Odborníci přes oči ( měsíční slepota, herpes 5)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Romana777

14.2.2017 20:14
Romana777

XXX.XXX.96.54

Dobrý den. Máte prosím někdo zkušenosti s měsíční slepotou, herpes virem 5? Potřebuji nějakého odborníka na oči. Ne paní Krisovou(ta nam bohuzel nepomohla) lecime uz asi rok( virga, floxal, flukonazol, atropin, tobradex, maxitrol, ) ne samozrejme vse zaraz. Pokazde neco jineho.prosim o jakekoliv info. Uz jsem z toho zoufala ze kobylce nevim jak pomoct :( dekuji moc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2017 20:18

Zkoušeli jste Dr. Beránka? Jezdí operovat oči i na kliniku do Heřmanova Městce, zřejmě i jinam.

http://www.veterina-pce.cz/.

14.2.2017 20:26
Ellie007

XXX.XXX.173.247

Také doporučuji doktora Beránka, osobní zkušenosti s ním nemám, ale slyším samou chválu.

Romana777

14.2.2017 21:21
Romana777

XXX.XXX.96.54

Nezkouseli. Zkusim mu zavolat. Dekuji ;).

14.2.2017 22:15

Nevím, odkud jste, ale můžete taky zkusit mladou, ale velmi šikovnou doktorku, která spolupracuje s p. Krupilem:

Iveta Nováková, tel.: 603 115 646

Mimo to, že aktivně jezdí terény, se vzdělává po zahraničí a sbírá nejnovějších vědomosti

15.2.2017 00:10
vet.

XXX.XXX.135.150

Romana777 napsal(a):
Dobrý den. Máte prosím někdo zkušenosti s měsíční slepotou, herpes virem 5? Potřebuji nějakého odborníka na oči. Ne paní Krisovou(ta nam bohuzel nepomohla) lecime uz asi rok( virga, floxal, flukonazol, atropin, tobradex, maxitrol, ) ne samozrejme vse zaraz. Pokazde neco jineho.prosim o jakekoliv info. Uz jsem z toho zoufala ze kobylce nevim jak pomoct :( dekuji moc.

Sice nechápu tu kombinaci měsíční slepota a herpes (jsou to dvě dost podstatně odlišná onemocnění, každé se projevuje na jiné části oka a jiným způsobem, herpes na rohovce - vředy, měsíční slepota jako celkový zánět oka), ale budiž, asi k tomu máte nějaký důvod. Rozhodně to chce očaře, který má zkušenosti a vybavení, tím spíš, když se s tím trápíte tak dlouho. Pokud nepomohla Dr. Krisová, pak doporučuji určitě Dr. Beránka z Pardubic. Zkušený očař, spolupracuje s klinikou v Heřmanově Městci - pro případ, že by byla nutná operace nebo časově náročná terapie...

Romana777

15.2.2017 10:38
Romana777

XXX.XXX.96.54

No protoze jsem byla na klinice kde mi bylo receno ze z toho nejsou rozumni a mysli si ze herpes. Ten se stery v oku potvrdil herpes 5. No a po pul roce pani.Dr.Krisova rekla moji vet proc le ime tatko kdyz rikala ze ma kobyla mesicni slepotu. Sama jsem z toho zmatena. Mela jsem u kobylky i pana ktery taky rikal ze to vypada na mrsicni slepotu. Takze potrebujem asi resit oboje. A nevite zda Dr. Beranek by byl ochotny prinet se podivat? Nechci kobylu stresovat prevozem musime ji vzdy prispavat aby jsme ji vubec do prepravniku dali :( ma to uz spojene vzdy s vezerinou :( abych ji treba stresovala zbytecne pokud by mela stacit nejaka lecba doma.

15.2.2017 10:58
happycrown

XXX.XXX.5.178

Dobrý den, ono je to tak, že herpes virus je v některých případech původcem měsíční slepoty. Pokud léčíte dlouho, koník bude mít postiženou rohovku. Mám zkušenost - vezla jsem byť cizího koně do Mnichova. Tomuto koni se objevoval záchvat již v měsíčním cyklu, všechny výše zmíněné léky se podávaly spolehlivě, hrozil zásah oka zdravého. Byl na "výměně" sklivce v oku, záchvaty ustoupily, ale bohužel časem o oko přišel. Vezli jsme ho nejdříve do Heřmaňáku, tam ve tmě zjišťovaly pomocí kontrastních tekutin poškozenost rohovky (bral kortikoidy) a naučili tam mojí známou dělat sérum do oka z vlastní krve koně, potom jsme asi tři týdny čekali na termín na klinice v mnichově a koně jsme vezli tam. Opravdu obraťte se na ně, ale obávám se, že oko úplně doma vyšetřit nepůjde, my koně vyšetřovali na stáji, také pomocí nějakého kontrastu, ale nebylo to úplně ono. Na klinice nás zavřeli na tu malou ošetřovnu i s koněm, zhasnuli světla a kontrst potom zobrazil všechny kazy v rohovce. Kůň už tenhdy byl velmi plachý, prokázalo se že vidět zřejmě rozmazaně. Záleží v jakých frekvencích máte záchvat, jak velké je poškození oka od stávajících léků atd, samozřejmá je naprostá ochrana oka před UV, náš chodil ven v šeru, za deště a chodil i jezdilo se na něm pouze s maskou s UV filtrem.

Romana777

15.2.2017 11:45
Romana777

XXX.XXX.96.54

A to uz jako naporad bude muset chodit jen ve tme ven? A kokik stala prosim ta operace?

15.2.2017 12:26
happycrown

XXX.XXX.5.178

Ten co jsme o něj pečovaly (majitelka a já jako ošetřovatel a jezdec stáje - měla jsem tohoto koně v tréninku) měl úplný zákaz. Takže se pouštěl do haly bez UV světla, potom šel k večeru na výběh, i přes toho měl na sobě neustále masku od farnamu, byla čistě bílá, odrážela světlo a pohlcovala UV. Na vyjížďky chodil také pouze s maskou. Potom jsme se rozhodli pro operaci, kůň byl lekavý, náladový, sám sobě nebezpečný, protože jako kříženec araba na svoje leknutí reagoval unáhleně, stresovali jej stíny. Potom ta léčba, pořád sérum, kapky, sérum, kapky...pořád mu někdo lezl do oka, takže z miláčka publika byl depresivní kůň, který se stresoval ze stínů a bylo mu protivné že ho pořád obtěžujeme. Cestu do Mnichova jsme zvolili, protože je tam speciálka na oči, je to v centru města, potřebujete vyřídit do věcí předem a cesta je zapeklitě dlouhá, ale pořád to bylo asi o 50% levnější než tady. Co mám někde doklady (vyřizovala jsem já v angičtině), tak operace stála asi 12 tisíc a pobyt koně asi 8 tisíc z přepočtu z EUR. Potom doprava a EKO vjezd do Mnichova na auto. Koně jsme přivezli a čekalo se na jeho záchvat (měl ho pravidelně co třetí týden), koně vyšetřili a mailovali nám a volali výsledky. Automaticky vyšetřují i druhé zdravé oko atd. Rekonvalescence je ale stejná jako před, kůň sice ihned vidí, ale rohovka a oko je citlivé, čili jsme ho zaparkovali do padocku, aby nemohl běhat, měl opět masku s UV a nesměl si oko "mnout" o předměty nebo druhé koně. Po půlroce jsme ale očíčko vyoperovali úplně...kůň od té doby má sice jedno, nepostižené zdravé oko, ale je povahově v klidu...on se strašně stresoval, pořád kapání, prohlídky, slyšel ukaž očíčko a už se totčil prdelí. Záleží ale ale opravdu jaký máte problém my. Operace je opravdu stres, na klinice prý dávají koním z logických důvodů aby operaci nezničili nějaký fixační návlek (něco jako límec na psa), kůň se potom může hýbat dopředu a dozadu, ale nepodrbe se nohou, nebo naopak nemůže mnout oko o dřevo atd. Když jsme pro něj jeli jakoby ho vyměnili, vůbec nevěřil lidem, bral to jako příkoří a nechápal to co se děje, ale každý kůň to snáší jinak. Sama mám svého koně po jiné operaci a ten byl úplně v pohodě.

Romana777

15.2.2017 12:59
Romana777

XXX.XXX.96.54

No moje kobylka je prave taky nervak. Od 3 let jsme zjistili zaludecni vredy. Ted bude mit 8. Kdyz je psychicky v pohode tak se ty vred. Neprojevuji. Ale kdyz prave musi byt zavrena a osttni kone jdou ven tak stresuje hned hubne. No a ty zachvaty vlastne nejak nepoznam pravidelne mi tam jezdi vet. Kontroluje ji a podle toho dava leky. Zaroven zed davame i bylinky a homeopatika. Nemiva nejak natekle oci, privrene, nic ji z tama nevytika. Jen tam ma proste sedy flicky.

15.2.2017 13:51
happycrown

XXX.XXX.5.178

To je právě to...ty šedé flíčky propouští všechno škodlivé do oka a je to destrukce rohovky, představte si monitor, na kterém nejde pár pixelů (je část obrázku šedá), ona tím flekem má jiný vjem než s normálním okem. Některý kůň vidí více, jiný méně, ...jestli má už ty fleky, tak rohovka oka je poškozená a čím víc do ní jde světlo, tím více jí UV ničí. Ona ale mohla mít jen jeden, dva záchvaty a ty poškodili oko velkým rozsahem, někteří koně mají záchvat třeba jednou za rok, ten náš byl přímo na název nemoci...cyklus se opakuje, čili ten náš co tři týdny, tak záchvat, nic neteklo, jen mžoural a očko bylo takové lehce napuchlé. Ona může mít záchavt třeba na jaře, potom další jaro...nikdo nemusí vidět nic, to nic ale nemění na tom, že oko poškozené má a vlivem dalšího záchvatu (byť jednou ročně třeba) nebo odrazu slunce od sněhu, horkého slunce v létě se jí rohovka dále ničí. Homeopatika jistě léčbu podpoří, nicméně mnoho léků je s kortikoidy a o destruktivních účincích těchto léků při dlouhodobém užívání není třeba psát. Jestli do ní vet něco rok lije a léčí šedý flek...nevyléčí ho, ten už tam zůstane a jen se bude do budoucna rozlézat. Vím máte to těžké, ale chce to objektivně zhodnotit jak je oko poničeno a kolikrát má záchvat do roka, pokud léčítě šedý flek, tak pomocí kapek záchvat můžete potlačit a vidět nic nebude. My kapali o záchvat 3-5 dní každé dvě hodiny (právě ta častost podání je u této nemoci problém), potom co záchvat odezněl nic se nekapalo. Potom tři týdny klid a znova. Potom byl už koník na Atropin imunní, tak nastoupili silnější kapky a udělalo se to sérum z krve, takže co dvě hodiny jedny kapky a druhé kapky. První podání bylo v sedm ráno, poslední okolo deváté večer...noc jen maska. I vet říkal, že mnohokoní přijde o oko (o vidění) právě kvůli tomu, že majitel nakape ráno a hotovo.

Romana777

15.2.2017 14:22
Romana777

XXX.XXX.96.54

Stajnici by meli kapat 4x denne. Tvrdi ze to delaji. Zitra mame kontrolu tak pak sem zase napisu.

Romana777

15.2.2017 14:23
Romana777

XXX.XXX.96.54

A kteta maska je 100% s uv filtrem?

15.2.2017 14:35
happycrown

XXX.XXX.5.178

Třeba tato
http://www.bukefalos.cz/eshop/Maska-proti-hmyzu-Eskadron-UV-protect-5741
my měli určitě tuto
https://masky-proti-hmyzu-a-trasne.heureka.cz/farnam-shimmer-weave-s-usima-cooper-black/specifikace/#section

nechtěli jsme černou, už tak chudák špatně viděl, ale vím že jsme chtěli nějaké čtení, že je s uv ochranou, jelikož farnam těch masek má kopu, tak abychom vybrali správnou.

15.2.2017 15:12

Romana777 napsal(a):
No protoze jsem byla na klinice kde mi bylo receno ze z toho nejsou rozumni a mysli si ze herpes. Ten se stery v oku potvrdil herpes 5. No a po pul roce pani.Dr.Krisova rekla moji vet proc le ime tatko kdyz rikala ze ma kobyla mesicni slepotu. Sama jsem z toho zmatena. Mela jsem u kobylky i pana ktery taky rikal ze to vypada na mrsicni slepotu. Takze potrebujem asi resit oboje. A nevite zda Dr. Beranek by byl ochotny prinet se podivat? Nechci kobylu stresovat prevozem musime ji vzdy prispavat aby jsme ji vubec do prepravniku dali :( ma to uz spojene vzdy s vezerinou :( abych ji treba stresovala zbytecne pokud by mela stacit nejaka lecba doma.

MVDr.Beránek k pacientům nejezdí. Pokud byste za ním jela do Pardubic, kde ordinuje, vyšetří kobču v přepravníku.

15.2.2017 15:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

My sme za Dr. Beránkom išli z východu SR, kobylu vyšetril v Pardubiciach na vozíku a následne šla do Heřmanova Městce, kde sa podrobila operácii, kvôli mesačnej slepote dostala cyklosporínový implantát, na jedno oko už je slepá, takže sme ho chceli zachrániť stoj čo stoj a podarilo sa.

Ale dg bola jasná u našej kobyly.

15.2.2017 16:46

Nevím, odkud jste, ale cca jednou týdně ordinuje pan doktor Beránek i v Praze - takže by možná bylo vyšetření možné domluvit i tam

Romana777

16.2.2017 22:12
Romana777

XXX.XXX.96.54

Bohuzel jsme z Moravy. Dneska jsme meli kontrolu a vypada to zase trochu lip :).

Zaneta2

17.2.2017 02:55
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

Podrobnosti o případné operaci v Mnichově vám dá nejlépe Dr. Krisová. Kamarádčině kobyle tuto operaci zprostředkovávala, s klinikou spolupracuje. Jedno oko vyšlo před cca deseti lety něco málo přes 40000, -, + přeprava.

17.2.2017 20:18
eenika

XXX.XXX.150.120

Romana777 napsal(a):

Nemáte psáno, odkud jste, ale ze své zkušenosti mohu doporučit MVDr. Staňu z VETPARKu - Ostrava, myslím, že v oboru oftalmologie je i soudním znalcem.

19.2.2017 15:28
Elain

XXX.XXX.140.65

Mám doma kobylu která měla také měsíční slepotu. Veterinář jí 1x píchal ATB do oka a zbytek jsem vyléčila sama. Hodně pomohl světlík lékařský, stříkala jsem ho kobyle 1x za den přímo do oka a supr. Ustoupil otok i hnisavý výtok. Také jsem kobyle krmila ostropestřec a řekla bych že to hodně pomohlo na "doléčení".

Romana777

20.2.2017 14:04
Romana777

XXX.XXX.96.54

Jsem od Vyškova. Kobylka vypada zase lip. Prave ona oko nemiva vibec natekle ani ji z tama nic nevytika. Jen ma nasedivele flicky sem tam. Ale mame i bylinky a homeopatika k lekum tak snad to zabere ;).

Přidejte reakci

Přidat smajlík