nutné je systematicky připravovat pod sedlo. Koneckonců když máte koně v psychické pohodě a udělala se s ním jakás takás práce ze země, měl by v pohodě zvládnout, že se mu vyškrábete na hřbet, i kdybyste se vůbec nedržela žádných "obsedacích manuálů".

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2017 11:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsou to Vaši koně, rozhodněte o nich Vy a ne nějaký chlápek od vedle...

12.1.2017 12:09
koně

XXX.XXX.205.252

lafina napsal(a):
Mam 4 koně, dva starší 14-ti lete a pak dva mladé Welsh coby, valachy, prave bratry, na jaře 4 a 3 lete.no a taky osmiměsíční mimco a skoro žádné hlídání.do vedlejší vesnice se přistěhoval chlápek, co do mě vandruje, že mi je obsedne, že už by dávno měli něco dělat.Já se těším, ze si konečně udělám koně podle sebe, ty dva starší jsem odnaucovala dost zlozvykum.Kluci zvladaji základní veci, korekce, nastoupí do prepravniku.no, s mimcem to není žádná sláva, času moc není a tak obsedani zatím nehrozí...nechci je dávat nekomu, nemam problém s tím, ze se flakaji na pastvině.Jen mě vrtá hlavou ten chlápek, ty jeho řeči...Vážně je to takový "problém", když kone obsednu až v jeho 5-ti letech (v případě toho starsiho)?

Chlápek nemá co svého pod zadek ? Tak se chce realizovat u vás?
Souhlasím s JanaLacko.Něco dělejte, podle hlídání, ale systém to mít nemusí.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2017 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

No když jsem řekla že svého chci taky obsedat po 4 roce tak taky lamentoval s tím že se to má dělat ve třech. Řekla jsem že ho mám pozdějšího a chci mu dát více času k vývynu ale že se uvidí a že já obsedat nebudu.

Na pána se vykašlete jsou to vaši koně. I kdyby se do smrti flákali jen na pastvě jemu to může být fuk. A to bych mu i řekla ale jemněji.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2017 12:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No když jsem řekla že svého chci taky obsedat po 4 roce tak taky lamentoval s tím že se to má dělat ve třech. Řekla jsem že ho mám pozdějšího a chci mu dát více času k vývynu ale že se uvidí a že já obsedat nebudu.

Na pána se vykašlete jsou to vaši koně. I kdyby se do smrti flákali jen na pastvě jemu to může být fuk. A to bych mu i řekla ale jemněji.

Do mě hučeli v mojí stáji.

12.1.2017 12:33
vattunka

XXX.XXX.129.153

Přesně jak psali jiní, mám fjordy, takže podobně pozdní plemeno a letos jsem se taky dostala do skluzu, když přes léto závodím nemám čas na mlaďochy, takže většinou pracuji s nima v zimě no a teď tu mám dva pětiletý, budou na jaře, znají práci ze země, na valachovi jsem jednou seděla, nejezdila, a už teď vím, že to letos zase nestihnu, kobyla sice díky práci ze země v létě udělala zkoušku v tahu a od té doby nic, ale na tu bych si čas chtěla najít, kvůli další zkoušce, ale když to nestihnu tak to nestihnu, oni jsou takový spokojený v tom stádě když nic nedělaj...smajlík
Co mám hřebce co s ním závodím, začal pracovat v 5ti letech, teď je mu 8, má výkonnost S a je zdravej a spokojenej, takže no stress, hlášky vesničanů proč už ve dvou letech netahaj kubíky z lesa už nevnímám...

12.1.2017 13:14
lafina

XXX.XXX.65.1

Díky za uklidnění.Valaši zvládají ze země, co je potřeba, odběry krve a vet.osetreni zvládají lépe, než ti staří dva.Pan ve vedlejší vesnici koupil jízdárnu a stáje, původně jsem měla domluveno, ze tam koně dam na silvestra do boxu (mám je nostop venku s pristreskem), u nás lítají rachejtle i do ohrad a sefovou stadecka jsem na podzim dala do pronájmu, tak jsem si nebyla jista, jak to daji.No a pan chtěl koně min.14 dní u sebe, nejen přes jednu noc.pritom všichni jsou na boxy zvyklí.byla bych je tam dala, ale začal mlít o tom osedani, jak dlouho je u koní, jaké má zkušenosti a červíček pochybnosti, proč je chce u sebe tak dlouho začal hlodat.nakonec jsem na silvestra zvolila ustájení jinde, kde jedna noc nebyla problém.Všichni ukázkový a spokojený smajlík.krom teda pána, který rýpe, jak jen může.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2017 13:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

lafina napsal(a):
Díky za uklidnění.Valaši zvládají ze země, co je potřeba, odběry krve a vet.osetreni zvládají lépe, než ti staří dva.Pan ve vedlejší vesnici koupil jízdárnu a stáje, původně jsem měla domluveno, ze tam koně dam na silvestra do boxu (mám je nostop venku s pristreskem), u nás lítají rachejtle i do ohrad a sefovou stadecka jsem na podzim dala do pronájmu, tak jsem si nebyla jista, jak to daji.No a pan chtěl koně min.14 dní u sebe, nejen přes jednu noc.pritom všichni jsou na boxy zvyklí.byla bych je tam dala, ale začal mlít o tom osedani, jak dlouho je u koní, jaké má zkušenosti a červíček pochybnosti, proč je chce u sebe tak dlouho začal hlodat.nakonec jsem na silvestra zvolila ustájení jinde, kde jedna noc nebyla problém.Všichni ukázkový a spokojený smajlík.krom teda pána, který rýpe, jak jen může.

Nechápu co j mu dotoho? A proč se plete do cizích koní který mu neříkají pane. Nemá právo obsednout cizí koně bez svolení majitele proto je chtěl 14 dní u sebe. Obsedl by je a ani by jste to nevěděla a pak by čekal pašáka.

12.1.2017 13:22
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Lafina: Myslím, že jste udělala dobře, že jste je dala jinam. Ten "profík" by se jistě neudržel a něco s nimi podnikal, aby vám dokázal, že to jde. Proč si jen lidi nehledí svého?

12.1.2017 21:35
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Hele já sem taky chlap a nějak mě nenapadá proč řešit tví koně jestli má potřebu může si koupit svoje a dělat si s nimi co chce né ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík