Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ANNIE.54

4.2.2017 00:24
ANNIE.54

XXX.XXX.42.151

Ahoj, poraďte mi prosím nějaké cviky na zlepšení prostornosti klusu koně díky kterým koník získá pěknější drezurní klus. Děkuji

4.2.2017 07:35
Arkarian

XXX.XXX.52.212

Bohužel ne každý kůň má do vínku dáno chodit jako GP drezurák.
Nicméně zkusila bych kavalety (doporučuji trenéra případně příslušnou literaturu nebo youtube, nestačí položit na zem 4 kladiny a hodinu přes ně koně honit) a procvičovat přechody chodů a ruchů, na lonži i pod jezdcem.
Ale je to jen tip drezurního laika, třeba na to existuje i nějaký lepší fígl

4.2.2017 10:39
JanaLacko

XXX.XXX.254.63

Osobně bych se soustředila na práci na dvou stopách, přechody nahoru "o víc než jeden rychlostní stupeň" (čili couvání - krok, zastavení - klus, couvání - klus, krok - cval, zastavení -cval, couvání - cval atd.), přechody dolů do zastavení s navázáním pár kroků vzad (s podsazením - když se kůň do couvání jen tak nějak plácá, nemá to smysl) vše samozřejmě za předpokladu, že kůň je na tuhle obtížnost výcviku připravený. Pracovat celkově hodně dynamicky, vyžadovat od koně okamžitou odezvu na jemné pobídky.

Samozřejmě, pokud koník nemá pevně postavené základy, není dobře přiježdění, nemá dobrou reakci na holeň atd., pak je potřeba pracovat napřed na těchto základních věcech. Jinak sice možná dosáhnete střelhbitých přechodů a energicky se pohybujícího koně, ale pořád bude celkový dojem "rozsypaný" a především nebude taková práce pro koně přínosná (fyzicky, psychicky ani výcvikově).

4.2.2017 11:33
dsj

XXX.XXX.207.141

Pro mě je tisíckrát ověřený cvik na zlepšení prostornosti prodloužit-zkrátit. Jednoduchý cvik na dlouhé stěně nebo na úhlopříčce, u nepřiježděného koně mi ze začátku stačí okamžitá reakce na pobídku a prodloužení na pár kroků, postupně se propracovávám k výraznějším a delším úsekům, podle toho jak se kůň dokáže v prodlouženém chodu unést. Při prodloužení chci vidět výrazné prodloužení kroků a zlepšení kmihu, ze začátku mi stačí krok-dva-tři, aby kůň dostal pohov a pochvalu, a prostupně to prodlužuji. U koně, který nemá kmih vrozeně dobrý ho žádám poctivěji než u koně, který se dobrovolně "vznáší".

4.2.2017 20:52
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Na kavaletovou práci je dobrá knížka od Klimke - Kavalety. Píší tam o tom, jak zlepšit prostornost klusu na kavaletách, třeba vám to pomůže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2017 09:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dsj: Málokdo dokáže ze sedla určit, zda mu kůň opravdu zprostornil krok, nebo jen zrychlil. Pokud nebude mít na zemi nikoho, těžko to tímto způsobem dokáže.. apropo u nepřiježděného koně, jakého zmiňujete, je nedjřív opravdu potřeba nejdřív přijezdit, než po něm žádad zprostornění kroků
Za mě taky i pro koně, který není na vysokém stupni přiježdění, bych použila správně postavené kavalety a práci na nich. Pokud se s nimi dobře pracuje, kůň se podpoří v práci nohou a zad, eventuelně později zařadit i někteoru z kavalet zvýšenou nad zem..

Přidejte reakci

Přidat smajlík