Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2017 16:56
verikan

XXX.XXX.95.181

Zdravím, máte tady někdo zkušenosti s plístmi u koní? Kobylu už jsme s tím kupovali. Má to každý rok.. odpadky srsti, holá místa, která jsou podrážná a svědí. Pokaždé vydensivikujeme boxy, čistění, deky a za rok zase to samé. Má to už i poník. Naštěstí nemáme více koní a nemají to nějak hrozné (ťuk, ťuk), ale i tak je to nepříjemné. V létě pomáhá nahenní koupel a v zimě mast cotrimazol. Maáte jiné zkušenosti, co vám na to pomohly? Moc děkuji.

3.2.2017 17:21
verikan

XXX.XXX.95.181

Omlouvám se za chyby, píšu z mobilu. Ještě jsem chtěla napsat, že ty holá místa většinou zarostou srstí tak za měsíc.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 17:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ano, řešila jsem před 7 lety, kůň byl zvyklý venku a sám, první rok přes noc ve společné stáji přes noc v boxe s dalšími 3mi koňmi. Stáj vlhká. Dr doporučil taky clotrimazol a umýt celý, ale vzhledem k mrazu jsem ošetřovala jen postižená místa (měl po celém těle) Po 2 měsících přišlo jaro, kůň vyhnán ven a od té doby ve stáji nebyl a nevrátilo se.

3.2.2017 17:54
dsj

XXX.XXX.207.141

verikan napsal(a):
Zdravím, máte tady někdo zkušenosti s plístmi u koní? Kobylu už jsme s tím kupovali. Má to každý rok.. odpadky srsti, holá místa, která jsou podrážná a svědí. Pokaždé vydensivikujeme boxy, čistění, deky a za rok zase to samé. Má to už i poník. Naštěstí nemáme více koní a nemají to nějak hrozné (ťuk, ťuk), ale i tak je to nepříjemné. V létě pomáhá nahenní koupel a v zimě mast cotrimazol. Maáte jiné zkušenosti, co vám na to pomohly? Moc děkuji.

Tohle mi připomíná skvrny od trichofytozy - a u té je povinnost hlásit na státní veterinu a na pár týdnů držet karanténu (nechci vás strašit - nechte si to potvrdit stěry). Nejsem vet, ale co vím, tak tahle plíseň bývá zalezlá ve zdech ve stájích. Nejčastěji se projeví u koní kteří se s ní nesetkali (z pastevního odchovu), nebo mají oslabenou imunitu. Při ošetřování koní buďte hodně opatrná, protože je nakažlivá i pro lidi. Ale co to doopravdy je vám potvrdí jen stěry.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2017 18:02

Také bych doporučila stěry. Pokud by šlo o trychofytózu, zabírá Imaverol.

3.2.2017 21:22
verikan

XXX.XXX.95.181

Děkuji za rady. Jako trichofytoza mi to moc nepřipadá, má to dost nepravidelného tvaru a má to každoročně, takže kdyby to opravdu byla, tak bych jí už nejspíš měla taky, protože jsem jí to lysé místo pokaždé ošetřovala holou rukou :). Bohužel to už v sobě má a pochybuji, že se toho někdy zbavíme, dost nám pomáhá bahenní koupel co doporučil vet, díky ní se jí zbavíme aspon na rok :). A do granulí přidáváme čaj na imunitu.

3.2.2017 22:05
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

verikan napsal(a):
Děkuji za rady. Jako trichofytoza mi to moc nepřipadá, má to dost nepravidelného tvaru a má to každoročně, takže kdyby to opravdu byla, tak bych jí už nejspíš měla taky, protože jsem jí to lysé místo pokaždé ošetřovala holou rukou :). Bohužel to už v sobě má a pochybuji, že se toho někdy zbavíme, dost nám pomáhá bahenní koupel co doporučil vet, díky ní se jí zbavíme aspon na rok :). A do granulí přidáváme čaj na imunitu.

Existuje vakcina, dá se použít léčebně i profylakticky.

3.2.2017 22:35
verikan

XXX.XXX.95.181

Mohla bych se zeptat, ta vakcína je proti všem druhům plísním? Nebo jen proti trichofytoze? Trichofytoza mě taky napadla, ale ona má ty lysá místa dost nepravidelná, jen někdy do kolečka (na foto tvar nejde moc vidět), kdyby to byla ona, tak by jsme jí už taky dávno měli, nebo ne? :) Děkuji.

Zaneta2

3.2.2017 23:14
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

Měla jsem podobné na kobyle, poprvé pomohl Imaverol + hygienická opatření. Desinfekce dek, čištění etc. nestačí, klasická desinfekce nezničí plísně, je potřeba kartáče a jiné omyvatelné věci omýt v roztoku Imaverolu a deky jsem pak prala ve speciálním drahém přípravku dovezeném odkudsi bůhví odkud. podruhé už jsem to řešila s vetem aktivněji, ale můj vet byl tenkrát v zahraničí, léčil ji nakonec jiný. Odběry vzorku na stěry se prý tenkrát nepovedly, nicméně kobylu vyšetřili také pod nějakou lampou, kde to na nějakou plíseň vypadalo. Byly to takové nepravidelné kroužky, hlavně z boků okolo kohoutku a na zádi. Dostala vakcínu na trichofytózu a od té doby je X let klid. Žádný z dalších mých koní to nikdy nechytil.

4.2.2017 04:05
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

verikan napsal(a):
Mohla bych se zeptat, ta vakcína je proti všem druhům plísním? Nebo jen proti trichofytoze? Trichofytoza mě taky napadla, ale ona má ty lysá místa dost nepravidelná, jen někdy do kolečka (na foto tvar nejde moc vidět), kdyby to byla ona, tak by jsme jí už taky dávno měli, nebo ne? :) Děkuji.

Jen Trichofyton equi. Záchyt ze seškrabu je problematický, v případě neg. nálezu je jej třeba opakovat. Je lépe udělat incizi z rozhraní zdravé a nemocné kůže. Na tvar neberte zřetel, typické prstence se nevyskytují vždy.

6.2.2017 12:28

Přikláním se k Trichofytoze - je jí teď v ČR opravdu hodně.

Míša1995277

26.8.2021 17:50
Míša1995277

XXX.XXX.220.146

Ahoj, vím že je to špatná fotka. Moje kobyla má na krku pod hrivou suché fleky a vypadava srst, může to být plíseň?

26.8.2021 21:58

Míša1995277 napsal(a):
Ahoj, vím že je to špatná fotka. Moje kobyla má na krku pod hrivou suché fleky a vypadava srst, může to být plíseň?

Vypadá to spíš jako strupy po vydrbání. Ale veterinář to jistí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík