Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2017 12:37
limatul

XXX.XXX.222.148

Dobrý den dcera by si chtěla odkoupit Kobylku 18 let. Je v dobré kondici, krásná, hodná, máme ale strach, jak dlouho by vydržela. Je mi jasné že může onemocnět i mladý kůň. Co myslíte ? Nejde mi o náklady, veterinárře atd, ale o dceru.

1.2.2017 12:59
rebeks

XXX.XXX.208.14

Tak nejlepší bude zavolat veterináře s rentgenem a udělat předkupní prohlídku. Veterinář ze zkušenosti nejlíp odhadne, jak dlouho ještě může, případně s jakým omezením, fungovat.
Pokud bude přiměřeně zdravá, tak do těch 23-25 let by neměl být problém.

koneapriroda

1.2.2017 13:05
koneapriroda

XXX.XXX.191.171

Ja mam teď ČT kobylku 22 let, v plné kondici, a to celý život závodila. Samozřejmě na sportovní kariéru už to není, ačkoli si myslím, že by šla ještě do závodu.s.chutí..smajlík. Já ji mám na.rekreaci, ráda si zaběhá ale zároveň je to absolutně spolehlivý kůň, nebojí se ničeho, poslouchá i začátečníky. Kobylka je 24/7. Pak mám také kobylku A1/1, a té je 27 let. Je taky 24/7 a nepotřebuje ani deku, nemá žádné zdravotní obtíže, lítá s.koňmi po pastvině, vyhazuje, valí se. Já jen už nemám to srdce na ni sedat, ale myslím, že by.byla taky v pohodě. Tak si užívá důchod a chodí.na procházky na.ruce. Myslím, pokud chce dcera koníka na rekreaci, není trebas příliš zkušená a nemá sportovní ambice, tak bych v tom.neviděla problém. Samozřejmě důkladně prověřit, že kobylka je zdravá a zjistit vsechny bývalé obtíže atd.. jak ale píšete, onemocnět vám může i mladý kůň, takže ani výborný zdravotní stav nyní není záruka. Je to trochu loterie vždy smajlík

1.2.2017 15:12
barben.m

XXX.XXX.85.34

U každého koňa to môže byť iné. Poznám 36 ročného deduška, už dávno bez zubov, no inak nemá nejaké vážne problémy.Sem- tam ešte ide na krokovú vychádzku, aby si nemyslel že je navyše a nepotrebný.
Môj koník bude mať tento rok 19 rokov a ešte aj túto sezónu plánujeme ísť na vytrvalostné preteky. Aj napriek tomu veku nemá najmenši zdravotný problém, nožky má vporiadku.
No poznala som aj kone, ktoré už po 10 roku mali množstvo problémov, artrózy, podotrochlózy, problémy so šlachami a podobne.
Určite by bol veterinár dobrá voľba, na veku nezáleži, koník môže ešte dlhé roky robiť radosť.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2017 16:10

Dajte si kobylu prehliadnuť veterinárom, tie RTG už možno v tomto veku budú zbytočné, ak tam aj nejaká artróza je a 18 rokov nerobila problém, nebude to také akútne.
Vo vysokom športe bežne odchádzajú na vrchole kariéry 17-18ročné kone, takže v takýchto prípadoch by som asi dala skôr na pocit. Prípadne sa môźete spojiť aj s ošetrujúcim veterinárom, prípadne kováćom a popýtať sa na zdravotné problémy. Hlavné kováč býva dobrým zdrojom informácií.

1.2.2017 16:11
deauville

XXX.XXX.175.69

limatul napsal(a):
Dobrý den dcera by si chtěla odkoupit Kobylku 18 let. Je v dobré kondici, krásná, hodná, máme ale strach, jak dlouho by vydržela. Je mi jasné že může onemocnět i mladý kůň. Co myslíte ? Nejde mi o náklady, veterinárře atd, ale o dceru.

Jak uvedeno výše. Záleží také na tom, k čemu chce dcera kobylku využívat. Pokud má sportovní ambice (byť i do nižšího sportu), pak 18 let není úplně ideální věk. K aktivní rekreaci ale kobylka může ještě dlouho sloužit, záleží na zdravotním stavu. Takže jak radí příspěvky přede mnou - kontrola veterináře je určitě nejlepší volba.

1.2.2017 17:01

Koukám, že budu mít opačný názor, než většina, ale:

koní je mraky a pokud sháníte nějakého klidného naježděného koně, věřím, že kolem 12, max 15 let jistě seženete. Za rozumnou cenu a ještě využitelného (pokud je zdravý) na všechno, co si usmyslíte.

Nejvíc záleží na tom, si udělat bilanci, co od toho očekáváte a jaké máte možnosti.
Jaký je dcera jezdec, jaké máte zázemí, finanční rezerva - starší kůň s největší pravděpodobností bude stát dřív větší obnosy peněz než kůň mladý.

A když to vezmu z té etické stránky věci... kdybych uvažovala o koupi takto starého koně, šla bych do toho jen s tou podmínkou (sama k sobě), že u mě už koník dožije. Což si ne každý může dovolit, protože nemá a) podmínky, b) dostatek financí živit staříka a dál na někom jiném provozovat sport..

To, že 18letý kůň může být ještě např.6 let využitelný je sice pravda, ale taky může velmi rychle odejít na zdraví (pohybový aparát, dýchací / zažívací problémy...) a budete mít jen kupu starostí a koně jako pejska, za kterým budete chodit ho pohladit a maximálně vzít na vazáku na procházku. Ale i toto je pro někoho dostatečné vyžití se zvířetem.. jak říkám - musíte si ujasnit, co od vlastnění koně očekáváte

1.2.2017 17:10
limatul

XXX.XXX.222.148

Děkuji všem, asi budeme hledat dál. Máme hucula, ale ten už jí nestačí. Nejezdí nijak sportovně, spíš rajtuje po lesích a tak.

1.2.2017 17:13

1.2.2017 18:04
Dep

XXX.XXX.37.60

Já už bych znovu do staršího koně nešla. Hledla bych do max.13 let a staršího bych nebrala. Čert vem, že se může cokoliv pokazit a pak bych se na něj dívala. Ale už bych chtěla parťáka, který mi vydrží dlouho. Parťáka na celý život. Nechtěla bych o něj přijít za pět, deset let. Ano mohu přijít i o mladého koně. Ale u staršího koně je ta pravděpodobnost o dost vyšší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík