Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2017 14:07
uzfaktnevim

XXX.XXX.95.181

Zdravím, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Doma máme poníka, má necelé 2 roky a máme ho 4 měsíce. Kupovali jsme ho jen jako společníka ke kobyle a mazla do rodiny. Poník ze začátku utíkal z ohrady, neuměl zvedat nohy, neznal moc vodění, prostě neuměl nic. Ze začátku byl takový nenápadný, mazlivý, ale už se otrkal... Kouše, kope, vůbec nerespektuje člověka. Za tu dobu jsme ho naučili zvedat všechny nohy bez toho, aniž by kopal a kousal. Když je vedu do výběhu, tak on celou dobu kouše vodítko, tak mu švihnu po čumáku, aby to nedělal, za pár sekund to zkusí znovu... Často na mě i zezadu skočí a zakousne se mi do zad, nebo do krku, dostane, ale i tak to udělá znovu... Když je vedu domů, on pořád kluše a někdy i cválá na místě, mám co dělat, protože vedu ještě kobylu... Když ošetřuji kobyle nohu, on opět zezadu příjde a zakousne se do mě. Dostane, ale zkusí to za pár dní zas... Když chci, aby zacouval, nebo ustoupil, během chvilky se otočí a pokope mě... Už nevím, co mám dělat, to ho mám pořád jen bít, aby mi neublížil? Všichni říkají, jak můžu takového sladkého poníčka plácnout za kousnutí, že je to chudáček... Už fakt nevím, co mám dělat... Vím, je mladý a chce si hrát, ale tohle je už moc, na hraní má kobylu, hrají si ve výběhu a často si hraje i s ostatními hospod. zvířaty... Před náma byl ve stádě poníků, kde se nezačlenil a tak utíkal z ohrady a pásl se celý den daleko od nich, byl to takový samotář a poníky byl docela utlačovaný...Máte s tímhle taky někdo zkušenosti?. Moc děkuji za jakékoli rady...

11.2.2017 15:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vraťte ho. Pokud jste kupovali poníka s tím, že to bude mazel a původnímu majiteli jste to řekli a poník dělá, to, co dělá, pak vám prodali nesprávného koně.
Poníci jsou malí, ale to neznamená, že musí být zákonitě milí.
Jako společníka si kupte raději koníka většího. Třeba i staršího a hlavně vychovaného. Pokud nebude pracovat, stačí kvalitní pastva, dobré seno a nějaké ty doplňky na zimu či přelínávání.
Nebude to dražší, než s poníkem, ale rozhodně bezpečnější.

11.2.2017 15:15
uzfaktnevim

XXX.XXX.95.181

Já ale nemám srdce ho dát pryč :( Umí být i hodný, už se i o něco zlepšil a hrozně mi přirostl k srdci, i kobča je ráda, že ho má. Myslíte, že se to časem nezlepší? Hned, jak končím ve škole se mu věnuji (samozřejmě i kobče :) a pracujeme hodně ze země, nemůže to být i těma hormonama? Je to ještě takové malé mimino a ještě neví co a jak. Jednou dokonce málem snědl zmrzlého krtka, a pokud bych tam nebyla, tak by se jim nejspíš i udusil... Je to ještě takové malé hlupátko.

11.2.2017 15:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nevím, jak velký je ten váš hlupáček, ale i tak malý kůň vám může hodně ublížit. Například vás může trefit zezadu kopytem do hlavy nebo kousnout do krku tak nešťastně, že vám může pohnout obratli a porušit tím míchu. TO NASKAKOVÁNÍ OPRAVDU NENÍ LEGRACE !
Nerozumím, jaké hormony by s ním měli cvičit? Snad nemáte hřebečka? Hřebci se kastrují právě proto, aby s nimi ty hormony necloumaly a také proto, aby mohli být s ostatními koňmi ve výběhu.
Pokud tedy máte valacha, je pouze a jen nevychovaný.
O nevychovaných koních tu je a bylo hodně diskuzí, je to pořád to stejné, stanovit pravidla a dodržovat je. Prevence je mnohem lepší, než sankce.
Než se v diskuzích pročtete k nějakým konstruktivním radám, dám vám jednu, ale důležitou.
Mějte poníka neustále na očích! Nikdy za zády.

11.2.2017 17:37
uzfaktnevim

XXX.XXX.95.181

S tým skákáním po zádech je to fakt drsné.. Naštěstí to nikdy neskočilo zraněním. Poníka si ohlídám. Asi potřebuje vědět, že já velím, vypadá to totiž, že si myslí, že jsme si rovni a chce velet on. Někdy mi připadá, že má větší sílu než kobyla.. Děkuji za odkazy, pročtu si je

11.2.2017 22:37
kivus

XXX.XXX.114.253

Šmankote naučte ho hlavně chodit vedle Vás, nenechala bych ho rozhodně chodit zamnou smajlík a když vidíte, že se připravuje Vás kopnout tak kopněte první vy ho do zadku - já jsem takhle vykryla první pokus a už si nedovolil

12.2.2017 07:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

kivus napsal(a):
Šmankote naučte ho hlavně chodit vedle Vás, nenechala bych ho rozhodně chodit zamnou smajlík a když vidíte, že se připravuje Vás kopnout tak kopněte první vy ho do zadku - já jsem takhle vykryla první pokus a už si nedovolil

Cha, koně jsou nesrovnatelně rychlejší, než lidi. A ponďa holku natne zrovna ve chvíli, kdy bude stát na jedné noze.

12.2.2017 07:49
kivus

XXX.XXX.114.253

To jsou, mě to vyšlo, když se začal točit zadkem.

kvido46

12.2.2017 09:07
kvido46

XXX.XXX.185.8

sisi58 napsal(a):
Vraťte ho. Pokud jste kupovali poníka s tím, že to bude mazel a původnímu majiteli jste to řekli a poník dělá, to, co dělá, pak vám prodali nesprávného koně.
Poníci jsou malí, ale to neznamená, že musí být zákonitě milí.
Jako společníka si kupte raději koníka většího. Třeba i staršího a hlavně vychovaného. Pokud nebude pracovat, stačí kvalitní pastva, dobré seno a nějaké ty doplňky na zimu či přelínávání.
Nebude to dražší, než s poníkem, ale rozhodně bezpečnější.

To je rada za všechny prachy. Jak vrátit poníka po 4 měsících a dostat zpět peníze? Navíc u majitele, který to s výchovou asi moc nepřeháněl?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2017 10:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

kvido46 napsal(a):
To je rada za všechny prachy. Jak vrátit poníka po 4 měsících a dostat zpět peníze? Navíc u majitele, který to s výchovou asi moc nepřeháněl?

Zvlášt, keď zadavateľka zrejme nie je príliš skúsená a šupla žrebca ku kobyle... to mohol byť naozaj pokojne aj vychovaný mladý kôň, takého za 4 mesiace nie je problém, sory za výraz, dodrbat´.
Možno ti to nepríde, ale je mladý kôň v puberte a vo výbehu s kobylu, pravdaže to môže byť aj hormónmi. Ak ich chceš mať aj naďalej bezproblémov spolu vo výbehu, vykastruj ho skôr, než prídu silné jarné ruje na kobylu. Riziko, že kobylu pripustí nebude asi až také vysoké( hoci sj koňe si vedia poradiť, keď na to príde), ale načo sa má zbytočne buzerovať.

12.2.2017 10:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

kvido46 napsal(a):

Vada zboží, která znemožňuje používat ho, tak jak bylo řečeno.
Mi může být fuk, jestli ho původní majitel pokazil či nevychoval. Je nebezpečný.

12.2.2017 11:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zvlášt, keď zadavateľka zrejme nie je príliš skúsená a šupla žrebca ku kobyle... to mohol byť naozaj pokojne aj vychovaný mladý kôň, takého za 4 mesiace nie je problém, sory za výraz, dodrbat´.
Možno ti to nepríde, ale je mladý kôň v puberte a vo výbehu s kobylu, pravdaže to môže byť aj hormónmi. Ak ich chceš mať aj naďalej bezproblémov spolu vo výbehu, vykastruj ho skôr, než prídu silné jarné ruje na kobylu. Riziko, že kobylu pripustí nebude asi až také vysoké( hoci sj koňe si vedia poradiť, keď na to príde), ale načo sa má zbytočne buzerovať.

Holčina nepsala, že je hřebec. Já jsem se ptala, jestli náhodou není.

kvido46

12.2.2017 11:17
kvido46

XXX.XXX.185.8

sisi58 napsal(a):
Mi může být fuk, jestli ho původní majitel pokazil či nevychoval. Je nebezpečný.

Vada ? A jak to prokáže po 4 měsících ? Nejedná se o prokazatelnou vadu, navíc vy víte co měli ve smlouvě?

Mohli si brát vychované a milé zvíře, které to u nich zkouší a prochází mu to, navíc pokud je to ještě hřebec a je ustájený s kobylou...

Nebo taky ne, ale to měli řešit dříve.

12.2.2017 11:18
Íháček

XXX.XXX.169.245

sisi58 napsal(a):

A jak vite co bylo receno pri koupi? A co kdyz u byvaleho majitele ponik nebezpecny nebyl a zkazila ho az nynejsi majitelka?

12.2.2017 12:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Íháček napsal(a):
A jak vite co bylo receno pri koupi? A co kdyz u byvaleho majitele ponik nebezpecny nebyl a zkazila ho az nynejsi majitelka?

A co když byl?

12.2.2017 12:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

kvido46 napsal(a):
Vada ? A jak to prokáže po 4 měsících ? Nejedná se o prokazatelnou vadu, navíc vy víte co měli ve smlouvě?

Mohli si brát vychované a milé zvíře, které to u nich zkouší a prochází mu to, navíc pokud je to ještě hřebec a je ustájený s kobylou...

Nebo taky ne, ale to měli řešit dříve.

Kde berete informaci, že je to hřebec?
Člověk, který jde kupovat poníka jako mazlíka, to říká. A holčina píše, že byl mimo stádo, takže ho zřejmě nikdo nevychovával. Majitel byl rád, že se ho zbaví.
Když si přečtete příspěvek zadavatelky, máte to tam všechno NAPSANÉ !
Nesnáším, když někdo dělá závěry, aniž si zjistí situaci.

12.2.2017 12:35
Íháček

XXX.XXX.169.245

sisi58 napsal(a):
A co když byl?

Proto bych hned neradila ho vracet. Navic si myslim ze toto nikdo jako skryte vady neuzna to by musel byvaly majitel sam chtit vzit ho zpatky. Nic nevime ani o ponikovi ani o tom co bylo domluveno a co s nim majitelka dela. Je to jeste mladoch a ti se daji lehce zkazit ale zaroven si myslim ze spravnou vychovou z nej muze byt hodny ponik. Jen by si mozna majitelka mela najit nekoho kdo ji ukaze jak s nim zachazet. A hlavne se k nemu neotacet zady ale mit ho porad na ocich a predchazet utokum.

12.2.2017 12:41
Íháček

XXX.XXX.169.245

sisi58 napsal(a):
Člověk, který jde kupovat poníka jako mazlíka, to říká. A holčina píše, že byl mimo stádo, takže ho zřejmě nikdo nevychovával. Majitel byl rád, že se ho zbaví.

Zavery delate spis vy. Nikde nectu ze byl ponik kupovan jako mazlik ale jako spolecnik takze pochybuju ze ma ve smlouve napsano ze je ponik hodny a vychovany. Tudiz to na skryte vady neuhraje mela si ho lip vyzkouset nez ho koupila. A vy znate situaci zadavatelky a vite jak s ponikem zachazi?

12.2.2017 12:46
Íháček

XXX.XXX.169.245

Mozna by mohla zadavetelka ubjasnit situaci at se tu nedohadujem zbytecne. Jestli je teda ponik valach nebo hrebec a co si teda s byvalym majitelem domluvili. Ale sama pise ze ho vracet nechce takze bych se poohledla po nekom kdo ma s takovymi konmi zkusenosti a pomuze ji ho prevychovat.

kvido46

12.2.2017 12:53
kvido46

XXX.XXX.185.8

sisi58 napsal(a):

A já nesnáším, když někdo píše nesmyslné rady, aniž by se trochu orientoval v dané situaci a právní problematice, zadavatelka chtěla poradit s výchovou.

Nepíši, že je hřebec, je to jen jedna z možností jeho chování...Čtěte pořádně.
Navíc pokud sama uznáváte, že majitel je rád, že se poníka zbavil, tak rada o vracení po 4 měsících je úplně mimo mísu...

12.2.2017 15:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

kvido46 napsal(a):
A já nesnáším, když někdo píše nesmyslné rady, aniž by se trochu orientoval v dané situaci a právní problematice, zadavatelka chtěla poradit s výchovou.

Nepíši, že je hřebec, je to jen jedna z možností jeho chování...Čtěte pořádně.
Navíc pokud sama uznáváte, že majitel je rád, že se poníka zbavil, tak rada o vracení po 4 měsících je úplně mimo mísu...

Informace od zadavatelky jsou jaké jsou.
Kupovali poně jako společníka a mazlíka.
Poník kouše, kope, naskakuje.
Tohle jsou fakta.
Pokud půjdu kupovat poně jako mazlíka, nebudu to před prodávajícím tajit. Pokud mi tento prodá koně, který toto kriterium nesplňuje, je to špatně.
Až potud se doufám shodneme.
Takže jsou dvě možnosti, ta jednodušší, zkazila ho zadavatelka. Možné to je. Ale pokud už nějakého koně měla a s novým jednala stejně, což se zdá logické, proč jeden kůň funguje a druhý ne?
Druhá možnost, poník nebyl vychovaný a je od přírody veselejší, a neměl stanovená pravidla, která by měl dodržovat, takže se jen projevil, ve své pravé podobě.
Radila jsem vraťte ho, spíše proto, že jde holčině přinejmenším o zdraví. Soudit se by byl velký problém, drahý s nejasným výsledkem, protože u nás nejsou tyto kauzy běžné. Můžete dostat soudce, který zná koně jen z indiánek. Což je průšvih.
Takže si myslím, že v tuto chvíli nikdo není schopen bez hádání říct, co s tím. Vždyť zadavatelka ani nedoplnila požadovanou informaci, zda je to hřebeček.
Pokud ano, dál se nezúčastňuji diskuze, není o čem diskutovat.

12.2.2017 15:34
Íháček

XXX.XXX.169.245

sisi58 napsal(a):
Informace od zadavatelky jsou jaké jsou.
Kupovali poně jako společníka a mazlíka.
Poník kouše, kope, naskakuje.
Tohle jsou fakta.
Pokud půjdu kupovat poně jako mazlíka, nebudu to před prodávajícím tajit. Pokud mi tento prodá koně, který toto kriterium nesplňuje, je to špatně.
Až potud se doufám shodneme.
Takže jsou dvě možnosti, ta jednodušší, zkazila ho zadavatelka. Možné to je. Ale pokud už nějakého koně měla a s novým jednala stejně, což se zdá logické, proč jeden kůň funguje a druhý ne?
Druhá možnost, poník nebyl vychovaný a je od přírody veselejší, a neměl stanovená pravidla, která by měl dodržovat, takže se jen projevil, ve své pravé podobě.
Radila jsem vraťte ho, spíše proto, že jde holčině přinejmenším o zdraví. Soudit se by byl velký problém, drahý s nejasným výsledkem, protože u nás nejsou tyto kauzy běžné. Můžete dostat soudce, který zná koně jen z indiánek. Což je průšvih.
Takže si myslím, že v tuto chvíli nikdo není schopen bez hádání říct, co s tím. Vždyť zadavatelka ani nedoplnila požadovanou informaci, zda je to hřebeček.
Pokud ano, dál se nezúčastňuji diskuze, není o čem diskutovat.

To ze jeden kun funguje a druhy ne by mohlo byt treba tim ze to nejsou identicka dvojcata. Kazdy kun je jiny to snad vite. Maji ruzne temperamenty, ruzne stari a ruzne sklony testovat si lidi.
Radite vratit ale zaroven pisete ze by to stejne nemelo cenu. Tak nevim k cemu byla rada dobra.

12.2.2017 15:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Íháček napsal(a):
To ze jeden kun funguje a druhy ne by mohlo byt treba tim ze to nejsou identicka dvojcata. Kazdy kun je jiny to snad vite. Maji ruzne temperamenty, ruzne stari a ruzne sklony testovat si lidi.
Radite vratit ale zaroven pisete ze by to stejne nemelo cenu. Tak nevim k cemu byla rada dobra.

Stejně jako hromada jiných rad, od jiných přispívajících, kteří neví vše potřebné.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2017 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

12.2.2017 22:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kde je ten zlobivý poník?

Martine, opět jste nezklamal

13.2.2017 17:22
uzfaktnevim

XXX.XXX.95.181

Poník je valášek. Je divné, že chvílemi je jako zlatíčko a chvílemi je to kousavý magor. Má ve výběhu i hračky se kterými si hraje. Od té doby, co na mě skočil a dostal, to už nezkusil jak mě kousl a já ho švihla po čumáku, tak byl klid, asi si to už pomalu uvědomuje co smí a co ne.

13.2.2017 17:28
uzfaktnevim

XXX.XXX.95.181

Ještě jsem chtěla napsat, že bývalí majitelé ho nechali celé dny se pást na zahradě, neučili ho, jak se má chovat, měli hodně doma koní a na něj neměli asi čas, byl to jen taková sekačka, neuměl žádné základní věci. Počítali jsme s tím, jen jsme nevěděli, že kouše a kope, majitelka to také nevěděla, protože s ním netrávila čas. Za tu domu jsme ho aspon naučili zvedat nohy a už zná vodění a zkoušela jsem ho pomalu ustoupit na stranu a už to zvládl bez kopání. Asi to chce jen čas a nervy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík