Extra specialitka - kohutik + sedlo

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zufala

15.1.2017 16:51
Zufala

XXX.XXX.102.2

Zdravim, mohol by mi prosim niekto poradit, ako nasvalit takyto velmi vysoky a dlhy kohutik? Kon ma 190 KVH. Chybaju mu svaly okolo kohutika a tiez nad lopatkou, v podstate na fotkach to je pekne vidiet.

Dalsia zaludna otazka, ake mam zvolit sedlo na takyto kohutik? Mala som skokoveho Stubbena, ten tlacil z vrchu, mala som skokovu Teknu, ta tlacila z boku a bohuzial toto sedlo sa uz teraz tak tazko zhana. Dalej som skusala drezurne s otvorenou komorou no nebolo to nic co by za to stalo :(

Riesil prosím niekto podobny problem? Lebo ja som uz fakt zufala :(.

ANNIE.54

15.1.2017 17:47
ANNIE.54

XXX.XXX.254.189

Já bych do KD dala NovaEqui Muscle granulky, dostatek objemového krmiva.
Jinak kavalety, správně lonžován, kopečky, protahování krku do stran a dolů.
Doporučuji kouknout na Straightness Training na YouTube.
Zkuste ze země dostat jeho hlavu do pozice dopředu a dolů a takto s ním chodit v kroku. Pro tento účel je fajn lonžovací obnosek.
Se sedlem neporadím, ale pokud neseženete úplně padnoucí sedlo, tak je super Ogilvy korekční podložka z paměťové pěny.

15.1.2017 17:50
vattunka

XXX.XXX.129.153

Já teda nevím a možná mě tu někdo napadne, ale ten kůň je celej nenasvalenej a podvyživenej, ne jen horní linie, ale i prsa a zadek podle fotek teda..čím ho krmíte?je jasné, že vykrmit takovou almaru bude oříšek, ale mám dvě podobný doma, ani jeden z nich už nic nedělá 25 a 27 a oba teda vypadají o mnohem lépe...co se týče osvalení a nakrmení..
já bych na takovém koni snad ani nejezdila, abych mu neubírala drahocenou energii a aby nemusel pálit svaly, nejdřív bych ho pořádně nakrmila což může trvat několik měsíců a hezky ať si cárá sám na pastvinách jak uzná a pokud je venku klidně zadekovat.Nemyslím to ve zlém.

15.1.2017 17:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

ZADAVATELKO
můžete prosím dát i fotku z boku? Normálně celého koně. On moc vykrmený není, ale krk nevypadá zle.
Ať tu nespřádáme nějaké konspirace a vycházíme jen z faktů.

15.1.2017 18:12
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Koník, aspoň z tohoto pohledu, nevypadá vůbec nakrmeně, nemá celé záda osvalená, není to jen o kohoutku. Spíš bych toho koně pořádně krmila a zapojila práci od zádě v kmihu.

konickarka123

15.1.2017 18:49
konickarka123

XXX.XXX.165.211

Kon ma cely den vo vybehu seno, tiez v boxe obrovsku kopu, co sa jadra tyka tak mu davam ako slonovi plne kyble a on stale nic. Na 1 KD dostava 1kg ovsa,3/4kg kukuricneho srotu + namacam cukrovarske rezky a vojteskove granule - z toho vznikne cca 3 kg zmesy ktore rozdelujem na poly. + pridavam 100g extr. lanoveho semena
Jadro dostava rano a vecer.
Futrujem ho co to da no on stale nereaguje.

Co sa jazdenia tyka tak chodim viac menej len cisto do terenu, obcas jazdaren, lonz. Na lonzke sa krasne nesie, je uvolneny - pysky sucha po zemi, alebo ju pekne sam drzi na kolmici - nepouzivam a ani som na neho v zivote nepouzila ziadne chambony, vyvazovacky a podobne. Pekne doslapuje svoje stopy - v kroku dokonca zadnymi preslapuje predok, pod sedlom sa krasne nesie sam, staci len lahky kontakt.

Viem ze ako u cloveka, tak aj zvierata co to podedia po svojich rodicoch. Matku mal tiez takú "suchu" ziadne prsia, svaly zadok nic, len senne brusko.

konickarka123

15.1.2017 18:57
konickarka123

XXX.XXX.165.211

Kon ma raz do roka kontrolovane zuby a 2x do roka sa odcervuje. Len tak mimochodom. Z tohto to nema.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2017 20:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Co až bude ok nechat ušít sedlo na míru?

15.1.2017 20:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Co až bude ok nechat ušít sedlo na míru?

Vy jste pro svou kobču taky nenechala šít, proč tedy druhým radíte tuto variantu?

konickarka123

15.1.2017 20:55
konickarka123

XXX.XXX.100.211

Zvazujem aj tu alternativu len je to financne narocne :/ najskor ho vsak musim dat dokopy a potom budem zvazovat co dalej.

15.1.2017 21:20
Svatava

XXX.XXX.70.17

Ještě jsem neviděla padnoucí sedlo ušité na míru.
Tím neříkám, že to není možné, ale obvykle je výsledkem velmi drahé sedlo, které buď nesedí od začátku, nebo po čase sedět přestane a je prakticky neprodejné.
Osobně bych si sedlo na míru nenechala šít opravdu nikdy.

Jinak k tématu: svaly rostou tam, kde jimi prochází pohyb. Pokud je místo svalu díra, znamená to jednoduše, že kůň tyto svaly v pohybu nepoužívá. Kůň na fotkách se tedy nehýbe přes záda a přes lopatku. Asi bude potřeba přehodnotit systém práce s ním.
Jinak bych před jakýmkoliv nasvalováním a pasováním sedla přehodnotila také jeho krmnou dávku-vzhledem k tomu, v jaké je výživné kondici (ne úplně ideální), bych investovala do rozborů krve (napadá mě nedostatek selene, v našich krajích poměrně častý problém) a nechala bych si sestavit krmnou dávku od nezávislého výživáře. Nejsem odborník, ale přijde mi takhle od oka, že by možná potřeboval více tuků v KD.
Pokud se opravdu dlouhodobě nedaří ho nakrmit, asi bych podezírala taky vředy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2017 21:23

Nakŕmiť- možno zovliť iné jadro, než je ovos, možno nejakú kopletnú zmes určenú pre ťažšie živiteľné kone. Kukuricu kone lepšiezúžitkujú pufrovanú(niečo ako kukuričné vločky). Možno by nebol odveci ani nejakýprípravok na tráviaci trakt, nejaké probiotiká, môže byť, že má kôń vredy. V to to je celkom fajn záležitosť yucca, tú by som na vašom mieste skúsila zohnať. Kým nebude mať na chrbte aspoň nejaké svalstvo, resp masu, asi by som na neho nesadala.
Ale keď teda už je to naozaj nutné, myslím si, že toto je adept na to, aby mal sedlo vypodložené. Videla by som to na nejakú podložku zosilnenú predu, aby to vyplnilo tú dieru za lopatkou, a potom by už mohlo sadnúť aj sedlo na vysoký kohútik.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2017 21:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Je ustájený u Vás a nebo někde jinde?

15.1.2017 21:43
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Chtělo by to se spojit s výživovým poradcem a nechat si poradit, protože takto opravdu nevypadá dobře nakrmený kůň. A ty samé superlativa - to taky není dobře, vychvalovat umí každý, to se na mě nezlobte. Někde problém je, jen Vy ho nevidíte nebo nechcete vidět a nebo přiznat?

A k té práci na lonži - "pysky sucha po zemi, alebo ju pekne sam drzi na kolmici " opravdu dobře není.

konickarka123

15.1.2017 22:33
konickarka123

XXX.XXX.100.211

Toto je zle?

Na poslednej fotke je jeho mama. Na lavo je mlady.

15.1.2017 22:50
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Psala jste po zemi...

Jen tak mimo - jak máte tu lonžku na tom koni?

Říkáte, že došlapuje do fotky - dle fotek je to kůň na předku, nezapojená záda, tahá to po předku s neaktivní zádí.

15.1.2017 23:21
polárka.15

XXX.XXX.36.129

*došlapuje do stopy - už nevím, na co myslím

15.1.2017 23:43
Svatava

XXX.XXX.70.17

konickarka123 napsal(a):
Toto je zle?

Na samotné pozici na fotkách nic špatného není. Kůň vypadá uvolněný, je veliký a kostnatý, dost možná lehce ztrácí rovnováhu, na začátku práce by asi nebylo vhodné ho honit dopředu. Na předku v této pozici bude každý kůň, nicméně pokud záď není aktivní po celou dobu práce, tak kůň nikdy nezačne být silnější.
Když bude aktivnější, bude více klenout záda, teď se (soudím dle dvou fotek, takže to berte tak trochu jako divoký odhad:o) pěkně protahuje, tohle je asi jeho tempo, ve kterém se dokáže uvolnit, ale na to, aby zesílil, už to nebude stačit. Klíčem by v tuto chvíli mohlo být chtít po něm lepší kmih, ale jen do té míry, do které zvládne se unést - to jest pokud zvedne hlavu a propadne se ve hřbetě, tak už je to moc. Pokud budete postupně zvedat nároky, kůň bude postupně sílit. Prospět by mohly klusové kavalety.
Nemyslím si podle fotek, že to děláte blbě, ale řekla bych, že jste se asi tak bála mu naložit více práce, že jste se vlastně nedostali přes remontní level. Já to chápu, kůň je předpokládám mladý a obrovský, ale v tomto ohledu mu to, že ho šetříte, neprospívá. Člověk si může nalhávat leccos (to obecně každý včetně mě, nemířím to na vás konkrétně), ale osvalení koně nelže nikdy:o).

konickarka123

16.1.2017 06:38
konickarka123

XXX.XXX.165.211

Svatava napsal(a):
Na samotné pozici na fotkách nic špatného není. Kůň vypadá uvolněný, je veliký a kostnatý, dost možná lehce ztrácí rovnováhu, na začátku práce by asi nebylo vhodné ho honit dopředu. Na předku v této pozici bude každý kůň, nicméně pokud záď není aktivní po celou dobu práce, tak kůň nikdy nezačne být silnější.
Když bude aktivnější, bude více klenout záda, teď se (soudím dle dvou fotek, takže to berte tak trochu jako divoký odhad:o) pěkně protahuje, tohle je asi jeho tempo, ve kterém se dokáže uvolnit, ale na to, aby zesílil, už to nebude stačit. Klíčem by v tuto chvíli mohlo být chtít po něm lepší kmih, ale jen do té míry, do které zvládne se unést - to jest pokud zvedne hlavu a propadne se ve hřbetě, tak už je to moc. Pokud budete postupně zvedat nároky, kůň bude postupně sílit. Prospět by mohly klusové kavalety.
Nemyslím si podle fotek, že to děláte blbě, ale řekla bych, že jste se asi tak bála mu naložit více práce, že jste se vlastně nedostali přes remontní level. Já to chápu, kůň je předpokládám mladý a obrovský, ale v tomto ohledu mu to, že ho šetříte, neprospívá. Člověk si může nalhávat leccos (to obecně každý včetně mě, nemířím to na vás konkrétně), ale osvalení koně nelže nikdy:o).

Dakujem za rozumnu odpoved bez znytocneho ustipacneho vysmechu - mate pravdu a asi to tak bude :).

konickarka123

16.1.2017 06:41
konickarka123

XXX.XXX.165.211

Ku odtatnym odpovediam - polarka - nevyjadrujem sa pretoze ide o centimetre, dalsia vec tie fotky nie su robene zo vcerajska ale bolo to to najaktualnejsie čo som nasla, takze svojich blbých komentarov sa radsej zdrzte, dakujem :)
Hladam radu, nie vysmech ako to robim na ho*no.

16.1.2017 06:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

konickarka123 napsal(a):
Zvazujem aj tu alternativu len je to financne narocne :/ najskor ho vsak musim dat dokopy a potom budem zvazovat co dalej.

Pokud dáte koníka dohromady, nebudete potřebovat sedlo na míru, snad jen kapku přicpat polštáře.
Ale v dnešní době je tolik kvalitních deček, že se se sedlem nemusí většinou nic dělat.
Já jsem koupila tuto deku
https://www.equiworld.cz/kategorie/podsedlove-decky-haf-1/podsedlova-deka-dressage-haf-equitation
pod australské sedlo 21 leté kobylce, nepravidelně ježděné.
Pokud pracuje, vycpávky nepotřebuje, pokud stojí déle dávám dečku. Nevěřila jsem tomu, že funguje, dokud jsem nevyjela. Měla jsem pod zadkem jiného koně
Spokojenějšího, uvolněnějšího a šlapajícího. Nejsem prodejce , ale pokud je něco dobré, chválím. A ještě jedna výhoda, velmi snadná údržba, hlavně pro potící se koně.
Určitě vám tu děvčata poradí, co s koníkem, já vždycky sázela na kopcovitý terén (což vy máte) já jen přispěla se svou troškou do mlýna.
Ať se vám daří.

konickarka123

16.1.2017 07:40
konickarka123

XXX.XXX.165.109

sisi58 napsal(a):
Pokud dáte koníka dohromady, nebudete potřebovat sedlo na míru, snad jen kapku přicpat polštáře.
Ale v dnešní době je tolik kvalitních deček, že se se sedlem nemusí většinou nic dělat.
Já jsem koupila tuto deku
https://www.equiworld.cz/kategorie/podsedlove-decky-haf-1/podsedlova-deka-dressage-haf-equitation
pod australské sedlo 21 leté kobylce, nepravidelně ježděné.
Pokud pracuje, vycpávky nepotřebuje, pokud stojí déle dávám dečku. Nevěřila jsem tomu, že funguje, dokud jsem nevyjela. Měla jsem pod zadkem jiného koně
Spokojenějšího, uvolněnějšího a šlapajícího. Nejsem prodejce , ale pokud je něco dobré, chválím. A ještě jedna výhoda, velmi snadná údržba, hlavně pro potící se koně.
Určitě vám tu děvčata poradí, co s koníkem, já vždycky sázela na kopcovitý terén (což vy máte) já jen přispěla se svou troškou do mlýna.
Ať se vám daří.

Dakujem za tip, urcite sa bude hodit

16.1.2017 07:50
polárka.15

XXX.XXX.36.129

konickarka123 napsal(a):
Ku odtatnym odpovediam - polarka - nevyjadrujem sa pretoze ide o centimetre, dalsia vec tie fotky nie su robene zo vcerajska ale bolo to to najaktualnejsie čo som nasla, takze svojich blbých komentarov sa radsej zdrzte, dakujem :)
Hladam radu, nie vysmech ako to robim na ho*no.

Prosím? Teď si ze mě děláte srandu nebo jste jen tak fajnová?

Já se Vás slušně zeptala, v čem je proboha problém? Když říkáte, jak se kůň skvěle nese, jak došlapuje, apod. nevím nic negativního, tak je jasné, že to pravda nebude - viz ilustrační fotky to jasně dokazují a osvalení - spíš neosvalení to potvrzují. Já Vám slušnou a rozumnou radu dala, tak prosím uklidnit ty výrazy. Opravdu nemám zapotřebí radit typem tak by to asi mohlo být přepokládám, že, myslím si,... Proto je vždy třeba říct víc informací.

16.1.2017 07:51
polárka.15

XXX.XXX.36.129

A v práci od zad opravdu nejde o centimetry, ale o postavení těla, s čímž skládání nohou souvisí, takže argument o centimetrech je opravdu vedle.

konickarka123

16.1.2017 11:16
konickarka123

XXX.XXX.165.109

Ja priznávam ze s tým /s ním nedokazem pracovat aby to bolo lepsie. Snazim sa robit to najlepsie CO VIEM. Preto sa tak casto obraciam na diskusne fora, v okoli nemam fakt nikoho, kto by mi povedal co robim zle, co nerobit a co naopak ano.
Tak isto sa to tyka aj krmenia. Skusali sme kadeco, nikdy to nebolo ono a ked som objavila nieco co mu vyhovovalo tak to bolo prilis nedostupne. Bohuzial dat za 20kg vrece co pri odporucanom davkovani pre takeho kona vydrzi 2 tyzdne, davat 20€ si nemozem dovolit. To iste krmivo som nasla v CR za 13€ co je priatelnesie no do Plzne to mam strasne daleko a cena kuriera by ma vysla tolko, ze si to mozem kupit rovno na SR. Naviac mam plnu pivnicu ovsa a kukurice a lahku dostupnost k tomu ostatnemu co mu miesam, preto sa to snazim zapracovat do jeho KD s nadejou ze to bude fungovat, mimochodom ako v minulosti. Dostaval to co dostava a bolo to v poriadku.

16.1.2017 12:38
polárka.15

XXX.XXX.36.129

A to je mladý kůň? Kolik mu je?

Krmení a práce je alfa a omega všeho. Bez žrádla nemá tuk, bez práce nemá svaly. Kor u těch velkých hromotluků, ti jsou hůře krmitelní a udělat z nich kulaťase je obtížnější.

Řekněte ještě prosím, jak často ten kůň dělá, co dělá - jak to vypadá a kolik přesně čeho dostává - za den. Říkala jste, že seno má k dispozici celý den, je kvalitní? Žere ho během dne? Co má přidělené, sežere? Pokud ano, tak základ máme dobrý. Teď jen vyladit ten zbytek.

konickarka123

16.1.2017 12:59
konickarka123

XXX.XXX.165.109

Kon ma 7,5 roka.

Vo vybehu je v stade a maju tam niekolko balikov sena, ked chce zrat rak nema problem sa k nemu dostat.
Rano a vecer dostava jadro, + v boxe ma vzdy velku kopu sena, ktoru vzdy spracuje, niekedy nie ale casto ma do rana cisto. Podstielame slamou cize ked ma malo sena, da si aj cistej slamy.

Kedze nemam momentlane na neho sedlo tak bud ho beriem na lonz alebo na ruke do kopca, ked bol velky mraz tak sme nerobili nic. Miesto sedla mame jazdecky pad, tak na nom chodim do terenu 2-3x do tyzdna na kratku vychadzku.

16.1.2017 13:18
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Paní nebo slečno, ptala jsem se, kolik a čeho ten kůň přesně za den dostává a odpověď "jádro ráno a večer" opravdu nestačí. Reagujte prosím na to, na co se člověk ptá, takhle se k ničemu opravdu nedopracujeme.

A to sedlo nemáte jak dlouho? U takovéhoto koně bych teď sedlo extra neřešila, poté, co se kůň nakrmí a nasvalí, bude zase vypadat jinak. Takže bych to teď spíš viděla na korekční dečku, zvedlou na předek, aby koni netlačila do kohoutku, začít nasvalovat a během toho začít hledat sedlo. Na takové sedlo je fakt problém sehnat sedlo, ale na inzerci určitě dřív nebo později nějaké najdete, když nechcete a nemáte na sedlo na míru. Případně co takový fettsattel?

konickarka123

16.1.2017 13:23
konickarka123

XXX.XXX.165.109

KD som pisala vyssie, zrovna pod Vasim prvym komentarom.
Na 1 KD dostava 1kg ovsa,3/4kg kukuricneho srotu + namacam cukrovarske rezky a vojteskove granule - z toho vznikne cca 3 kg zmesy ktore rozdelujem na poly. + pridavam 100g extr. lanoveho semena

Sedlo nemam 2-3 mesiace. Sedlo momentálne neriesim, to budem hladat az na jar nech je to uz akekolvek. V prvom rade nakrmit a nasvalit

16.1.2017 13:32
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Ano psala jste...

1 kg ovsa
3/4 kg kukuřičného šrtotu
cukrovarské řízky a vojtěšku nevážíte?

Ve vašem případě bych se nebála přidat ovsa či snížit či vyřadit kukuřičný šrot a dávat ječmenný šrot.

16.1.2017 13:41
katkaa1

XXX.XXX.43.146

konickarka123 napsal(a):
Toto je zle?

Keď porovnám tieto staršie fotky s tými čo si sem dala teraz tak to vyzerá, že teraz je dosť pochudnutý oproti tomu aký bol. Tento kôň na lonži sa mi zdá OK, ten fotený v zime potrebuje najprv nabrať aby mal vôbec z čoho nasvalovať.
Tiež mám podobne veľkého koňa preto viem, že nakŕmiť týchto sloníkov nie je vôbec jednoduché. Píšeš ale že dostáva okrem sena ktorého má veľa aj dosť vysoké porcie jadra preto by som určite skúsila dať spraviť pečeňové testy - robia sa z krvi nestojí to veľa a tiež koprológiu, aby si mala istotu, že kôň je na 100% zdravý. Pokiaľ bude OK tak v tej KD by som ubrala trocha kukurice a pridala ešte vojtešku ak je to možné, alebo pridala ešte jačmeň (šrotovaný). Teda ak nechceš ísť do nejakých hotových zmesí.
Čo sa týka sedla určite hľadaj s otvorenou komorou, bude to chcieť vyskúšať viacero kým niektoré sadne, je to aj o type vankúšov a celkovo tvare komory nie len veľkosti. No najprv by som sa naozaj snažila toho koňa vykŕmiť, inak teraz nájdeš sedlo a o pol roka zas sedieť nebude..

16.1.2017 14:40
22verunka

XXX.XXX.115.208

Mam taky vysokou kobxlu 185 kvh. Jeste k tomu plnasku. Kdyz prisla k nam byla po dostihove kariere. Hodne mi spadla a ja resila jak ji okrmit. Vyzivar vzhledem k tomu ze kobca dost trpela kolikami doporucil. Replne rizky vojtesku a sladovy kvet. Jeste jsem ktomu davala ryzove otruby a lneny olej. Zaleje se to horkou vodou cca 40 minut to necham odstat a krmim. Po trech mesicich takto krmena byla znat vyrazna zmena. A mohlo se zacit nasvalovat. Nejlepsi pry je rozdelit todo vice KD minimalne 3 optimalne 5.
Bylo to take na zimu a kobylu jsem dekovala i v boxe i ve vybehu.

konickarka123

16.1.2017 15:39
konickarka123

XXX.XXX.100.211

polárka.15 napsal(a):
Ano psala jste...

1 kg ovsa
3/4 kg kukuřičného šrtotu
cukrovarské řízky a vojtěšku nevážíte?

Ve vašem případě bych se nebála přidat ovsa či snížit či vyřadit kukuřičný šrot a dávat ječmenný šrot.

Musela som to nanovo odvazit.
Davam 300g suchych rezkov a 600g lucerky. Zalievam to vodou a potom to rozdelim na polovicu.

konickarka123

16.1.2017 15:40
konickarka123

XXX.XXX.100.211

katkaa1 napsal(a):
Keď porovnám tieto staršie fotky s tými čo si sem dala teraz tak to vyzerá, že teraz je dosť pochudnutý oproti tomu aký bol. Tento kôň na lonži sa mi zdá OK, ten fotený v zime potrebuje najprv nabrať aby mal vôbec z čoho nasvalovať.
Tiež mám podobne veľkého koňa preto viem, že nakŕmiť týchto sloníkov nie je vôbec jednoduché. Píšeš ale že dostáva okrem sena ktorého má veľa aj dosť vysoké porcie jadra preto by som určite skúsila dať spraviť pečeňové testy - robia sa z krvi nestojí to veľa a tiež koprológiu, aby si mala istotu, že kôň je na 100% zdravý. Pokiaľ bude OK tak v tej KD by som ubrala trocha kukurice a pridala ešte vojtešku ak je to možné, alebo pridala ešte jačmeň (šrotovaný). Teda ak nechceš ísť do nejakých hotových zmesí.
Čo sa týka sedla určite hľadaj s otvorenou komorou, bude to chcieť vyskúšať viacero kým niektoré sadne, je to aj o type vankúšov a celkovo tvare komory nie len veľkosti. No najprv by som sa naozaj snažila toho koňa vykŕmiť, inak teraz nájdeš sedlo a o pol roka zas sedieť nebude..

Uz som kontaktovala veterinarku ohladom krvnych testov a kopro.

Sedlo zatial neriesim :)
Dakujem za prijemnu reakciu.

konickarka123

16.1.2017 15:41
konickarka123

XXX.XXX.100.211

22verunka napsal(a):
Mam taky vysokou kobxlu 185 kvh. Jeste k tomu plnasku. Kdyz prisla k nam byla po dostihove kariere. Hodne mi spadla a ja resila jak ji okrmit. Vyzivar vzhledem k tomu ze kobca dost trpela kolikami doporucil. Replne rizky vojtesku a sladovy kvet. Jeste jsem ktomu davala ryzove otruby a lneny olej. Zaleje se to horkou vodou cca 40 minut to necham odstat a krmim. Po trech mesicich takto krmena byla znat vyrazna zmena. A mohlo se zacit nasvalovat. Nejlepsi pry je rozdelit todo vice KD minimalne 3 optimalne 5.
Bylo to take na zimu a kobylu jsem dekovala i v boxe i ve vybehu.

Kontaktovala som specialistu na krmiva, uvidim co poradi on.

Dakujem za reakciu ;).

16.1.2017 16:25
polárka.15

XXX.XXX.36.129

konickarka123 napsal(a):
Musela som to nanovo odvazit.
Davam 300g suchych rezkov a 600g lucerky. Zalievam to vodou a potom to rozdelim na polovicu.

Super, řízků můžete klidně přidat - udává se, že se může krmit až 0,5 kg na 100 kg živé váhy. Takže bych se nebála těch 300 g v suchém stavu dát koni ráno a 300 g večer.1 kg ovsa a 600 g lucerky je OK, proti tomu nic nemám. Jen bych opravdu vyhodila tu kukuřici, nahradila jím ječmen (také dělá dobré zásluhy na objem) a přidala bych sladový květ - nejlépe zhruba 200 g ráno a 200 g večer. Je to skvělá vitamínová věc prospěšná na více věcí a koně jí milují a spolu s řepnými řízky je to skvělá kombinace. Jen pokud byste se rozhodla pro sladový květ, bylo by třeba stáhnout dávku vojtěšky, dávka by obsahovala zbytečně moc bílkovin. Lněného semínka bych také nechala nastejno.

Jinak s těmi testy, co psala katkaa1 za to vůbec nic nedáte, aspoň budete mít jednu jistotu.

16.1.2017 17:44
Svatava

XXX.XXX.70.17

konickarka123 napsal(a):
Uz som kontaktovala veterinarku ohladom krvnych testov a kopro.

Sedlo zatial neriesim :)
Dakujem za prijemnu reakciu.

Ještě bych na vašem místě chtěla otestovat selen (a vit. E na který je vázaný), protože jeho nedostatek je častý problém.

lurdi

16.1.2017 18:31
lurdi

XXX.XXX.236.192

Doporučila bych kineziotaping, a třeba i dornovu metodu. zkazit tím nic nemůžete.

konickarka123

16.1.2017 18:58
konickarka123

XXX.XXX.165.211

lurdi napsal(a):
Doporučila bych kineziotaping, a třeba i dornovu metodu. zkazit tím nic nemůžete.

Dornovku ma za sebou, za posledny rok 2x. Celkom mu to pomohlo v pohybe a v celkovej pohode.

konickarka123

16.1.2017 19:02

konickarka123

16.1.2017 19:43
konickarka123

XXX.XXX.165.211

polárka.15 napsal(a):
Super, řízků můžete klidně přidat - udává se, že se může krmit až 0,5 kg na 100 kg živé váhy. Takže bych se nebála těch 300 g v suchém stavu dát koni ráno a 300 g večer.1 kg ovsa a 600 g lucerky je OK, proti tomu nic nemám. Jen bych opravdu vyhodila tu kukuřici, nahradila jím ječmen (také dělá dobré zásluhy na objem) a přidala bych sladový květ - nejlépe zhruba 200 g ráno a 200 g večer. Je to skvělá vitamínová věc prospěšná na více věcí a koně jí milují a spolu s řepnými řízky je to skvělá kombinace. Jen pokud byste se rozhodla pro sladový květ, bylo by třeba stáhnout dávku vojtěšky, dávka by obsahovala zbytečně moc bílkovin. Lněného semínka bych také nechala nastejno.

Jinak s těmi testy, co psala katkaa1 za to vůbec nic nedáte, aspoň budete mít jednu jistotu.

To som rada ze tym mnozstvom krmiva neprehanam, lebo ked vidim tie plne kyble tak sa len cudujem ci ho nerozdrapi.
Kukuricu ale nemam kde dat cize ju musim skrmit :/ Pred rokom som tiez nou krmila a kon sa pekne spravil. Prestala som, schudol.

Na sladovy kvet pozeram uz dlhsie no neviem kde ho v mojom okoli kupim.

16.1.2017 20:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

konickarka123 napsal(a):
To som rada ze tym mnozstvom krmiva neprehanam, lebo ked vidim tie plne kyble tak sa len cudujem ci ho nerozdrapi.
Kukuricu ale nemam kde dat cize ju musim skrmit :/ Pred rokom som tiez nou krmila a kon sa pekne spravil. Prestala som, schudol.

Já jsem kobyle taky na přibrání dávala kukuřičný šrot. A taky mi po něm přibrala. A jak po kukuřičných lupíncích pěkně přibírají Američané

16.1.2017 20:54
polárka.15

XXX.XXX.36.129

konickarka123 napsal(a):

Samozřejmě, já proti kukuřici nic nemám, na objem je dobrá, jen mi přijde prostě ten ječmen lepší než ta kukuřice. Ale pokud na tom kůň prospívá, tak netřeba měnit.

Když jsme ještě u toho, tak kdy tak hodně spadl z váhy? Nepadá z váhy třeba i dle počasí? Zima-teplo, zima, horko..? Nedává nyní hodně energie na zahřátí, a tak pálí tuk? Jestli třeba i dekování/nedekování nehraje roli.

konickarka123

16.1.2017 21:04
konickarka123

XXX.XXX.165.211

polárka.15 napsal(a):
Samozřejmě, já proti kukuřici nic nemám, na objem je dobrá, jen mi přijde prostě ten ječmen lepší než ta kukuřice. Ale pokud na tom kůň prospívá, tak netřeba měnit.

Když jsme ještě u toho, tak kdy tak hodně spadl z váhy? Nepadá z váhy třeba i dle počasí? Zima-teplo, zima, horko..? Nedává nyní hodně energie na zahřátí, a tak pálí tuk? Jestli třeba i dekování/nedekování nehraje roli.

Pred zimou opadol. Dekovany bol jednu zimu ale to nepomohlo preto som to uz viac neriesila. Dalsia vec ze je v stade s viac ako 10timi konmi a neviem odhadnut kolko by na nom ta deka vydrzala pretoze ani jeden tam deku nema. Kona si nemozem dovolit nechat v boxe lebo by sa tam zblaznil.

16.1.2017 21:17
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Nikdo nemluví o nechání koně doma, to ani náhodou jen mě napadají další důvody, proč tak zničeho nic opadl. A předtím byl v jaké kondici?

konickarka123

16.1.2017 21:27
konickarka123

XXX.XXX.165.211

Ked bol mlady,3-4 roky, tak bol tiez taky kostlivec ale vsetci ma ukludnovali ze to je tym rychlim rastom a ze sa to casom upravi. Tak aj bolo, ked sa spomalil rast tak pekne nabral, zacal rast zase stracal. Az do 6-6a pol roka sa to takto striedalo. Brusko mu ostalo no ostatok akoby sa stratil. Ci este stale rastie?

16.1.2017 22:40

Neviem ale, keď kôň veľmi mení formu počas roka, niečo nebude v poriadku. Možno nezvláda režim 24-7, slabo nasrstí, možno mu dobre netrávi, možno je tam stresový faktor, možno neprimeraná práca( tu by som sa pozastavila ja nad tým, že či nepracuje náhodou náhle menej. Máme kobylu, ktorá vyzerá špičkovo v plnom tréningu, robota je naozaj robí psychicky aj fyzicky dobre. Keď sa ale odstaví, opadnú jej svaly snáď za týźdeň a hneď je na nej vidieť, že nepracuje)...
ja by som to určite nebrala tak v pohode, popravde by ma trápilo dosť, že môj kôň nevyzerá až tak fit.

konickarka123

17.1.2017 07:44
konickarka123

XXX.XXX.165.109

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neviem ale, keď kôň veľmi mení formu počas roka, niečo nebude v poriadku. Možno nezvláda režim 24-7, slabo nasrstí, možno mu dobre netrávi, možno je tam stresový faktor, možno neprimeraná práca( tu by som sa pozastavila ja nad tým, že či nepracuje náhodou náhle menej. Máme kobylu, ktorá vyzerá špičkovo v plnom tréningu, robota je naozaj robí psychicky aj fyzicky dobre. Keď sa ale odstaví, opadnú jej svaly snáď za týźdeň a hneď je na nej vidieť, že nepracuje)...
ja by som to určite nebrala tak v pohode, popravde by ma trápilo dosť, že môj kôň nevyzerá až tak fit.

Ale on nieje v rezime 24/7, cez den je vo vybehu a na noc chodi do boxu.
Zo zdravotneho hladiska - dnes mu veterinar odoberie krv na hematologiu a biochemiu a tiez trus na koprologiu.
Z pracovneho hladiska - robi naozaj malo, to je fakt, ale krmeny je ako slon tak by to na nom malo byt trosku aj vidiet.

17.1.2017 10:08
katkaa1

XXX.XXX.43.146

konickarka123 napsal(a):
Ale on nieje v rezime 24/7, cez den je vo vybehu a na noc chodi do boxu.
Zo zdravotneho hladiska - dnes mu veterinar odoberie krv na hematologiu a biochemiu a tiez trus na koprologiu.
Z pracovneho hladiska - robi naozaj malo, to je fakt, ale krmeny je ako slon tak by to na nom malo byt trosku aj vidiet.

Vydrž už na tie výsledky odberov a potom uvidíš či treba len upraviť kŕmnu dávku, alebo aj niečo iné, takto je to len hádanie z vešteckej gule

17.1.2017 10:54
vattunka

XXX.XXX.129.153

Fakt si myslíte, že krmíte jako slona?jenom příklad dvou krmných dávek pro stodoly co tu mám:rozhodně se jimi neřiďte, je to jen příklad...
450g vojtěška suchá před namočením
1,5kg ječmen šrotovaný
380g sladový květ
500g kukuřice šrotovaná
50ml olej slunečnicový
4lžíce namletého lněného semínka zalitého horkou vodou
kůň Čt 26let, cca 185cm, nepracuje, seno nonstop, režim 24/7, dekován stále podzim až jaro, toto má na jeden den.

druhý kůň:
450g vojtěška suchá před namočením
750g řízky suché před namočením
1,5kg ječmen šrotovaný
380g sladový květ
50ml olej slunečnicový
4lžíce namletého lněného semínka zalitého horkou vodou
toto dvakrát denně, bohužel už nepožere seno, to má jen pro zábavu, ČT 25let, cca 175cm, nepracuje, režim 24/7, nedekován.
Na fotkách první kůň, ještě najdu toho druhého...

17.1.2017 11:08
vattunka

XXX.XXX.129.153

Nechápu proč se mi ty fotky otočily, když uložený je mám správněsmajlík
Prostě jen příklad, že i když kůň nepracuje, může mít "svaly", prostě maso na sobě a vypadat dobře, navíc tohle jsou oba vysloužilý důchodci, kdežto zadavatelka má mladíka, prostě si myslím, že ho krmíte málo, nebo tam je stres, nebo mu je venku zima, rozhodně bych ho na ven dekovala, možná i ve stáji stájovkou, pokud dopadne krev dobře a jak už tu někdo radil určitě udělat testy na SELEN!běžně je veterináři nedělají, musí se dělat extra a posílat do Brna...

17.1.2017 13:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vatu, ten ryzák je mašina.

17.1.2017 13:43

Máte ty důchodce moc pěkné.

lurdi

17.1.2017 18:37
lurdi

XXX.XXX.236.192

Tak zkuste ten kineziotaping. Nám to hodně pomohlo u koníka, co potřeboval nabrat, zajedno začal líp a víc žrát a hlavně přibral. Protože zdravotní problémy byly vyřešeny které měl, jiné vyloučeny, včetně testů na selen. A žádné krmení nesedí na každého koně stejně, taky proto jich je tolik, a taky proto jsem za to vyházela majlant, abych zjistila, že mu stačí vojtěškové seno, pastva, solný liz a kukuřice. Po provedení toho taping.

konickarka123

26.1.2017 19:42
konickarka123

XXX.XXX.100.211

Takže sa opäť hlásim, tentokrát som už o kúsok múdrejšia. Koňovi som nielenže navýšila kŕmnu dávku, nafasoval s ťažkým srdcom aj tú deku (nakoniec to nieje také zlé ako som si myslela) prišli mi už aj výsledky z koprológie - z trusu nezistili vôbec nič, všetko má negatívne. Krv bola tak isto na vyšetrení na biochémii a hematológii. Z hematológie, tam mal mierne pod hranicou množstvo červených a bielych krviniek ale vet povedal že to je tak minimála odchylka čo sa môže časom upraviť takže o 3 týždne to skúsime opať. Inak všetko OK.
Z bichémie sme prišli na to že obličky, pečeň a všetky iné orgány mu fungujú tak ako majú, všetko mal v norme, akurát mal navýšený AST - svalový enzým a to spôsobuje trasenie svalov, čiže po lopate to znamená že mu bola zima, má nízky cholesterol čo znamená že bol hladný a nízky fosfor čiže hladný. všetky iné minerály všetko OK.

Takže tá deka a dať mu nažrať bolo na mieste :) Ďakujem všetkým.

26.1.2017 20:01
vattunka

XXX.XXX.129.153

No vidíte, tak jste chytřejší a můžete to začít napravovat, jen mě zarazilo, že koprolka vyšla negativně, že tam nenašli vůbec nic, spíš by to odpovídalo na špatně odebraný vzorek, než že koník jě čistý, negativní koprolku jsem snad ani nezažila, vždy aspoň na jeden křížek, což není potřeba řešit akutně...odebírali jste tři dny po sobě z různých bobků, ono někteří parazité se nemusí vylučovat pořád a mohlo se něco přehlídnout, ale je fakt, že třeba masivní začervení se objeví na rozboru krve, což máte v pořádku teda asi...teď už nevím jestli jste psala čím a kdy byl odčerven a jestli celá stáj a jestli jste odčervení dávala sama, nebo byla u toho, jestli ho fakt dostal...to ještě jen postřehy..držím palce.

konickarka123

26.1.2017 20:38
konickarka123

XXX.XXX.165.211

vattunka napsal(a):
No vidíte, tak jste chytřejší a můžete to začít napravovat, jen mě zarazilo, že koprolka vyšla negativně, že tam nenašli vůbec nic, spíš by to odpovídalo na špatně odebraný vzorek, než že koník jě čistý, negativní koprolku jsem snad ani nezažila, vždy aspoň na jeden křížek, což není potřeba řešit akutně...odebírali jste tři dny po sobě z různých bobků, ono někteří parazité se nemusí vylučovat pořád a mohlo se něco přehlídnout, ale je fakt, že třeba masivní začervení se objeví na rozboru krve, což máte v pořádku teda asi...teď už nevím jestli jste psala čím a kdy byl odčerven a jestli celá stáj a jestli jste odčervení dávala sama, nebo byla u toho, jestli ho fakt dostal...to ještě jen postřehy..držím palce.

Bobky som zbierala podstivo 3 dni po sebe a veterinár mi hneď povedal že všetko je negatívne. Odčervovala sa celá stajňa naraz, niečim čo je ako stredná cesta (nie veľa ľudí u nás je ochotných investovať do odčervenia) odčervovala som si ho sama niekedy na začiatku zimy.

konickarka123

26.1.2017 20:39
konickarka123

XXX.XXX.165.211

vattunka napsal(a):

Odčervovali sme pastou Noromectin.

26.1.2017 21:50

Držím place v ďalšom výkrme. Nezabúdajte ale, že hlavným zdrojom tepla u koňa je trávenie vlákniny, teda sena. Prípadne rezky. Jednorázovo by kôň nemal dostať viac, než 2kg jadra, s takým množstvom si jeho (postupne navykaný) trávaci trakt dokáže bez problémov poradiť. Vyššie dávky môžu spôsobiť koliky, žalúdočné vredy, prípadne celkovo nedobré trávenie a spracovanie živín- čo by napríklad mohol byť váš prípad.

26.1.2017 23:10
Svatava

XXX.XXX.70.17

Je skvělé, že jste našla příčinu, a držím palce, ať se koník co nejrychleji spravísmajlík

Jinak k té koprologii - dělali jsme ji loni nikoliv na "křížky", ale přesnější metodou počítání vajíček na gram pod mikroskopem, a skutečně vyšli někteří koně "čistí" - to množství co se našlo bylo zcela zanedbatelné (v řádu desítek), nebylo by to ani na jeden křížek.

27.1.2017 08:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

konickarka123 napsal(a):
Odčervovali sme pastou Noromectin.

Nakoukněte zde, je to o odčervování.
http://www.equichannel.cz/boj-s-parazity-zbrane-na-obou-stranach

Já na podzim odčervuji EQUEST PRAMOXem, je na oba druhy červů, oblé i ploché, tedy i tasemnici.
Pokud budete chtít opravdu kvalitní rady ohledně odčervení, požádejte ŽOFRÉ na equichannelu/diskuzi. Je v tom fakt dobrá.

27.1.2017 13:28

Žofré děkuje za dobré hodnocení, pochopilo/snad/základy antiparazitárního programu a filozoficky je někde mezi " pro jistotu pravidelně, neb kopro není nezpochybnitelný indikátor stavu " a mezi " neodčervujeme, výhradně při jasném kopro nálezu, šetříme koním trávicí trakt a životní prostředí a bojujeme proti rezistenci".. Na tasemnice jedeme každý rok, podstatná je buď teplota prostředí při odčervování enbo způsob rotace ploch, aby to mělo smysl.
Oblé červy a další svoloč pravidelně neodčervujeme, jen pokud je pro to důvod z hlediska zootechniky, ale dost často děláme kopro, různými metodami- flotaci/výsledek přijde na křížky/, McMaster, EPG/ počet vajíček an gram trusu a vzácně i LPG/ počet larev na gram trusu/- a určitě vždy po odčervení na jiné parazity než tasemnice, po ukončení účinné doby odčervováku, abychom věděli, jak zabral.,
Kdo je v parazitologii opravdu dobrý a filozoficky blíž k "neodčervujeme zbytečně" je MVDr Válková: http://www.equipa.cz/o-mne

konickarka123: dobrá práce. Udělala jste vše potřebné a skoro i vše možnésmajlík.Mělo by to být ok, ať se dařísmajlík.

29.1.2017 18:11
polárka.15

XXX.XXX.115.110

konickarka123 napsal(a):
Takže sa opäť hlásim, tentokrát som už o kúsok múdrejšia. Koňovi som nielenže navýšila kŕmnu dávku, nafasoval s ťažkým srdcom aj tú deku (nakoniec to nieje také zlé ako som si myslela) prišli mi už aj výsledky z koprológie - z trusu nezistili vôbec nič, všetko má negatívne. Krv bola tak isto na vyšetrení na biochémii a hematológii. Z hematológie, tam mal mierne pod hranicou množstvo červených a bielych krviniek ale vet povedal že to je tak minimála odchylka čo sa môže časom upraviť takže o 3 týždne to skúsime opať. Inak všetko OK.
Z bichémie sme prišli na to že obličky, pečeň a všetky iné orgány mu fungujú tak ako majú, všetko mal v norme, akurát mal navýšený AST - svalový enzým a to spôsobuje trasenie svalov, čiže po lopate to znamená že mu bola zima, má nízky cholesterol čo znamená že bol hladný a nízky fosfor čiže hladný. všetky iné minerály všetko OK.

Takže tá deka a dať mu nažrať bolo na mieste :) Ďakujem všetkým.

Super zprávy! Držím palce, ať to jde jen a jen líp!

30.1.2017 08:16
6kaca6

XXX.XXX.74.232

vattunka napsal(a):
Fotky toho druhého...

Veru teda klobou dolů. Vat vypadá čím dál lépe :) Od doby, co jsem ho viděla naposledy snad ještě omládnul :) Je to frajer! A vy jste machři, že udržíte v takovéto krásné kondici koně bez zubů, kterej skoro nežere seno. Nedovedu si představit vykrmovat třeba Draka bez sena... I tak kvituju každé kilo, které nabere a to má seno nonstop. Opravdu klobouk dolů :).

30.1.2017 11:50
vattunka

XXX.XXX.129.153

Děkuju moc za povzbuzení a pochvalu, vždy to potěšísmajlíkvšak než jsme to vymakali a sestavili...ale teď to tak vypadá, že nás ještě všechny přežijesmajlík)haha. já bych chtěla jednou být koněm, ale jenom u měsmajlíkTaky se těším až Dráčka uvidím, ale dej mu ještě čas, počkej až vyleze z puberty a dospěje a bude pravidelně pracovat, nejen že to bude stodola, ale ještě macatá stodolasmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík