Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 01:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Ráda bych se dotázala na případné zkušenosti s kastrací a hlavně ohledně věku. Chtěla jsem původně až k 3 roku ale situace asi bude jiná a kastrace je na plánu kdy hřebečkovi bude cca 20 měsíců. Ale jde mi i o metodu pročítala jsem a jsou dvě a já nevím která je šetrnější a méně nebezpečná. Můžu prosit o případné zkušenosti?

Případně mám i obavy aby takhle rychlá kastrace nezpůsobila problémy s vývinem díky absenci hormonů. Zaslechla jsem že když se brzo kastruje tak koník bude mít kostru ale nebude tak pěkně nasvalený, a nebo naopak už si to nepamatuji. Předem píši že se omlouvám a nevím co je na tom pravdy.

Moc děkuji.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 01:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Případně i doporučení veterináře kolem Nymburka. Jen nechci p. Černíka mám své důvody. Děkuji.

6.2.2017 09:15
22verunka

XXX.XXX.158.217

Ted sem to taky resila. Nakonec mame pujceneho hrebecka. Takze budem kastrovat az dyl. Ale ptala sem se konaku. Pry valasi dozravaji a rostou dyl. Jinak je to neomezi.
Co se tyce kastrace jako takove. Muzete si vybrat v leze nebo ve stoje. Pak jsou dalsi zpusoby osetreni rany. Nektery vet ji uzavre jiny necha otevrenou. Kastrovala jsem v leze a rana zustala otevrena. Za dva dny byl vilik jako predtim. Kastrace ve stoje je pry lepsi ale osobni zkusenost s tim nemam. Znam pripad kastrace plnase kdy se v leze po vykastrovani snazil vstat zranil se a mel neco s obratlem.

6.2.2017 09:48
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ráda bych se dotázala na případné zkušenosti s kastrací a hlavně ohledně věku. Chtěla jsem původně až k 3 roku ale situace asi bude jiná a kastrace je na plánu kdy hřebečkovi bude cca 20 měsíců. Ale jde mi i o metodu pročítala jsem a jsou dvě a já nevím která je šetrnější a méně nebezpečná. Můžu prosit o případné zkušenosti?

Případně mám i obavy aby takhle rychlá kastrace nezpůsobila problémy s vývinem díky absenci hormonů. Zaslechla jsem že když se brzo kastruje tak koník bude mít kostru ale nebude tak pěkně nasvalený, a nebo naopak už si to nepamatuji. Předem píši že se omlouvám a nevím co je na tom pravdy.

Moc děkuji.

Jeden velmi úspěšný trenér nechával kastrovat hřebce v jednom roce. Prý proto, že mají hrudník kapkovitého průřezu, lépe na nich drží sedlo než na valaších kastrovaných ve třech letech, kteří mají sudovitý hrudník. Metod kastrace je více, za nejlepší považuji v leže na zádech, dělá se jen jedna rána, druhé varle se vybavuje přes septum, s šitím rány. při kastraci vestoje jsem viděl výhřez střev.
při kastraci na boku musíte ránu protrhávat. Šitá rána v případě výhřezu se dá revidovat a střeva se neznečistí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.2.2017 10:27

MVDr. Seitl z Žirče u Dvora Králové jezdí do oblasti, kde jste, příp. někdo další z týmu Horsevets. Kastroval mi dva hřebce, vleže na zádech, uzavřenou metodou. Hojení bylo rychlé, bez komplikací.
http://www.horsevets.cz/kontakt/.

6.2.2017 10:42

Moc děkuji.

Určite kastrovať poležiačky a uzavretou metódou. Zvlášť ak nemáte príliš veľa skúseností, je s tým menej práce a kôň je v podstate druhý deň po operácii takmer fit. Pri otvorenej metóde musí byť kôň veľmi často a dlho v pohybe(teda vodenie, prípadne krok na lonži), aby z rany mohol vytekať sekrét. Mne príde uzavretá metóda aj humánnejšia, ale môžem sa mýliť.
Ohľadom veku je to ako vždy individuálne, nestretla som zatiaľ žiadne štúdie, ktoré by pojednávali o ideálnom veku, ale čítala som niečo o tom, že by kastrácia na výšku, ani svalovú hmotu nemala mať vplyv. Ostatne, hormóny sa tvoría aj v hypofýze a nadobličkách, o tie pri kastrácii nepríde :).

6.2.2017 11:15
22verunka

XXX.XXX.158.217

S tou uzavrenou metodou pozor. Videla jsem akutni zanet a nebylo to moc hezke. Potom dreny atd. Pokud je kun denne venku alespon pres den nechala bych ranu otevrenou. Sekret vyteka ven a opravdu po dvou dnech konik behal jako pred operaci.

6.2.2017 11:16
Svatava

XXX.XXX.70.17

Kastrace ve stoje je pokud vím zastaralá metoda, nevím o tom, že by ji některý z veterinářů, které znám, ještě praktikoval.
Obvykle se dělá vleže a to buď uzavřenou, nebo otevřenou metodou. U otevřené metody je potřeba koně po operaci hodně pohybovat, čistit ránu, aby sekret odtékal ven, a celkově je na delší hojení. Výhodou je nižší cena, nevýhodou riziko vyhřeznutí střev, u starších koní se nedoporučuje vůbec, protože toto riziko se s věkem zvyšuje.
Uzavřená metoda je považována za nejbezpečnější - menší otok, bez rizika kýly, rychlejší hojení, čistší operační rána - je zašitá, v případě komplikací ji doktor snadno zreviduje.
Oproti otevřené metodě vyšší cena a také kůň musí být několik dní zcela v klidu (zavřený na boxu), aby si stehy nepotrhal.
Zajímavý článek zde http://vetweb.cz/uzavrena-metoda-kastrace-hrebce-prevence-postkastracnich-komplikaci-je-snazsi-nez-jejich-reseni/
Jinak čím déle bude kůň ponechán hřebcem, tím pravděpodobněji bude mít výraznější hřebčí rysy, úplně univerzálně to ale neplatí. Obecně se říká, že dříve kastrovaní koně jdou více "do výšky", později kastrovaní více "do kulata". Na sílu kostry nicméně kastrace nemá vliv, ta je dána geneticky.
Například valach na přiložené fotce byl kastrován v devíti měsících a žádné problémy s vývinem neměl:).

6.2.2017 11:39
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

Kastrovali jsme na 20ti měsících, vleže na zádech, otevřenou metodou. Hojení bezproblémové - pohyb zajištěn celodenním pobytem na pastvě, zkušennosti s ošetřováním jsme měli.
Koník bude nyní 4letý, dorostl do výšky i do šířky smajlík

6.2.2017 11:41
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Pravidelně kastrujeme na podzim, kdy mají rok a půl. Úplně uspáni, v leže, rána zašitá. Nikdy nebyly žádné komplikace. Vet jim sedá na krk, aby se po probuzení nevymyrštili a pak je pomalu a v klidu zvedá.
Rozdíl ve věku: starším můžou zůstat některé znaky ( paintovi zůstaly hřebčí žuchvy), ale svaly na krku opadnou, někteří si můžou ponechat hřebčí chování, to ale vidím spíš jako chybu ve výchově.
Zato mlaďoch je vklidu jako kobyla bez říje, nasvaluje se uplně normálně. že pozdě dospívají je podle mého kec, jenom mají mírnější pubertu, tělesně snad není rozdíl.

Můj valach: kastrace rok a půl, výškou přerostl svého otce (jeho matka je o dost menší), nesvalení adekvátní k jeho konstituci a treninku, "nehřebčí a neříjí", nemívá své dny.

Je na vás, kdy vykastrujete, ale je zbytečné vychovávat hřebce do 3-4 let, když stejně chcete valacha. Řízněte ho hned na jaře nebo na podzim, nijak mu tím neublížíte.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 17:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

blackmyday napsal(a):
Pravidelně kastrujeme na podzim, kdy mají rok a půl. Úplně uspáni, v leže, rána zašitá. Nikdy nebyly žádné komplikace. Vet jim sedá na krk, aby se po probuzení nevymyrštili a pak je pomalu a v klidu zvedá.
Rozdíl ve věku: starším můžou zůstat některé znaky ( paintovi zůstaly hřebčí žuchvy), ale svaly na krku opadnou, někteří si můžou ponechat hřebčí chování, to ale vidím spíš jako chybu ve výchově.
Zato mlaďoch je vklidu jako kobyla bez říje, nasvaluje se uplně normálně. že pozdě dospívají je podle mého kec, jenom mají mírnější pubertu, tělesně snad není rozdíl.

Můj valach: kastrace rok a půl, výškou přerostl svého otce (jeho matka je o dost menší), nesvalení adekvátní k jeho konstituci a treninku, "nehřebčí a neříjí", nemívá své dny.

Je na vás, kdy vykastrujete, ale je zbytečné vychovávat hřebce do 3-4 let, když stejně chcete valacha. Řízněte ho hned na jaře nebo na podzim, nijak mu tím neublížíte.

Děkuji no letos určitě ne, Spíš ža rok z jara a nebo podzim spíše se doporučuje jaro, ale tady bych ráda kastraci až opravdu kolem druhého roku. Půjde do stáda mezi valášky, jelikož jsem nesehnala adekvátní hříbárnu krom jedné tu nic není a nikdo s nimi nic nedělá. Usoudili jsme že bude lepší nechat ho kde je aspoň ho budu mít na očích.

Otevřenou metodu nechci kvůli tomu riziku že mu vypadnou střeva, ale mluvila jsem s klinikou a byla by možnost ránu začít ale kůži nechat volnou. A nestálo by to svět. Nevím jak se pohybuji kastrace 4-7 tisíc?

6.2.2017 17:31
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Já jsem platila 3500 u nás ve stáji

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 17:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Děkuji no letos určitě ne, Spíš ža rok z jara a nebo podzim spíše se doporučuje jaro, ale tady bych ráda kastraci až opravdu kolem druhého roku. Půjde do stáda mezi valášky, jelikož jsem nesehnala adekvátní hříbárnu krom jedné tu nic není a nikdo s nimi nic nedělá. Usoudili jsme že bude lepší nechat ho kde je aspoň ho budu mít na očích.

Otevřenou metodu nechci kvůli tomu riziku že mu vypadnou střeva, ale mluvila jsem s klinikou a byla by možnost ránu začít ale kůži nechat volnou. A nestálo by to svět. Nevím jak se pohybuji kastrace 4-7 tisíc?

Všem moc děkuji vlákno můžeme uzavřít. Moc mi to pomohlo.

Vybrala jsem podle informací metodu uzavřenou na položeným koni a cenově asi kolem 5 tisíc. mluvila jsem s vetem co to bude dělat a bud se udělá na jaře nebo podzim 2018 ale jen jsem chtěla mít trošku přehled.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

blackmyday napsal(a):
Já jsem platila 3500 u nás ve stáji

No popravdě ono by to bylo asi méně ale veterináře co tam máme ve stáji nechci ten max očkování ale jinak k mým zvířatům ne.

Špatná zkušenost kdy 2 zvířata málem umřela a 3 umřelo. A to byla kočka králík a pes to odnesl.
Rozhodně nebudu zkoušet na koních doktora kterému nevěřím.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 17:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Opět se ptám, z jakého důvodu téma uzavřít? Může pomoci i někomu jinému než Vám. A když to uzavřít chcete, proč zase rozepisujete své "problémy"?

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Opět se ptám, z jakého důvodu téma uzavřít? Může pomoci i někomu jinému než Vám. A když to uzavřít chcete, proč zase rozepisujete své "problémy"?

Omlouvám se já co jsem potřebovala vím. A to co tu je psáno tak je si myslím dost dostačující.

To není rozepsání mého problému. To je jen vysvětlení proč doktera nechci nemáme špatnou zkušenost jen mi bohužel.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 18:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ano, ale to je Vaše věc. Stačí napsat "našeho doktora nechci", zbytek nikoho moc nezajímá, když ano, tak se zeptá.

Třeba se ještě zapojí i jiní lidé, kdo ví, taky mám s kastrací zkušenosti, ale nemám potřebu to rozepisovat. Jen prostě to uzavírání témat přetávám chápat. Zvláště pak když zrovna Vy chcete uzavřít každé druhé téma, kam přijdete.

Víc se nebudu vyjadřovat, abych taky neplevelila.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 18:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Ano, ale to je Vaše věc. Stačí napsat "našeho doktora nechci", zbytek nikoho moc nezajímá, když ano, tak se zeptá.

Třeba se ještě zapojí i jiní lidé, kdo ví, taky mám s kastrací zkušenosti, ale nemám potřebu to rozepisovat. Jen prostě to uzavírání témat přetávám chápat. Zvláště pak když zrovna Vy chcete uzavřít každé druhé téma, kam přijdete.

Víc se nebudu vyjadřovat, abych taky neplevelila.

Tak se omlouvám ndala jsem ani nebudu dávat pokyn adminovi aby téma zamikal ale bylo tím myšleno že se případně může nechat v poklidu zapadnout.

6.2.2017 20:16

Stádo valachů je dobré řešení. Dala bych tam hříbě co nejdříve, každou chvíli může obskočit kobylu. S kastrací zkušenosti nemám, ale předloni v mé bývalé stáji kastrovali dva dvouleté hřebečky. Oba uzavřenou metodou. Jeden se hojil perfektně i bez dalšího zásahu, jen s kontrolou rány a volným pohybem ve výběhu. Druhý v intimních partiích trochu opuchnul, ale během několika dnů bylo vše v pořádku. Kastrovalo se na podzim kvůli mouchám. Osobně bych také preferovala podzim nebo přelom zimy a jara.

Kastrování ovlivňuje stavbu těla. To je prokázáno nejen u koní. Dobří "pokusní králíci" byli i lidé smajlík Známé je velmi brzké kastrování ještě před mutací, kvůli požadavkům pro zpěv chorálů.. Ale běžná byla kastrace i v muslimských zemích, ve starověkém Řecku, Římě, v Asii...Kastráti byli obecně vyšší a méně mohutní než průměr mužské populace. Čím dříve proběhla kastrace, tím méně patrný byl pohlavní dimorfismum. U hřebečků kastrace před dosažením dvou let věku je naprosto v pohodě. Pohlavně dospívají kolem věku 12 měsíců. Připouštění jsou někteří ale schopni už mnohem dříve. Takže i po kastraci bude znát, že to "není nějaká divná klisna".

6.2.2017 20:42
kapička

XXX.XXX.5.211

U nás se kastroval hřebeček v 10 měsících, protože už se začínal zajímat o kobyly ve stádě. Jinak to bylo ideální, smíšené stádo, stejně starý parťák na vylomeniny, takže se vykastroval už takhle brzo a nezdá se mi, že by ho to nějak poznamenalo, je to kus koně. A když jsem potřebovala jednou odvést koně po tmě z pastviny, tak i to výstražné řičení hřebce napodobil Mimochodem, strašidelnější zvuk jsem od koně naživo nikdy neslyšela...

Neregistrovaný uživatel

6.2.2017 22:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Stádo valachů je dobré řešení. Dala bych tam hříbě co nejdříve, každou chvíli může obskočit kobylu. S kastrací zkušenosti nemám, ale předloni v mé bývalé stáji kastrovali dva dvouleté hřebečky. Oba uzavřenou metodou. Jeden se hojil perfektně i bez dalšího zásahu, jen s kontrolou rány a volným pohybem ve výběhu. Druhý v intimních partiích trochu opuchnul, ale během několika dnů bylo vše v pořádku. Kastrovalo se na podzim kvůli mouchám. Osobně bych také preferovala podzim nebo přelom zimy a jara.

Kastrování ovlivňuje stavbu těla. To je prokázáno nejen u koní. Dobří "pokusní králíci" byli i lidé smajlík Známé je velmi brzké kastrování ještě před mutací, kvůli požadavkům pro zpěv chorálů.. Ale běžná byla kastrace i v muslimských zemích, ve starověkém Řecku, Římě, v Asii...Kastráti byli obecně vyšší a méně mohutní než průměr mužské populace. Čím dříve proběhla kastrace, tím méně patrný byl pohlavní dimorfismum. U hřebečků kastrace před dosažením dvou let věku je naprosto v pohodě. Pohlavně dospívají kolem věku 12 měsíců. Připouštění jsou někteří ale schopni už mnohem dříve. Takže i po kastraci bude znát, že to "není nějaká divná klisna".

Moc děkuji uvidíme jak se bude chovat rozdělení je již domluvené na začátek března. Únor mu ještě necháme. A pak půjde. kobylka nám prospívá a malej se chová dobře a zatím neprudí. Ještě neví na co nářadíčko má.

Kastraci bych chtěla asi příští jaro.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 07:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

"Dnes je žel uspěchaná doba. Jak lidi nemají všechno hned tak prděj. Mě nejvíce asi štve že koně sou braný jako něco co je potřeba rozmazlovat a hýčkat. Poté na diskuzích čtete urážky že si někdo kdo má 100-115kg dovolí na koně sednout."

Je smutné, že jste si odnesla jen toto...

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 07:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

PS: Proč chcete kastrovat na jaře, když se začínájí probouzet hmyzáci?

7.2.2017 11:07
22verunka

XXX.XXX.236.165

Tak asi zalezi ktery jarnni mesic. Kastrovala jsem v breznu a zadny hmyzaci konika neotravovali. Oproti tomu kamoska to naplanovala na rijen a to jich jeste bylo mrak. Asi zalezi take na teplotach ktere maji byt. Sousedla loni kastrovala v kvetnu tusim 7. a bylo 5 stupnu nad nulou a sem tam prselo. Zadny hmyzaci taky nebyli.

7.2.2017 11:12
22verunka

XXX.XXX.236.165

Jestli jeste muzu dotaz zajimalo by me to i opacne. Mame dve lonska hribata obe rozena kveten 2016 jsou od sebe pet dni. (Hrebecek a kobylka)
Zatim jsou spolu s ostatnimi konmi a nic se nedeje. Ale behem 14 dnu dorazi pujceny hrebecek a ja tak nejak uvazuji jak to tady rozdelim a rozhazu. Jestli kobylku jeste nechat u hrebecku aby si mohli dovadet nebo uz ji dat ke kobcam a valachovi. Slysela jsem ze kobylky dozravaji az kolem 14 mesice pohlavne kdezto hrebecci uz treba v 8 ale to je asi kravina

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 11:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

22verunka napsal(a):
Jestli jeste muzu dotaz zajimalo by me to i opacne. Mame dve lonska hribata obe rozena kveten 2016 jsou od sebe pet dni. (Hrebecek a kobylka)
Zatim jsou spolu s ostatnimi konmi a nic se nedeje. Ale behem 14 dnu dorazi pujceny hrebecek a ja tak nejak uvazuji jak to tady rozdelim a rozhazu. Jestli kobylku jeste nechat u hrebecku aby si mohli dovadet nebo uz ji dat ke kobcam a valachovi. Slysela jsem ze kobylky dozravaji az kolem 14 mesice pohlavne kdezto hrebecci uz treba v 8 ale to je asi kravina

Není, mně to říkal veterinář. Vždy jsem rozdělovala kolem 8mého měsíce. Měla jsem také kobylku a hřebečka týden od sebe, a dala jsem valachy a křebečka zvlášť a mladou ke kobylám. Z mýho pohledu lepší, než něco riskovat, ale to je asi na uvážení a možnostech každého.

7.2.2017 11:21
22verunka

XXX.XXX.236.165

Take me napadlo dat hrebecka s valachem a kobcu ke kobylam. Stado je dost ruznorode od matek pres mlade kobci az po tyhle dva adolescenty.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 11:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Za mně v tom nevidím problém.

7.2.2017 12:02

Škoda, že ohledně kastrace vs. růst neexistuje žádná studie. Moc by mě to zajímalo. Sama jsem na vlastní oči viděla oba případy:

1) vedle sebe stáli tříletí hřebec a valach, po stejném otci - valach kastrovaný na dvou letech o dost větší a mohutnější
2) naproti tomu mi chovatelka, od které kupuji koně, posílala fotky valachů. kteří byli kastrovaní třeba až v pěti šesti letech (jedná se o pozdní plemeno) a jejich vzhled (byli krásně narostlí a nasvalení) odůvodňovala právě pozdní kastrací...

Tak já tedy nevím. Pokud použiju selský rozum, tak až takový vliv to mít nebude, důležitější bude výživa, pohyb a práce s koněm...?

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 12:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Kastrovala jsem prvního koníka v jeho roce a 5ti měsících, vyrostlo z něj toto. Pak jsem koupila valáška kastrovaného na 13ti měsících, a taky se nejeví jako žebráček, takže nevím. Když jsem se kamaráda veterináře ptala, kdy kastrovat, říkal pokud možno co nejpozději, ale do dvou, max 3 let.

7.2.2017 12:43
konarka13

XXX.XXX.228.22

A jak se to řeší u později dospívajících plemen, např kladrubák, je potřeba to zohlednit?

7.2.2017 12:51

konarka13 napsal(a):
A jak se to řeší u později dospívajících plemen, např kladrubák, je potřeba to zohlednit?

To je právě to, co nevím a názory se liší. Já to budu řešit tak, že mladýho teď dovezu, nechám ho ještě do podzimu/zimy a v jeho 2,5 letech vykastruju. Pokud si koule do tý doby nezaslouží, půjde dřív.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Třeba je to to "max 3".

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 13:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Jo my tu vlastně kastrovali kladrubáka, ne mého, a ten měl 2,5, veterinář neříkal nic, a prej je to teď docela kus koně.

7.2.2017 13:31

Já to moc nehrotim - ja říkám, stejně si myslím, že nejvíc udělá práce.

farfar

7.2.2017 15:49
farfar

XXX.XXX.48.22

Nejvíc udělá dobrý odchov. Svojí kobylku mám od chovatele, který měl smíšené stádo a všechny hřevečky kastroval na jednom roce (plus mínus), ale měl fakt obří pastviny, různorodý terén... a pokud u něj nějaký valach zůstal do tří nebo čtyř let (někteří se prodali dřív), tak to bývali narostlí mohutní koně... naopak znám pár hřebečků odchovaných doma "na dvorku", protože majitel prostě chtěl mít hřebce, ale nebyl schopný mu zajistit vhodné podmínky )i když by to nepřiznal), a byli uzoučcí, a takoví... nijací.

Pokud máte možnost opravdu kvalitního odchovu, vůbec bych si s kastrací nelámala hlavu.

7.2.2017 16:21

Farfar: to beru jako samozřejmost, proto jsem to nezmiňovala

(tedy že si koupím koně z dobrého odchovu).

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 16:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já jsem to s koněm taky udělala špatně, a vyrostlo z něj hovádko. Takže i genetika bude značný ukazatel

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 18:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

"Dnes je žel uspěchaná doba. Jak lidi nemají všechno hned tak prděj. Mě nejvíce asi štve že koně sou braný jako něco co je potřeba rozmazlovat a hýčkat. Poté na diskuzích čtete urážky že si někdo kdo má 100-115kg dovolí na koně sednout."

Je smutné, že jste si odnesla jen toto...

A ne snad? Vyslechla jsem si tady dost poznámek a nepěkných věcí. A tím bych tuhle kapitolu uzavřela už se k tomu opravdu vracet nebudu.

Nevím zda jsem odpověděla na beránek pod sedlem. Beránek mi byl řečen že ho mám určitě používat kvůli sobě. Není to kvůli sedlu. Ten co mám byl původně pod australské sedlo ale přemýšlím pak o koupi gelovky a nebo jiného beránku pro anglická sedla.

Měsíc kastrace se doporučuje Březen tráva už trošku roste a nebývá tolik bahna, Hmyz ještě nelítá.
Podzim mi řekl veterinář že bývá více bahna a větší riziko infekce. V tomhle poslechnu doktora a budu volit Březen. Protože loni byl podzim opravdu mokrý už od října bylo chladno a lilo.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 18:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ne, ne snad. Ale to je fuk.

7.2.2017 20:03
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Zaujala mne zmínka o vlivu těch hormonů na tělesnou stavbu.
Obecně testosteron má anabolický efekt - čili stavební i pro svaly. Hřebce jsem nikdy nejezdila, tak mne zajímá, jestli hřebec nasvaluje nějak snadněji než valach? V teoretické rovině by to tak asi mělo být, ale jaká je praxe? Je možné, že by pozdější kastrace byla spojená s větší muskulaturou? Po kastraci by se ty svaly při procvičování udržely, nebo to třeba i přes fyzickou aktivitu nějak opadne? Máte někdo nějaké postřehy?

7.2.2017 20:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

22verunka napsal(a):

Kamarádčin hřebeček připustil kobylu v 10 měsících. Ale počítám, že je to kůň od koně.

7.2.2017 20:33

Dotaz napsal(a):
Zaujala mne zmínka o vlivu těch hormonů na tělesnou stavbu.
Obecně testosteron má anabolický efekt - čili stavební i pro svaly. Hřebce jsem nikdy nejezdila, tak mne zajímá, jestli hřebec nasvaluje nějak snadněji než valach? V teoretické rovině by to tak asi mělo být, ale jaká je praxe? Je možné, že by pozdější kastrace byla spojená s větší muskulaturou? Po kastraci by se ty svaly při procvičování udržely, nebo to třeba i přes fyzickou aktivitu nějak opadne? Máte někdo nějaké postřehy?

Máme valacha herkulesa, ktorý sa na sedlo iba pozrie a hneď vyzerá ako arnold. Je pravda, že bol kastrovaný neskôr, ale fakt minimum práce, v podstate aj bez práce vyzerá ako v plnom tréningu. Ale rovnako pamatám aj žrebce, o ktoré by človek ani bicykel neoprel, úzky hrudník, žiadne svaly, samičí výraz... neviem, chcela som pôvodne napísať, že asi záleží aj na odchove, ale zrovna ten náš arnold bol odchovaný na ničom a v podstate tak žil skoro desať rokov- v lete nejaké to zelené, v zime ak sa podarilo, sem-tam dostal seno. Takže skôr by som tú svalovú hmotu prisudzovala skôr genetike.

8.2.2017 11:13
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Vím o kobyle /ČT/ co v 1 roce zabřezla, tak bych to nepodceňovala, kobyla už pak pořádně normálně nenarostla. Těžký porod, hříbě záprdek, ale zdravé, živé. Hold příroda je fakt mocná.

Hřebečky bych dala klidně k valachovi, u nás je starší vychovatel k nezaplacení. A kobylku ke kobylám. Jak máte řešené ohrady? My musíme odstavovat do pevných /pásky žíznivá rozčilená hříbátka ani hysterické mámy nezastaví... A ikdyž jsou v ohradách /dřevo elektrika/ tak hřebeček poníka je každý den v jiné ohradě, přeleze, podleze, když dostane ránu od ohradníku, tak se oklepe a jde do toho znovu...ten půjde vyšmiknout velmi brzy...

8.2.2017 11:47
22verunka

XXX.XXX.236.165

Mame dve pastvy rozdelene pevnymi ohradamy + paska nad a uprostred. Urcite je lepsi rozdelit to driv nez kdyz je pozde. Hrebecek zatim nehrebci ani nezkousi. Ale behem 14 dnu uz musim. Mame uz malej strasne leze na nervy.

Snorlax

8.2.2017 12:40
Snorlax

XXX.XXX.205.245

A ne snad? Vyslechla jsem si tady dost poznámek a nepěkných věcí. A tím bych tuhle kapitolu uzavřela už se k tomu opravdu vracet nebudu.

Nevím zda jsem odpověděla na beránek pod sedlem. Beránek mi byl řečen že ho mám určitě používat kvůli sobě. Není to kvůli sedlu. Ten co mám byl původně pod australské sedlo ale přemýšlím pak o koupi gelovky a nebo jiného beránku pro anglická sedla.

Měsíc kastrace se doporučuje Březen tráva už trošku roste a nebývá tolik bahna, Hmyz ještě nelítá.
Podzim mi řekl veterinář že bývá více bahna a větší riziko infekce. V tomhle poslechnu doktora a budu volit Březen. Protože loni byl podzim opravdu mokrý už od října bylo chladno a lilo.

"Dnes je žel uspěchaná doba. Jak lidi nemají všechno hned tak prděj"
Joo, a pak melete že nemáte koně na koukání ale na ježdění, a rychle rychle na koně, nezájem nějaký nasvalení? Miliarda důvodů proč to nejde, a zase budeme volejlat žrádlo a že teda není hubená, tak hyjé.

8.2.2017 13:04
22verunka

XXX.XXX.226.0

Ale treba se jen spatne vyjadrila. Ja uz treba nesedela na koni dobre 3 mesice a to jich mam sest.

8.2.2017 13:10
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Tak přeju pevný nervy i Vám :) My už to máme za sebou a je mi jich pokaždé ten první týden líto. Můj chlap, to jak po sobě úpěnlivě volají, snáší ještě hůř.

8.2.2017 13:12
Oťásek

XXX.XXX.241.210

To bylo pro 22 Verunka a týkalo se to odstavu hříbat

8.2.2017 13:14
22verunka

XXX.XXX.226.0

Oťásek napsal(a):
Tak přeju pevný nervy i Vám :) My už to máme za sebou a je mi jich pokaždé ten první týden líto. Můj chlap, to jak po sobě úpěnlivě volají, snáší ještě hůř.

Diky. Snad to prezijeme vsichni ve zdravi a v klidu.

8.2.2017 16:44
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Oťásek napsal(a):

Oni chlapi mají ohledně těchto pánských partií asi víc empatie. smajlík
Když jsme koukali na urologickou operaci muže (vedli to močovou trubicí), tak chlapům se dělalo blbě a ženský v klidu sledovaly. smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2017 16:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Snorlax napsal(a):
"Dnes je žel uspěchaná doba. Jak lidi nemají všechno hned tak prděj"
Joo, a pak melete že nemáte koně na koukání ale na ježdění, a rychle rychle na koně, nezájem nějaký nasvalení? Miliarda důvodů proč to nejde, a zase budeme volejlat žrádlo a že teda není hubená, tak hyjé.

Ale to přece nepíšete pravdu? Takhle to vůbec není? Proč se do ní stále navážíte? Přece to dělá správně.

Hele, už to fakt nechte bejt. Nejde to utnout ani po dobrým ani po zlým, ani příjemně, ani nepříjemně, ani rozumnými argumenty... Všichni to víme, tak to nechme bejt. Třeba to zas nějakým zázrakem přejde.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2017 17:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Máme ohrady pásky rozdělené na menší pastviny a koně se točí. Jedna dřevěná tam je a pak kruhovka takže asi jeden půjde opravdu dozadu a druhý zůstane v dřevěné která je dost daleko.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2017 17:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Vy máte každýho koně zvlášť? TO jsou koně sami? A hříbě chcete dát taky samotný?

farfar

8.2.2017 18:04
farfar

XXX.XXX.48.22

Vy máte každýho koně zvlášť? TO jsou koně sami? A hříbě chcete dát taky samotný?

Ale no tak. Nebuďte závistivá. Vy nevíte že odchov o samotě na "dvorku" je to nejlepší co se může hříběti dostat?

Neregistrovaný uživatel

8.2.2017 18:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Závistivá nejsem, taky jsem odchovala podle všech asociála, který má být dávno po smrti. Jen mi přijde, že v ustájení s více koňma nelze pustit mladého koně k valachům. Mě ale spousta věcí Atlantidou napsaných nedává smysl, takže chyba bude na mé straně.

trouba

9.2.2017 19:38
trouba

XXX.XXX.252.37

Neregistrovaný uživatel

9.2.2017 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Ne ale máme menší skupinky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík