FFilemona

XXX.XXX.117.12
Dobrý den.
Mám klisnu cca 1měsíc, ktérá mě vubec nerespektuje. Prostě jsem ji uplně volná. V kruhovce běhá jenom dokola, otáčet se nechce.
Na vodítku sama šlape celkem pěkně ale s jiným koněm je to katastrofa.Pořád mě předbíhá.
Skusila jsem to i s bičíkem ale nepomáhá to. Chvíli jde pěkně ale potom zase táhne a předbíhá, někdy mi i zdrhne. Ze sedla je to ještě horší to jenom nadskakuje a rve mi otěže a chce jenom běhat.
Když chci aby něco dělala ze země tak je jako prkno a nebo má uši vzadu a pořád táhne za koňma a domů. Osobní prostor ji asi nic neříká. Když nemám bič tak se na mě lepí.
Jsem jenom spolumajitelka ale nechci aby si se mnou dělala co chce.
Prosím za rady.
F...
FFilemona

XXX.XXX.117.12
Majitelka to neřesi té je jedno co dělá.
FFilemona

XXX.XXX.117.12
FFilemona
napsal(a):
Majitelka to neřesi té je jedno co dělá.
Ale také ji tancuje a zlobí.
Kobyla vás má přečtenou a jste jí úplně šumák. Nezměníte-li váš přístup, nezmění ani ona ten svůj. Podle toho, co píšete bych řekla, že vám chybí rozhodnost, jistota a ujasněné, jednoznačné a neměnné pravidla toho, jak chcete, aby se k vám a ve vaší společnosti kůň choval. Tohle vám nikdo na dálku neporadí, pozvěte si někoho znalejšího domů, ať vám to ukáže a naučte se to od něj nebo se na to někam jeďte podívat.
Je pravda, že vždy, když ke mě přišel nový kůň, tak nám vzájemně nějakou dobu trvalo, než jsme se sladili a měsíc byl hodně málo, většinou tak 2-4 měsíce, než jsem si řekla, že je to fakt dobrý. Základní pravidla slušného chování, které od koní vyžaduju (a je jedno jestli hřebec, valach nebo kobyla), musel ale každý můj kůň respektovat od prvního dne, v tomto ohledu neměl kůň povolenou žádnou aklimatizační dobu.
FFilemona

XXX.XXX.117.12
Ale co s ní mám dělat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli čekáte, že tu dostanete radu ve stylu "přijď k ní zprava pod úhlem 45 stupňů a zatahej jí za levý ucho", tak takto to opravdu nefunguje. Pokud se ptáte na základní věci, jako třeba to vodění, tak zřejmě neumíte koni vysvětlit ani základy slušného chování, natož (nedejbože) řešit již nějaký problém. Proto si pozvěte někoho, kdo vás to naučí (jak již bylo řečeno), to se prostě na internetu nedočtete, je nutné vidět to a učit se to v reálu. Navíc, jako evidentní začátečník, byste po aplikaci načtených "rad", mohla nadělat více škody, než užitku a to zavání průšvihem ještě větším.
FFilemona

XXX.XXX.117.12
katkaa1
napsal(a):
Ak chceš dostať nejakú konštruktívnu radu tak skús najprv popísať aký má kobyla režim, ako dlho je u vás, čo sa s ňou robilo predtým, aká je stará. A aké máš ty skúsenosti s koňmi.
Ráno ji dám na pastvu potom jdu do školy a asi o půl čtvrté jdu jezdit já nebo drůhá majitelka.Zhruba v 17:00 skončím.17:30 ji dám do boxu na noc. U nás je tak 3 roky (to jěstě nebyla moje. Předtím se s ní myslím jenom jezdilo ale kobyla se vracela domů uplně zpocená a vynervovaná. Je ji 20let. Já jezdím a stárám se o koně asi tak 4 roky.
FFilemona
napsal(a):
Ráno ji dám na pastvu potom jdu do školy a asi o půl čtvrté jdu jezdit já nebo drůhá majitelka.Zhruba v 17:00 skončím.17:30 ji dám do boxu na noc. U nás je tak 3 roky (to jěstě nebyla moje. Předtím se s ní myslím jenom jezdilo ale kobyla se vracela domů uplně zpocená a vynervovaná. Je ji 20let. Já jezdím a stárám se o koně asi tak 4 roky.
A je sama, alebo tam má aj iné kone?
FFilemona

XXX.XXX.117.12
Má tam 3 koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Nebyla by nějaká slušná fotka kobyly kde bude vidět celá?
může mít ve svém věku i dost snadno zdravotní problémy takže to zlobení nemusí být jen z přemíry energie.
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
Ahoj, v první řadě, koník je zřejmě v novém prostředí - takže je to pro něj změna a je naprosto přirozené, že víc tíhne ke koním a lidi má tak nějak na háku, ustálí se to během 3 měsíců až půl roku.
Z mého pohledu jsou důležité tyto body, aby tě koník respektoval a spolupracoval s člověkem rád.
1) Management ustájení a strava. Kůň nebude nikdy vyrovnaný pokud mu nedopřejeme jeho základní potřeby. První taková potřeba je sociální kontakt, čili stádo, nebo kontakt s koňmi a ten musí probíhat na dostatečně velkém prostor, kde pobývá, ideální v tomhle ohledu 24/7 nebo od rána do setmění venku a na noc box. Druhá taková potřeba je kvalitní seno a pokud koníka jezdecky využíváme je dobré sáhnout po nějakém příkrmu, který by měl být vyvážený a obsahovat veškeré potřebné látky, vitamíny a minerály. Pokud něco z tohoto není v pořádku, z mých zkušeností se to dřív nebo později někde projeví.
2) Padnoucí vybavení je základ a mělo by být naprostou samozřejmostí. Na sedle, uzdečce a udidle nikdy nešetřit. Diskomfort způsobený nepadnoucím vybavením koně rozptyluje a ten se nemůže plně soustředit na jezdce, navíc pokud situaci dlouhodobě neřešíme, může koník začít zlobit.
3) Fyzioterapeut - určitě koníka nechat zkontrolovat, divila byste se kolik lidí koním nedopřává pravidelnou kontrolu zad a tady opět - pokud někde něco bolí a může jít třeba staré zranění, uklouznutí ve výběhu apod. Koník díky tomu pod, a s námi pak nemusí chtít pracovat.
4) Správná úprava a pravidelná kopyt a zubů - na tomhle nikdy nešetřete, i špatně vystrouhané kopyto může nadělat paseku, kdy z toho koně pak bolí nohy a to se rovná opět neochotně spolupracovat. To stejné, když koníka bolí zub.
5) Přirozená křivost koně - pokud je vše výše uvedené v pořádku, velmi častý problém je nerovnoměrné nasvalení a přirozená křivost koně. Pokud koně vezmete na kruh, můžete si například všimnout, že na jednu ruku chodí s hlavou vyvrácenou ven, pod sedlem je horší / lepší na jednu stranu, hrne se dopředu a tím se snaží získat ztracenou rovnováhu. Takovému koni přináší velký diskomfort jakkoliv pracovat s člověkem ze země i ze sedla a brání se tomu, protože zkrátka není fyzicky schopný plnit to, co po něm chceme... Z toho pak mohou vznikat onemocnění zad, kissing spines apod.... Navíc pozor tohle platí i u koní, kteří vypadají nasvaleně a od remont až po starší koně. Bohužel ne všichni jezdci systematicky umí pracovat na odstranění tohoto problému, nebo mus spíše nevěnují pozornost a ani tento problém neidentifikují... Nějaké články najdete na equichannelu a jinak anglický straightness training, který u nás získává na oblibě.
6) Důvěra a vzájemný respekt se budují roky a ne měsíce.
7) Nemusíte být na koně agresivní a dominantní, aby s Vámi spolupracoval. Do chvíle, kdy na mě kůň není agresivní, já nejsem na něj. Navíc se často setkávám s tím, že u citlivějších koní je dost často agrese je oplacená agresí - člověk koně pleskne, jeho to vyburcuje o to víc a může například po něm hrábnout, vzepnout se...
Moje filozofie u koní je taková, že koně často a radostně chválím pokud udělají to co chci, opravdu projevím emoce štěstí i při sebemenším pokroku... a naopak ignoruji a opravuji nechtěné chování a když poté koník udělá co sem chtěla o to větší pochvalu dostane a vůbec se i nebojím sáhnout po pamlsku...
Snažím se koně fyzicky netrestat, z násilí nikdy nemůže vzejít jemnost. Může z toho vzejít rezignované chování a zlomení, nebo vrácení agrese ze strany koně - zkrátka psychická nepohoda v přítomnosti člověka. Kůň, kterého budete trestat, budete k němu nespravedlivá nebo krutá, Vám naproti ve výběhu určitě chodit nebude a naopak se může stát, že se nebude chtít nechat chytat a začne o to víc zlobit...
Pokud není kůň lidmi zkažený, dá se s těmito body krásně pracovat a člověk si vytvoří zvíře, která s radostí a ochotně spolupracuje. Pokud je kůň zkažený, je lepší to nechat na profíka.
FFilemona

XXX.XXX.117.12
Loolipoop
napsal(a):
Ahoj, v první řadě, koník je zřejmě v novém prostředí - takže je to pro něj změna a je naprosto přirozené, že víc tíhne ke koním a lidi má tak nějak na háku, ustálí se to během 3 měsíců až půl roku.
Z mého pohledu jsou důležité tyto body, aby tě koník respektoval a spolupracoval s člověkem rád.
1) Management ustájení a strava. Kůň nebude nikdy vyrovnaný pokud mu nedopřejeme jeho základní potřeby. První taková potřeba je sociální kontakt, čili stádo, nebo kontakt s koňmi a ten musí probíhat na dostatečně velkém prostor, kde pobývá, ideální v tomhle ohledu 24/7 nebo od rána do setmění venku a na noc box. Druhá taková potřeba je kvalitní seno a pokud koníka jezdecky využíváme je dobré sáhnout po nějakém příkrmu, který by měl být vyvážený a obsahovat veškeré potřebné látky, vitamíny a minerály. Pokud něco z tohoto není v pořádku, z mých zkušeností se to dřív nebo později někde projeví.
2) Padnoucí vybavení je základ a mělo by být naprostou samozřejmostí. Na sedle, uzdečce a udidle nikdy nešetřit. Diskomfort způsobený nepadnoucím vybavením koně rozptyluje a ten se nemůže plně soustředit na jezdce, navíc pokud situaci dlouhodobě neřešíme, může koník začít zlobit.
3) Fyzioterapeut - určitě koníka nechat zkontrolovat, divila byste se kolik lidí koním nedopřává pravidelnou kontrolu zad a tady opět - pokud někde něco bolí a může jít třeba staré zranění, uklouznutí ve výběhu apod. Koník díky tomu pod, a s námi pak nemusí chtít pracovat.
4) Správná úprava a pravidelná kopyt a zubů - na tomhle nikdy nešetřete, i špatně vystrouhané kopyto může nadělat paseku, kdy z toho koně pak bolí nohy a to se rovná opět neochotně spolupracovat. To stejné, když koníka bolí zub.
5) Přirozená křivost koně - pokud je vše výše uvedené v pořádku, velmi častý problém je nerovnoměrné nasvalení a přirozená křivost koně. Pokud koně vezmete na kruh, můžete si například všimnout, že na jednu ruku chodí s hlavou vyvrácenou ven, pod sedlem je horší / lepší na jednu stranu, hrne se dopředu a tím se snaží získat ztracenou rovnováhu. Takovému koni přináší velký diskomfort jakkoliv pracovat s člověkem ze země i ze sedla a brání se tomu, protože zkrátka není fyzicky schopný plnit to, co po něm chceme... Z toho pak mohou vznikat onemocnění zad, kissing spines apod.... Navíc pozor tohle platí i u koní, kteří vypadají nasvaleně a od remont až po starší koně. Bohužel ne všichni jezdci systematicky umí pracovat na odstranění tohoto problému, nebo mus spíše nevěnují pozornost a ani tento problém neidentifikují... Nějaké články najdete na equichannelu a jinak anglický straightness training, který u nás získává na oblibě.
6) Důvěra a vzájemný respekt se budují roky a ne měsíce.
7) Nemusíte být na koně agresivní a dominantní, aby s Vámi spolupracoval. Do chvíle, kdy na mě kůň není agresivní, já nejsem na něj. Navíc se často setkávám s tím, že u citlivějších koní je dost často agrese je oplacená agresí - člověk koně pleskne, jeho to vyburcuje o to víc a může například po něm hrábnout, vzepnout se...
Moje filozofie u koní je taková, že koně často a radostně chválím pokud udělají to co chci, opravdu projevím emoce štěstí i při sebemenším pokroku... a naopak ignoruji a opravuji nechtěné chování a když poté koník udělá co sem chtěla o to větší pochvalu dostane a vůbec se i nebojím sáhnout po pamlsku...
Snažím se koně fyzicky netrestat, z násilí nikdy nemůže vzejít jemnost. Může z toho vzejít rezignované chování a zlomení, nebo vrácení agrese ze strany koně - zkrátka psychická nepohoda v přítomnosti člověka. Kůň, kterého budete trestat, budete k němu nespravedlivá nebo krutá, Vám naproti ve výběhu určitě chodit nebude a naopak se může stát, že se nebude chtít nechat chytat a začne o to víc zlobit...
Pokud není kůň lidmi zkažený, dá se s těmito body krásně pracovat a člověk si vytvoří zvíře, která s radostí a ochotně spolupracuje. Pokud je kůň zkažený, je lepší to nechat na profíka.
Děkuji.
FFilemona

XXX.XXX.117.12
Dobrý den.
Kobylka už šlape na výcházce pěkně a neválcuje mě. Dokonce na ni nasednu a je v klidu ale problém mám když na ni chci jet. Ve výběhu v kroku hezky zatáčí, couvá, stojí ale když má klusat tak se rozběhne hrozně nevyrovnaně místo toho aby jela rovně běží s hlavou na stranu a snáží se cpát domů, kolečka si zkracuje a o nějakém zhromáždení není vůbec řec, navíc běhá s hlavou nahoře a rychle, prostě je nervní dokud jenom nejde.
Tak prosím o další rady.
F.
Podle toho, co jsem v rychlosti přečetla má tahle 20 letá kobyla plný zuby mladých holčiček, který jí jen honí po loukách apod.Nechápu, když tě nerespektuje ze země, jak na ní můžeš jezdit, protože ta spolupráce musí vypadat katastrofálně.A pokud je nervní a rve se směrem domů a nechce běhat, tak bych uvažovala o návštěvě chiropraktika.Může mít ve svém věku bolavá záda, nebo prostě chce mít od vás otravovatelů klid.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Pokud kobylka ve 20 letech nema zakladni vychovani, tezko to ted budete dohanet.
- to je jako ucit 80 babicku behat.
kobca uz chce mit zrejme svuj klid a svoji nespolupraci vam to chce naznacit.
20 lety kun je duchodce...jake po ni chcete shromazdeni?-k cemu?
pokud to cely zivot nedelala a nezna to, tak proc ted?
a pokud to drive delala a zna to a brani se tomu, tak asi ma nejaky duvod -zada, klouby, zuby-kdo vi?
jak pise gitule - kobca chce mit svuj klid - doprejte ji ho.
FFilemona
napsal(a):
Dobrý den.
Kobylka už šlape na výcházce pěkně a neválcuje mě. Dokonce na ni nasednu a je v klidu ale problém mám když na ni chci jet. Ve výběhu v kroku hezky zatáčí, couvá, stojí ale když má klusat tak se rozběhne hrozně nevyrovnaně místo toho aby jela rovně běží s hlavou na stranu a snáží se cpát domů, kolečka si zkracuje a o nějakém zhromáždení není vůbec řec, navíc běhá s hlavou nahoře a rychle, prostě je nervní dokud jenom nejde.
Tak prosím o další rady.
F.
A nemůže to být špatnou velikostí udidla, popř. tím, že jí v hubě s tím udidlem škubeš ? Já si nedávno taky pořídila svoji kobylu a dělala mi ze začátku víceméně to samé, nebyla na udidlo zvyklá, znervózňovalo jí to. Jakmile jsem se s ní dala do klusu, tak po pár metrech chtěla cválat atd. Začala jsem s ní pracovat i na lonži, naučila jsem ji na svůj hlas povely typu stůj, krok, klus. Pak jsem to samé cvičila ze sedla... Ze začátku jsem s ní klusala třeba jen jednu příčku jízdárny a trénovaly jsme zpomalování a uchycení tempa v klusu... Teď je to měsíc, co jsem začala a dneska bez problému klušeme delší časové úseky... Chce to nikam nespěchat :).

FFilemona
napsal(a):
Dobrý den.
Tak prosím o další rady.
F.
Neviem, či sa mám smiať, alebo skôr plakať, ale keď si myslíš, že si sadneš na koňa a ten sa zrazu stane perfektne prijazdeným iba tak, zadarmo, tak si asi veľmi naivná.
Veď presne od toho je jazdec na chrbte, aby koňovi dal správne pomôcky a ten následne v reakcii na pomôcky robil, čo od neho jazdec chce. Ako sa ti môže zhromaždiť kôň, keď mu nevieš ani vysvetliť, ako správne robiť kruh?
Nájdi si trénera, alebo si aspoň zaplať niekde jazdecké hodiny pod trénerom, kde ti vysvetlia, ako použivať v sedle pomôcky...
Nemyslím si, že zdravý 20 ročný kôň by nemohol pracovať rekreačne pod sedlom, ale keď už, aspoň nech má v sedle jazdca, ktorý ma aspoň tušenie, čo robiť.
FFilemona

XXX.XXX.117.12
kajunkka
napsal(a):
A nemůže to být špatnou velikostí udidla, popř. tím, že jí v hubě s tím udidlem škubeš ? Já si nedávno taky pořídila svoji kobylu a dělala mi ze začátku víceméně to samé, nebyla na udidlo zvyklá, znervózňovalo jí to. Jakmile jsem se s ní dala do klusu, tak po pár metrech chtěla cválat atd. Začala jsem s ní pracovat i na lonži, naučila jsem ji na svůj hlas povely typu stůj, krok, klus. Pak jsem to samé cvičila ze sedla... Ze začátku jsem s ní klusala třeba jen jednu příčku jízdárny a trénovaly jsme zpomalování a uchycení tempa v klusu... Teď je to měsíc, co jsem začala a dneska bez problému klušeme delší časové úseky... Chce to nikam nespěchat :).
Myslím že ne, jezdí na ohlávce.

kajunkka
napsal(a):
Tak pokud je nezvladatelná na ohlávce, tak zkuste nějaké ne moc ostré udidlo... třeba bude líp reagovat.
Obávám se, že vzhledem ke stylu dotazů, bych moc neradila, jak "přitvrdit", aby se koby stala ovladatelnějším. Příklad s tím, že jste svého koně vzala na lonž a naučila ho na svoje pomůcky, aby fungoval i ze sedla, vidím za úplně nejméně šťastný, protože nezkušenou nebo již lidmi otrávenou 20letou kobylu tahat na lonž, je dost smutné řešení. Snad Váš příklad nebude zadavatelka následovat. Za prvé ne každý kůň je zvědavý na lonžování, ne každý člověk vůbec ví, jak takové správné lonžování má vypadat a co od něho můžeme chtít, za třetí... a to možná hlavně... v tomhle věku už lonžování může být pro koně opravdu velmi nepříjemné až bolestivé. Lze předpokládat, že už nemá v pořádku pohybový aparát a jeho jednostranné přetěžování při lonžování je prostě špatné.
Zkusila jste zauvažovat o tom, že byste prostě měla koně pouze na krokové procházky s jiným koněm? Myslím, že by to bylo nejlepší řešení. Na nějakých úsecích, kde byste se na to obě cítily, můžete třeba v závěsu za koněm zkusit v klidu naklusat, když to půjde.. (určitě ne na ohlávce?) Tedy...po prohlídce koby nějakým fyzioterapeutem, protože by bylo vhodné vyloučit zdravotní problém, ze kterého to utíkání může taky být. A taky s ním skonzultovat padnoucí jezdeckou výstroj.
V tom výběhu, pokud bychom vyloučili zdrav.problém, mám pocit, že koby prostě jen ví, že na ní nestačíte, tak se vás snaží zbavit. Když vám znovu ukáže, že jí nezvládnete v klusu, tak ví, že bude moct chodit jen v kroku. A čím víc bude zlobit, tím kratší dobu bude muset něco dělat... někdy to "mít koně" není tak jednoduché a sluníčkové, jak se na první pohled zdá...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Proč můj kůň nereaguje na pobídky? Protože už je deset let mrtvej slečno. Pardon ale jen humor i když trapný mě kolikrát dělí od použití násilí.