Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Denynyny

22.1.2017 22:46
Denynyny

XXX.XXX.129.245

Zdravím, mám valáška nějaké polské směsky který je hodný, až na to, že se leká. Bohužel to i přes sebesilnější pobídku vpřes otočí na podpatku a valí od strašáka pryč. Bohužel trvá dost dlouho ho zastavit, což místy bývá dost nebezpečné pro nás oba. Koketuji proto s myšlenkpu změny udidla. Jezdíme na dvolomeném stihle, což bych moc nechtěla měnit, protože spousta vyjížděk probíhá v klidu i na zahozené otěži, dokud ovšem nedojde k výše zmíněnému zkratu smajlík Zkoušeli jsme i roubík ale v tom afektu ani s roubíkem a intenzivním tlačením holení nepřipadá v úvahu se do daného směru otočil. Co byste zvolili vy ? smajlík

23.1.2017 05:37
mgtka

XXX.XXX.22.66

Asi bych zkusila naučit se nějaký postup, který valacha uklidní.
Třeba pokud mezi leknutím a úprkem v prk stíháte slézt, tak zkuste ho netlačit dopředu nohama ale ze země, povykládat si s ním (no tak ukaž co tě tak děsí, vždyť tu nic není), když ho to časem bude uklidňovat, tak třeba bude stačit si s ním popovídat ze sedla.
Rozhodně bych ho netlačila někam kde vyloženě nechce. Když s ním zůstanete stát na kraji té zóny úprku bude stát? Ať čučí, třeba zjistí, že není čeho se bát.

Zkuste co na něj půjde.

23.1.2017 06:32
Dep

XXX.XXX.37.60

Jako by jste mluvile o mem zlaticku :).
Muj postup byl nasleduji. Prvne jsem slezla z kone a zacala tereny slapat pesky. Jakmile se lekla, tak jsem ji ze zeme vysvetlila, ze se bezhlave prchat nebude. Musela jsem bohuzel, pouzit i silu. Jakmile ze zeme zjistila, ze se neprcha, byl cas na to vysvetlovat ze sedla. Jakmile se mnou vzala caru dostala ostrou brzdu. Bohuzel. Je mi lito. Nenecham se zabit. Je super, ze se lekla, ale ja jsem porad tam nahore a na mne bude reagovat. Mezitim jsme delali nejake parelliho hry. Zapracovali na duvere. Nyni musim zkonstatovat, ze pokud zacne prchat, tak udela tri ctyri cvalove a klid. V tomto momente nechvalim, nenadavam, jen sedim. A otacim kone a velmi si ho kontroluji a jdeme projit v klidu kolem bubaka ( kdyz zrovna vedle nas nevystreli srna). Pokud se necitim, slezu a projdeme opet pesky.Klidne at se zasekne, at cumi. Klidne pujdeme sto metrovou cestu hodinu. Nevadi. Dulezite je byt stale v klidu bez emoci. Jakmile kun v klidu projde, pochvalim. A normalne pokracuji dal.
Take zalezi jak dlouho konika mate/jezdite. Se stoupajici duverou by se snad meli zkracovat uprkove vzdalenosti.

Denynyny

23.1.2017 07:32
Denynyny

XXX.XXX.226.209

Koníka mám 5 let, ze země dá za mnou všechno, petky igelity deštníky... Ale jak se na něm sedí, dělá jak kdyby nikdy nic neviděl. Zřejmně mi stále moc jezdecky nevěří... Třeba letící srny s ním nehnou, ale jakmile je na poli velkej kamen, kterej tam minule nebyl, je to drama :D Což to já taly slezu, přejdeme to a je, akorát mu pořád dost dlouho trvá to zbrždění... Já už se kvůli tomu taky nerozčiluju, beru to tak stereotypně, prostě klasika, Jack se zase něčeho bojí. Ale minule na zmrazkách z kopce jsem měla docela naděláno, hlavně kvuli tomu, ze už na jedný noze má šlachy v háji, přeřízlej anulár a tyhle prudký obraty mu nesvědčí...

23.1.2017 07:46
liva

XXX.XXX.114.25

Já jsem u jednoho našeho, nyní už bývalého koně tyto stavy vyřešila pelhamem se spojkami.
Na jízdárně šlapal perfektně na 2X lomeném roubíku, ze země fungoval na 100%, ale v terénu měl tyto " záchvaty". Občas při panické otočce uklouzl a spadl, takže jsme byli na zemi oba...
Jsem starší osoba a matka, takže bezpečnost nadevše...:)
Po několika letech mě tato jeho terénní nespolehlivost přestala bavit a kůň byl prodán.
Je využíván ke sportu, chodí na halu, jízdárnu a výběh.
Majitelka ho miluje, sportovní výsledky má a oba jsou spokojení...:).

23.1.2017 09:18
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

Ostřejší udidlo tuhle situaci určitě nevyřeší, a už vůbec ne správně. Koně mohou útěků zneužívat ve snaze vyhnout se práci nebo se zbavit jezdce, zvlášť pokud se jim to již v minulosti osvědčilo. Vy ale píšete, že koník je jinak zlatíčko, takže pokud prchá, je to docela jistě upřímný nefalšovaný úprk, který v koňské hlavě pokaždé znamená, že se běží o život. Jakmile kůň takovýmhle způsobem vypne a zpanikaří, tak míra bolesti, kterou mu musíte způsobit v hubě, aby ho z toho stavu okamžitě vytrhla, je opravdu velká. Sama se zamyslete, jestli je to vůči koni fér.
Z praktického hlediska vás chápu, taky jezdím hodně lekavou klisnu a do složitých terénů, kde se chodí podél prudkých srázů apod., si beru ostřejší udidlo jako pojistku - ale ne jako primární řešení.
Podobně k tomu můžete přistoupit i vy. Ostrých udidel jsou hromady a jaké vybrat vám tu radit nebudu, jen zmíním, že pokud váš kůň utíká s vysoko zvednutou hlavou, mohlo by pomoct mít pro tyto situace průvlečky. Jako po samostatné otěži po nich vůbec nemusíte sáhnout, pokud jezdíte většinu vyjížděk na zahozené otěži, zavazet vám ani koni nijak nebudou, ale v krizové situaci nebudete na koně působit jen prostřednictvím bolestivého podnětu v hubě (od kterého chtějí koně často ještě o to víc utíkat), ale především ho skutečně dostanete pod kontrolu a zabráníte mu bezhlavě prchat - nebezpečný zběsilý útěk během chvíle s pevnou rukou přetransformujete alespoň na kontrolovatelný cval.

Jak jsem ale napsala na začátku, veškeré změny uzdění by měly být jen pojistkou pro případ, že nezvládnete zamezit krizové situaci, a ne jejím řešením.

Uvažujme o polekání v krokovém nebo klusovém tempu, kdy je prostor pro dialog ještě dřív, než se kůň dostane do panického stavu. V tuto chvíli máte několik vteřin na to zareagovat správně a útěku zabránit.
V první řadě rozhodně nenuťte koně jít vpřed, nevyvíjejte na něj tlak - tím mu nedáváte žádnou jinou možnost, než prchat. Pobídkou říkáte "honem, rychle, běž", ale pro koně je v tu chvíli nemyslitelné jít vpřed do nebezpečí, takže vás šlechetně dle vašeho přání kalupem odnese pryč. Případně je pobídka prostě jen tou poslední kapkou, která útěk spustí, aniž by nad tím kůň dál přemýšlel. V obou případech ale pobízení nikam nevede.
Pokud se kůň zastaví a sleduje domnělou hrozbu a je našponovaný k běhu, nepřidávejte mu pokud možno žádné dynamické podměty, žádné pobídky holeněmi ani hlasem nebo dokonce bičem. Zůstaňte v sedle v klidu, ujistěte se, že máte pevný kontakt otěží s hubou koně - dříve či později se pravděpodobně pokusí o otočku a útěk, jak je zvyklý, a Vaším úkolem je v klidu, pevně a rozhodně (bez cukání a pobízení) použít otěž k tomu, aby se kůň neotočil. Když začne couvat nebo se postaví bokem a začne ustupovat, neperte se s ním a nepobízejte - alespoň zjistí, že do bezpečné vzdálenosti mezi ním a hrozbou se může dostat i jinak, než útěkem. Když už se otočí, pokuste se otočku "protáhnout" do 360° dřív, než se stihne rozběhnout.
Tohle všechno se odehraje v průběhu několika vteřin. Pokud se vám podaří dát i ze sedla jasně najevo, že se nikam neutíká (otěž) a zároveň nepřilít olej do ohně (zapomeňte, že máte nějaké holeně - napachájí v tuhle chvíli většinou víc škody, než užitku), máte napůl vyhráno. Jasně ucítíte, jak pod vámi kůň mírně "změknul", a i když je pořád připravený na signál k útěku, začal už přemýšlet hlavou a vnímat, co mu o situaci řeknete vy. To je ta pravá chvíle si hlasitě zhluboka vydechnout, říct "je to dobrý, hou", a pro začátek sesednout a jít si bubáka prohlédnout.
To je váš první krok - naučit koně nedávat se na útěk.
Až tohle zvládnete, můžete přejít na klidné procházení kolem strašáků pod sedlem a nakonec na jejich míjení s koukáním, ale bez změny tempa a ve finále kdoví, třeba i bez koukání - to už hodně záleží i na samotném koni.

Poznámka k použití holeně: Osobně radím holeň v takové krizi vynechat, protože opravdu může u koně zafungovat jako spoušť, která vystřelí k útěku. Pokud je ale kůň dobře přiježděný a nejde proti holeni, můžete ji samozřejmě použít jako další bariéru proti otočení, ale opět jen pevným stabilním tlakem.

Denynyny

23.1.2017 09:51
Denynyny

XXX.XXX.88.22

JanaLacko napsal(a):
Ostřejší udidlo tuhle situaci určitě nevyřeší, a už vůbec ne správně. Koně mohou útěků zneužívat ve snaze vyhnout se práci nebo se zbavit jezdce, zvlášť pokud se jim to již v minulosti osvědčilo. Vy ale píšete, že koník je jinak zlatíčko, takže pokud prchá, je to docela jistě upřímný nefalšovaný úprk, který v koňské hlavě pokaždé znamená, že se běží o život. Jakmile kůň takovýmhle způsobem vypne a zpanikaří, tak míra bolesti, kterou mu musíte způsobit v hubě, aby ho z toho stavu okamžitě vytrhla, je opravdu velká. Sama se zamyslete, jestli je to vůči koni fér.
Z praktického hlediska vás chápu, taky jezdím hodně lekavou klisnu a do složitých terénů, kde se chodí podél prudkých srázů apod., si beru ostřejší udidlo jako pojistku - ale ne jako primární řešení.
Podobně k tomu můžete přistoupit i vy. Ostrých udidel jsou hromady a jaké vybrat vám tu radit nebudu, jen zmíním, že pokud váš kůň utíká s vysoko zvednutou hlavou, mohlo by pomoct mít pro tyto situace průvlečky. Jako po samostatné otěži po nich vůbec nemusíte sáhnout, pokud jezdíte většinu vyjížděk na zahozené otěži, zavazet vám ani koni nijak nebudou, ale v krizové situaci nebudete na koně působit jen prostřednictvím bolestivého podnětu v hubě (od kterého chtějí koně často ještě o to víc utíkat), ale především ho skutečně dostanete pod kontrolu a zabráníte mu bezhlavě prchat - nebezpečný zběsilý útěk během chvíle s pevnou rukou přetransformujete alespoň na kontrolovatelný cval.

Jak jsem ale napsala na začátku, veškeré změny uzdění by měly být jen pojistkou pro případ, že nezvládnete zamezit krizové situaci, a ne jejím řešením.

Uvažujme o polekání v krokovém nebo klusovém tempu, kdy je prostor pro dialog ještě dřív, než se kůň dostane do panického stavu. V tuto chvíli máte několik vteřin na to zareagovat správně a útěku zabránit.
V první řadě rozhodně nenuťte koně jít vpřed, nevyvíjejte na něj tlak - tím mu nedáváte žádnou jinou možnost, než prchat. Pobídkou říkáte "honem, rychle, běž", ale pro koně je v tu chvíli nemyslitelné jít vpřed do nebezpečí, takže vás šlechetně dle vašeho přání kalupem odnese pryč. Případně je pobídka prostě jen tou poslední kapkou, která útěk spustí, aniž by nad tím kůň dál přemýšlel. V obou případech ale pobízení nikam nevede.
Pokud se kůň zastaví a sleduje domnělou hrozbu a je našponovaný k běhu, nepřidávejte mu pokud možno žádné dynamické podměty, žádné pobídky holeněmi ani hlasem nebo dokonce bičem. Zůstaňte v sedle v klidu, ujistěte se, že máte pevný kontakt otěží s hubou koně - dříve či později se pravděpodobně pokusí o otočku a útěk, jak je zvyklý, a Vaším úkolem je v klidu, pevně a rozhodně (bez cukání a pobízení) použít otěž k tomu, aby se kůň neotočil. Když začne couvat nebo se postaví bokem a začne ustupovat, neperte se s ním a nepobízejte - alespoň zjistí, že do bezpečné vzdálenosti mezi ním a hrozbou se může dostat i jinak, než útěkem. Když už se otočí, pokuste se otočku "protáhnout" do 360° dřív, než se stihne rozběhnout.
Tohle všechno se odehraje v průběhu několika vteřin. Pokud se vám podaří dát i ze sedla jasně najevo, že se nikam neutíká (otěž) a zároveň nepřilít olej do ohně (zapomeňte, že máte nějaké holeně - napachájí v tuhle chvíli většinou víc škody, než užitku), máte napůl vyhráno. Jasně ucítíte, jak pod vámi kůň mírně "změknul", a i když je pořád připravený na signál k útěku, začal už přemýšlet hlavou a vnímat, co mu o situaci řeknete vy. To je ta pravá chvíle si hlasitě zhluboka vydechnout, říct "je to dobrý, hou", a pro začátek sesednout a jít si bubáka prohlédnout.
To je váš první krok - naučit koně nedávat se na útěk.
Až tohle zvládnete, můžete přejít na klidné procházení kolem strašáků pod sedlem a nakonec na jejich míjení s koukáním, ale bez změny tempa a ve finále kdoví, třeba i bez koukání - to už hodně záleží i na samotném koni.

Poznámka k použití holeně: Osobně radím holeň v takové krizi vynechat, protože opravdu může u koně zafungovat jako spoušť, která vystřelí k útěku. Pokud je ale kůň dobře přiježděný a nejde proti holeni, můžete ji samozřejmě použít jako další bariéru proti otočení, ale opět jen pevným stabilním tlakem.

Samozřejmně, že udidlo nic nevyřeší, ale pojistka je pojistka. Ano, je to opravdu nefalšovaný strach, poznám kdy semnou jen vychcává... Ale v těhle situacích je schopný se i celý třást. I proto bych nerada dávala o poznání ostřejší udidlo, jelikož by ho to akorát víc rozhysterčilo. No vidíte, nás vždy učili koně tlačit dopředu, aby neměl čas čumět a nad bubákem, přemýšlet" a fungovalo to, až na mého Jackýnka, tak jsem si kolikrát až říkala, hestli ho nenechávám čumět moc... A že mu dávám mi času na koukání dost. (Pokud jen zmrzne a rovnou to nezabalí) A že on je v koukání moc dobrej smajlík Zkusím ho tedy nehrotit holeněmi. Děkuji za radu.

23.1.2017 10:19
Dep

XXX.XXX.37.60

Ten postreh jak pise Jana je vyborny :). Me tohle kobca rychle odnaucila. Jakmile jsem vyvijela natlak, sla na zadni. Takze mi pulku vyjdy kracime a pulku se nekde kochame. A nechte ho cumet. At se vykouka dle libosti. Zahodte predsudky. Ja uz je zahodila. Akorat si vzdy poberu otez a pak se kocham s kobylou po krajince :D
A konik je jeste mlady trdlo. Vyzraje. A jestli mate moznost, chodte s klidnym konem. On tomu Vasemu truhliku ukaze, ze se bat nemusi.

Jo a kamen v prostred pole, to je zlo. A kdyz Vam za zadkem masti bezkari, to jsou teprve konozrouti :D.

23.1.2017 10:25
Dep

XXX.XXX.37.60

A jeste, jak jste psala, ze zeme nic moc neresi a ze sedla ano, myslim si, ze jeste nema moc sebeduvery a duvery ve Vas. Ale to se vsechno zlepsi.
S tim udidlem nevim no. To bych asi nemenila. Zalezi jak se zachova. Jestli se zakousne a bezi bezhlave a vy tam muzete delat co chcete a nebo kdyby jste mu ostreji hrabla do huby, tak by zabrzdil. Plne vim jak se citite. Kobyla se mi takhle vydesila cyklisty. Otocka o 180 a trada. Nechtela zastavit. Nastesti to bylo na louce v lete. V tu chvili jsem si rekla, ze ma jen jedny plice a snad brzo zastavi.
Proto jsem to zacala resit. I kdyz u ni dost razantne, zjistila ze se mnou muze orat. Zacala se mi vytrhavat i na lonzi. Takze ja se s ni moc nepatlala.

23.1.2017 15:04
Svatava

XXX.XXX.70.17

Taky mě to tak kdysi učili:o), ale musím říct že hrozně nemám ráda přístup "nenech ho o tom přemýšlet, musí poslechnout, musí musí musí a hned", protože je to jako by člověk a priori předpokládal, že kůň je vyčůraná potvora, která mu vyhovět nechce. Nebere ohled na emoce toho koně. Ve skutečnosti tento přístup vytváří mnohem více strachu, než kůň původně cítil.
Takže souhlasím s Janou a ještě bych to rozložila na dvě varianty - jednak když se kůň něčeho opravdu lekne (moment překvapení a reakce na něj), druhak když se už z dálky něčeho bojí (kámen na poli, včera tam nebyl).
Jedná-li se o ten druhý případ, kůň dává zřejmě najevo svůj strach/stres dlouho předtím, než se otočí a pádí pryč. Je lepší tedy zastavit už v prvním okamžiku, v bezpečné vzdálenosti (z pohledu koně bezpečné:o), kdy ještě nemá potřebu to sbalit pryč - být úplně pasivní a nechat ho, aby na objekt svého strachu koukal do aleluja. Chce to trpělivost, pokud je kůň naučený, že postup je "bojím se/musím jít blíž/dostávám stále silnější pobídky/prchám pryč", bude mu chvíli trvat, než pochopí, že může stát a prohlížet si to, čeho se bojí. Koně jsou ve skutečnosti velmi zvědaví a o těch největších řešičích to obvykle platí dvojnásob - je možné že kdyby něco, čeho se bojí, potkal třeba ve výběhu, tak tam bude chvíli běhat, frkat a třeštit oči a nakonec to půjde prozkoumat. Pod sedlem jde samozřejmě o bezpečnost, takže mu nemůžeš dovolit úplnou svobodu rozhodnutí, ale můžeš nastavit situaci tak, aby nebojoval o život:o)
Takže můžeš postupovat tak, že vždy budeš čekat, až kůň "změkne" a zklidní se mu tep ve vzdálenosti od bubáka, kterou snese bez pokusu o útěk, a poté velmi velmi měkce holení požádat o další krok (popřípadě jen pobídnout hlasem, pokud je na to kůň naučený) - nevynucovat si ho, netlačit víc a prostě čekat, až bude ochotný ho udělat. Úplně ideální je, pokud se kůň rozhodne vykročit směrem "k nebezpečí" sám.
Možnost jeho vlastní volby je celý rozdíl. Tahle možnost kontroly je v mozku úzce spojená s pocitem bezpečí.
První pokusy budou určitě o nervy z hlediska časové náročnosti, navíc kůň má už jistý vzorec chování, který se nejspíš v jistém bodě pokusí aplikovat-když tomu ale dáš čas, tak ve chvíli, kdy kůň pochopí, že na něj ze sedla nebudeš tlačit, úplně se změní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2017 15:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

A ešte by som dodala, ku vyšsie pekne popísaným postupom, že pokiaľ kôň nezdrhá a bubáka si iba prezerá, je dobré nechať ho prísť až k nemu, nech si čuchne. Kôň je zviera zvedavé, rád si predmet prezrie.
Osobne ale v situáciách, ktoré sa mi na diaľku nezdajú úplne bezpečné, volím zoskok zo sedla-ideálne skôr, ako kôň začne byť nervózny. Príklad nachystané drevo na kamión pri hlavnej ceste a bordel okolo neho, tak tadšej prejdem peši, hoci možno by to kôň až tak neriešil. Alebo bejakí bubáci pri zráze, atď...Popravde, veľa vecí riešim pešo, som posera a kone to hneď vycítia, takže keď zleziem, kôň ani nezačne mať ten pocit, že tam sa treba niečoho báť a druhýkrát to trebárs už prejde v pohode.

Denynyny

23.1.2017 17:22
Denynyny

XXX.XXX.58.24

Moc děkuji za rady! Všechno si to přeberu a vytvořím mu postup přímo na míru jeho bláznivému mozečku Jinak přidávám i video, že to není žádný zabiják a jak hezky šlape když ho nic neděsí smajlík

Denynyny

23.1.2017 17:26
Denynyny

XXX.XXX.58.24

smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík