kompot

XXX.XXX.252.37
Dost lidí se ptalo třeba na to lonžování. Mě osobně to dost taky zajímá když nemám přístup kam bych chtěla. A hlavně se hned haštěříte
A tentokrát žádné hádky je načase se na to vykašlat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takže teď přezdívka Kompot?
kompot

XXX.XXX.252.37
Trochu nerozumím. No jestli se takhle chováte ke všem co si zde založili dotaz notak potěš koště a již i chápu proč jsou všichni na faunu navztekaný. Děkuji za pomoc jděte si řešit tu vaší atlantidu když se tu neřeší nic než ona mě stačila část jdnoho vlákna. No mysleli jsme s kamarádkou že mi tu bude odpovězeno.
Svatava

XXX.XXX.70.17
kompot
napsal(a):
Trochu nerozumím. No jestli se takhle chováte ke všem co si zde založili dotaz notak potěš koště a již i chápu proč jsou všichni na faunu navztekaný. Děkuji za pomoc jděte si řešit tu vaší atlantidu když se tu neřeší nic než ona mě stačila část jdnoho vlákna. No mysleli jsme s kamarádkou že mi tu bude odpovězeno.
No a jak přesně zní otázka? Upřímně řečeno ji z úvodního příspěvku nechápu, proto tu možná nebudou žádné odpovědi:).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Http://www.equichannel.cz/lonzovani-kone
co více je potřeba?
kompot

XXX.XXX.252.37
Za odkaz děkujime. Pročteme a snad je tam vše co potřebujeme. Nechceme nic pohnojit.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Http://www.equichannel.cz/lonzovani-kone
co více je potřeba?
Pročetla jsem. Člověk, který takto zadá téma, jakmile sáhne na pomocnou otěž, na 90% něco hodně pohnojí, nikoli zabrání úniku energie. Ježdění bez rukou jakož i bez nohou považuji za velmi užitečné při zkoumání, o čem ta moje harmonická souhra s koněm ve skutečnosti je.
Krom této výhrady je článek jistě přínosny, zejména část o vodění z obou stran, kterému je vhodné dát velmi mnoho času.
Jinak mě se bez výhrad líbil podrobný text, který sem dávala svatava, na začátky práce na kruhu s jednou konží, to bych zkusila po tom zvládnutém vodění.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Chtěla jsem jen zabránit lavině, ale asi nebude cesty. Já třeba klasicky nelonžuju, ale tohle mi přišlo jako stručný návod. A pomocné otěže mi přijde zbytečné používat, ale to je jen názor laika.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chtěla jsem jen zabránit lavině, ale asi nebude cesty. Já třeba klasicky nelonžuju, ale tohle mi přišlo jako stručný návod. A pomocné otěže mi přijde zbytečné používat, ale to je jen názor laika.
Pohoda, jsme ve shodě, píšu totéž, rozporuju jen tu poslední radu článku a propaguji svatavu, lonžuju občas na jedné i dvou, i na kruhu, ale neumím, učím se. Lonžuju pro lepší souhru, jako přípravu před tahem a jako to pilates.
Klid, vy ani já nezabráníme vůbec ničemu, i kdybychom linkovali videa barona Kotase.
Zrovna tady se já ( už) snažit rozhodně nebudu. Tvrd kozel dojiti, rajčata lze vypěstovat i za polárním kruhem, ale za jakou cenu...
kompot

XXX.XXX.252.37
No vyvazování ne nechci a ani jedna z nís ho nechce praktikovat, ale bylo tu dobře nakousnuto dvě lonže. Tohle mě hodně zajímá. K čemu to je a jak se s tím pracuje.
U lonže jako klasiky no máme mladého koníčka jde zejména o uvolnění a nejspíše i práce se hřbetem jelikož tohle chceme mít zmáklé před obsedáním. v jaké pozici má být hlava a jak docílit případně aby koník hlavu dal kam má bez vyvazovaček a dalších vymyšleností jako je gogue a chambon. Navíc nelonžujeme oni jedna na udidle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Lonžování je podle všeho věda, tak se tímto nehonosím. My pracujem "na kruhu", a je to mnohem větší zábava
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Omlouvám se že přispívám ale taky je mi kruhovka milejší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Omlouvám se že přispívám ale taky je mi kruhovka milejší.
Ne v kruhovce, na kruhu, to můžu i na jízdárně, nebo kdekoliv venku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne v kruhovce, na kruhu, to můžu i na jízdárně, nebo kdekoliv venku.
Jo tak. To budu chtít taky, ale uvidím zítra jak tam bude vypadat povrch výštak budeme muset na prochajdu ven.

Já mám velmi ráda seriál Karola Hollého na EQCH, v několika dílech se věnuje i lonžování (včetně úplných začátků).
http://www.equichannel.cz/vycvik-mladeho-kona-pre-rekreacne-ucely.
napsal(a):
Pročetla jsem. Člověk, který takto zadá téma, jakmile sáhne na pomocnou otěž, na 90% něco hodně pohnojí, nikoli zabrání úniku energie. Ježdění bez rukou jakož i bez nohou považuji za velmi užitečné při zkoumání, o čem ta moje harmonická souhra s koněm ve skutečnosti je.
Krom této výhrady je článek jistě přínosny, zejména část o vodění z obou stran, kterému je vhodné dát velmi mnoho času.
Jinak mě se bez výhrad líbil podrobný text, který sem dávala svatava, na začátky práce na kruhu s jednou konží, to bych zkusila po tom zvládnutém vodění.
Jsem ráda, že to někdo přečetl, protože mi přišlo, že v tom vláknu soustředěném na invektiva se informace zcela utopily, a trochu mě to mrzelo, neb zas tak moc svým časem nepohrdám:)
Co tu ještě padlo je kruhovka - ta mi na lonžování moc vhodná nepřipadá. Důvod je prostý: jedna z hlavních příčin proč vlastně lonžovat je narovnání koně. Kůň je vepředu užší než vzadu a má přirozenou tendenci padat plecí na stěnu, je to pro něj jednodušší, ale zároveň to znamená, že zádí bočí. Jedním z cílů výcviku koně je tedy "srovnat" předek před zadek, polopaticky vzato. Na kruhu kůň stěnu nemá, maximálně, se jí "dotýká" v několika bodech kruhu, v kruhovce ji má po celém obvodu a je proto obtížnější po něm chtít, aby na ni nepadal.
Navíc v kruhovce mizí možnost koně lonžovat na dlouhých liniích, takže vlastně nevidím žádnou výhodu, kterou by mohla poskytnout.
kompot

XXX.XXX.252.37
Svatava
napsal(a):
Jsem ráda, že to někdo přečetl, protože mi přišlo, že v tom vláknu soustředěném na invektiva se informace zcela utopily, a trochu mě to mrzelo, neb zas tak moc svým časem nepohrdám:)
Co tu ještě padlo je kruhovka - ta mi na lonžování moc vhodná nepřipadá. Důvod je prostý: jedna z hlavních příčin proč vlastně lonžovat je narovnání koně. Kůň je vepředu užší než vzadu a má přirozenou tendenci padat plecí na stěnu, je to pro něj jednodušší, ale zároveň to znamená, že zádí bočí. Jedním z cílů výcviku koně je tedy "srovnat" předek před zadek, polopaticky vzato. Na kruhu kůň stěnu nemá, maximálně, se jí "dotýká" v několika bodech kruhu, v kruhovce ji má po celém obvodu a je proto obtížnější po něm chtít, aby na ni nepadal.
Navíc v kruhovce mizí možnost koně lonžovat na dlouhých liniích, takže vlastně nevidím žádnou výhodu, kterou by mohla poskytnout.
Mohla by jste to sem prosím zkopírovat? Mocinky děkuji.
kompot
napsal(a):
Mohla by jste to sem prosím zkopírovat? Mocinky děkuji.
Bylo to sepsáno jako reakce na fotky a lonžovací video žluté kobyly od atlantidy, takže když to zkopíruji, ztratí se kontext nicméně větší část textu je dost obecná.
Hřbet pracuje ve chvíli, kdy jde kůň s neblokovaným krkem (nezkráceným ničím - vyvázáním ani otěží) ve své momentální rovnováze (což u ní bude rovnováha přirozená-na předku) v takovém pravidelném rytmu a kmihu, ve kterém se v danou chvíli unese (a u slabých koní to ze začátku znamená velmi pomalé tempo, prakticky z nohy na nohu v klusu - se cvalem v této fázi nemá smysl začínat, protože cokoliv je špatně, ve vyšším ruchu se zhorší a prohnutý prchající kůň nebude posilovat správné svaly). Takže když jde kůň v rovnováze, v pravidelném rytmu a uvolněně, je pak v tu chvíli schopen zvednout svůj hřbet - oddálí zádové obratle a zádové svaly pracují (nikoliv že se zatnou, ale opravdu se hýbou), což je např. na lonži viditelné i oku laika, takže se tím dá dobře řídit. Dá u toho také hlavu dolů, protože je anatomicky nemožné, aby při pružícím hřbetu byla hlava nahoře. Pokud po pobídce do lepšího kmihu zvedne hlavu a ztuhne, je to indikátor toho, že pobídka byla buď příliš důrazná, nebo se kůň ve vyšším ruchu ještě neunese, případně oboje.
Zde si dovolím vsuvku: naopak je totiž možné a bohužel velmi běžné, aby měl kůň hlavu dole a úplně ztuhlý prohnutý hřbet - tohle kouzlo bohužel nefunguje naopak, což pohříchu opravdu mnoho lidí neví a proto zbytečně cpou koním hlavy dolů v jinak bohulibé snaze posílit jim hřbet. Proto opravdu nepoužívejte gogue, kobyle tím nepomůžete.
No vrátím se k té hlavě - optimální je hlava nesená v úrovni kyčle, ale pro začátek, kdy kůň zjišťuje, že se může pořádně protáhnout, že ho nic nezradí v hubě ani jinak a že je mu tahle pozice vlastně dost příjemná (a na to obvykle přijde rychle, jakmile zjistí, že může), člověk může být rád, když se kůň natáhne nosem co nejníž to jde, i za cenu toho, že kůň bude v tu chvilí velmi pod kmihem. Tato pozice není dlouhodobě žádoucí, protože přetěžuje křížokyčelní spoj a hřbet v ní až tak dobře nepruží, ale pro protažení koně a ověření jeho uvolnění je fajn. Pak je možné po koni chtít postupně lepší kmih, ale vždy jen takový, ve kterém se kůň unese. To trvá měsíce, ale postupem času i slabý kůň posílí natolik, aby byl schopen velmi slušného kmihu.
Zkoukla jsem video z lonžování a měla bych k němu pár výhrad/doporučení: jednak bych použila lonžovací obnosek, který je mnohem vhodnější ve všech směrech (měl by být pevný, tj. ne s pohyblivým dílem na nose; teď jsem úspěšně vyzkoušela i Micklem multiuzdečku, ale tam je celkem vysoká pořizovací cena).
Druhak bych kobylu nejen že nehonila dopředu, ale naopak bych se pokusila ji dostat do co nejklidnějšího, nejpomalejšího klusu, jakého bude schopná (klidně kratší lonž a více chodit, vzít na menší kruh, když se rozeběhne, a hodně hodně chválit veškeré uvolnění/zvolnění).
Cval a skákání v tuhle chvíli žádný tréninkový přínos nemá, kobyla chodí naruby, takže bych to odložila až na dobu, kdy bude o hodně lepší v klusu.
Kavalety krok/klus jsou naopak velmi přínosné, ale dala bych jí je níž, na vyšší potřebuje mnohem větší kmih, než je tuto chvíli žádoucí.
Nač jsem v původním textu zapomněla jsou přechody, protože ty jsou důležité k zesílení koně. Přechody by měly být plynulé se zachováním aktivní zádě, především ty do kroku. Krok na rozdíl od klusu není nutné chtít ze začátku co "nejmenší", naopak by krok měl být aktivní, co nejdelší. Kůň může mít tendencí v kroku drobit a zrychlovat (popř. bude mít tendenci naklusávat), nezaměňujte spěch koně s aktivní zádí - cílem je krok pravidelný, co nejdelší, dostatečně aktivní (ale ne uspěchaný). Jelikož potom kůň dělá dlouhé kroky, každý krok trvá tím pádem déle a může se vám zdát, že jde vlastně pomalu, ale nenechte se zmást, je třeba na to vycvičit oko.