Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2017 14:03
TynaC

XXX.XXX.219.242

Zdravím.. Včera sem převážela koně ze stáje, kde ven chodil na 2-3 hodiny, jinak byl zavřený v boxe..Převezl se do stáje, kde je od rána do večera venku, na noc v boxe, sena dostatek. Nicméně po převozu sme zjistily, že má oteklé hlezna, obě zadní nohy...Nehřeje a je to měkké..Nohy ho nebolí, chodí a běhá po výběhu normálně.. Vet nám řekl, že máme zabandážovat a sledovat.. Koník nikdy s nohama problém neměl a já stále přemýšlím, čím to asi může být.. Má někdo podobnou zkušenost?

25.2.2017 21:51
Svatava

XXX.XXX.70.17

Je to mladý kůň? Setkala jsem se s křížovými nálevkani na hleznech vlivem osteochondrózy, ale to bylo u mlaďocha a šlo o růstový problém. Někdy mohou vzniknout vlivem přetížení, namožení nebo traumaticky. Má na ně vliv taky postoj a tím pádem kování.

25.2.2017 22:23
TynaC

XXX.XXX.219.242

Svatava napsal(a):
Je to mladý kůň? Setkala jsem se s křížovými nálevkani na hleznech vlivem osteochondrózy, ale to bylo u mlaďocha a šlo o růstový problém. Někdy mohou vzniknout vlivem přetížení, namožení nebo traumaticky. Má na ně vliv taky postoj a tím pádem kování.

Bude mu letos 9.. Nikdy takový problém neměl a to s bývalou majitelkou měnil xkrát ustájení.. Před koupí byl vyšetřen vetem a vše v pohodě a po převozu najednou tohle.. Už začalo i hřát a kopytka taky :/ Jediný problém je s kopytkama, je náchylný na hnilobu.. Jelikož sem teď mimo, vše vím přes kamarádku, co mi ho kontroluje a veta můžu volat až v pondělí, mluvila sem s ním jen telefonicky..

Zaneta2

26.2.2017 02:02
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

Jaká byla změna krmení? Nekrmíte třeba ječmen?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2017 09:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zaneta: To by šlo těžko do hlezen...

Zaneta2

27.2.2017 07:31
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

"že má oteklé hlezna, obě zadní nohy" + s tím, že hřejou i kopyta, jsem si to představila (dedukce, maňas smajlík, že to má přiteklý celý včetně hlezen, tak nic no...smajlík. POkud má jen kloub, tak holt snad nálevky, když to nebolí a nekulhá.

27.2.2017 09:58
katkaa1

XXX.XXX.43.146

TynaC napsal(a):
Bude mu letos 9.. Nikdy takový problém neměl a to s bývalou majitelkou měnil xkrát ustájení.. Před koupí byl vyšetřen vetem a vše v pohodě a po převozu najednou tohle.. Už začalo i hřát a kopytka taky :/ Jediný problém je s kopytkama, je náchylný na hnilobu.. Jelikož sem teď mimo, vše vím přes kamarádku, co mi ho kontroluje a veta můžu volat až v pondělí, mluvila sem s ním jen telefonicky..

Veterinárovi sa asi nevyhnete, zamerala by som sa ale na kŕmenie či sa nič náhle po prevoze nezmenilo, kým hrejú kopytá určite by som vysadila jadro. Trávy ešte vonku moc nie je, ale ak bol zrazu 8h vonku na tráve a predtým nebol tak problém môže byť aj tam. A ešte mi napadlo že by to mohol byť aj absces, prednedávnom si takto priniesla koňa jedna známa a po pár týždňoch pri podobných príznakoch sa mu prevalili abscesy na oboch zadných nohách. Vtedy bolo ale dosť tvrdo.

27.2.2017 14:11
sovicka

XXX.XXX.3.108

TynaC napsal(a):

Rešte to s vetem, ale jestli je najednou celý den na trávě (ono totiž vůbec nevadí, že ještě není moc zelená a je kratičká) tak by mohl být klidně přichvácený. Co nejdřív aŤ ho prohlédne vet.

27.2.2017 20:50
TynaC

XXX.XXX.219.242

Tak děkuji všem za rady :) Dnes dojel vet a zjistili sme, že to nic není :D Má velké klouby po rodičích, ano, sou tam křížové nálevky, ale ty sou vrozené..proč to hřálo, to se neví, ohybovky byly čisté, zítra pro jistotu dělám rtg :).

28.2.2017 11:01
jednorožecAmálka

XXX.XXX.63.154

Mohlo to hřát opravdu z té trávy, respektive z náhlého přechodu na ni. Pořád chodí do stejného výběhu a na stejnou dobu? A už to nehřeje?

Jinak křížové nálevky v hleznech mívají proměnlivou velikost, někdy jsou zcela neznatelné, někdy nápadné a zvětšují se právě při zkrmování zeleného krmiva, třeba pastvy. Měla jsem takovou kobylu. Reagují i na jiné věci, např. zátěž. Ale při té pastě se jí zvětšovaly vždy.

28.2.2017 21:07
TynaC

XXX.XXX.219.242

Pořád chodí do stejného výběhu (jsou opravdu obrovské, trvá mi 10 minut, než dojdu na druhý konec).. Noo, on hodně stojí v zadu na pastvě a zobe zelenou, sena si moc nevšímá.. Tak se trochu bojím schvácení, i když se mu to nikdy nestalo.. Ale rtg na všechny 4 dnes, zadní negativní a přední jen PP s maličkou artrózu, ale jinak nohy naprosto v pořádku.. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík