Zdravím,
už delší dobu mi vrtá hlavou, jak někdo může nabízet připouštění plemeníkem Hucula, který je strakatý? Konkrétně jsem viděla v inzerátu hnědého s výraznými bílými fleky. Hucul přece nemá být strakatý, naopak má být bez odznaků ne? Viděla jsem i hnědého hucula se 4 vysokými bílými ponožkami a bylo uvedeno, že je s PP. Proto se ptám Vás zkušenějších, jak to tedy je. Díky
farfar

XXX.XXX.48.22
Odborník bohužel nejsem, ale také jsem si toho všimla... pokud vím, jsou tihle strakatí huculové povětšinou polského původu, tak třeba je možné, ža tak jsou strakoši povoleni, a u nás byl takový kůň uznán do chovu také...?
Něco o zbarvení je tady, je to zajímavé počtení tak jako tak http://www.hucul.net/knihy/zbarveni.htm
ale pokud někdo vnese víc jasno, budu taky ráda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
U nas strakaty hucul uznavan neni ale v polsku ano.
polárka.15
napsal(a):
Tomuto plemeni se nevěnuju, ale proč se divíte, že jím někdo nabízí připuštění? Vždyť to je naprosto normální nabízet neuchovněná zvířata bez PP jako úžasné otce potomků, a je jedno, zda je to kůň, pes nebo kočka..
Nepochopila jste otázku, já se ptala na zbarvení Hucula. O připouštění mi vůbec nejde a o zvířatech bez PP jsem už vůbec nic nepsala. Sama mám koně, který průkaz původu nemá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Az na to ze takovy plemenik ma pp i je uchovneny. Ovsem pro polskou pk hucula a hribe pak nutno registrovat tam. Takze proc hned utocny ton? Majitel takoveho hrebce to dela zcela.legalne. znama zas mela strakateho hrebce z nemecka uznaneho jako plemenika pro jakousi pk pinta s odnozi v nemecku. Mno jeho hribata z pp matek nebo alespon puvodovych tam mohla byt zcela legalne pak zaregistrovana tez
Prestoze kun zadne v cesku uznane pp nemel. Nelegalniho na tom nebylo nic. Ono jaksi existuje vic statu a pk nez plnas ct a cs
Také jsem slyšela, že v polsku není strakatý hucul až tak neobvyklý jev. V ČR každopádně nepatří tato barva mezi povolené... Asi narážíte na ten inzerát co je nyní na bazoši, a po zhlédnutí fotek mi koník (tak jakože od oka, nejsem odborník na huculíky ani nepřipadá jako čistý hucul.. Hlavně na té poslední fotce je dost podobný na velše. Zdá se vám to také tak? Nebo je to tím že fotky zkrestují?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/70529639/Pripousteni-strakatym-hrebcem-hucula-ENRIK.php.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Az na to ze takovy plemenik ma pp i je uchovneny. Ovsem pro polskou pk hucula a hribe pak nutno registrovat tam. Takze proc hned utocny ton? Majitel takoveho hrebce to dela zcela.legalne. znama zas mela strakateho hrebce z nemecka uznaneho jako plemenika pro jakousi pk pinta s odnozi v nemecku. Mno jeho hribata z pp matek nebo alespon puvodovych tam mohla byt zcela legalne pak zaregistrovana tez
Prestoze kun zadne v cesku uznane pp nemel. Nelegalniho na tom nebylo nic. Ono jaksi existuje vic statu a pk nez plnas ct a cs
Jaký útočný ton? Já se ptala jen jak je to se zbarvením. Měla jsem vždy za to, že Hucul má být hnědý bez odznaků a najednou jsem viděla, že jsou i strakatí. Proč hned za každou otázkou vidíte zlý úmysl..
Rita R
napsal(a):
Také jsem slyšela, že v polsku není strakatý hucul až tak neobvyklý jev. V ČR každopádně nepatří tato barva mezi povolené... Asi narážíte na ten inzerát co je nyní na bazoši, a po zhlédnutí fotek mi koník (tak jakože od oka, nejsem odborník na huculíky ani nepřipadá jako čistý hucul.. Hlavně na té poslední fotce je dost podobný na velše. Zdá se vám to také tak? Nebo je to tím že fotky zkrestují?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/70529639/Pripousteni-strakatym-hrebcem-hucula-ENRIK.php.
Děkuji! Konečně normální reakce Ano, taky jsem na tenhle inzerát koukala. A měla jsem úplně stejnou reakci, taky mi nepřijde jako čistý Hucul (nejsem žádný odborník). Mám doma WPB tak mi taky možná přijde, že náznaky Welshe u tohohle koníka jsou, ale jak píšete fotky mohou zkreslovat
Koník z inzerátu uchovněný je. Na otcově straně tam má právě huculy z polska :)
http://hucul-achhk.cz/kun/enrik.
Strakatí plemenníci sú úplne bežní v Poľsku aj v Maďarsku, sama mám žrebčeka z maďarskej kobyly, ktorá bola v žrebčíne Aggtelek pripustená poľským strakatým žrebcom z línie Oušor a maličký je tiež strakatý.
Enrik je licentovaný plemenník a s welshom nemá nič spoločné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horsana
napsal(a):
Strakatí plemenníci sú úplne bežní v Poľsku aj v Maďarsku, sama mám žrebčeka z maďarskej kobyly, ktorá bola v žrebčíne Aggtelek pripustená poľským strakatým žrebcom z línie Oušor a maličký je tiež strakatý.
Enrik je licentovaný plemenník a s welshom nemá nič spoločné.
Ani jsem nepostřehla, že jste rozšířila stádo To vlákno na Equichannel je tak dlouhý, že ho pročítám vždy zpětně po pár měsících. Prcek je krásnej. O huculech jsem při rozhodování o koupi koně velmi vážně přemítala, více jsem koukala už jen po welshech. S huculy jsem nikdy dříve nepřišla do styku, až s dvěma před pár lety před koupí kobylky. Překvapilo mě, že vypadají ve skutečnosti lépe než často na fotkách. Jsou mohutní, silný trup na krátkých nohou, žádná "teplokrevná a plnokrevná elegance", to ano, ale něco v sobě prostě mají... Jak to chodí, mám nakonec křížence. A jiných plemen.
Šutřík - jj, no mám už druhého hucula, prvý je ryšiak, druhý strakáč a nemôžem tvrdiť, že ešte nejaký nepribudne, to plemeno nemá chybu a ak je v strakatej, či inej atraktívnej farbe, tým lepšie :)
A práve ja som si myslela, že vaša kobylka je mix hucula, tak čo je to teda za kombináciu ?

Horsano, Garon se mi moc líbí a je to zrzavej sympaťák Kobylky matka byla fjord, otec lipicán.

Šutřík, ta je pěkná.
Francy_
napsal(a):
Pak si znovu přečtěte otázku a svou odpověď. Píšete něco úplně mimo mísu.
Je vidět, že to opravdu nechápete. Množí se všechno, proto nevím, proč se pohoršujete, že někdo nabízí něčím, co u nás není uchovněné. Mimo mísu to opravdu není, ale vidím, že jste nějaká moc fajnová, takže končím debatu. Zkuste se nad tím zamyslet. Hezký den
polárka.15
napsal(a):
Je vidět, že to opravdu nechápete. Množí se všechno, proto nevím, proč se pohoršujete, že někdo nabízí něčím, co u nás není uchovněné. Mimo mísu to opravdu není, ale vidím, že jste nějaká moc fajnová, takže končím debatu. Zkuste se nad tím zamyslet. Hezký den
Já se nad ničím nepohoršovala, uvedla jsem to jako příklad! Chtěla jsem jen vědět, jak je to se zbarvením Hucula. Množení jakýchkoli zvířat je mi úplně jedno. K této diskuzi jste ničím nepřispěla, tak priste raději mlčte. Hezky den.
Tak dle řádu plemenné knihy, jsou strakatí povolení i u nás, jen mají v rámci PK svůj pododdíl pro strakaté koně. Sice je to z roku 2010, ale za tu dobu snad strakáče nezatratili.
http://www.hucul-achhk.cz/pdf/rad2010.pdf.
blackmyday
napsal(a):
Tak dle řádu plemenné knihy, jsou strakatí povolení i u nás, jen mají v rámci PK svůj pododdíl pro strakaté koně. Sice je to z roku 2010, ale za tu dobu snad strakáče nezatratili.
http://www.hucul-achhk.cz/pdf/rad2010.pdf.
Přesně proto jsem tuhle diskuzi zakládala, abych se dozvěděla to, co nevím. Děkuji za info :).